Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Tort śledziowy pod pierzynką – SZUBA

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
Tortownica 25-30 cm
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) Nasza część Europy wpadła na pomysł warstwowej sałatki śledziowej - SZUBA.

Uwielbiam taką zwyczajną sałatkę ziemniaczaną ze śledziem i majonezem, ale szuba to kolejny poziom wtajemniczenia. Trochę trzeba się napracować, ale jeśli wszystko ładnie połączymy, to będzie to wszystko estetycznie i smacznie wyglądało.

Polecam kupić dobrej jakości śledzie. Reszta składników jest dosyć tania, więc kupmy najlepsze śledzie na jakie nas stać. Najlepiej sprawdzą się delikatne śledzie litewskie lub tłuste holenderskie śledzie.


Składniki

Szuba:

  • 400 g dobrych śledzi, holenderskich lub litewskich
  • 500 g ugotowanych ziemniaków typu A
  • 6 jajek
  • 250 g ugotowanego buraka
  • kilka łyżek zakwasu z buraka
  • 250 g ogórków kiszonych
  • 3-4 marchewki
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 400 gramów majonezu
  • kilka łyżek oleju
  • czarny pieprz
  • opcjonalnie: jabłka i pory
  • papier do pieczenia









Wykonanie

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie i studzimy. Obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Studzimy, ścieramy na grubych oczkach i zalewamy kilkoma łyżkami zakwasu z buraków, opcjonalnie odrobiną soku z cytryny.
  3. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupki i ścieramy na drobnych oczkach.
  4. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy na kilku łyżkach oleju. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Tak samo z cebulą. Siekamy też szczypiorek i koperek.
  6. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwy z każdego składnika wedle uznania. Każdą warstwę smarujemy majonezem, żeby połączyć. Można też każdą warstwę doprawić czarnym pieprzem. Na koniec najlepiej dodać warstwę majonezu, startych jajek i koperku.
  7. Warto postarać się, żeby każdą warstwę ułożyć estetycznie, żeby odróżniała się kolorystycznie od poprzedniej. Sałatkę wstawiamy na noc do lodówki, żeby wszystkie składniki się “przegryzły”. Takie śledzie po pierzynką można kroić jak tort lub nakładać łyżką jak sałatkę.

 


Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;)

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab