Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Domowa musztarda z koprem włoskim

Czas
przygotowania
field_55bf749f2913d
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Od kiedy zam zacząłem robić swoje majonezy (przepis na aioli) czy ketchupy (przepis na ketchup z mango), zabranie się za temat musztardy to była tylko kwestia czasu. Przewertowałem kilkanaście przepisów na musztardy i sporo musztard spróbowałem, żeby określić moje preferencje. Uwielbiam musztardę dijon, ale chyba jeszcze bardziej kocham te ziarniste z pękającymi ziarnami gorczycy pod zębami.

Do czego wykorzystuję musztardy? Przede wszystkim do wędlin, do grilla, do kanapek, do kiełbasy z ogniska, do sosu do sałatek, ale też jako marynatę do mięsa. Uwielbiam tę ostrość gorczycy oraz to, że tak bardzo się lubi ze wszystkimi smakami, od słonego po słodki.
Moja pierwsza, autorska musztarda jest hybrydą. W połowie składa się z drobno zmielonej gorczycy, a w połowie z piklowanej gorczycy, którą zrobiłem już wcześniej i używam jako dodatek do mięs czy kanapek. Do tego użyłem domowego octu z pigwy, który dostałem. Jedak ocet może być jaki sobie wymyślicie. Może być jabłkowy, z białego wina czy spirytusowy. Ostateczny sznyt mojej musztardzie nadał koper włosi, który tym samym przesuwa mój sos w stronę Włoch i idealnie współgra z włoskimi czy hiszpańskimi kiełbasami, salami, chorizo czy szynkami. Sprawdźcie sami. Wydaje mi się, że mój przepis można z powodzeniem przerabiać pod siebie. Można koper włoski zamienić na np. chilli, chrzan, kozieradkę, kumin czy inną przyprawę. Zapraszam do testowania i bawienia się musztardą!


Składniki

Piklowana gorczyca

  • 50 g brązowej gorczycy
  • 50 g żółtej gorczycy
  • 100 ml octu
  • 200 ml wody
  • 10 g soli
  • 50 g cukru

Musztarda z koprem włoskim

  • 60 g żółtej gorczycy
  • 100 g piklowanej gorczycy
  • 50 ml octu z białego wina lub innego 5%
  • 100 ml wody
  • łyżka (20 gramów) miodu
  • płaska łyżeczka (3 gramy) kurkumy
  • 15 gramów soli
  • 1 łyżeczka (3 gramy) kopru włoskiego







Wykonanie

Piklowana gorczyca

Gorczycę przesyp do rondla i zalej szklanką wody. Zagotuj i odcedź, czynność powtórz 3 razy, żeby pozbyć się nadmiaru gorczycy. Odcedzoną gorczycę przełóż do miski. W rondlu podgrzej pozostałe składniki marynaty do rozpuszczenia soli i cukru. Dodaj przepłukaną gorczycę i wymieszaj. Przełóż do słoika. Trzymaj w lodówce lub zapasteryzuj, żeby móc trzymać w zamknięciu bez lodówki.
Musztarda z koprem włoskim

Gorczycę i koper włoski delikatnie podpraż na suchej patelni. Ostudź i zmiel za pomocą młynka elektrycznego do kawy. Przełóż do miski i dodaj pozostałe składniki. Mieszaj tak długo, aż sól się rozpuści. Spróbuj i dopraw jeśli potrzeba. Świeża musztarda może się wydawać zbyt ostra, ale gwarantuję, że po tygodniu i dłużej przebywania w lodówce smaki się przegryzą i ustabilizują. Musztardę można trzymać w lodówce dosyć długo. Sól, cukier i ocet są naturalnymi konserwantami.


Od kiedy zam zacząłem robić swoje majonezy (przepis na aioli) czy ketchupy (przepis na ketchup z mango), zabranie się za temat musztardy to była tylko kwestia czasu. Przewertowałem kilkanaście przepisów na musztardy i sporo musztard spróbowałem, żeby określić moje preferencje. Uwielbiam musztardę dijon, ale chyba jeszcze bardziej kocham te ziarniste z pękającymi ziarnami gorczycy pod zębami.

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab