powiadomienie
Sprawdź ten sposób na cudownie miękkiego maślanego kurczaka z chrupiącą skórką 🐔🍗
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…

Sprężyste kluski śląskie

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
4-6
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Choć nie pochodzę z Górnego Śląska czy z Zagłębia, ale kluski śląskie gdzieś zawsze pojawiały się na moim rodzinnym stole. Zwykle w towarzystwie jakiegoś rodzaju sosu pieczeniowego, grzybowego, czy gulaszu. Sos mięsny plus sprężyste kluski śląskie to wymarzone połączenie.

Pewnego razu zostałem zaproszony przez Śląską Organizację Turystyczną na warsztaty kulinarne, które odbywały się w katowickim Nikiszowcu. Do tej pory pamiętam zasady jakie mi wpoił uczący nas kucharz. Przede wszystkim kluski śląskie powstają z jednego składnika, ale w dwóch formach. Z ugotowanych ziemniaków plus skrobi ziemniaczanej. Niektórzy dodają też jajko, ale nie jest ono zupełnie konieczne jeśli chodzi o związanie ciasta.  Zwykle ziemniaki mają za mało skrobi (maksymalnie 20% wagi), żeby utworzyć kluskę, która po wrzuceniu do wody się nie rozpadnie. Proponuję nie próbować robić kulki z ugotowanych ziemniaków i wrzucać jej bezpośrednio na gotującą się wodę. Dopiero dosypanie dodatkowej “mąki” ziemniaczanej stabilizuje formę, ponieważ podczas gotowania skrobia ulega “kleikowaniu” i zagęszcza produkt.

Istnieją dwie miary ile tej mąki trzeba dosypać. Jedna, nazwijmy ją ludową, zaleca wyjęcie ¼ objętości miski z przeciśnięty przez praskę do ziemniaków i w to miejsce nasypać taką samą objętość skrobi. Ja jednak polecam bardziej dokładne odmierzenie. Robiłem kluski już wiele razy i proporcja 1 kg ugotowanych ziemniaków do 200 g skrobi sprawdza się za każdym razem. Jeśli lubimy bardziej twarde kluski, możemy dosypać nieco więcej. Kluski śląskie są też bardzo wdzięczne w przechowywaniu i podgrzewaniu. Wystarczy wrzucić je prosto z lodówki na osolony wrzątek i odzyskają swój wigor.

Sprawdź koniecznie moje pomysły na sos do klusek śląskich takie jak Sos roladowy na wołowinie oraz Sos pierogowy na maślance.


Ten przepis pochodzi z mojego eBooka - ZIEMNIAKI - gdzie znajdziecie 30 innych sprawdzonych sposobów na ziemniaki. Dopracowanych klasyków jak i bardziej kreatywnych dań. Do tego baza wiedzy o ziemniakach i test 32 odmian ziemniaków. Zajrzyj do środka.


Składniki

Kluski śląskie

  • 1000 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku

Wykonanie

  1. Ziemniaki o odpowiedniej odmianie (B-C, raczej kremowe, a nie sypkie), obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gotujemy do momentu całkowitej miękkości, ale nie doprowadzamy do rozpadnięcia się ziemniaka. Odcedzamy i zostawiamy w garnku do  naturalnego przestygnięcia. Po pół godzinie można garnek przykryć kuchenną ściereczką, żeby ziemniaki nie obsychały, ale nie powinny być przerabiane jeszcze ciepłe, bo wtedy ciasto może się zacząć kleić do rąk podczas “kulania” klusek.
  2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, uważamy, żeby nie było żadnych grudek. Jeśli się takie pojawią to przeciskamy jeszcze raz. Do takich “sypkch” ziemniaków dodajemy 200 gramów mąki ziemniaczanej. Wstępnie rozprowadzamy tak, żeby nie ugniatać ziemniaków, a żeby skrobia miała możliwość połączenia się z ziemniakami w takie mniejsze grudki. Można to też zrobić w robocie planetarnym na małych obrotach. Dopiero później zaczynamy ugniatać ciasto (zwiększamy obroty), żeby uzyskać gładkie ciasto z równomiernym rozłożeniem skrobi. Trzeba tylko uważać, żeby nie “przepracować” ciasta na kluski. Zwykle 2-3 minuty w zupełności wystarczają.
  3. Od razu też zaczynamy “kulać” kluski z odmierzonej ilości ciasta. Zwykle kluski o wadze 25-30 g najlepiej się sprawdzają. Można oczywiście “ważyć” na oko. Kawałek ciasta bierzemy w dłonie i staramy się uformować kulkę. Następnie wciskamy palec, żeby utworzyć dziurkę. Dzięki temu kluski szybciej się ugotują i w tej dziurce powinien znaleźć się sos. Jeśli kluska zacznie pękać lub rozpadać się to oznacza, że mąki ziemniaczanej powinno być mniej, a ciasto bardziej wilgotne. Takie pęknięcia można po prostu zalepić szczypiąc to miejsce.
  4. Kluski gotujemy w osolonej wodzie partiami. Woda nie powinna jednak mocno wrzeć. Gotujemy jakieś 2-3 minuty od wypłynięcia. Im dłużej będą się gotowały, tym będą bardziej pęczniały i będą miększe. Podajemy od razu lub studzimy i przechowujemy w lodówce.

 

Odpowiednia odmiana: Queen Anne, Gala, Irga, Irys, Miłek, Innovator, Bellarosa, Magnolia, Excellency, Fontane, Catania, Jelly, Jurata, Omega

Tip: Kluski śląskie nie nadają się do mrożenia, ani w formie surowej, ani po ugotowaniu, jednak dosyć długo zachowują świeżość w lodówce. Spróbujcie też nadać kluskom inny kształt. Może zrobić po jednej dziurce z każdej strony, a może ugotować kulki bez dziurki?

Choć nie pochodzę z Górnego Śląska czy z Zagłębia, ale kluski śląskie gdzieś zawsze pojawiały się na moim rodzinnym stole. Zwykle w towarzystwie jakiegoś rodzaju sosu pieczeniowego, grzybowego, czy gulaszu. Sos mięsny plus sprężyste kluski śląskie to wymarzone połączenie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab