promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Jajko po kaszocku

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku, szparagi z patelni i olej chilli.

Przepis na jajko jak po szkocku, tylko że z kaszanką chodził za mną od dłuższego czasu. Dodatkowo testowałem ten pomysł w restauracji, dla której robiłem menu śniadaniowe i na testach jajko w chrupiącej kaszance nie przeszło. Nie mogłem się z tym pogodzić, bo to był mój ulubiony przepis z tej serii. Pomyślałem więc, że podzielę się z wami, żeby nie siedział wiecznie w szufladzie.

Szkockie jajko, od którego wszystko się zaczęło to pubowa potrawa z Wielkiej Brytanii. Z tą różnicą, że jajko obkłada się mielonym mięsem, czyli mamy takiego mielonego z jajem w środku. Na naszym podwórku wystarczyłoby kupić surowa białą kiełbasę i w to nadziać jajko. Dodatkowo to jajko zwykle gotowane jest na twardo, a ja jednak bardziej lubię płynne żółtko, ponieważ stanowi ono dodatkowy sos pełen umami.

Kolejną inspiracją było hiper popularne ostatnio jajko po turecku, czyli jajko w koszulce podane w przyprawionym jogurcie z masłem z papryką i ziołami. Charakterystyczne czerwone od papryki masło zastąpiłem w tym wydaniu moim własnym olejem chilli, na który przepis znajdziecie tutaj. Co więcej, jestem ostatnio wielkim fanem pieczonego czosnku, więc zrobiłem krem na bazie jogurtu greckiego. Jest to pewne rozwinięcie tradycyjnego dla tej potrawy sosu. Danie śniadaniowe prawie gotowe, a skoro powstało w kwietniu i mamy wszędzie dostęp do szparagów, to dodałem jako chrupiący akompaniament.

Oto całe danie. Uwierzcie mi, że moment przekrajania jajka nawet na mnie zrobił wrażenie 🙂

Sprawdź też mój eBook z 30 przepisami na szparagi.

Składniki

Jajka w kaszance

  • 4 jajka M
  • 400 g kaszanki
  • 2 łyżki posiekanej drobno pietruszki lub kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka roztrzepane
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • więcej bułki tartej do panierowania
  • olej do smażenia

Krem z pieczonego czosnku

  • 400 ml jogurtu
  • 2 główki pieczonego czosnku
  • 3 łyżeczki jasnego miso
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki

  • zielone szparagi + oliwa do smażenia
  • olej chilli
  • prażona szalotka
  • szczypiorek
  • kolendra
  • pachnotka

Wykonanie

Jajko w kaszance:

  1. Zaczynamy od ugotowania jajek. Najlepiej będzie jeśli ugotujemy jajka M-ki w temperaturze pokojowej wkładając je do wrzątku i odmierzając czas przez 6 minut 30 sekund. Sprawdź mój film jak ugotować perfekcyjnie jajko. Jajko po ugotowaniu ostudź w zimnej wodzie.
  2. Odmierzoną ilość kaszanki przenosimy do malaksera (urządzenie do siekania, nie blender). Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, pieprz, sól, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i jedno roztrzepane jajko (drugie będzie potrzebne do panierowania). Siekamy, żeby połączyć wszystkie składniki ze sobą oraz, żeby stworzyć ciasto, które będzie się do siebie lepiło.
  3. Dzielimy kaszankę na 4 części i tworzymy z nich kulę, którą rozpłaszczamy na dłoni. Jeśli ciasto będzie się lepiło, można zwilżyć dłoń. Placek powinien mieć ok. 5-6 mm grubości. Na środku umieszczamy jajko i delikatnie zalepiamy kaszanką jako. Dbamy, żeby nie było żadnych dziur. Jeśli takie się pojawią to szczypiemy ciasto i zalepiamy. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu rozgrzanym do 150-160 stopni do osiągnięcia złotego koloru i chrupiącej skórki. Odsączamy na ręcznikach papierowych.

Krem z pieczonego czosnku:

Czosnek możemy upiec w całej główce lub obrane ząbki. Obrane ząbki dadzą mniej strat, dlatego podam sposób z takim składnikiem. Ząbki z 2 główek czosnku smarujemy oliwą, zawijamy w folię aluminiową lub papier do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 45 minut. Studzimy i łączymy w blenderze z 1/4 jogurtu, miso, sokiem z cytryny i solą. Miksujemy na gładki mus i łączymy w misce z resztą jogurtu, żeby nie rozbić jego gęstej konsystencji.

Dodatki i wykończanie:

Szparagi kroimy na mniejsze części i smażymy chwilę na patelni. Można doprawić solą. Danie podajemy tak, że na talerz nakładamy 1/4 sosu, który łyżką rozpościeramy. Na to dodajemy szparagi, smażoną na chrupiąco szalotkę (można zrobić swoją lub kupić), polewamy olejem chilli i dekorujemy listkami ziół, z czego szczypiorek jest obowiązkowy, a kolendra i pachnotka opcjonalne. Na to dodajemy ciepłe jeszcze jajko w chrupiącej kaszance.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab