informacja
Nowy przepis: Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza 🍞🍺
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…

Kalafior Masło+Miso

Czas
przygotowania
40 minut
Liczba
porcji
2-4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Ostatnio przeszedłem jakąś wtórną fascynację gotowaniem warzyw na parze. Od wieków uważałem, że gotowanie w ten sposób to taki trick z telezakupów, żeby sprzedać więcej garnków i niepotrzebnych urządzeń na modę na beztłuszczową dietę. Myliłem się.

Parowanie jest cudowne, choć nie jest to technika wykańczania warzywa, ale jego zmiękczania, bez utraty smaku i wartości odżywczych. Później trzeba oddać sprawiedliwość tłuszczom i solidnie takiego dajmy na to kalafiora potraktować. Ten przepis to jest mój hołd dla klasycznego kalafiora z bułką tartą na maśle, ale podkręconego do granic możliwości dzięki cudownemu połączeniu masła, jednego miso, sezamu i oleju chilli. Brzmi to jak dobra, zgrana kapela, choć na pozór każdy gra w innej tonacji. Kto spróbuje?
Jeśli lubicie takie przepisy to zapraszam też na KARTACZE po SYCZUAŃSKU.

Składniki

Kalafior Masło+Miso

  • 1 kalafior
  • 60 g masła
  • 35 g miso (2 łyżki)
  • 1 łyżka tahini (lub mielonego sezamu)
  • 2-3 łyżki bułki tartej lub panko
  • 1 łyżeczka oleju chilli (lub 1 łyżka płatków chilli)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sezam i szczypiorek do dekoracji

Wykonanie

  1. Kalafiora obieramy z liści  i myjemy. Gotujemy na parze kilkanaście minut do miękkości (sprawdzamy wbijając nóż w środek czy nie jest twardy).
  2. W małym rondelku roztapiamy masło, ale nie powinno być zbyt gorące. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (poza bułką tartą) i mieszamy za pomocą rózgi na gładką masę. Jeśli zawiesina jest grudkowa, można pomóc sobie jeszcze chwilę podgrzewając.
  3. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do mikstury dodajemy na sam koniec bułki tartej i mieszamy. Jeszcze lepiej sprawdzi się panko. Smarujemy tym całego kalafiora i pieczemy przez ok. 15-20 minut, uważając, żeby się nie przypaliło. Dekorujemy sezamem oraz szczypiorkiem.

Ostatnio przeszedłem jakąś wtórną fascynację gotowaniem warzyw na parze. Od wieków uważałem, że gotowanie w ten sposób to taki trick z telezakupów, żeby sprzedać więcej garnków i niepotrzebnych urządzeń na modę na beztłuszczową dietę. Myliłem się.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab