informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Fasola Piękny Jaś w zalewie z wędzonej papryki

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
6 porcji
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Zapomnijcie o fasolce w pomidorach. Od kiedy zrobiłem fasolę Piękny Jaś gotowaną z dodatkiem wędzonej papryki, postanowiłem ją zakonserwować na później w słoikach. Fasolka ta idealnie komponuje się z moim Rosołem rydzowym.

Strączki bardzo lubią wędzenie oraz kozieradkę. To jest moje osobiste odkrycie ostatnich lat. Dodanie do gotowania wędzonej papryki podrzucił mi kolega Krzysztof na naszej grupie Magiczne Składniki na FB. Od razu wiedziałem, że to połączenie będzie grało. Ja ze swojej strony dodałem jeszcze kozieradkę, której używają np. Gruzini do doprawiania swoich fasolowych potraw. Podczas gotowania fasola przenika tymi aromatami, a dodatkowo tworzy nam się cudowny sos. Musicie tego spróbować.

 

Składniki

Fasola Piękny Jaś w zalewie z wędzonej papryki

  • 400-500 g fasoli Piękny Jaś
  • 1 litr wody
  • 2 płaskie łyżki wędzonej papryki (ok. 20 g)
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kozieradki
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soli morskiej

Wykonanie

Fasolę namoczyć w wodzie w lodówce (zapobiegnie fermentacji) przez 10-12 godzin. Następnie odcedzić i zalać świeżą wodą z dodatkiem wędzonej papryki i sproszkowanej kozieradki. Zagotować pod przykryciem. Kiedy fasola będzie pół miękka dodać sól oraz masło. Gotować do miękkości łapiąc fasolę w punkt, żeby się nie rozgotowała. Jeśli płynu jest za dużo, to gotować bez przykrywki. Można jeść na świeżo lub trzymać w lodówce przez kilka dni. Można zamknąć w słoiku i zapasteryzować.

Zapomnijcie o fasolce w pomidorach. Od kiedy zrobiłem fasolkę gotowaną z dodatkiem wędzonej papryki, postanowiłem ją zakonserwować na później w słoikach. Fasolka ta idealnie komponuje się z moim Rosołem rydzowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab