promocja produktowa
kup mój ebook – szparagi – 30 moich najlepszych przepisów i przetworów ⚪🍴🟢
teraz tylko 44 zł zamknij informację
powiadomienie
Sos holenderski 🇳🇱 do szparagów czy jajka, który zrobisz w kilka sekund 🥚👌
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
Tortownica 25-30 cm
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) Nasza część Europy wpadła na pomysł warstwowej sałatki śledziowej - SZUBA.

Uwielbiam taką zwyczajną sałatkę ziemniaczaną ze śledziem i majonezem, ale szuba to kolejny poziom wtajemniczenia. Trochę trzeba się napracować, ale jeśli wszystko ładnie połączymy, to będzie to wszystko estetycznie i smacznie wyglądało.

Polecam kupić dobrej jakości śledzie. Reszta składników jest dosyć tania, więc kupmy najlepsze śledzie na jakie nas stać. Najlepiej sprawdzą się delikatne śledzie litewskie lub tłuste holenderskie śledzie.

Składniki

Szuba

  • 400 g dobrych śledzi, holenderskich lub litewskich
  • 500 g ugotowanych ziemniaków typu A
  • 6 jajek
  • 250 g ugotowanego buraka
  • kilka łyżek zakwasu z buraka
  • 250 g ogórków kiszonych
  • 3-4 marchewki
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 400 gramów majonezu
  • kilka łyżek oleju
  • czarny pieprz
  • opcjonalnie: jabłka i pory
  • papier do pieczenia

Wykonanie

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie i studzimy. Obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Studzimy, ścieramy na grubych oczkach i zalewamy kilkoma łyżkami zakwasu z buraków, opcjonalnie odrobiną soku z cytryny.
  3. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupki i ścieramy na drobnych oczkach.
  4. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy na kilku łyżkach oleju. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Tak samo z cebulą. Siekamy też szczypiorek i koperek.
  6. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwy z każdego składnika wedle uznania. Każdą warstwę smarujemy majonezem, żeby połączyć. Można też każdą warstwę doprawić czarnym pieprzem. Na koniec najlepiej dodać warstwę majonezu, startych jajek i koperku.
  7. Warto postarać się, żeby każdą warstwę ułożyć estetycznie, żeby odróżniała się kolorystycznie od poprzedniej. Sałatkę wstawiamy na noc do lodówki, żeby wszystkie składniki się "przegryzły". Takie śledzie po pierzynką można kroić jak tort lub nakładać łyżką jak sałatkę.

 

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab