powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Pieczeń z rostbefu z sosem piwnym i chrupiącymi ziemniakami

Czas
przygotowania
3 godziny
Liczba
porcji
6
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Wszelakie święta, odkąd się wyprowadziłem z rodzinnego domu czas, kiedy zamieniam się w pełnoetatowego kucharza. Dostaję wtedy zadanie (głównie od swojej ambicji) zawojować rodzinę wyjątkowym jedzeniem spod moich rąk. Zwykle moje pomysły oscylowały dookoła kuchni fusion, dodając obce techniki do naszych produktów.

Od jakiegoś czasu staram się jednak gotować dania "perfekcyjne". Był już perfekcyjny żur, był bigos i pieczony kurczak. Tym razem stanęło na wołowinę. Pomyślałem, że coś na wzór Beef Wellington już robiłem, więc pora poszukać innej drogi. Wiedziałem, że chcę kupić duży kawałek rostbefu ale nie miałem jakiegoś konkretnego pomysłu. Przepis wyklarował się podczas podróży z Warszawy na Dolny Śląsk. Postawiłem na bogaty smak i prostą, ale skuteczną technikę. Smaku nadała wstępna obróbka na nieźle rozhhajcowanym ognisku, który skarmelizował skórkę i lekko uwędził mięso. Później wetknąłem termometr i czekałem, aż rostbef osiągnie magiczne 55 stopni w piekarniku. Nie byłbym sobą jeśli nie użyłbym do gotowania piwa. Dodałem trochę stouta do sosu z soków mięsnych i zredukowałem wszystko na aksamitną esencję. Dodatki postanowiłem wykonać proste ale efektowne. Pieczone ziemniaki z mojego ulubionego przepisu i pieczone pietruszki. Zobaczcie przepis i polecam go przetestować!

Składniki

Pieczeń

  • 2-3 kilogramowy rostbef wołowy
  • 1 kilogram ziemniaków typu B-C
  • 0,5 kilograma małych pietruszek
  • oliwa
  • rozmaryn
  • sok z jednej pomarańczy
  • łyżka papryki wędzonej
  • 2 łyżki pieprzu
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 0,5 litra piwa typu stout lub porter
  • warzywa na "pierzynkę" (seler, marchewka, pietruszka, cebula)
  • 100 gramów masła

Wykonanie

  1. Rostbef oczyść z błonek i wysusz. Natrzyj oliwą, wędzoną papryką, świeżym pieprzem i posiekanym rozmarynem. Zawiń w folię i odstaw na minimum 2 godziny.
  2. Rozpal ognisko / grilla lub rozgrzej dużą patelnię z łyżką masła. Obsmaż na dużej temperaturze mięso z każdej strony przez minutę aby zamknąć pory i skarmelizować skórkę.
  3. Rozgrzej piekarnik do 100 stopni. Pokrój warzywa na pierzynkę i rozsyp tak, żeby zakrywały dno. Na tym połóż mięso natarte uprzednio solą morską. Na mięsie ułóż równomiernie kilka kostek masła i pozostały rozmaryn. Wetknij w środek mięsa termometr. Piecz mięso ok. 2 godziny do uzyskania temperatury 55-60 stopni. Mierzenie temperatury jest istotniejsze niż patrzenie na czas.
  4. W tym czasie obierz ziemniaki i pietruszki i przygotuj je korzystając z tego przepisu. Chodzi o to, żeby zacząć piec ziemniaki i pietruszki pod koniec pieczenia mięsa na górnej półce w piekarniku, a po wyjęciu mięsa od razu ustawić na wysoką temperaturę, żeby warzywa uzyskały chrupkość w czasie, kiedy mięso będzie odpoczywało.
  5. Mięso o temperaturze min. 55 stopni owiń szczelnie folią aluminiową i odłóż na 10 minut żeby odpoczęło. W tym czasie przełóż warzywa z pieczenia razem z sokami do rondla. Wlej 250 ml piwa i gotuj przez 5 minut na wysokim ogniu. Odcedź, dodaj 2 łyżki masła, sok z pomarańczy i redukuj do uzyskania gęstego sosu. Możesz doprawić solą i pieprzem jeśli potrzeba. Pieczeń pokrój na 2 cm plastry polej sosem i podawaj z pieczonymi warzywami.

Wszelakie święta, odkąd się wyprowadziłem z rodzinnego domu czas, kiedy zamieniam się w pełnoetatowego kucharza. Dostaję wtedy zadanie (głównie od swojej ambicji) zawojować rodzinę wyjątkowym jedzeniem spod moich rąk. Zwykle moje pomysły oscylowały dookoła kuchni fusion, dodając obce techniki do naszych produktów.

2 comments on “Pieczeń z rostbefu z sosem piwnym i chrupiącymi ziemniakami”

    1. Chyba, że takim dużym do lutowania rur, ale myślę że lepiej sól, pieprz patelnia masło, czosnek i rozmaryn. Czyli klasycznie ale najsmaczniej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab