informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Domowa musztarda z koprem włoskim

Czas
przygotowania
field_55bf749f2913d
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Od kiedy zam zacząłem robić swoje majonezy (przepis na aioli) czy ketchupy (przepis na ketchup z mango), zabranie się za temat musztardy to była tylko kwestia czasu. Przewertowałem kilkanaście przepisów na musztardy i sporo musztard spróbowałem, żeby określić moje preferencje. Uwielbiam musztardę dijon, ale chyba jeszcze bardziej kocham te ziarniste z pękającymi ziarnami gorczycy pod zębami.

Do czego wykorzystuję musztardy? Przede wszystkim do wędlin, do grilla, do kanapek, do kiełbasy z ogniska, do sosu do sałatek, ale też jako marynatę do mięsa. Uwielbiam tę ostrość gorczycy oraz to, że tak bardzo się lubi ze wszystkimi smakami, od słonego po słodki.
Moja pierwsza, autorska musztarda jest hybrydą. W połowie składa się z drobno zmielonej gorczycy, a w połowie z piklowanej gorczycy, którą zrobiłem już wcześniej i używam jako dodatek do mięs czy kanapek. Do tego użyłem domowego octu z pigwy, który dostałem. Jedak ocet może być jaki sobie wymyślicie. Może być jabłkowy, z białego wina czy spirytusowy. Ostateczny sznyt mojej musztardzie nadał koper włosi, który tym samym przesuwa mój sos w stronę Włoch i idealnie współgra z włoskimi czy hiszpańskimi kiełbasami, salami, chorizo czy szynkami. Sprawdźcie sami. Wydaje mi się, że mój przepis można z powodzeniem przerabiać pod siebie. Można koper włoski zamienić na np. chilli, chrzan, kozieradkę, kumin czy inną przyprawę. Zapraszam do testowania i bawienia się musztardą!

Składniki

Piklowana gorczyca

  • 50 g brązowej gorczycy
  • 50 g żółtej gorczycy
  • 100 ml octu
  • 200 ml wody
  • 10 g soli
  • 50 g cukru

Musztarda z koprem włoskim

  • 60 g żółtej gorczycy
  • 100 g piklowanej gorczycy
  • 50 ml octu z białego wina lub innego 5%
  • 100 ml wody
  • łyżka (20 gramów) miodu
  • płaska łyżeczka (3 gramy) kurkumy
  • 15 gramów soli
  • 1 łyżeczka (3 gramy) kopru włoskiego

Wykonanie

Piklowana gorczyca

Gorczycę przesyp do rondla i zalej szklanką wody. Zagotuj i odcedź, czynność powtórz 3 razy, żeby pozbyć się nadmiaru gorczycy. Odcedzoną gorczycę przełóż do miski. W rondlu podgrzej pozostałe składniki marynaty do rozpuszczenia soli i cukru. Dodaj przepłukaną gorczycę i wymieszaj. Przełóż do słoika. Trzymaj w lodówce lub zapasteryzuj, żeby móc trzymać w zamknięciu bez lodówki.
Musztarda z koprem włoskim

Gorczycę i koper włoski delikatnie podpraż na suchej patelni. Ostudź i zmiel za pomocą młynka elektrycznego do kawy. Przełóż do miski i dodaj pozostałe składniki. Mieszaj tak długo, aż sól się rozpuści. Spróbuj i dopraw jeśli potrzeba. Świeża musztarda może się wydawać zbyt ostra, ale gwarantuję, że po tygodniu i dłużej przebywania w lodówce smaki się przegryzą i ustabilizują. Musztardę można trzymać w lodówce dosyć długo. Sól, cukier i ocet są naturalnymi konserwantami.

Od kiedy zam zacząłem robić swoje majonezy (przepis na aioli) czy ketchupy (przepis na ketchup z mango), zabranie się za temat musztardy to była tylko kwestia czasu. Przewertowałem kilkanaście przepisów na musztardy i sporo musztard spróbowałem, żeby określić moje preferencje. Uwielbiam musztardę dijon, ale chyba jeszcze bardziej kocham te ziarniste z pękającymi ziarnami gorczycy pod zębami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab