informacja
Nowy przepis: Jak smażyć frytki? Zobacz test odmian ziemniaków i technik smażenia
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Grzyby Jabłka Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Dania główne / Grzyby

Kanye East - Kanie jak schabowy w chrupiącej panierce

Najlepszy sposób na chrupiące kanie jak schabowy smażone w chrupiącej panierce z kremowym puree ziemniaczanym
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Grzyby

Rosół Drwala na żywym ogniu

Wiadomo, że grillowane mięso czy warzywa są smaczniejsze niż surowe, więc dlaczego nie przygotować na…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem…
Zobacz więcej
Przetwory / Jabłka

Ketchup jabłkowy

Przepis ten publikuję dzięki uprzejmości krakowskiej knajpy Multi Qlti, dla której opracowałem tę recepturę. Ketchup…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Borowikowe tosty z serem i orzechami włoskimi

Prosta przekąska do zrobienia w pełni grzybowego sezonu. Spróbujcie tego chrupiącego tosta z borowikami, orzechami…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

BORYDZ - kremowy sos rydzowy ze śmietaną i miso

Kremowy sos na bazie świeżych, leśnych rydzów z dodatkiem masła, śmietanki oraz jasnego miso.
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Comfort food / Fasola

Fasola piękny jaś + borowiki + pikantna kiełbasa nduja

Cudowna i mięsista fasola piękny jaś w towarzystwie smażonych borowików i lekko pikantnego sosu na…

Jajko po kaszocku

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku, szparagi z patelni i olej chilli.

Przepis na jajko jak po szkocku, tylko że z kaszanką chodził za mną od dłuższego czasu. Dodatkowo testowałem ten pomysł w restauracji, dla której robiłem menu śniadaniowe i na testach jajko w chrupiącej kaszance nie przeszło. Nie mogłem się z tym pogodzić, bo to był mój ulubiony przepis z tej serii. Pomyślałem więc, że podzielę się z wami, żeby nie siedział wiecznie w szufladzie.

Szkockie jajko, od którego wszystko się zaczęło to pubowa potrawa z Wielkiej Brytanii. Z tą różnicą, że jajko obkłada się mielonym mięsem, czyli mamy takiego mielonego z jajem w środku. Na naszym podwórku wystarczyłoby kupić surowa białą kiełbasę i w to nadziać jajko. Dodatkowo to jajko zwykle gotowane jest na twardo, a ja jednak bardziej lubię płynne żółtko, ponieważ stanowi ono dodatkowy sos pełen umami.

Kolejną inspiracją było hiper popularne ostatnio jajko po turecku, czyli jajko w koszulce podane w przyprawionym jogurcie z masłem z papryką i ziołami. Charakterystyczne czerwone od papryki masło zastąpiłem w tym wydaniu moim własnym olejem chilli, na który przepis znajdziecie tutaj. Co więcej, jestem ostatnio wielkim fanem pieczonego czosnku, więc zrobiłem krem na bazie jogurtu greckiego. Jest to pewne rozwinięcie tradycyjnego dla tej potrawy sosu. Danie śniadaniowe prawie gotowe, a skoro powstało w kwietniu i mamy wszędzie dostęp do szparagów, to dodałem jako chrupiący akompaniament.

Oto całe danie. Uwierzcie mi, że moment przekrajania jajka nawet na mnie zrobił wrażenie 🙂

Sprawdź też mój eBook z 30 przepisami na szparagi.

Składniki

Jajka w kaszance

  • 4 jajka M
  • 400 g kaszanki
  • 2 łyżki posiekanej drobno pietruszki lub kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka roztrzepane
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • więcej bułki tartej do panierowania
  • olej do smażenia

Krem z pieczonego czosnku

  • 400 ml jogurtu
  • 2 główki pieczonego czosnku
  • 3 łyżeczki jasnego miso
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki

  • zielone szparagi + oliwa do smażenia
  • olej chilli
  • prażona szalotka
  • szczypiorek
  • kolendra
  • pachnotka

Wykonanie

Jajko w kaszance:

  1. Zaczynamy od ugotowania jajek. Najlepiej będzie jeśli ugotujemy jajka M-ki w temperaturze pokojowej wkładając je do wrzątku i odmierzając czas przez 6 minut 30 sekund. Sprawdź mój film jak ugotować perfekcyjnie jajko. Jajko po ugotowaniu ostudź w zimnej wodzie.
  2. Odmierzoną ilość kaszanki przenosimy do malaksera (urządzenie do siekania, nie blender). Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, pieprz, sól, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i jedno roztrzepane jajko (drugie będzie potrzebne do panierowania). Siekamy, żeby połączyć wszystkie składniki ze sobą oraz, żeby stworzyć ciasto, które będzie się do siebie lepiło.
  3. Dzielimy kaszankę na 4 części i tworzymy z nich kulę, którą rozpłaszczamy na dłoni. Jeśli ciasto będzie się lepiło, można zwilżyć dłoń. Placek powinien mieć ok. 5-6 mm grubości. Na środku umieszczamy jajko i delikatnie zalepiamy kaszanką jako. Dbamy, żeby nie było żadnych dziur. Jeśli takie się pojawią to szczypiemy ciasto i zalepiamy. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu rozgrzanym do 150-160 stopni do osiągnięcia złotego koloru i chrupiącej skórki. Odsączamy na ręcznikach papierowych.

Krem z pieczonego czosnku:

Czosnek możemy upiec w całej główce lub obrane ząbki. Obrane ząbki dadzą mniej strat, dlatego podam sposób z takim składnikiem. Ząbki z 2 główek czosnku smarujemy oliwą, zawijamy w folię aluminiową lub papier do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 45 minut. Studzimy i łączymy w blenderze z 1/4 jogurtu, miso, sokiem z cytryny i solą. Miksujemy na gładki mus i łączymy w misce z resztą jogurtu, żeby nie rozbić jego gęstej konsystencji.

Dodatki i wykończanie:

Szparagi kroimy na mniejsze części i smażymy chwilę na patelni. Można doprawić solą. Danie podajemy tak, że na talerz nakładamy 1/4 sosu, który łyżką rozpościeramy. Na to dodajemy szparagi, smażoną na chrupiąco szalotkę (można zrobić swoją lub kupić), polewamy olejem chilli i dekorujemy listkami ziół, z czego szczypiorek jest obowiązkowy, a kolendra i pachnotka opcjonalne. Na to dodajemy ciepłe jeszcze jajko w chrupiącej kaszance.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab