promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
8 pirogów
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Przepis pochodzi z eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 10 pomysłów na przetwory z tym składnikiem i 7 innych przepisów na potrawy z czosnkiem niedźwiedzim. To danie, które w Italii nazywa się raviolo con uovo, czyli pieróg z żółtkiem. Postanowiłem, jak to ja, trochę przepis spolszczyć i napchać do środka pieroga naszego własnego czosnku niedźwiedziego.

Sprawdź też przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego.

Sprawdź eBook z przepisami i przetworami z czosnku niedźwiedziego.

Zaczynając od ciasta, dodaję po połowie włoską semolinę z twardej pszenicy i polską mąkę pszenną z miękkiego ziarna. Chciałem uzyskać efekt pomiędzy makaronem, a ciastem pierogowym. Nie dodałem jajka, żeby ciasto było delikatniejsze.

Farsz to połączenie puszystej i delikatnej ricotty ze słoną i wyraźnie owczą bryndzą. Bryndzę można już kupić bez problemu w niemal każdym markecie cały rok. Do tego dodaję pastę z czosnku niedźwiedziego, która jest niejako efektem ubocznym produkcji oleju z czosnku niedźwiedziego, ale można też dodać pesto z czosnku niedźwiedziego, które można też kupić gotowe. Taki odsączony materiał ma mnóstwo smaku. To chyba najbardziej pracochłonny przepis w tej publikacji, więc jeśli się z nim uporacie, reszta będzie dziecinną zabawą.

Trudność techniczna leży w odpowiednim przygotowaniu ciasta. Ma być cienkie i elastyczne. Niezbędna jest tu maszynka do makaronu: chociaż będę  podziwiał śmiałków toczących ciasto wałkiem, nie polecam tego rozwiązania. Kolejne progi to delikatne ułożenie żółtka na farszu i zlepienie ciasta, żeby nic się nie rozlało. Iście jubilerska robota, więc możecie szczerze oczekiwać braw kiedy podacie takie PIROGI.

Składniki

Ciasto na 8 pirogów::

  • 100 g mąki pszennej 500
  • 100 g drobnej semoliny
  • 100 g letniej wody
  • szczypta soli

Farsz na 8 pirogów:

  • 200 g sera ricotta
  • 100 g bryndzy
  • 100 g pasty z czosnku niedźwiedziego / pesto
  • 50 g startych orzechów włoskich
  • opcjonalnie 10 świeżych posiekanych liści czosnku niedźwiedziego
  • 8 żółtek wielkości M
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Ciasto:
W misce mieszamy obie mąki z solą i dolewamy wody. Woda może mieć temperaturę pokojową. Mieszamy wszystko razem. Ja mieszam zawsze solidnym widelcem.
Kiedy woda się wchłonie, zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie, ale tylko do momentu wchłonięcia wszystkich suchych składników. Ugniatamy jeszcze chwilę i robimy kulę.
Przekładamy do plastikowego pojemnika, żeby nie wykorzystywać folii i wkładamy do lodówki na 30-60 minut. W tym czasie nastąpi autoliza, czyli proces tworzenia glutenu.
Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i za pomocą maszynki do makaronu wałkujemy kilkanaście razy składając ciasto. Kiedy ciasto będzie już gładkie, przekładamy jeszcze na minimalnie 10 minut do pudełka, żeby odpoczęło i nie wyschło. To samo robimy z drugim kawałkiem.
Kiedy ciasto będzie odpoczywało, robimy farsz do pirogów.

Farsz:
Mieszamy sery z pastą z czosnku niedźwiedziego. Jeśli takiej nie posiadacie może być drobno posiekany czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy i mieszamy wszystko, ale nie za dokładnie.

Sklejanie i podanie:
Kiedy mamy gotowy farsz i jajka w zasięgu ręki, wałkujemy ciasto na ostateczną grubość 6 na maszynce. Najlepiej jeśli szerokość płata ciasta będzie wynosiła 12-13 cm. Ciasto kroimy na kwadraty, układamy na stolnicy i przykrywamy folią, żeby nie obeschło.
Układamy spodnie płaty na stolnicy, na ich środku kilka łyżeczek farszu, na górze farszu formujemy zagłębienie, w którym umieszczamy żółtko.
Jeśli lubisz brawurę, możesz zrobić z farszu cienką warstwę i ułożyć na żółtku, ale moje testy dowiodły, że nie trzeba tego robić, bo po ugotowaniu z piroga i tak wycieka żółtko, a umówmy się, to jest właśnie klucz tego dania. No i jeszcze czosnek niedźwiedzi.
Wracając do przepisu: bierzemy górny płat ciasta, który przyklejamy rogami i krawędziami do dolnego płatu. Następnie dociskamy brzegi tak, żeby pozbyć się nadmiaru powietrza. Ciasto można zostawić sklejone w taki sposób albo pobawić się i zrobić ozdobne brzegi jak ja.
Gotujemy partiami w osolonej wodzie, po wypłynięciu jeszcze 2-3 minuty. Na talerzu podlewamy obficie olejem z czosnku i posypujemy szczypiorkiem.

Przepis na Piroga z czosnkiem niedźwiedzim pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z tym ziołem. Zachęcam serdecznie do zapoznania się i zakupu. Zysk ze sprzedaży przeznaczam na rozwój mojego bloga i wydawanie kolejnych serii przepisów.

Spis Treści eBooka Czosnek Niedźwiedzi:

Prep

Olej i pasta z czosnku niedźwiedziego
Piklowane pąki czosnku - polskie kapary
Kiszony czosnek niedźwiedzi + zakwas
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Puree z czosnku niedźwiedziego
Polska przyprawa bbq z suszonego czosnku niedźwiedziego
Majonez z czosnku niedźwiedziego
Bitwa maseł czosnkowych: surowy vs. suszony
Konfitowane łodygi czosnku niedźwiedziego albo olej dla leniwych
Oksymel z czosnku niedźwiedziego

Przepisy:

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim
Chleb żytni na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim
Polska pizza, czyli podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim
Tatar wołowy z majonezem, olejem i pąkami czosnku niedźwiedziego
Chłodnik z kiszonym czosnkiem niedźwiedzim
Devolay z masłem czosnkowym, puree i ogórkiem małosolnym
Turbo ruskie z czosnkiem niedźwiedzim
Kluski śląskie z niespodzianką i pesto z czosnku niedźwiedziego

Przepis pochodzi z eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 10 pomysłów na przetwory z tym składnikiem i 7 innych przepisów na potrawy z czosnkiem niedźwiedzim. To danie, które w Italii nazywa się raviolo con uovo, czyli pieróg z żółtkiem. Postanowiłem, jak to ja, trochę przepis spolszczyć i napchać do środka pieroga naszego własnego czosnku niedźwiedziego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab