powiadomienie
Sprawdź ten sposób na cudownie miękkiego maślanego kurczaka z chrupiącą skórką 🐔🍗
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Czas
przygotowania
20 minut
Liczba
porcji
2-4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Robię ten przepis w zimie 2025, ponieważ kapusta stożkowa akurat pojawiła się wszędzie w sprzedaży. Do tego na przestrzeni 2 tygodni kapustę stożkową pieczoną jadłem w 3 restauracjach. Coś jest na rzeczy i mam nadzieję, że produkt ten będzie z nami trochę dłużej. Szczególnie że uprawiana jest w Hiszpanii, więc powinna być dostępna cały rok. Jeśli nigdy jej nie próbowaliście to jest to gatunek bardzo kruchy i delikatny. Zupełnie jakby skrzyżowano sałatę z kapustą. Jest świetna na surowo, dosyć szybko więdnie pod wpływem temperatury, właśnie dlatego w formie pieczonej ważne jest, żeby uchwycić ją w punkt.

Moją wersję pieczonej kapusty stożkowej podpatrzyłem w warszawskiej restauracji Koneser Grill, gdzie szef kuchni Piotr Wójcik przygotował pieczoną z dodatkiem chilli. Tak mi posmakowała, że postanowiłem zrobić swoją wersję. Kapustę, także stożkową piekłem już nie raz, ale teraz znalazłem na nią sposób, do którego chyba właśnie została stworzona. Będzie to danie na szybko. Błyskawiczna marynata, choć można potrzymać w niej kapustę dłużej. Szybkie i intensywne pieczenie i danie mamy w 20 minut na stole. Moja marynata składa się z fajnego balansu prostych smaków. Oleju chilli mojej produkcji, przepis znajdziecie na blogu. Do tego sos sojowy dla słoności, miód i odrobina octu. Chodzi o to, żeby trochę płynu wniknęło pod liście, dlatego polewamy ją przeciętą do góry.

Co ciekawe, kapustę można upiec w piekarniku lub popularnym ostatnio Air Fryerze. Podaję dwa sposoby.

Do pieczonej kapusty polecam prosty u szybki sos z prażonego sezamu na bazie białej fasoli z puszki i kilku przypraw. Wszystko znajdziecie poniżej w tabelce i sposobie wykonania.

Składniki

Kapusta pieczona

  • 1 kapusta stożkowa
  • 3-4 łyżki oleju chilli z przyprawami
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu np. ryżowego lub z białego wina

Sos sezamowy

  • 1 puszka białej fasoli
  • 3 ząbki cozsnku
  • płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 50 g prażonego sezamu
  • sok z 1 cytryny
  • 50-100 ml wody

Dodatki

  • sok z limonki
  • prażona cebulka
  • kolendra

Wykonanie

  1. Kapustę myjemy i przekrajamy wzdłuż na ćwiartki. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i polewamy kapustę od góry tak żeby wniknęło trochę pomiędzy liście. Nastawiamy piekarnik z termoobiegiem na 230 stopni i pieczemy na natłuszczonej blaszce 15-20 minut. Kapusta powinna z zewnątrz się zarumienić, ale nie oklapnąć. Trzeba złapać ją w punkt i ok. 15 minuty obserwować. Każdy piekarnik jest inny. Można też upiec w Air Fryerze. Ja piekłem przez 13 minut w temperaturze 200 stopni. Tu też trzeba pod koniec obserwować, żeby nie przepiec kapusty, która w środku powinna być chrupiąca.
  2. Sos sezamowy zrobimy w blenderze kielichowym, ale ręcznym w jakimś naczyniu też można zrobić z powodzeniem. Wszystkie składniki (fasolę odcedzamy z zalewy) przenosimy do blendera i miksujemy na gładką masę. Sezam trzeba wcześniej uprażyć na delikatnym ogniu na suchej patelni. Można też wstępnie zmielić na proszek.
  3. Gotową kapustę układamy na kilku łyżkach sosu, skrapiamy limonką i posypujemy prażoną cebulką (ja zrobiłem swoją) oraz jakimś ziołem, kolendrą lub szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab