Robię ten przepis w zimie 2025, ponieważ kapusta stożkowa akurat pojawiła się wszędzie w sprzedaży. Do tego na przestrzeni 2 tygodni kapustę stożkową pieczoną jadłem w 3 restauracjach. Coś jest na rzeczy i mam nadzieję, że produkt ten będzie z nami trochę dłużej. Szczególnie że uprawiana jest w Hiszpanii, więc powinna być dostępna cały rok. Jeśli nigdy jej nie próbowaliście to jest to gatunek bardzo kruchy i delikatny. Zupełnie jakby skrzyżowano sałatę z kapustą. Jest świetna na surowo, dosyć szybko więdnie pod wpływem temperatury, właśnie dlatego w formie pieczonej ważne jest, żeby uchwycić ją w punkt.
Moją wersję pieczonej kapusty stożkowej podpatrzyłem w warszawskiej restauracji Koneser Grill, gdzie szef kuchni Piotr Wójcik przygotował pieczoną z dodatkiem chilli. Tak mi posmakowała, że postanowiłem zrobić swoją wersję. Kapustę, także stożkową piekłem już nie raz, ale teraz znalazłem na nią sposób, do którego chyba właśnie została stworzona. Będzie to danie na szybko. Błyskawiczna marynata, choć można potrzymać w niej kapustę dłużej. Szybkie i intensywne pieczenie i danie mamy w 20 minut na stole. Moja marynata składa się z fajnego balansu prostych smaków. Oleju chilli mojej produkcji, przepis znajdziecie na blogu. Do tego sos sojowy dla słoności, miód i odrobina octu. Chodzi o to, żeby trochę płynu wniknęło pod liście, dlatego polewamy ją przeciętą do góry.
Co ciekawe, kapustę można upiec w piekarniku lub popularnym ostatnio Air Fryerze. Podaję dwa sposoby.
Do pieczonej kapusty polecam prosty u szybki sos z prażonego sezamu na bazie białej fasoli z puszki i kilku przypraw. Wszystko znajdziecie poniżej w tabelce i sposobie wykonania.