Nowy przepis: Kimchi z ananasa? Musisz tego spróbować!
sprawdź teraz

Sezon na Kiszenie Ziemniaki

Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi się dwa dni i nie…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła i podsmażanej cebulki, który smakuje…
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona – ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w manufakturze Zakwasowni w Gdańsku, którą…
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Ziemniaki

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / Ziemniaki

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Kiszenie / Ananas

Kiszone ananasy z imbirem, czosnkiem i dymką

Tak powstał pomysł na kiszone ananasy, które dodajemy do kanapki pod groźną nazwą Los Sicarios. Ananasy co dwa tygodnie kisimy…
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
2 porcje
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Będzie to zdecydowanie najkrótsza kulinarna opowieść w moim wykonaniu. Wyobraźcie sobie rośliny w pełni rozkwitu, podane w najbardziej odpowiedni dla nich sposób ze wszystkich.

Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na szparagi.

Zielone szparagi często jem surowe, ale dla odrobiny przyzwoitości wrzucam je na kilkanaście sekund do wrzątku. Chłodzone są później w lodowatej wodzie, żeby nawet się nie zorientowały, że zostały właśnie ugotowane. Zioła obrywam i moczę je w wodzie w lodówce przez kilka godzin, żeby nabrały wyjątkowej jędrności i kruchości (tego tricku nauczyłem się kiedyś od doświadczonej stylistki jedzenia).

Zioła traktuję tak samo, jak liście sałaty. Wszystko przed podaniem skrapiam dobrej jakości olejem z rzepaku (tłoczonym na zimno) i naturalnym octem (polecam Octovnia). Jeszcze trochę dobrej soli w płatkach i pieprzu. Można wymieszać dłonią i gotowe!

Jeśli nie możecie się nasycić wiosną, to niech wiosna was nasyci taką oto świeżą i chrupiącą sałatką.

Składniki

Sałatka z chrupiących szparagów

  • pęczek zielonych szparagów
  • kilka garści świeżych ziół (mięta, pietruszka, koperek, szczypiorek, estragon), może też być bazylia, kolendra, lubczyk, oregano, liście selera, raczej nie tymianek, majeranek, melisa.
  • kilka łyżek dobrego oleju z rzepaku tłoczonego na zimno
  • 1-2 łyżki dobrego, naturalnego octu
  • sól morska w płatkach i pieprz









Wykonanie

  1. Zioła zalej zimną wodą i trzymaj w lodówce kilka godzin, aby nabrały jędrności. Przy okazji się wypłuczą.
  2. Zielone szparagi oddziel od zdrewniałych części i pokrój w 5 mm talarki. Wrzuć na wrzątek na 15 sekund i od razu odcedź. Przełóż do miski z zimną wodą (może być z lodem). Po 5 minutach odcedź. Przełóż do miski. Zioła osusz i porwij do sałatki. Możesz też pokroić grubo nożem.
  3. Skrop olejem, octem, dopraw i wymieszaj.

 

 

 

 

 

 


Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na Szparagi.

Sprawdź przepisy >



Zielone szparagi często jem surowe, ale dla odrobiny przyzwoitości wrzucam je na kilkanaście sekund do wrzątku. Chłodzone są później w lodowatej wodzie, żeby nawet się nie zorientowały, że zostały właśnie ugotowane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab