powiadomienie
Sprawdź ten sposób na cudownie miękkiego maślanego kurczaka z chrupiącą skórką 🐔🍗
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…

Pieczeń z rostbefu z sosem piwnym i chrupiącymi ziemniakami

Czas
przygotowania
3 godziny
Liczba
porcji
6
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Wszelakie święta, odkąd się wyprowadziłem z rodzinnego domu czas, kiedy zamieniam się w pełnoetatowego kucharza. Dostaję wtedy zadanie (głównie od swojej ambicji) zawojować rodzinę wyjątkowym jedzeniem spod moich rąk. Zwykle moje pomysły oscylowały dookoła kuchni fusion, dodając obce techniki do naszych produktów.

Od jakiegoś czasu staram się jednak gotować dania "perfekcyjne". Był już perfekcyjny żur, był bigos i pieczony kurczak. Tym razem stanęło na wołowinę. Pomyślałem, że coś na wzór Beef Wellington już robiłem, więc pora poszukać innej drogi. Wiedziałem, że chcę kupić duży kawałek rostbefu ale nie miałem jakiegoś konkretnego pomysłu. Przepis wyklarował się podczas podróży z Warszawy na Dolny Śląsk. Postawiłem na bogaty smak i prostą, ale skuteczną technikę. Smaku nadała wstępna obróbka na nieźle rozhhajcowanym ognisku, który skarmelizował skórkę i lekko uwędził mięso. Później wetknąłem termometr i czekałem, aż rostbef osiągnie magiczne 55 stopni w piekarniku. Nie byłbym sobą jeśli nie użyłbym do gotowania piwa. Dodałem trochę stouta do sosu z soków mięsnych i zredukowałem wszystko na aksamitną esencję. Dodatki postanowiłem wykonać proste ale efektowne. Pieczone ziemniaki z mojego ulubionego przepisu i pieczone pietruszki. Zobaczcie przepis i polecam go przetestować!

Składniki

Pieczeń

  • 2-3 kilogramowy rostbef wołowy
  • 1 kilogram ziemniaków typu B-C
  • 0,5 kilograma małych pietruszek
  • oliwa
  • rozmaryn
  • sok z jednej pomarańczy
  • łyżka papryki wędzonej
  • 2 łyżki pieprzu
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 0,5 litra piwa typu stout lub porter
  • warzywa na "pierzynkę" (seler, marchewka, pietruszka, cebula)
  • 100 gramów masła

Wykonanie

  1. Rostbef oczyść z błonek i wysusz. Natrzyj oliwą, wędzoną papryką, świeżym pieprzem i posiekanym rozmarynem. Zawiń w folię i odstaw na minimum 2 godziny.
  2. Rozpal ognisko / grilla lub rozgrzej dużą patelnię z łyżką masła. Obsmaż na dużej temperaturze mięso z każdej strony przez minutę aby zamknąć pory i skarmelizować skórkę.
  3. Rozgrzej piekarnik do 100 stopni. Pokrój warzywa na pierzynkę i rozsyp tak, żeby zakrywały dno. Na tym połóż mięso natarte uprzednio solą morską. Na mięsie ułóż równomiernie kilka kostek masła i pozostały rozmaryn. Wetknij w środek mięsa termometr. Piecz mięso ok. 2 godziny do uzyskania temperatury 55-60 stopni. Mierzenie temperatury jest istotniejsze niż patrzenie na czas.
  4. W tym czasie obierz ziemniaki i pietruszki i przygotuj je korzystając z tego przepisu. Chodzi o to, żeby zacząć piec ziemniaki i pietruszki pod koniec pieczenia mięsa na górnej półce w piekarniku, a po wyjęciu mięsa od razu ustawić na wysoką temperaturę, żeby warzywa uzyskały chrupkość w czasie, kiedy mięso będzie odpoczywało.
  5. Mięso o temperaturze min. 55 stopni owiń szczelnie folią aluminiową i odłóż na 10 minut żeby odpoczęło. W tym czasie przełóż warzywa z pieczenia razem z sokami do rondla. Wlej 250 ml piwa i gotuj przez 5 minut na wysokim ogniu. Odcedź, dodaj 2 łyżki masła, sok z pomarańczy i redukuj do uzyskania gęstego sosu. Możesz doprawić solą i pieprzem jeśli potrzeba. Pieczeń pokrój na 2 cm plastry polej sosem i podawaj z pieczonymi warzywami.

Wszelakie święta, odkąd się wyprowadziłem z rodzinnego domu czas, kiedy zamieniam się w pełnoetatowego kucharza. Dostaję wtedy zadanie (głównie od swojej ambicji) zawojować rodzinę wyjątkowym jedzeniem spod moich rąk. Zwykle moje pomysły oscylowały dookoła kuchni fusion, dodając obce techniki do naszych produktów.

2 comments on “Pieczeń z rostbefu z sosem piwnym i chrupiącymi ziemniakami”

    1. Chyba, że takim dużym do lutowania rur, ale myślę że lepiej sól, pieprz patelnia masło, czosnek i rozmaryn. Czyli klasycznie ale najsmaczniej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab