promocja produktowa
Zestaw specjalny - 4 magiczne posypki + chrupiący olej chilli gratis!
sprawdź zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Przepis na tajską mrożoną herbatę
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw specjalny - 4 Posypki + Chrupiący Olej Chilli GRATIS

Zestaw 5 produktów kosztuje 137 zł czyli Chrupiący Olej Chilli kosztujący 36 zł jest za…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
słoiczek
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Tym razem za przepisem nie ma wielkiej historii. Po prostu robiłem kolejnego grilla i postanowiłem trochę odświeżyć klasyczny sos z pietruszki czyli chimichurri.

Dodałem na początku po prostu zblendowanego ogórka kiszonego, ale okazał się zbyt wodnisty, więc następnym razem odsączyłem go na sicie i dodałem jeszcze kilka polskich akcentów jak ocet jabłkowy i olej rzepakowy tłoczony na zimno. Sos jest przepyszny, z resztą sami spróbujcie. Do steka, do kiełbasy i karkówki. Sezon grillowy trwa cały rok!

Składniki

Polskie chimichurri

  • duży pęczek pietruszki (ok. 200 gramów)
  • 2 średnie ogórki kiszone (150 gramów)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego (polecam ocet z Sad Zaścianki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie 2-3 łyżki świeżego cząbru
  • opcjonalnie 1-2 łyżki piklowanej gorczycy z tego przepisu
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Mięso z Crazy Butcher dla waszej wiadomości (polecam bardzo).

Wykonanie

Wykonanie sosu jest bardzo proste!

Zadanie znacząco ułatwi posiadanie robota kuchennego, który wyposażony jest w nóż do siekania (malakser). Jeśli nie macie tego sprzętu na stanie, wystarczy deska, ostry nóż i tarka do tarcia ziemniaków.
Pietruszkę wypłucz i posiekaj drobno. Ogórki zetrzyj na mus i odciśnij większość wody na sicie. Czosnek także zetrzyj na pastę. Zmieszaj pietruszkę z ogórkiem oraz czosnkiem i dodaj pozostałe składniki.
Wymieszaj dokładnie i spróbuj, czy nie trzeba doprawić. Sos chimichurri powinien mieć zbalansowany smak, jednak smak kwaśny powinien być dominujący.

Tym razem za przepisem nie ma wielkiej historii. Po prostu robiłem kolejnego grilla i postanowiłem trochę odświeżyć klasyczny sos z pietruszki czyli chimichurri.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab