informacja
Nowy przepis: Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza 🍞🍺
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Co powiecie na zupełnie inny sos do szparagów?

Wszystko jak zwykle ostatnio zaczęło się od bakłażanów. Chciałem rozwinąć mój sos do bakłażanów Yu Xiang Qiezi 鱼香茄子, tak żeby mieć ten sos zasłoikowany, bez  konieczności wcześniejszej marynaty bakłażanów. Doszło do tego nawet, że zrobiliśmy w warszawskiej restauracji La Ban specjalne danie z tym sosem i bakłażanami.

Teraz jednak możecie spróbować sami zrobić wersję ze szparagami i to z białymi. Szparagi w tym daniu są chrupiące, a sos "sticky" oblepia warzywa. Sos ten jest raczej słony, przyjemnie mrowi od dodatku pieprzu syczuańskiego. Idealnie koresponduje z olejem chilli, którym regulujecie ostrość. W sezonie szparagowym koniecznie musicie tego spróbować. Można też dodać więcej ziół takich jak kolendra, pachnotka czy mięta. Można też użyć innego warzywa. Myślę, że poza bakłażanami sprawdzą się młode marchewki czy pory.

Dajcie znać koniecznie jak zrobicie ten przepis.

Składniki

Składniki na 2 porcje

Sos sticky na 4-6 porcji

  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 25 g skrobi
  • 50 g ciemnego sosu sojowego
  • 40 ml sosu ostrygowego (tajskiego) - opcjonalnie można zamienić na taką samą ilość sosu sojowego
  • 1 łyżeczka startego czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki msg

Wykonanie

Sos sticky:

Sos jest bardzo prosty w sporządzeniu. W rondlu zagotowujemy 200 ml wody (50 odlewamy i mieszamy z 25 g skrobi ziemniaczanej). Dodajemy wszystkie składniki w tym przetarty czosnek i imbir. Najlepiej jeśli te składniki będą w formie pasty. Pieprz syczuański dodajemy w formie sproszkowanej. Kiedy sos tylko się zagotuje, dodajemy zawiesinę z wody i skrobi ziemniaczanej (może być też mąka ryżowa lub skrobia kukurydziana) i mieszamy rózgą. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty do uzyskania przezroczystej konsystencji. Próbujemy i jeśli trzeba dosmaczamy. Sos powinien być słony z nutą kwasowości i z delikatnym mrowieniem. Można zamknąć w słoiku i trzymać w lodówce.

Sticky szparagi:

Białe szparagi obieramy, odkrajamy zdrewniałe końcówki i kroimy na 2-3 części. Gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty, po czym zanurzamy w lodowatej wodzie, że zatrzymać proces gotowania. Kroimy też dymkę w centymetrowe plasterki (powinna być tego garść). Rozgrzewamy woka lub patelnię i dodajemy olej. Na gorącym oleju podsmażamy najpierw dymkę, a po minucie wrzucamy odcedzone szparagi i smażymy 2-3 minuty do uzyskania karmelizacji. Na koniec dodajemy 5-6 łyżek sosu Sticky i dusimy jeszcze przez minutę, żeby smaki się połączyły i sos oblepił szparagi.

Podajemy niezwłocznie na talerzu z ryżem jaśminowym. Polewamy odpowiednią ilością oleju chilli, dodajemy marynowany, zielony pieprz i zasypujemy szczypiorkiem lub innymi ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab