promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich składników odżywczych, to i tak optowałbym za zalaniem ich tym, kremowym, maślanym sosem z charakterną gorgonzolą.

Według mnie to sos do szparagów, obok którego nie można przejść obojętnie.

Przez wiele lat sosy na bazie gorgonzoli kojarzyły mi się źle. Wiecie, z takim składnikiem, który miał zadać szyku, ale okazuje się, że do niczego nie pasuje. Nie dla mnie brokuły w sosie gorgonzola czy zupa serowa z gorgonzolą. Ten ser ma być przyprawą i tak właśnie traktuję go w moim przepisie.

Jak często bywa i tym razem wizyta w restauracji była dla mnie inspiracją, żeby zrobić swoją wersją. Tym razem wpadliśmy do Super Fly Wine na warszawskim Powiślu na butelkę pomarańczowego wina  od cudownej Katevan Berishvili (Gogo wine), w której winnicy byłem w 2021. Spróbowałem tam białych szparagów w gęstym, śmietanowym sosie i od razu zapisałem w notatkach, że coś podobnego musi trafić na MS. Nie boję się podawać inspiracji, bo według mnie tak to powinno wyglądać. Na tym polega szacunek do osób, które cię dobrze nakarmiły.

Skompletujcie wszystkie składniki i do dzieła. To danie musi pojawić się na waszym stole w szparagowym sezonie.


Składniki

Szparagi w sosie

  • pęczek białych szparagów
  • 60-80 g sera gorgonzola
  • 2 łyżki zwykłego masła
  • 1 łyżka palonego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 plasterki cytryny
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • jajka w koszulce (przepis)
  • garść prażonych orzechów lasowych
  • kilka gałązek pietruszki
  • olej smakowy, np. szczypiorkowy

Palone Masło

  • 200 g masła
  • rondel z grubym dnem lub żeliwna patelnia







Wykonanie

  1. Ten przepis najlepiej smakuje z palonym masłem (brązowe masło), które ma świetny, orzechowy aromat, ale można ten element pominąć. Całą kostkę masła rozpuszczamy rondlu z grubym dnem. Ustawiamy połowę mocy kuchenki. Masło zacznie się pienić i powinniśmy ciągle mieszać obserwując kolor piany i cząstek białka. Kiedy zapach zmieni się na taki "orzechowy" i masło zacznie lekko brązowieć ściągamy rondel z kuchenki i ochładzamy rondel w misce z zimną wodą, żeby przeciwdziałać spaleniu masła. Trzeba dobrze wyczuć moment, dlatego trzeba być uważnym. Można też użyć termometru, który nie powinien wskazywać większej temperatury niż 160 stopni Celsjusza. Ciepłe masło przecedzamy przez sitko i przelewamy do słoika. Trzymamy w lodówce.
  2. Szparagi obieramy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Smażymy na patelni z masłem na złoto i odkładamy szparagi na bok. Dodajemy łyżkę palonego masła lub zwykłego i smażmy pokrojony w cienkie plasterki czosnek i cząstki cytryny. Po 2 minutach  zalewamy śmietaną. Podgrzewamy i dodajemy ser gorgonzola pokrojony w kostkę. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szparagi i dusimy przez kilka minut, aż sos się nieco zredukuje, a szparagi zmięknął.
  3. Podajemy z jajkami w koszulce, pokruszonymi orzechami laskowymi, pietruszką i olejem smakowym.

Sprawdź też mój eBook z 30 przepisami na szparagi.

Sprawdź przepisy >



To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich składników odżywczych, to i tak optowałbym za zalaniem ich tym, kremowym, maślanym sosem z charakterną gorgonzolą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab