Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą
Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu. Idealne na każdą okazję, także…
Zobacz przepis
Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con carne bez fasoli – prawdziwa…
Zobacz przepis
Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)
Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend asian fusion. Tym razem zajumałem…
Zobacz przepis
Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)
Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone składniki makro i wartość energetyczną…
Zobacz przepis
Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana
Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i oliwy. Prawdziwy śródziemnomorski rarytas
Zobacz przepis
Kremowe risotto podwójnie borowikowe
Kremowe risotto podwójnie borowikowe z winem i mascarpone, pełne umami, aromatyczne i aksamitne. Idealne na wyjątkowy obiad, udekorowane plasterkami borowików.
Zobacz przepis
Fasola piękny jaś + borowiki + pikantna kiełbasa nduja
Cudowna i mięsista fasola piękny jaś w towarzystwie smażonych borowików i lekko pikantnego sosu na bazie włoskiej, kalabryjskiej kiełbaski nduja
Zobacz przepis
Morele pieczone z migdałami i ricottą
Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej masłem ułożyłem warstwę z kruszonych…
Zobacz przepis
Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren z masłem i odrobiną soli…
Zobacz przepis
Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem
Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego domu. Jest to napój, który…
Zobacz przepis
Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera
Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i śwież zioła takie jak mięta
Zobacz przepis
Sticky Szparagi - sos do szparagów
Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na bazie sosu sojowego i pieprzu…
Zobacz przepis
Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku, szparagi z patelni i olej…
Zobacz przepis
Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Zobacz przepis
Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
Zobacz przepis
Bakłażan wydaje się być idealny, ponieważ sam jako tako smaku nie ma, za to świetnie przejmuje to czym się go…
Zobacz przepis
Przechrupiące gratin ziemniaczane
Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi się dwa dni i nie…
Zobacz przepis
Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze
Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Zobacz przepis
BORYDZ - kremowy sos rydzowy ze śmietaną i miso
Kremowy sos na bazie świeżych, leśnych rydzów z dodatkiem masła, śmietanki oraz jasnego miso.
Zobacz przepis
Borowikowe tosty z serem i orzechami włoskimi
Prosta przekąska do zrobienia w pełni grzybowego sezonu. Spróbujcie tego chrupiącego tosta z borowikami, orzechami i serem.
Zobacz przepis
Chlebek bananowy wilgotny o chrupiącej skórce
Dawno nie było u mnie nic słodkiego. Może dlatego, że dodaję na MS praktycznie tylko przepisy, które lubię i zjadam…
Zobacz przepis
Sos szczypiorkowy do wszystkego
Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
Zobacz przepis
Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt z jagodami. To najprawdziwszy chłodnik…
Zobacz przepis
Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami
Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w tym samym czasie. To będzie…
Zobacz przepis
SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki
O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła i podsmażanej cebulki, który smakuje…
Zobacz przepis
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi…
Zobacz przepis
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Zobacz przepis
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
Zobacz przepis
PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy
Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i skórkach wieprzowych, ale też z…
Zobacz przepis
Zupa chlebowa z zapieczonym serem
Ten przepis powstał we współpracy z Piekarnią Lidla oraz dlatego, że nie lubię marnowania żywności. Zobacz co możesz zrobić z…
Zobacz przepis
Nam TokFu - bezmięsna wersja tajskiej sałatki
Przepis ten powstał dosyć spontanicznie, kiedy miałem w planach zrobić na warsztatach klasyczną wersję tajskiej sałatki Nam Tok. Okazało się,…
Zobacz przepis
Syczuański olej chilli (红油 Hóng yóu)
Syczuański olej chilli - już nie pamiętam, kiedy pierwszy raz go spróbowałem! Nie jadłem oczywiście samego oleju, bo to bez…
Zobacz przepis
Biała fasolka nie po bretońsku
Uwielbiam eksperymentować z fasolą, a że fasolka po bretońsku jest jednym z moich ulubionych comfortfoodów, to bardzo chętnie biorę to…
Zobacz przepis
Polski Rosół Współczesny | Polski Obiad 2022
Jakoś w listopadzie 2022 roku, przy okazji publikacji posta na FB z pytaniem jak robicie rosół, stwierdziłem, że jest w…
Zobacz przepis
Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem
Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie z tym przepisem jest już…
Zobacz przepis
Fasola Piękny Jaś w zalewie z wędzonej papryki
Zapomnijcie o fasolce w pomidorach. Fasola Piękny Jaś w zalewie z wędzonej papryki świetnie konserwuje się na później w słoikach.…
Zobacz przepis
Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś
Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Zobacz przepis
Ananasowe Beef Jerky (suszona wołowina)
Może się wydawać, że zrobienie swojej własnej suszonej wołowiny w domu to karkołomne zajęcie. Jednak, jak się okazuje każdy zaopatrzony…
Zobacz przepis
Nalewka rabarbarowa - Przepisy na przetwory i potrawy z rabarbaru
Nalewka rabarbarowa pochodzi z mojego eBooka “RABARBAR”, w którym znajdziecie ponad 20 różnych sposobów na przetwory i dania z tą…
Zobacz przepis
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Zobacz przepis
Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)
Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w manufakturze Zakwasowni w Gdańsku, którą…
Zobacz przepis
Chrupiące pączki z gorzkimi pomarańczami
Chrupiące pączki z gorzkimi pomarańczami - tytuł tego przepisu opisuje mój ideał pączka. Musi być świeżo usmażony, czyli chrupiący oraz…
Zobacz przepis
Nam Tok Neua - tajska sałatka z siekanej wołowiny (thai. เนื้อย่างน้ำตก, lao. ປິ້ງຊິ້ນນ້ຳຕົກ)
Nam Tok Neua - tajska sałatka z siekanej wołowiny, moja ulubiona! Jak to się stało? Nie wiem, ale na pewno…
Zobacz przepis
Kiszone frytki - dwa sposoby fermentacji, testy i odpowiedzi
Kiszone frytki - dwa sposoby fermentacji, testy i odpowiedzi. Ciekawi wniosków? Zapraszam do lektury!
Zobacz przepis
Przepis ten publikuję dzięki uprzejmości krakowskiej knajpy Multi Qlti, dla której opracowałem tę recepturę. Ketchup jabłkowy jest składową jednego z…
Zobacz przepis
Kanapka z tatarem wołowym, majonezem truflowym i skwarkami | Polski Obiad 2021
To już 4 rok pod rząd, kiedy zabieram się za - Polski Obiad - czyli mój osobisty trendbook i przepis…
Zobacz przepis
Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA
Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części Europy to tort śledziowy pod…
Zobacz przepis
Piernik batatowy z orzechami to deser bez kompromisów! Wilgotne ciasto w stylu marchewkowego, ale z mnóstwem słodkiego batata, masła, orzechów,…
Zobacz przepis
Ostatnio przeszedłem jakąś wtórną fascynację gotowaniem warzyw na parze. Od wieków uważałem, że gotowanie w ten sposób to taki trick…
Zobacz przepis
Piernik dojrzewający luksusowy
Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy o to, żeby produkty były…
Zobacz przepis
Wegańska fasolka po bretońsku z musem z dyni i mlekiem kokosowym
Choć to oczywiste, że kocham "klasyczny" przepis na fasolkę "po bretońsku", z kiełbasą, to postanowiłem zrobić równie pyszne danie bez…
Zobacz przepis
Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi
Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Zobacz przepis
Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)
Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Zobacz przepis
MAGICZNA POSYPKA z chleba i orzechów włoskich DO WSZYSTKIEGO
Inspiracje kulinarne zwykle przychodzą niespodziewanie i dotyczą rzeczy najprostszych. Właśnie dlatego chciałbym z góry uprzedzić, że przepis MAGICZNA POSYPKA z…
Zobacz przepis
Soczyste kotlety schabowe z kością z grilla
Jak pewnie wiecie, uwielbiam eksperymentować z żywym ogniem i wrzucać na ruszt różne ciekawe kąski. Tym razem padło na soczyste…
Zobacz przepis
Kiedy przyszedł trend na SMASHBURGERY, zwiastował zawał serca u wszystkich, którzy przez lata prześcigali się w smażeniu półsurowych kotletów z…
Zobacz przepis
Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora
Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do głowy, kiedy wędruję pomiędzy straganami…
Zobacz przepis
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Zobacz przepis
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Zobacz przepis
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz przepis
Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?
Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Zobacz przepis
Bakłażany na parze jak Yu Xiang Qiezi 鱼香茄子
Bakłażany na parze inspirowane syczuańskimi Yu Xiang Qiezi - czyli moja własna, odchudzona wersja popularnego chińskiego przepisu.
Zobacz przepis
Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami soczystej, ale dobrze uwędzonej wędliny.…
Zobacz przepis
Pizza z blaszki 85% hydracji (pizza in teglia alla Romana)
Dlaczego pizza z blaszki 85% hydracji (pizza in teglia alla Romana) jest taka super? Ma chrupiące i lekkie ciasto dzięki…
Zobacz przepis
Superchrupiące Fish & Chips - wersja z piwem lub z wodą
Aby zrobić Superchrupiące Fish & Chips, jako płyn w cieście najlepiej użyć albo piwa albo wody. Płyn powinien być bardzo…
Zobacz przepis
Polskie ARANCINI z wędzonym serem (kulki ziemniaczano serowe)
Polskie ARANCINI z wędzonym serem (kulki ziemniaczano serowe) - bo co lepszego można zrobić ziemniakom, niż je usmażyć?
Zobacz przepis
Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami
Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o tłuściutkich: śledziach, łososiach, halibutach, makrelach...…
Zobacz przepis
Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana
Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej w smaku wieprzowiny rasy Mangalica.
Zobacz przepis
Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020
Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i tłuszczu z kiełbasy, znajdziecie tam…
Zobacz przepis
Kluski śląskie z sosem roladowym i pieczoną kapustą
Kolejna zabawa z kuchnią regionalną, czyli kluski śląskie z sosem roladowym i pieczoną kapustą.
Zobacz przepis
Ostra marchewka po koreańsku - zgodnie z nazwą wymyśli ją ją Koreańczycy, którzy emigrowali do krajów byłego ZSRR, a później…
Zobacz przepis
Wiadomo, że grillowane mięso czy warzywa są smaczniejsze niż surowe, więc dlaczego nie przygotować na ich bazie rosołu? Rzeczywiście mój…
Zobacz przepis
Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace
Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Zobacz przepis
Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem
Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Zobacz przepis
Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)
Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do steka, kiełbasy i karkówki. Sezon…
Zobacz przepis
Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji
Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u mnie. Idealny na gorące, letni…
Zobacz przepis
Chłodnik z ogórków małosolnych i szczawiu
Chłodnik z ogórków małosolnych i szczawiu to idealny przepis na wykorzystanie nadwyżek ogórków małosolnych. W dodatku super szybki i nie…
Zobacz przepis
Bazowy przepis na chrupiące podpłomyki (z kwiatami cukinii i kurkami)
Mój bazowy przepis na chrupiące podpłomyki. Zawsze wychodzą! Tym razem w wersji z kwiatami cukinii i kurkami.
Zobacz przepis
Chrupiące młode ziemniaki z pieca
Klucz do sukcesu na idealnie chrupiące młode ziemniaki z pieca? Ziemniaki najpierw wstępnie gotuję w osolonej wodzie, a później piekę…
Zobacz przepis
Jak zrobić wegańskie bułki do burgerów, które byłyby odpowiednikiem maślanych burgerowych bułek? Chwilę zastanawiałem się czym zastąpić białko w bułkach,…
Zobacz przepis
Młode ziemniaki z cebulką na maśle i ziołami
Młode ziemniaki z cebulką na maśle i ziołami to najprostsza rzecz na świecie! Wystarczy dodać jajka, kefir, mnóstwo ziół i…
Zobacz przepis
RABARBARANKI - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką
RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz przepis
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…
Zobacz przepis
Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Zobacz przepis
Kwaśny Rosół Odporności (kwaśnica)
Mój Kwaśny Rosół Odporności (kwaśnica) posiada dwie inspiracje. Po pierwsze, kwaśnica, czyli zupa gotowana na wodzie po kapuście. Po drugie,…
Zobacz przepis
Spaghetti kryzysowe z pomidorami i konserwą z puszki (wersja podstawowa i gourmet)
Spaghetti kryzysowe z pomidorami i konserwą z puszki powstało z przekonania, że nawet w ciężkich czasach, nawet z ograniczonych produktów,…
Zobacz przepis
Pity na zakwasie (do hummusu lub faszerowania)
Dlaczego robić pity na zakwasie? Bo są smaczniejsze, zdrowsze od naturalnej fermentacji i tak samo proste w wykonaniu.
Zobacz przepis
Pierogi z fasolą piękny jaś, wędzonym twarogiem żółtkiem i truflami - PolskiObiad 2019
Pierogi z fasolą piękny jaś, wędzonym twarogiem żółtkiem i truflami, czyli mój przepis na POLSKI OBIAD 2019 roku!
Zobacz przepis
Tonno del Chianti czyli toskański "tuńczyk" z wieprzowiny
Tonno del Chianti czyli toskański "tuńczyk" z wieprzowiny inspirowany wizytą u Dario Cecchini, czyli słynnego rzeźnika z Panzano.
Zobacz przepis
Sałatka fasolowa z natką i cytryną
Muszę was tylko uprzedzić, że Sałatka fasolowa z natką i cytryną jest uzależniająca. Ja zwykle robię 2x ilości podane w…
Zobacz przepis
Kocham śledzie, bo jak żadna ryba są tak wdzięcznym tematem do sporządzania rożnych marynat. Na słono, na słodko, na kwaśno?…
Zobacz przepis
Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Zobacz przepis
Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy
Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony. Nie tak łatwo jednak o…
Zobacz przepis
Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini
Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Zobacz przepis
Kanye East - Kanie jak schabowy w chrupiącej panierce
Najlepszy sposób na chrupiące kanie jak schabowy smażone w chrupiącej panierce z kremowym puree ziemniaczanym
Zobacz przepis
"Rosół jak Umami" na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach
Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Zobacz przepis
Ravioli z szałwią, musem z bakłażana i posypką z chleba i kurek
Ravioli z szałwią, musem z bakłażana i posypką z chleba i kurek to ukłon dla delikatnych smaków mocno rozgrzanego masła…
Zobacz przepis
Wegańskie pesto z pietruszką, olejem rzepakowym, słonecznikiem i płatkami drożdżowymi
Roślinna i spolonizowana alternatywa dla klasycznego włoskiego pesto, czyli wegańskie pesto z pietruszką, olejem rzepakowym, słonecznikiem i płatkami drożdżowymi.
Zobacz przepis
Semifreddo z jogurtem, miętą i leśnymi owocami
Idealny letni deser: Semifreddo z jogurtem, miętą i leśnymi owocami. Kremowe i puszyste od piany z białek, ale też trochę…
Zobacz przepis
Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z glutenu mógłbyś nadmuchać balona. Jagód…
Zobacz przepis
Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów
Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Zobacz przepis
Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak, dodaję trochę truskawek. Dorzucam też…
Zobacz przepis
Kiszone ananasy z imbirem, czosnkiem i dymką
Tak powstał pomysł na kiszone ananasy, które dodajemy do kanapki pod groźną nazwą Los Sicarios. Ananasy co dwa tygodnie kisimy…
Zobacz przepis
Porchetta ze szparagami, młodymi ziemniakami i koprem włoskim
Porchetta ze szparagami, młodymi ziemniakami i koprem włoskim, idealna na niedzielny obiad!
Zobacz przepis
Zupa szczawiowa z botwiną i szparagami
Zupa szczawiowa z botwiną i szparagami to dla mnie definicja wiosny w Polsce! Moją wersję wzbogaciłem liśćmi buraka i szparagami,…
Zobacz przepis
Ossobuco z giczy cielęcej z kremowym puree i tymiankowymi marchewkami
Ossobuco z giczy cielęcej z kremowym puree i tymiankowymi marchewkami, czyli pomysł na idealny do dzielenia się niedzielny obiad.
Zobacz przepis
Baklava z miso, miodem i matchą
Przepis na jeszcze lepszą baklave, odświeżoną dzięki słoności miso, herbacianej nucie matchy i skórce z limonki. Baklava jeszcze nigdy nie…
Zobacz przepis
Smażone pierogi z ogonami wołowymi (gyoza)
Super mięsne, soczyste i chrupiące smażone pierogi z ogonami wołowymi. Inspiracją były japońskie pierożki gyoza.
Zobacz przepis
Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej
Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…
Zobacz przepis
Rostbef z kluskami śląskimi, demi glace, brukselkami i kiszonymi rzodkiewkami - PolskiObiad 2018
Pierwsza odsłona projektu Polski Obiad, gdzie gotuję zgodnie z trendami jakie zauważyłem w ubiegającym roku. Na pierwszy ogień: rostbef z…
Zobacz przepis
Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen
Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…
Zobacz przepis
Pączki ziemniaczane z twarogiem i bekonowym cukrem
Pączków nie trzeba niczym nadziewać, samo ciasto z ziemniakami i twarogiem jest nadzieniem ;-). Żeby dopełnić zniszczenia zrobiłem cukier aromatyzowany…
Zobacz przepis
Tatar ze śledziem, oliwą szczypiorkową i masłem z żółtka
Mój tatar, jak spojrzycie na listę składników i zdjęcia, stara się opowiedzieć pewną historię. Zależało mi na tym, żeby "pożenić"…
Zobacz przepis
Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie
Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Zobacz przepis
Pieczone śliwki z orzechami z miodem i koniakiem
Deser jest tak prosty, że zrobiła by go średnio wytresowana małpa. Powstał zupełnie przez przypadek. Po prostu, wszystkie potrzebne składniki…
Zobacz przepis
Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym
Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…
Zobacz przepis
Maślane ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
To ciasto z rabarbarem zawsze mnie fascynowało. Uwielbiałem zapach w domu, kiedy się piekło. Zjadałem jeszcze ciepłe, od czego bolał…
Zobacz przepis
Chrupiące śledzie w panierce z frytami i majonezem z wasabi
Postanowiłem wykorzystać japoński pomysł na tempurę, czyli robię bardzo cienki roztwór z zimnej wody i mąki i takie, ledwo pokryte…
Zobacz przepis
Jak zrobić prawdziwe pastrami w domu? Przepis na pastrami
Przepis na pastrami, który krok po kroku poprowadzi cię do udanego produktu. Spróbuj uwędzić swoje pastrami osobiście
Zobacz przepis
Śledzie z mango, kolendrą, limonką i sosem rybnym
Zaintrygowało cię połączenie składników w tym przepisie? Obiecuję jednak, że prawdopodobnie nigdy wcześniej nie próbowałeś tak smacznych śledzi. Kluczowy jest…
Zobacz przepis
Lody rabarbarowe z drożdżami, kruszonką i redukcją kompotu z rabarbaru
Pomysł na ten deser tlił się we mnie od dawna. Najpierw spróbowałem sodów o smaku drożdży od Macieja Majewskiego z…
Zobacz przepis
ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen
Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa zabrać się za ten przepis…
Zobacz przepis
Sprawdź nowy przepis na pizzę na blaszce! HIT!Zawsze uważałem, że kuchnia to jest pole do popisu dla kreatywnych ludzi. Ogrom…
Zobacz przepis
Frittata z kwiatami cukinii i wędzonym serem
Wyobraźcie sobie środek lata w Polsce. Upały sprawiają, że wszystko dookoła zaczyna sukcesywnie wysychać. Trawa żółta. Liście z drzew schną…
Zobacz przepis
Kisiel z tapioki na mleku kokosowym z mango i bananem
Jeśli spodobał ci się przepis oceń go i podziel się nim ze znajomymi!
Zobacz przepis
Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką
Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło sztuki
Zobacz przepis
Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą
Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu. Idealne na każdą okazję, także…
Zobacz przepis
Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con carne bez fasoli – prawdziwa…
Zobacz przepis
Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)
Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend asian fusion. Tym razem zajumałem…
Zobacz przepis
Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)
Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone składniki makro i wartość energetyczną…
Zobacz przepis
Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana
Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i oliwy. Prawdziwy śródziemnomorski rarytas
Zobacz przepis
Kremowe risotto podwójnie borowikowe
Kremowe risotto podwójnie borowikowe z winem i mascarpone, pełne umami, aromatyczne i aksamitne. Idealne na wyjątkowy obiad, udekorowane plasterkami borowików.
Zobacz przepis
Fasola piękny jaś + borowiki + pikantna kiełbasa nduja
Cudowna i mięsista fasola piękny jaś w towarzystwie smażonych borowików i lekko pikantnego sosu na bazie włoskiej, kalabryjskiej kiełbaski nduja
Zobacz przepis
Morele pieczone z migdałami i ricottą
Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej masłem ułożyłem warstwę z kruszonych…
Zobacz przepis
Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren z masłem i odrobiną soli…
Zobacz przepis
Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem
Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego domu. Jest to napój, który…
Zobacz przepis