Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
słoiczek
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Tym razem za przepisem nie ma wielkiej historii. Po prostu robiłem kolejnego grilla i postanowiłem trochę odświeżyć klasyczny sos z pietruszki czyli chimichurri.

Dodałem na początku po prostu zblendowanego ogórka kiszonego, ale okazał się zbyt wodnisty, więc następnym razem odsączyłem go na sicie i dodałem jeszcze kilka polskich akcentów jak ocet jabłkowy i olej rzepakowy tłoczony na zimno. Sos jest przepyszny, z resztą sami spróbujcie. Do steka, do kiełbasy i karkówki. Sezon grillowy trwa cały rok!


Składniki

Polskie chimichurri

  • duży pęczek pietruszki (ok. 200 gramów)
  • 2 średnie ogórki kiszone (150 gramów)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego (polecam ocet z Sad Zaścianki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie 2-3 łyżki świeżego cząbru
  • opcjonalnie 1-2 łyżki piklowanej gorczycy z tego przepisu
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Mięso z Crazy Butcher dla waszej wiadomości (polecam bardzo).









Wykonanie

Wykonanie sosu jest bardzo proste!

Zadanie znacząco ułatwi posiadanie robota kuchennego, który wyposażony jest w nóż do siekania (malakser). Jeśli nie macie tego sprzętu na stanie, wystarczy deska, ostry nóż i tarka do tarcia ziemniaków.
Pietruszkę wypłucz i posiekaj drobno. Ogórki zetrzyj na mus i odciśnij większość wody na sicie. Czosnek także zetrzyj na pastę. Zmieszaj pietruszkę z ogórkiem oraz czosnkiem i dodaj pozostałe składniki.
Wymieszaj dokładnie i spróbuj, czy nie trzeba doprawić. Sos chimichurri powinien mieć zbalansowany smak, jednak smak kwaśny powinien być dominujący.


Tym razem za przepisem nie ma wielkiej historii. Po prostu robiłem kolejnego grilla i postanowiłem trochę odświeżyć klasyczny sos z pietruszki czyli chimichurri.

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab