promocja produktowa
kup mój ebook – szparagi – 30 moich najlepszych przepisów i przetworów ⚪🍴🟢
teraz tylko 44 zł zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Czas
przygotowania
15
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna i skutek. Oba produkty ciążą ku sobie jak studnia grawitacyjna super ciężkiej gwiazdy neutronowej. Ok, dosyć tej fizyki, zajmijmy się chemią tego smaku.

To jest darmowy przepis, który pochodzi oryginalnie z mojego eBooka o szparagach. Zapraszam do zakupu 30 autorskich przepisów.

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna i skutek. Oba produkty ciążą ku sobie jak studnia grawitacyjna super ciężkiej gwiazdy neutronowej. Ok, dosyć tej fizyki, zajmijmy się chemią tego smaku. Mamy mleczną tłustość masła, ocet i sól, które też się lubią ze szparagami. wszystko się zgadza. Właściwie jajko w koszulce i bekon są tu elementem dekoracji. Nie muszę chyba dodawać, że ten zestaw świetnie dogaduje się także z odpowiednio schłodzonym rieslingiem lub chardonnay. Wunderbar!

 

 

Sprawdź też mój eBook z 30 przepisami na szparagi.


Sprawdź przepisy >


Składniki

Sos holenderski

  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (5 ml)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego (5 ml)
  • 1⁄4 płaskiej łyżeczki soli
  • 100 g roztopionego masła

Dodatkowo

  • pęczek białych szparagów
  • 4 świeże jajka
    kilka
  • plastrów surowego boczku

Wykonanie

  1. Sos holenderski to taki majonez. Tylko, że robiony na ciepło. Podgrzewamy masło, żeby się roztopiło, ale nie wyklarowało. Powinno być nieprzezroczyste. W misce roztrzepujemy rózgą pozostałe składniki i zaczynamy dolewać gorące masło. Na początku cienką strużką (ciągle mieszając energicznie), a kiedy zacznie się nam mikstura zagęszczać, to dolewamy szybciej. Dobrze mieć pomoc drugiej osoby. Kiedy skończy nam się masło, mieszamy jeszcze chwilę, żeby uzyskać gładki i gęsty sos. Odkładamy do lodówki
  2. Surowy, wędzony boczek najlepiej wychodzi upieczony na papierze do pieczenia. Raczej nie używajcie patelni. 10 minut w piecu nagrzanym do 18 stopni powinno załatwić sprawę chrupiącego bekonu.
  3. Jajka w koszulce to element, który technicznie może się wydawać skomplikowany, ale zdradzę wam najświętszy serket jajek w koszulce. Kupcie po prostu najświeższe z możliwych jajek, wcale nie potrzebujecie octu!
  4. Białko świeżego jajka jest zwarte i nie rozpływa się w wodzie. Żeby ugotować perfekcyjne jajka w koszulce, potrzebujemy przynajmniej 5 litrowy gar z gotującą się, lekko osoloną wodą. Robimy delikatny wir i wbijamy jajko na środek. Nastawiamy stoper na 3 minuty i po tym czasie mamy jajko gotowe.

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna i skutek. Oba produkty ciążą ku sobie jak studnia grawitacyjna super ciężkiej gwiazdy neutronowej. Ok, dosyć tej fizyki, zajmijmy się chemią tego smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab