promocja produktowa
Zestaw specjalny - 4 magiczne posypki + chrupiący olej chilli gratis!
sprawdź zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Przepis na tajską mrożoną herbatę
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw specjalny - 4 Posypki + Chrupiący Olej Chilli GRATIS

Zestaw 5 produktów kosztuje 137 zł czyli Chrupiący Olej Chilli kosztujący 36 zł jest za…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
2 porcje
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Będzie to zdecydowanie najkrótsza kulinarna opowieść w moim wykonaniu. Wyobraźcie sobie rośliny w pełni rozkwitu, podane w najbardziej odpowiedni dla nich sposób ze wszystkich.

Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na szparagi.

Zielone szparagi często jem surowe, ale dla odrobiny przyzwoitości wrzucam je na kilkanaście sekund do wrzątku. Chłodzone są później w lodowatej wodzie, żeby nawet się nie zorientowały, że zostały właśnie ugotowane. Zioła obrywam i moczę je w wodzie w lodówce przez kilka godzin, żeby nabrały wyjątkowej jędrności i kruchości (tego tricku nauczyłem się kiedyś od doświadczonej stylistki jedzenia).

Zioła traktuję tak samo, jak liście sałaty. Wszystko przed podaniem skrapiam dobrej jakości olejem z rzepaku (tłoczonym na zimno) i naturalnym octem (polecam Octovnia). Jeszcze trochę dobrej soli w płatkach i pieprzu. Można wymieszać dłonią i gotowe!

Jeśli nie możecie się nasycić wiosną, to niech wiosna was nasyci taką oto świeżą i chrupiącą sałatką.

Składniki

Sałatka z chrupiących szparagów

  • pęczek zielonych szparagów
  • kilka garści świeżych ziół (mięta, pietruszka, koperek, szczypiorek, estragon), może też być bazylia, kolendra, lubczyk, oregano, liście selera, raczej nie tymianek, majeranek, melisa.
  • kilka łyżek dobrego oleju z rzepaku tłoczonego na zimno
  • 1-2 łyżki dobrego, naturalnego octu
  • sól morska w płatkach i pieprz

Wykonanie

  1. Zioła zalej zimną wodą i trzymaj w lodówce kilka godzin, aby nabrały jędrności. Przy okazji się wypłuczą.
  2. Zielone szparagi oddziel od zdrewniałych części i pokrój w 5 mm talarki. Wrzuć na wrzątek na 15 sekund i od razu odcedź. Przełóż do miski z zimną wodą (może być z lodem). Po 5 minutach odcedź. Przełóż do miski. Zioła osusz i porwij do sałatki. Możesz też pokroić grubo nożem.
  3. Skrop olejem, octem, dopraw i wymieszaj.

 

 

 

 

 

 


Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na Szparagi.

Sprawdź przepisy >


Zielone szparagi często jem surowe, ale dla odrobiny przyzwoitości wrzucam je na kilkanaście sekund do wrzątku. Chłodzone są później w lodowatej wodzie, żeby nawet się nie zorientowały, że zostały właśnie ugotowane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab