informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Jajko po kaszocku

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku, szparagi z patelni i olej chilli.

Przepis na jajko jak po szkocku, tylko że z kaszanką chodził za mną od dłuższego czasu. Dodatkowo testowałem ten pomysł w restauracji, dla której robiłem menu śniadaniowe i na testach jajko w chrupiącej kaszance nie przeszło. Nie mogłem się z tym pogodzić, bo to był mój ulubiony przepis z tej serii. Pomyślałem więc, że podzielę się z wami, żeby nie siedział wiecznie w szufladzie.

Szkockie jajko, od którego wszystko się zaczęło to pubowa potrawa z Wielkiej Brytanii. Z tą różnicą, że jajko obkłada się mielonym mięsem, czyli mamy takiego mielonego z jajem w środku. Na naszym podwórku wystarczyłoby kupić surowa białą kiełbasę i w to nadziać jajko. Dodatkowo to jajko zwykle gotowane jest na twardo, a ja jednak bardziej lubię płynne żółtko, ponieważ stanowi ono dodatkowy sos pełen umami.

Kolejną inspiracją było hiper popularne ostatnio jajko po turecku, czyli jajko w koszulce podane w przyprawionym jogurcie z masłem z papryką i ziołami. Charakterystyczne czerwone od papryki masło zastąpiłem w tym wydaniu moim własnym olejem chilli, na który przepis znajdziecie tutaj. Co więcej, jestem ostatnio wielkim fanem pieczonego czosnku, więc zrobiłem krem na bazie jogurtu greckiego. Jest to pewne rozwinięcie tradycyjnego dla tej potrawy sosu. Danie śniadaniowe prawie gotowe, a skoro powstało w kwietniu i mamy wszędzie dostęp do szparagów, to dodałem jako chrupiący akompaniament.

Oto całe danie. Uwierzcie mi, że moment przekrajania jajka nawet na mnie zrobił wrażenie 🙂

Sprawdź też mój eBook z 30 przepisami na szparagi.

Składniki

Jajka w kaszance

  • 4 jajka M
  • 400 g kaszanki
  • 2 łyżki posiekanej drobno pietruszki lub kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka roztrzepane
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • więcej bułki tartej do panierowania
  • olej do smażenia

Krem z pieczonego czosnku

  • 400 ml jogurtu
  • 2 główki pieczonego czosnku
  • 3 łyżeczki jasnego miso
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki

  • zielone szparagi + oliwa do smażenia
  • olej chilli
  • prażona szalotka
  • szczypiorek
  • kolendra
  • pachnotka

Wykonanie

Jajko w kaszance:

  1. Zaczynamy od ugotowania jajek. Najlepiej będzie jeśli ugotujemy jajka M-ki w temperaturze pokojowej wkładając je do wrzątku i odmierzając czas przez 6 minut 30 sekund. Sprawdź mój film jak ugotować perfekcyjnie jajko. Jajko po ugotowaniu ostudź w zimnej wodzie.
  2. Odmierzoną ilość kaszanki przenosimy do malaksera (urządzenie do siekania, nie blender). Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, pieprz, sól, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i jedno roztrzepane jajko (drugie będzie potrzebne do panierowania). Siekamy, żeby połączyć wszystkie składniki ze sobą oraz, żeby stworzyć ciasto, które będzie się do siebie lepiło.
  3. Dzielimy kaszankę na 4 części i tworzymy z nich kulę, którą rozpłaszczamy na dłoni. Jeśli ciasto będzie się lepiło, można zwilżyć dłoń. Placek powinien mieć ok. 5-6 mm grubości. Na środku umieszczamy jajko i delikatnie zalepiamy kaszanką jako. Dbamy, żeby nie było żadnych dziur. Jeśli takie się pojawią to szczypiemy ciasto i zalepiamy. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu rozgrzanym do 150-160 stopni do osiągnięcia złotego koloru i chrupiącej skórki. Odsączamy na ręcznikach papierowych.

Krem z pieczonego czosnku:

Czosnek możemy upiec w całej główce lub obrane ząbki. Obrane ząbki dadzą mniej strat, dlatego podam sposób z takim składnikiem. Ząbki z 2 główek czosnku smarujemy oliwą, zawijamy w folię aluminiową lub papier do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 45 minut. Studzimy i łączymy w blenderze z 1/4 jogurtu, miso, sokiem z cytryny i solą. Miksujemy na gładki mus i łączymy w misce z resztą jogurtu, żeby nie rozbić jego gęstej konsystencji.

Dodatki i wykończanie:

Szparagi kroimy na mniejsze części i smażymy chwilę na patelni. Można doprawić solą. Danie podajemy tak, że na talerz nakładamy 1/4 sosu, który łyżką rozpościeramy. Na to dodajemy szparagi, smażoną na chrupiąco szalotkę (można zrobić swoją lub kupić), polewamy olejem chilli i dekorujemy listkami ziół, z czego szczypiorek jest obowiązkowy, a kolendra i pachnotka opcjonalne. Na to dodajemy ciepłe jeszcze jajko w chrupiącej kaszance.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab