Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta Ziemniaki

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Pesto z czosnku niedźwiedziego – Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Czas
przygotowania
20 minut
Liczba
porcji
słoik
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z tym ziołem. Zachęcam serdecznie do zapoznania się i zakupu. Zysk ze sprzedaży przeznaczam na rozwój mojego bloga i wydawanie kolejnych serii przepisów.

Sprawdź też przepis na pierogi (raviolo) z czosnkiem niedźwiedzim.

Pesto z czosnku niedźwiedziego to prawdowpodobnie najczęściej szukany przepis na ten składnik. Jest to oczywiście włoski patent na zutylizowanie nadmiaru ziół, w tym przypadku bazylii, ale w polskich warunkach często wykorzystuje się pietruszkę czy czosnek niedźwiedzi właśnie.
Postanowiłem maksymalnie “spolszczyć” ten sos czy może bardziej pastę. Jak zwał tak zwał. Moje pesto zrobiłem na bazie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, który kocham chyba najbardziej ze wszystkich olejów. Do tego, zamiast absurdalnie drogich orzechów pinii, dorzucam podprażone ziarna słonecznika i nasiona dyni.
W pesto nie ma też ani grama parmezanu, czy innego włoskiego sera, za to dodałem nasz polski i świetny ser Bursztyn. Sprawdzi się praktycznie każdy twardy i dojrzały ser z mleka krowiego.
Do czego można wykorzystać takie pesto? Ja polecam najbardziej kluski z pesto, na które przepis znajdziecie w eBooku “Czosnek niedźwiedzi”, ale tak na prawdę ilość zastosowania jest nieograniczona. Do tatara, do twarogu, do pierogów, do steka, do makaronu, na chleb, na pizzę… Na pewno wymyślicie jeszcze wiele innych zastosowań.
Gdzie kupić czosnek niedźwiedzi? Polecam dostępne w sezonie prywatne aukcje czy ogłoszenia na Allegro czy OLX. Kupowałem już wiele razy i nigdy się nie zawiodłem. Przesyłka przychodzi do domu, kurierem. Liście są świeże i jędrne. Zawierają też pędy, które można wykorzystać w moim przepisie na “polskie kapary” z eBooka. Jedynie co to trzeba przebrać czosnek z suchych liści i gałązek i porządnie opłukać. Czosnek niedźwiedzi można trzymać w lodówce nawet i tydzień pod mokrą ściereczką.


Składniki

Pesto z czosnku niedźwiedziego

  • 300 g liści czosnku niedźwiedziego
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g ziaren dyni
  • 50 g startego sera twardego, np. Bursztynu
  • 100-150 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 10 g soli morskiej (łyżeczka)
  • 5 g pieprzu
  • 50 ml soku z cytryny









Wykonanie

Do pesto z czosnku niedźwiedziego użyjemy wszystkich części umytego i osuszonego czosnku niedźwiedziego. Ze sprzętu będziemy potrzebowali takiego specjalnego miksera, który nazywa się malakser albo z angielska food processor. Ma on taką ważną funkcję, że żywności nie blenduje na gładką papkę, tylko ją sieka. I o to nam właśnie chodzi!
Z góry informuję, że każdy, kto użyje do sporządzenia pesto moździerza, dodatkowo zostanie oficjalnie uhonorowany przeze mnie wirtualnym orderem Virtuti Culinari.

Wykonanie jest bajecznie proste, więc uważajcie,
 bo nie będę powtarzał. Przekładacie wszystkie składniki do wyżej wymienionego urządzenia i mielicie przez minutę czy dwie, aż wszystko się połączy.
Na koniec wypada spróbować i skorygować tak, aby osiągnąć smak, jaki nam najbardziej pasuje. Nie zapominajcie jednak o soku z cytryny! Kwasowe środowisko pozwoli zachować żywy, zielony kolor oraz dodatkowo zabezpieczy pesto mikrobiologicznie.

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka “Czosnek niedźwiedzi”, w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z tym ziołem. Zachęcam serdecznie do zapoznania się i zakupu. Zysk ze sprzedaży przeznaczam na rozwój mojego bloga i wydawanie kolejnych serii przepisów.

Spis Treści eBooka Czosnek Niedźwiedzi:

Prep

Olej i pasta z czosnku niedźwiedziego
Piklowane pąki czosnku – polskie kapary
Kiszony czosnek niedźwiedzi + zakwas
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Puree z czosnku niedźwiedziego
Polska przyprawa bbq z suszonego czosnku niedźwiedziego
Majonez z czosnku niedźwiedziego
Bitwa maseł czosnkowych: surowy vs. suszony
Konfitowane łodygi czosnku niedźwiedziego albo olej dla leniwych
Oksymel z czosnku niedźwiedziego

Przepisy:

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim
Chleb żytni na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim
Polska pizza, czyli podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim
Tatar wołowy z majonezem, olejem i pąkami czosnku niedźwiedziego
Chłodnik z kiszonym czosnkiem niedźwiedzim
Devolay z masłem czosnkowym, puree i ogórkiem małosolnym
Turbo ruskie z czosnkiem niedźwiedzim
Kluski śląskie z niespodzianką i pesto z czosnku niedźwiedziego


Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z tym ziołem. Zachęcam serdecznie do zapoznania się i zakupu. Zysk ze sprzedaży przeznaczam na rozwój mojego bloga i wydawanie kolejnych serii przepisów.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab