promocja produktowa
4 magiczne posypki + chrupiący olej chilli gratis - było 172 zł, teraz tylko 137 zł
sprawdź zamknij informację

Sezon na Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw specjalny - 4 Posypki + Chrupiący Olej Chilli GRATIS

Zestaw 5 produktów kosztuje 137 zł czyli Chrupiący Olej Chilli kosztujący 36 zł jest za…
Zobacz więcej
Desery / Rabarbar

Lody rabarbarowe z drożdżami, kruszonką i redukcją kompotu z rabarbaru

Pomysł na ten deser tlił się we mnie od dawna. Najpierw spróbowałem sodów o smaku…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Co powiecie na zupełnie inny sos do szparagów?

Wszystko jak zwykle ostatnio zaczęło się od bakłażanów. Chciałem rozwinąć mój sos do bakłażanów Yu Xiang Qiezi 鱼香茄子, tak żeby mieć ten sos zasłoikowany, bez  konieczności wcześniejszej marynaty bakłażanów. Doszło do tego nawet, że zrobiliśmy w warszawskiej restauracji La Ban specjalne danie z tym sosem i bakłażanami.

Teraz jednak możecie spróbować sami zrobić wersję ze szparagami i to z białymi. Szparagi w tym daniu są chrupiące, a sos "sticky" oblepia warzywa. Sos ten jest raczej słony, przyjemnie mrowi od dodatku pieprzu syczuańskiego. Idealnie koresponduje z olejem chilli, którym regulujecie ostrość. W sezonie szparagowym koniecznie musicie tego spróbować. Można też dodać więcej ziół takich jak kolendra, pachnotka czy mięta. Można też użyć innego warzywa. Myślę, że poza bakłażanami sprawdzą się młode marchewki czy pory.

Dajcie znać koniecznie jak zrobicie ten przepis.

Składniki

Składniki na 2 porcje

Sos sticky na 4-6 porcji

  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 25 g skrobi
  • 50 g ciemnego sosu sojowego
  • 40 ml sosu ostrygowego (tajskiego) - opcjonalnie można zamienić na taką samą ilość sosu sojowego
  • 1 łyżeczka startego czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki msg

Wykonanie

Sos sticky:

Sos jest bardzo prosty w sporządzeniu. W rondlu zagotowujemy 200 ml wody (50 odlewamy i mieszamy z 25 g skrobi ziemniaczanej). Dodajemy wszystkie składniki w tym przetarty czosnek i imbir. Najlepiej jeśli te składniki będą w formie pasty. Pieprz syczuański dodajemy w formie sproszkowanej. Kiedy sos tylko się zagotuje, dodajemy zawiesinę z wody i skrobi ziemniaczanej (może być też mąka ryżowa lub skrobia kukurydziana) i mieszamy rózgą. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty do uzyskania przezroczystej konsystencji. Próbujemy i jeśli trzeba dosmaczamy. Sos powinien być słony z nutą kwasowości i z delikatnym mrowieniem. Można zamknąć w słoiku i trzymać w lodówce.

Sticky szparagi:

Białe szparagi obieramy, odkrajamy zdrewniałe końcówki i kroimy na 2-3 części. Gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty, po czym zanurzamy w lodowatej wodzie, że zatrzymać proces gotowania. Kroimy też dymkę w centymetrowe plasterki (powinna być tego garść). Rozgrzewamy woka lub patelnię i dodajemy olej. Na gorącym oleju podsmażamy najpierw dymkę, a po minucie wrzucamy odcedzone szparagi i smażymy 2-3 minuty do uzyskania karmelizacji. Na koniec dodajemy 5-6 łyżek sosu Sticky i dusimy jeszcze przez minutę, żeby smaki się połączyły i sos oblepił szparagi.

Podajemy niezwłocznie na talerzu z ryżem jaśminowym. Polewamy odpowiednią ilością oleju chilli, dodajemy marynowany, zielony pieprz i zasypujemy szczypiorkiem lub innymi ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab