informacja
Nowy przepis: Jak smażyć frytki? Zobacz test odmian ziemniaków i technik smażenia
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Grzyby Jabłka Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Dania główne / Grzyby

Kanye East - Kanie jak schabowy w chrupiącej panierce

Najlepszy sposób na chrupiące kanie jak schabowy smażone w chrupiącej panierce z kremowym puree ziemniaczanym
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Grzyby

Rosół Drwala na żywym ogniu

Wiadomo, że grillowane mięso czy warzywa są smaczniejsze niż surowe, więc dlaczego nie przygotować na…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem…
Zobacz więcej
Przetwory / Jabłka

Ketchup jabłkowy

Przepis ten publikuję dzięki uprzejmości krakowskiej knajpy Multi Qlti, dla której opracowałem tę recepturę. Ketchup…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Borowikowe tosty z serem i orzechami włoskimi

Prosta przekąska do zrobienia w pełni grzybowego sezonu. Spróbujcie tego chrupiącego tosta z borowikami, orzechami…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

BORYDZ - kremowy sos rydzowy ze śmietaną i miso

Kremowy sos na bazie świeżych, leśnych rydzów z dodatkiem masła, śmietanki oraz jasnego miso.
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Comfort food / Fasola

Fasola piękny jaś + borowiki + pikantna kiełbasa nduja

Cudowna i mięsista fasola piękny jaś w towarzystwie smażonych borowików i lekko pikantnego sosu na…

Kalafior Masło+Miso

Czas
przygotowania
40 minut
Liczba
porcji
2-4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Ostatnio przeszedłem jakąś wtórną fascynację gotowaniem warzyw na parze. Od wieków uważałem, że gotowanie w ten sposób to taki trick z telezakupów, żeby sprzedać więcej garnków i niepotrzebnych urządzeń na modę na beztłuszczową dietę. Myliłem się.

Parowanie jest cudowne, choć nie jest to technika wykańczania warzywa, ale jego zmiękczania, bez utraty smaku i wartości odżywczych. Później trzeba oddać sprawiedliwość tłuszczom i solidnie takiego dajmy na to kalafiora potraktować. Ten przepis to jest mój hołd dla klasycznego kalafiora z bułką tartą na maśle, ale podkręconego do granic możliwości dzięki cudownemu połączeniu masła, jednego miso, sezamu i oleju chilli. Brzmi to jak dobra, zgrana kapela, choć na pozór każdy gra w innej tonacji. Kto spróbuje?
Jeśli lubicie takie przepisy to zapraszam też na KARTACZE po SYCZUAŃSKU.

Składniki

Kalafior Masło+Miso

  • 1 kalafior
  • 60 g masła
  • 35 g miso (2 łyżki)
  • 1 łyżka tahini (lub mielonego sezamu)
  • 2-3 łyżki bułki tartej lub panko
  • 1 łyżeczka oleju chilli (lub 1 łyżka płatków chilli)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sezam i szczypiorek do dekoracji

Wykonanie

  1. Kalafiora obieramy z liści  i myjemy. Gotujemy na parze kilkanaście minut do miękkości (sprawdzamy wbijając nóż w środek czy nie jest twardy).
  2. W małym rondelku roztapiamy masło, ale nie powinno być zbyt gorące. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (poza bułką tartą) i mieszamy za pomocą rózgi na gładką masę. Jeśli zawiesina jest grudkowa, można pomóc sobie jeszcze chwilę podgrzewając.
  3. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do mikstury dodajemy na sam koniec bułki tartej i mieszamy. Jeszcze lepiej sprawdzi się panko. Smarujemy tym całego kalafiora i pieczemy przez ok. 15-20 minut, uważając, żeby się nie przypaliło. Dekorujemy sezamem oraz szczypiorkiem.

Ostatnio przeszedłem jakąś wtórną fascynację gotowaniem warzyw na parze. Od wieków uważałem, że gotowanie w ten sposób to taki trick z telezakupów, żeby sprzedać więcej garnków i niepotrzebnych urządzeń na modę na beztłuszczową dietę. Myliłem się.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab