promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
2 porcje
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Będzie to zdecydowanie najkrótsza kulinarna opowieść w moim wykonaniu. Wyobraźcie sobie rośliny w pełni rozkwitu, podane w najbardziej odpowiedni dla nich sposób ze wszystkich.

Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na szparagi.

Zielone szparagi często jem surowe, ale dla odrobiny przyzwoitości wrzucam je na kilkanaście sekund do wrzątku. Chłodzone są później w lodowatej wodzie, żeby nawet się nie zorientowały, że zostały właśnie ugotowane. Zioła obrywam i moczę je w wodzie w lodówce przez kilka godzin, żeby nabrały wyjątkowej jędrności i kruchości (tego tricku nauczyłem się kiedyś od doświadczonej stylistki jedzenia).

Zioła traktuję tak samo, jak liście sałaty. Wszystko przed podaniem skrapiam dobrej jakości olejem z rzepaku (tłoczonym na zimno) i naturalnym octem (polecam Octovnia). Jeszcze trochę dobrej soli w płatkach i pieprzu. Można wymieszać dłonią i gotowe!

Jeśli nie możecie się nasycić wiosną, to niech wiosna was nasyci taką oto świeżą i chrupiącą sałatką.

Składniki

Sałatka z chrupiących szparagów

  • pęczek zielonych szparagów
  • kilka garści świeżych ziół (mięta, pietruszka, koperek, szczypiorek, estragon), może też być bazylia, kolendra, lubczyk, oregano, liście selera, raczej nie tymianek, majeranek, melisa.
  • kilka łyżek dobrego oleju z rzepaku tłoczonego na zimno
  • 1-2 łyżki dobrego, naturalnego octu
  • sól morska w płatkach i pieprz









Wykonanie

  1. Zioła zalej zimną wodą i trzymaj w lodówce kilka godzin, aby nabrały jędrności. Przy okazji się wypłuczą.
  2. Zielone szparagi oddziel od zdrewniałych części i pokrój w 5 mm talarki. Wrzuć na wrzątek na 15 sekund i od razu odcedź. Przełóż do miski z zimną wodą (może być z lodem). Po 5 minutach odcedź. Przełóż do miski. Zioła osusz i porwij do sałatki. Możesz też pokroić grubo nożem.
  3. Skrop olejem, octem, dopraw i wymieszaj.

 

 

 

 

 

 


Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na Szparagi.

Sprawdź przepisy >



Zielone szparagi często jem surowe, ale dla odrobiny przyzwoitości wrzucam je na kilkanaście sekund do wrzątku. Chłodzone są później w lodowatej wodzie, żeby nawet się nie zorientowały, że zostały właśnie ugotowane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab