powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Przepis na pieczone morele z ricottą i migdałami
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Fasola Piękny Jaś w zalewie z wędzonej papryki

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
6 porcji
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Zapomnijcie o fasolce w pomidorach. Od kiedy zrobiłem fasolę Piękny Jaś gotowaną z dodatkiem wędzonej papryki, postanowiłem ją zakonserwować na później w słoikach. Fasolka ta idealnie komponuje się z moim Rosołem rydzowym.

Strączki bardzo lubią wędzenie oraz kozieradkę. To jest moje osobiste odkrycie ostatnich lat. Dodanie do gotowania wędzonej papryki podrzucił mi kolega Krzysztof na naszej grupie Magiczne Składniki na FB. Od razu wiedziałem, że to połączenie będzie grało. Ja ze swojej strony dodałem jeszcze kozieradkę, której używają np. Gruzini do doprawiania swoich fasolowych potraw. Podczas gotowania fasola przenika tymi aromatami, a dodatkowo tworzy nam się cudowny sos. Musicie tego spróbować.

 

Składniki

Fasola Piękny Jaś w zalewie z wędzonej papryki

  • 400-500 g fasoli Piękny Jaś
  • 1 litr wody
  • 2 płaskie łyżki wędzonej papryki (ok. 20 g)
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kozieradki
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soli morskiej

Wykonanie

Fasolę namoczyć w wodzie w lodówce (zapobiegnie fermentacji) przez 10-12 godzin. Następnie odcedzić i zalać świeżą wodą z dodatkiem wędzonej papryki i sproszkowanej kozieradki. Zagotować pod przykryciem. Kiedy fasola będzie pół miękka dodać sól oraz masło. Gotować do miękkości łapiąc fasolę w punkt, żeby się nie rozgotowała. Jeśli płynu jest za dużo, to gotować bez przykrywki. Można jeść na świeżo lub trzymać w lodówce przez kilka dni. Można zamknąć w słoiku i zapasteryzować.

Zapomnijcie o fasolce w pomidorach. Od kiedy zrobiłem fasolkę gotowaną z dodatkiem wędzonej papryki, postanowiłem ją zakonserwować na później w słoikach. Fasolka ta idealnie komponuje się z moim Rosołem rydzowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab