powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Czas
przygotowania
20 minut
Liczba
porcji
2-4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Robię ten przepis w zimie 2025, ponieważ kapusta stożkowa akurat pojawiła się wszędzie w sprzedaży. Do tego na przestrzeni 2 tygodni kapustę stożkową pieczoną jadłem w 3 restauracjach. Coś jest na rzeczy i mam nadzieję, że produkt ten będzie z nami trochę dłużej. Szczególnie że uprawiana jest w Hiszpanii, więc powinna być dostępna cały rok. Jeśli nigdy jej nie próbowaliście to jest to gatunek bardzo kruchy i delikatny. Zupełnie jakby skrzyżowano sałatę z kapustą. Jest świetna na surowo, dosyć szybko więdnie pod wpływem temperatury, właśnie dlatego w formie pieczonej ważne jest, żeby uchwycić ją w punkt.

Moją wersję pieczonej kapusty stożkowej podpatrzyłem w warszawskiej restauracji Koneser Grill, gdzie szef kuchni Piotr Wójcik przygotował pieczoną z dodatkiem chilli. Tak mi posmakowała, że postanowiłem zrobić swoją wersję. Kapustę, także stożkową piekłem już nie raz, ale teraz znalazłem na nią sposób, do którego chyba właśnie została stworzona. Będzie to danie na szybko. Błyskawiczna marynata, choć można potrzymać w niej kapustę dłużej. Szybkie i intensywne pieczenie i danie mamy w 20 minut na stole. Moja marynata składa się z fajnego balansu prostych smaków. Oleju chilli mojej produkcji, przepis znajdziecie na blogu. Do tego sos sojowy dla słoności, miód i odrobina octu. Chodzi o to, żeby trochę płynu wniknęło pod liście, dlatego polewamy ją przeciętą do góry.

Co ciekawe, kapustę można upiec w piekarniku lub popularnym ostatnio Air Fryerze. Podaję dwa sposoby.

Do pieczonej kapusty polecam prosty u szybki sos z prażonego sezamu na bazie białej fasoli z puszki i kilku przypraw. Wszystko znajdziecie poniżej w tabelce i sposobie wykonania.

Składniki

Kapusta pieczona

  • 1 kapusta stożkowa
  • 3-4 łyżki oleju chilli z przyprawami
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu np. ryżowego lub z białego wina

Sos sezamowy

  • 1 puszka białej fasoli
  • 3 ząbki cozsnku
  • płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 50 g prażonego sezamu
  • sok z 1 cytryny
  • 50-100 ml wody

Dodatki

  • sok z limonki
  • prażona cebulka
  • kolendra

Wykonanie

  1. Kapustę myjemy i przekrajamy wzdłuż na ćwiartki. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i polewamy kapustę od góry tak żeby wniknęło trochę pomiędzy liście. Nastawiamy piekarnik z termoobiegiem na 230 stopni i pieczemy na natłuszczonej blaszce 15-20 minut. Kapusta powinna z zewnątrz się zarumienić, ale nie oklapnąć. Trzeba złapać ją w punkt i ok. 15 minuty obserwować. Każdy piekarnik jest inny. Można też upiec w Air Fryerze. Ja piekłem przez 13 minut w temperaturze 200 stopni. Tu też trzeba pod koniec obserwować, żeby nie przepiec kapusty, która w środku powinna być chrupiąca.
  2. Sos sezamowy zrobimy w blenderze kielichowym, ale ręcznym w jakimś naczyniu też można zrobić z powodzeniem. Wszystkie składniki (fasolę odcedzamy z zalewy) przenosimy do blendera i miksujemy na gładką masę. Sezam trzeba wcześniej uprażyć na delikatnym ogniu na suchej patelni. Można też wstępnie zmielić na proszek.
  3. Gotową kapustę układamy na kilku łyżkach sosu, skrapiamy limonką i posypujemy prażoną cebulką (ja zrobiłem swoją) oraz jakimś ziołem, kolendrą lub szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab