promocja produktowa
Sezon na czosnek niedźwiedzi! - ebook z przetworami i przepisami w specjalnej cenie
tylko 29 zł zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Zupa miso, tylko lepsza! Dwa rodzaje
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Kiszenie

Zupa miso, tylko lepsza – dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza – dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Kimchi z ananasa
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
eBook – Czosnek Niedźwiedzi – przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
sklep / eBooki

eBook – Czosnek Niedźwiedzi – przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego – Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego – Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…
ŻURAMEN czyli żurek a’la ramen
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a’la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa zabrać się za ten przepis…

Domowa musztarda z koprem włoskim

Czas
przygotowania
field_55bf749f2913d
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Od kiedy zam zacząłem robić swoje majonezy (przepis na aioli) czy ketchupy (przepis na ketchup z mango), zabranie się za temat musztardy to była tylko kwestia czasu. Przewertowałem kilkanaście przepisów na musztardy i sporo musztard spróbowałem, żeby określić moje preferencje. Uwielbiam musztardę dijon, ale chyba jeszcze bardziej kocham te ziarniste z pękającymi ziarnami gorczycy pod zębami.

Do czego wykorzystuję musztardy? Przede wszystkim do wędlin, do grilla, do kanapek, do kiełbasy z ogniska, do sosu do sałatek, ale też jako marynatę do mięsa. Uwielbiam tę ostrość gorczycy oraz to, że tak bardzo się lubi ze wszystkimi smakami, od słonego po słodki.
Moja pierwsza, autorska musztarda jest hybrydą. W połowie składa się z drobno zmielonej gorczycy, a w połowie z piklowanej gorczycy, którą zrobiłem już wcześniej i używam jako dodatek do mięs czy kanapek. Do tego użyłem domowego octu z pigwy, który dostałem. Jedak ocet może być jaki sobie wymyślicie. Może być jabłkowy, z białego wina czy spirytusowy. Ostateczny sznyt mojej musztardzie nadał koper włosi, który tym samym przesuwa mój sos w stronę Włoch i idealnie współgra z włoskimi czy hiszpańskimi kiełbasami, salami, chorizo czy szynkami. Sprawdźcie sami. Wydaje mi się, że mój przepis można z powodzeniem przerabiać pod siebie. Można koper włoski zamienić na np. chilli, chrzan, kozieradkę, kumin czy inną przyprawę. Zapraszam do testowania i bawienia się musztardą!


Składniki

Piklowana gorczyca

  • 50 g brązowej gorczycy
  • 50 g żółtej gorczycy
  • 100 ml octu
  • 200 ml wody
  • 10 g soli
  • 50 g cukru

Musztarda z koprem włoskim

  • 60 g żółtej gorczycy
  • 100 g piklowanej gorczycy
  • 50 ml octu z białego wina lub innego 5%
  • 100 ml wody
  • łyżka (20 gramów) miodu
  • płaska łyżeczka (3 gramy) kurkumy
  • 15 gramów soli
  • 1 łyżeczka (3 gramy) kopru włoskiego







Wykonanie

Piklowana gorczyca

Gorczycę przesyp do rondla i zalej szklanką wody. Zagotuj i odcedź, czynność powtórz 3 razy, żeby pozbyć się nadmiaru gorczycy. Odcedzoną gorczycę przełóż do miski. W rondlu podgrzej pozostałe składniki marynaty do rozpuszczenia soli i cukru. Dodaj przepłukaną gorczycę i wymieszaj. Przełóż do słoika. Trzymaj w lodówce lub zapasteryzuj, żeby móc trzymać w zamknięciu bez lodówki.
Musztarda z koprem włoskim

Gorczycę i koper włoski delikatnie podpraż na suchej patelni. Ostudź i zmiel za pomocą młynka elektrycznego do kawy. Przełóż do miski i dodaj pozostałe składniki. Mieszaj tak długo, aż sól się rozpuści. Spróbuj i dopraw jeśli potrzeba. Świeża musztarda może się wydawać zbyt ostra, ale gwarantuję, że po tygodniu i dłużej przebywania w lodówce smaki się przegryzą i ustabilizują. Musztardę można trzymać w lodówce dosyć długo. Sól, cukier i ocet są naturalnymi konserwantami.


Od kiedy zam zacząłem robić swoje majonezy (przepis na aioli) czy ketchupy (przepis na ketchup z mango), zabranie się za temat musztardy to była tylko kwestia czasu. Przewertowałem kilkanaście przepisów na musztardy i sporo musztard spróbowałem, żeby określić moje preferencje. Uwielbiam musztardę dijon, ale chyba jeszcze bardziej kocham te ziarniste z pękającymi ziarnami gorczycy pod zębami.

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab