Dodałem na początku po prostu zblendowanego ogórka kiszonego, ale okazał się zbyt wodnisty, więc następnym razem odsączyłem go na sicie i dodałem jeszcze kilka polskich akcentów jak ocet jabłkowy i olej rzepakowy tłoczony na zimno. Sos jest przepyszny, z resztą sami spróbujcie. Do steka, do kiełbasy i karkówki. Sezon grillowy trwa cały rok!
Mięso z Crazy Butcher dla waszej wiadomości (polecam bardzo).
Wykonanie sosu jest bardzo proste!
Zadanie znacząco ułatwi posiadanie robota kuchennego, który wyposażony jest w nóż do siekania (malakser). Jeśli nie macie tego sprzętu na stanie, wystarczy deska, ostry nóż i tarka do tarcia ziemniaków.
Pietruszkę wypłucz i posiekaj drobno. Ogórki zetrzyj na mus i odciśnij większość wody na sicie. Czosnek także zetrzyj na pastę. Zmieszaj pietruszkę z ogórkiem oraz czosnkiem i dodaj pozostałe składniki.
Wymieszaj dokładnie i spróbuj, czy nie trzeba doprawić. Sos chimichurri powinien mieć zbalansowany smak, jednak smak kwaśny powinien być dominujący.