Nowy przepis: Kimchi z ananasa? Musisz tego spróbować!
sprawdź teraz

Sezon na Kiszenie Ziemniaki

Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi się dwa dni i nie…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła i podsmażanej cebulki, który smakuje…
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona – ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w manufakturze Zakwasowni w Gdańsku, którą…
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Ziemniaki

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / Ziemniaki

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Kiszenie / Ananas

Kiszone ananasy z imbirem, czosnkiem i dymką

Tak powstał pomysł na kiszone ananasy, które dodajemy do kanapki pod groźną nazwą Los Sicarios. Ananasy co dwa tygodnie kisimy…
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich składników odżywczych, to i tak optowałbym za zalaniem ich tym, kremowym, maślanym sosem z charakterną gorgonzolą.

Według mnie to sos do szparagów, obok którego nie można przejść obojętnie.

Przez wiele lat sosy na bazie gorgonzoli kojarzyły mi się źle. Wiecie, z takim składnikiem, który miał zadać szyku, ale okazuje się, że do niczego nie pasuje. Nie dla mnie brokuły w sosie gorgonzola czy zupa serowa z gorgonzolą. Ten ser ma być przyprawą i tak właśnie traktuję go w moim przepisie.

Jak często bywa i tym razem wizyta w restauracji była dla mnie inspiracją, żeby zrobić swoją wersją. Tym razem wpadliśmy do Super Fly Wine na warszawskim Powiślu na butelkę pomarańczowego wina  od cudownej Katevan Berishvili (Gogo wine), w której winnicy byłem w 2021. Spróbowałem tam białych szparagów w gęstym, śmietanowym sosie i od razu zapisałem w notatkach, że coś podobnego musi trafić na MS. Nie boję się podawać inspiracji, bo według mnie tak to powinno wyglądać. Na tym polega szacunek do osób, które cię dobrze nakarmiły.

Skompletujcie wszystkie składniki i do dzieła. To danie musi pojawić się na waszym stole w szparagowym sezonie.


Składniki

Szparagi w sosie

  • pęczek białych szparagów
  • 60-80 g sera gorgonzola
  • 2 łyżki zwykłego masła
  • 1 łyżka palonego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 plasterki cytryny
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • jajka w koszulce (przepis)
  • garść prażonych orzechów lasowych
  • kilka gałązek pietruszki
  • olej smakowy, np. szczypiorkowy

Palone Masło

  • 200 g masła
  • rondel z grubym dnem lub żeliwna patelnia







Wykonanie

  1. Ten przepis najlepiej smakuje z palonym masłem (brązowe masło), które ma świetny, orzechowy aromat, ale można ten element pominąć. Całą kostkę masła rozpuszczamy rondlu z grubym dnem. Ustawiamy połowę mocy kuchenki. Masło zacznie się pienić i powinniśmy ciągle mieszać obserwując kolor piany i cząstek białka. Kiedy zapach zmieni się na taki “orzechowy” i masło zacznie lekko brązowieć ściągamy rondel z kuchenki i ochładzamy rondel w misce z zimną wodą, żeby przeciwdziałać spaleniu masła. Trzeba dobrze wyczuć moment, dlatego trzeba być uważnym. Można też użyć termometru, który nie powinien wskazywać większej temperatury niż 160 stopni Celsjusza. Ciepłe masło przecedzamy przez sitko i przelewamy do słoika. Trzymamy w lodówce.
  2. Szparagi obieramy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Smażymy na patelni z masłem na złoto i odkładamy szparagi na bok. Dodajemy łyżkę palonego masła lub zwykłego i smażmy pokrojony w cienkie plasterki czosnek i cząstki cytryny. Po 2 minutach  zalewamy śmietaną. Podgrzewamy i dodajemy ser gorgonzola pokrojony w kostkę. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szparagi i dusimy przez kilka minut, aż sos się nieco zredukuje, a szparagi zmięknął.
  3. Podajemy z jajkami w koszulce, pokruszonymi orzechami laskowymi, pietruszką i olejem smakowym.

Sprawdź też mój eBook z 30 przepisami na szparagi.

Sprawdź przepisy >



To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich składników odżywczych, to i tak optowałbym za zalaniem ich tym, kremowym, maślanym sosem z charakterną gorgonzolą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab