Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
słoiczek
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Tym razem za przepisem nie ma wielkiej historii. Po prostu robiłem kolejnego grilla i postanowiłem trochę odświeżyć klasyczny sos z pietruszki czyli chimichurri.

Dodałem na początku po prostu zblendowanego ogórka kiszonego, ale okazał się zbyt wodnisty, więc następnym razem odsączyłem go na sicie i dodałem jeszcze kilka polskich akcentów jak ocet jabłkowy i olej rzepakowy tłoczony na zimno. Sos jest przepyszny, z resztą sami spróbujcie. Do steka, do kiełbasy i karkówki. Sezon grillowy trwa cały rok!


Składniki

Polskie chimichurri

  • duży pęczek pietruszki (ok. 200 gramów)
  • 2 średnie ogórki kiszone (150 gramów)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego (polecam ocet z Sad Zaścianki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie 2-3 łyżki świeżego cząbru
  • opcjonalnie 1-2 łyżki piklowanej gorczycy z tego przepisu
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Mięso z Crazy Butcher dla waszej wiadomości (polecam bardzo).









Wykonanie

Wykonanie sosu jest bardzo proste!

Zadanie znacząco ułatwi posiadanie robota kuchennego, który wyposażony jest w nóż do siekania (malakser). Jeśli nie macie tego sprzętu na stanie, wystarczy deska, ostry nóż i tarka do tarcia ziemniaków.
Pietruszkę wypłucz i posiekaj drobno. Ogórki zetrzyj na mus i odciśnij większość wody na sicie. Czosnek także zetrzyj na pastę. Zmieszaj pietruszkę z ogórkiem oraz czosnkiem i dodaj pozostałe składniki.
Wymieszaj dokładnie i spróbuj, czy nie trzeba doprawić. Sos chimichurri powinien mieć zbalansowany smak, jednak smak kwaśny powinien być dominujący.


Tym razem za przepisem nie ma wielkiej historii. Po prostu robiłem kolejnego grilla i postanowiłem trochę odświeżyć klasyczny sos z pietruszki czyli chimichurri.

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab