Co powiecie na zupełnie inny sos do szparagów?
Wszystko jak zwykle ostatnio zaczęło się od bakłażanów. Chciałem rozwinąć mój sos do bakłażanów Yu Xiang Qiezi 鱼香茄子, tak żeby mieć ten sos zasłoikowany, bez konieczności wcześniejszej marynaty bakłażanów. Doszło do tego nawet, że zrobiliśmy w warszawskiej restauracji La Ban specjalne danie z tym sosem i bakłażanami.
Teraz jednak możecie spróbować sami zrobić wersję ze szparagami i to z białymi. Szparagi w tym daniu są chrupiące, a sos "sticky" oblepia warzywa. Sos ten jest raczej słony, przyjemnie mrowi od dodatku pieprzu syczuańskiego. Idealnie koresponduje z olejem chilli, którym regulujecie ostrość. W sezonie szparagowym koniecznie musicie tego spróbować. Można też dodać więcej ziół takich jak kolendra, pachnotka czy mięta. Można też użyć innego warzywa. Myślę, że poza bakłażanami sprawdzą się młode marchewki czy pory.
Dajcie znać koniecznie jak zrobicie ten przepis.
Sos sticky:
Sos jest bardzo prosty w sporządzeniu. W rondlu zagotowujemy 200 ml wody (50 odlewamy i mieszamy z 25 g skrobi ziemniaczanej). Dodajemy wszystkie składniki w tym przetarty czosnek i imbir. Najlepiej jeśli te składniki będą w formie pasty. Pieprz syczuański dodajemy w formie sproszkowanej. Kiedy sos tylko się zagotuje, dodajemy zawiesinę z wody i skrobi ziemniaczanej (może być też mąka ryżowa lub skrobia kukurydziana) i mieszamy rózgą. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty do uzyskania przezroczystej konsystencji. Próbujemy i jeśli trzeba dosmaczamy. Sos powinien być słony z nutą kwasowości i z delikatnym mrowieniem. Można zamknąć w słoiku i trzymać w lodówce.
Sticky szparagi:
Białe szparagi obieramy, odkrajamy zdrewniałe końcówki i kroimy na 2-3 części. Gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty, po czym zanurzamy w lodowatej wodzie, że zatrzymać proces gotowania. Kroimy też dymkę w centymetrowe plasterki (powinna być tego garść). Rozgrzewamy woka lub patelnię i dodajemy olej. Na gorącym oleju podsmażamy najpierw dymkę, a po minucie wrzucamy odcedzone szparagi i smażymy 2-3 minuty do uzyskania karmelizacji. Na koniec dodajemy 5-6 łyżek sosu Sticky i dusimy jeszcze przez minutę, żeby smaki się połączyły i sos oblepił szparagi.
Podajemy niezwłocznie na talerzu z ryżem jaśminowym. Polewamy odpowiednią ilością oleju chilli, dodajemy marynowany, zielony pieprz i zasypujemy szczypiorkiem lub innymi ziołami.