informacja
Nowy przepis: Fasola piękny jaś + borowiki + pikantna kiełbasa nduja
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Grzyby Jabłka Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Dania główne / Grzyby

Kanye East - Kanie jak schabowy w chrupiącej panierce

Najlepszy sposób na chrupiące kanie jak schabowy smażone w chrupiącej panierce z kremowym puree ziemniaczanym
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Kurczak

Rosół Drwala na żywym ogniu

Wiadomo, że grillowane mięso czy warzywa są smaczniejsze niż surowe, więc dlaczego nie przygotować na…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem…
Zobacz więcej
Przetwory / Jabłka

Ketchup jabłkowy

Przepis ten publikuję dzięki uprzejmości krakowskiej knajpy Multi Qlti, dla której opracowałem tę recepturę. Ketchup…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Borowikowe tosty z serem i orzechami włoskimi

Prosta przekąska do zrobienia w pełni grzybowego sezonu. Spróbujcie tego chrupiącego tosta z borowikami, orzechami…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

BORYDZ - kremowy sos rydzowy ze śmietaną i miso

Kremowy sos na bazie świeżych, leśnych rydzów z dodatkiem masła, śmietanki oraz jasnego miso.
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Comfort food / Fasola

Fasola piękny jaś + borowiki + pikantna kiełbasa nduja

Cudowna i mięsista fasola piękny jaś w towarzystwie smażonych borowików i lekko pikantnego sosu na…

Kartacze po syczuańsku

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
sporo
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

To jeden z przepisów, o które prosiliście, a ja te życzenie spełniam. Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją melisę, bo moje KARTACZE nie biorą jeńców. Podstawą oczywiście jest ciasto z odpowiedniej odmiany ziemniaków (o którą w Polsce niezmiernie trudno, bo prawie nikt się nie zna w naszym pięknym kraju na ziemniakach).

To jeden z przepisów, o które prosiliście, a ja te życzenie spełniam. Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin? 🙂 Niech kulinarni puryści wypiją melisę, bo moje KARTACZE nie biorą jeńców. Podstawą oczywiście jest ciasto z odpowiedniej odmiany ziemniaków (o którą w Polsce niezmiernie trudno, bo prawie nikt się nie zna w naszym pięknym kraju na ziemniakach).

Kwestia przypraw jest drugorzędna. Jeśli nie lubicie eksperymentowania ze smakami i jesteście raczej tradycjonalistami, spoko. Wyrzuć ze składu pieprz syczuański, chilli, sos sojowy, kolendrę i dalej będzie to prawilny przepis na kartacze. Jak wspomniałem. Podstawą jest ciasto, które można zepsuć na wiele sposobów i ja te ciasto też zepsułem kiedy przygotowywałem się do tego przepisu. Jaki jest główny błąd poza doborem nieodpowiednich ziemniaków?

Ciasto nie może być za mokre. Wiedziała pewnie o tym Twoja babcia, ale czuję się w obowiązku was ostrzec 🙂 Surowe ziemniaki muszą być odciśnięte prawie do cna. Inaczej ciasto wam się rozwali w wodzie i będzie płacz (ja się prawie rozpłakałem). Polecam wam jednak podjąć moje wyzwanie i zrobić kartacze bardziej na syczuańską modłę. Patrzycie na skład i myślicie co może pójść nie tak? Wieprzowina lubi pieprz syczuański? Lubi. Lubi chilli? Lubi. Lubi sos sojowy? Lubi. Czy wszystkie te przyprawy lubią ziemniaki? TAK! I to jest wspaniałe, że można tworzyć takie mosty do odległych miejsc za pomocą kuchni. Nie wiem tylko czy wasza babcia by to przeżyła?

Składniki

Ciasto

  • 1250 gramów surowych ziemniaków z wysoką zawartością skrobi (typ kulinarny C)
  • 250 gramów ugotowanych ziemniaków (jak wyżej)
  • 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej

Farsz

  • 500 gramów mielonej, tłustej wieprzowiny, najlepiej łopatka
  • 3 łyżki oleju
  • mała cebula
  • pęczek dymki
  • 2 łyżeczki zmielonego pieprzu syczuańskiego
  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka płatków chilli (ja dodałem gochugaru)
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki soli

Okrasa

  • 50 g masła
  • 50 g oleju
  • mała cebula
  • garść okruszków chleba
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • pół łyżeczki płatków chilli

Sprzęt

  • 2 miski
  • tarka
  • prasa do ziemniaków
  • spory garnek
  • patelnia
  • kuchenna ściereczka
  • ewentualnie maszynka do mielenia mięsa

Wykonanie

  1. Nastawiamy spory garnek z osoloną wodą, żeby byłą gotowa kiedy zaczniemy sklejać kartacze.
  2. Zacznijmy od ziemniaczanego ciasta. Ziemniaki obierz. Powinno być 1,5 kg surowych, obranych ziemniaków. 250 gramów ugotuj do miękkości i ostudź. 1 250 gramów zetrzyj na małych oczkach tarki (takie podłużne, nie te do placków ziemniaczanych na papkę). Masę ziemniaczaną przełóż do dosyć luźno tkanej kuchennej ściereczki (lniana będzie ok) i odciśnij większość wody. Przełóż do miski. Na dnie odciśniętej wody może zebrać się skrobia. Po wylaniu wody pozostałą na dnie skrobię możesz dodać do ziemniaków. Przeciśnij przez praskę ugotowane do ziemniaki, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj dłonią. Ciast powinno być zwarte, nie powinno zostawiać wilgoci na dłoni. Jeśli tak jest jedynym ratunkiem będzie dosypanie trochę większej ilości mąki ziemniaczanej. Odstaw na bok. Im dłużej ciasto będzie stało, tym kartacze będą ciemniejsze (szare).
  3. Mięso mielimy lub jeśli mamy z dobrego źródła od razu przenosimy do miski. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy bardzo drobno pokrojoną cebulę na złoto. Pod koniec dodajemy sproszkowane przyprawy i posmażmy jeszcze chwilę, żeby temperatura uwolniła więcej aromatu z przypraw. Dodajemy cała zawartość patelni do mięsa, dodajemy posiekany szczypiorek (dymkę) oraz sól i sos sojowy i mieszamy dokładnie.
  4. Bierzemy jakieś 100 gramów ciasta, formujemy kulę i spłaszczamy, na tym układamy ok. 50 gramów farszu (na łyżki to będzie 2-3 łyżki do 1 łyżki). Sklejamy i formujemy wrzecionowaty kształt. Sprawdzamy czy nie ma pęknięć, które uszczypnięciem zaklejamy i układamy kartacze na bok w oczekiwaniu na gotowanie.
  5. Kartacze gotujemy partiami po 5-6 (3-4 na jedną porcję jest wystarczająco dla 80-100 kg faceta 😉 ). Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut od wypłynięcia. Próbujemy jednego i jeśli mięso jest surowe gotujemy jeszcze kilka minut. Można ewentualnie na etapie formowania delikatnie spłaszczyć kartacze, dzięki temu będą się gotowały krócej.
  6. Podczas gotowania klusek możemy się zająć okrasą. Na tej samej patelni topimy masło z dodatkiem oleju. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i okruszki z chleba. Smażymy na złoto z przyprawami. Podajemy prosto z wody z okrasą i szczypiorkiem lub innym ziołem.

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją melisę, bo moje KARTACZE nie biorą jeńców.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab