informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Pieczeń z rostbefu z sosem piwnym i chrupiącymi ziemniakami

Czas
przygotowania
3 godziny
Liczba
porcji
6
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Wszelakie święta, odkąd się wyprowadziłem z rodzinnego domu czas, kiedy zamieniam się w pełnoetatowego kucharza. Dostaję wtedy zadanie (głównie od swojej ambicji) zawojować rodzinę wyjątkowym jedzeniem spod moich rąk. Zwykle moje pomysły oscylowały dookoła kuchni fusion, dodając obce techniki do naszych produktów.

Od jakiegoś czasu staram się jednak gotować dania "perfekcyjne". Był już perfekcyjny żur, był bigos i pieczony kurczak. Tym razem stanęło na wołowinę. Pomyślałem, że coś na wzór Beef Wellington już robiłem, więc pora poszukać innej drogi. Wiedziałem, że chcę kupić duży kawałek rostbefu ale nie miałem jakiegoś konkretnego pomysłu. Przepis wyklarował się podczas podróży z Warszawy na Dolny Śląsk. Postawiłem na bogaty smak i prostą, ale skuteczną technikę. Smaku nadała wstępna obróbka na nieźle rozhhajcowanym ognisku, który skarmelizował skórkę i lekko uwędził mięso. Później wetknąłem termometr i czekałem, aż rostbef osiągnie magiczne 55 stopni w piekarniku. Nie byłbym sobą jeśli nie użyłbym do gotowania piwa. Dodałem trochę stouta do sosu z soków mięsnych i zredukowałem wszystko na aksamitną esencję. Dodatki postanowiłem wykonać proste ale efektowne. Pieczone ziemniaki z mojego ulubionego przepisu i pieczone pietruszki. Zobaczcie przepis i polecam go przetestować!

Składniki

Pieczeń

  • 2-3 kilogramowy rostbef wołowy
  • 1 kilogram ziemniaków typu B-C
  • 0,5 kilograma małych pietruszek
  • oliwa
  • rozmaryn
  • sok z jednej pomarańczy
  • łyżka papryki wędzonej
  • 2 łyżki pieprzu
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 0,5 litra piwa typu stout lub porter
  • warzywa na "pierzynkę" (seler, marchewka, pietruszka, cebula)
  • 100 gramów masła

Wykonanie

  1. Rostbef oczyść z błonek i wysusz. Natrzyj oliwą, wędzoną papryką, świeżym pieprzem i posiekanym rozmarynem. Zawiń w folię i odstaw na minimum 2 godziny.
  2. Rozpal ognisko / grilla lub rozgrzej dużą patelnię z łyżką masła. Obsmaż na dużej temperaturze mięso z każdej strony przez minutę aby zamknąć pory i skarmelizować skórkę.
  3. Rozgrzej piekarnik do 100 stopni. Pokrój warzywa na pierzynkę i rozsyp tak, żeby zakrywały dno. Na tym połóż mięso natarte uprzednio solą morską. Na mięsie ułóż równomiernie kilka kostek masła i pozostały rozmaryn. Wetknij w środek mięsa termometr. Piecz mięso ok. 2 godziny do uzyskania temperatury 55-60 stopni. Mierzenie temperatury jest istotniejsze niż patrzenie na czas.
  4. W tym czasie obierz ziemniaki i pietruszki i przygotuj je korzystając z tego przepisu. Chodzi o to, żeby zacząć piec ziemniaki i pietruszki pod koniec pieczenia mięsa na górnej półce w piekarniku, a po wyjęciu mięsa od razu ustawić na wysoką temperaturę, żeby warzywa uzyskały chrupkość w czasie, kiedy mięso będzie odpoczywało.
  5. Mięso o temperaturze min. 55 stopni owiń szczelnie folią aluminiową i odłóż na 10 minut żeby odpoczęło. W tym czasie przełóż warzywa z pieczenia razem z sokami do rondla. Wlej 250 ml piwa i gotuj przez 5 minut na wysokim ogniu. Odcedź, dodaj 2 łyżki masła, sok z pomarańczy i redukuj do uzyskania gęstego sosu. Możesz doprawić solą i pieprzem jeśli potrzeba. Pieczeń pokrój na 2 cm plastry polej sosem i podawaj z pieczonymi warzywami.

Wszelakie święta, odkąd się wyprowadziłem z rodzinnego domu czas, kiedy zamieniam się w pełnoetatowego kucharza. Dostaję wtedy zadanie (głównie od swojej ambicji) zawojować rodzinę wyjątkowym jedzeniem spod moich rąk. Zwykle moje pomysły oscylowały dookoła kuchni fusion, dodając obce techniki do naszych produktów.

2 comments on “Pieczeń z rostbefu z sosem piwnym i chrupiącymi ziemniakami”

    1. Chyba, że takim dużym do lutowania rur, ale myślę że lepiej sól, pieprz patelnia masło, czosnek i rozmaryn. Czyli klasycznie ale najsmaczniej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab