Tort śledziowy pod pierzynką – SZUBA

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
Tortownica 25-30 cm
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) Nasza część Europy wpadła na pomysł warstwowej sałatki śledziowej - SZUBA.

Uwielbiam taką zwyczajną sałatkę ziemniaczaną ze śledziem i majonezem, ale szuba to kolejny poziom wtajemniczenia. Trochę trzeba się napracować, ale jeśli wszystko ładnie połączymy, to będzie to wszystko estetycznie i smacznie wyglądało.

Polecam kupić dobrej jakości śledzie. Reszta składników jest dosyć tania, więc kupmy najlepsze śledzie na jakie nas stać. Najlepiej sprawdzą się delikatne śledzie litewskie lub tłuste holenderskie śledzie.


Składniki

Szuba:

  • 400 g dobrych śledzi, holenderskich lub litewskich
  • 500 g ugotowanych ziemniaków typu A
  • 6 jajek
  • 250 g ugotowanego buraka
  • kilka łyżek zakwasu z buraka
  • 250 g ogórków kiszonych
  • 3-4 marchewki
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 400 gramów majonezu
  • kilka łyżek oleju
  • czarny pieprz
  • opcjonalnie: jabłka i pory
  • papier do pieczenia









Wykonanie

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie i studzimy. Obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Studzimy, ścieramy na grubych oczkach i zalewamy kilkoma łyżkami zakwasu z buraków, opcjonalnie odrobiną soku z cytryny.
  3. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupki i ścieramy na drobnych oczkach.
  4. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy na kilku łyżkach oleju. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Tak samo z cebulą. Siekamy też szczypiorek i koperek.
  6. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwy z każdego składnika wedle uznania. Każdą warstwę smarujemy majonezem, żeby połączyć. Można też każdą warstwę doprawić czarnym pieprzem. Na koniec najlepiej dodać warstwę majonezu, startych jajek i koperku.
  7. Warto postarać się, żeby każdą warstwę ułożyć estetycznie, żeby odróżniała się kolorystycznie od poprzedniej. Sałatkę wstawiamy na noc do lodówki, żeby wszystkie składniki się “przegryzły”. Takie śledzie po pierzynką można kroić jak tort lub nakładać łyżką jak sałatkę.

 


Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;)

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab