Fasola Piękny Jaś w zalewie z wędzonej papryki

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
6 porcji
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Zapomnijcie o fasolce w pomidorach. Od kiedy zrobiłem fasolę Piękny Jaś gotowaną z dodatkiem wędzonej papryki, postanowiłem ją zakonserwować na później w słoikach. Fasolka ta idealnie komponuje się z moim Rosołem rydzowym.

Strączki bardzo lubią wędzenie oraz kozieradkę. To jest moje osobiste odkrycie ostatnich lat. Dodanie do gotowania wędzonej papryki podrzucił mi kolega Krzysztof na naszej grupie Magiczne Składniki na FB. Od razu wiedziałem, że to połączenie będzie grało. Ja ze swojej strony dodałem jeszcze kozieradkę, której używają np. Gruzini do doprawiania swoich fasolowych potraw. Podczas gotowania fasola przenika tymi aromatami, a dodatkowo tworzy nam się cudowny sos. Musicie tego spróbować.

 


Składniki

Fasola Piękny Jaś w zalewie z wędzonej papryki

  • 400-500 g fasoli Piękny Jaś
  • 1 litr wody
  • 2 płaskie łyżki wędzonej papryki (ok. 20 g)
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kozieradki
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soli morskiej









Wykonanie

Fasolę namoczyć w wodzie w lodówce (zapobiegnie fermentacji) przez 10-12 godzin. Następnie odcedzić i zalać świeżą wodą z dodatkiem wędzonej papryki i sproszkowanej kozieradki. Zagotować pod przykryciem. Kiedy fasola będzie pół miękka dodać sól oraz masło. Gotować do miękkości łapiąc fasolę w punkt, żeby się nie rozgotowała. Jeśli płynu jest za dużo, to gotować bez przykrywki. Można jeść na świeżo lub trzymać w lodówce przez kilka dni. Można zamknąć w słoiku i zapasteryzować.


Zapomnijcie o fasolce w pomidorach. Od kiedy zrobiłem fasolkę gotowaną z dodatkiem wędzonej papryki, postanowiłem ją zakonserwować na później w słoikach. Fasolka ta idealnie komponuje się z moim Rosołem rydzowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab