promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Czas
przygotowania
20 minut
Liczba
porcji
2-3
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu szacownej społeczności. Czasami się was słucham i pomysł na wykorzystanie cytryn w tym prościutkim (spaghetti al limone), ale pysznym przepisie skradł moje serce od samego początku.

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu szacownej społeczności. Czasami się was słucham i pomysł na wykorzystanie cytryn w tym prościutkim (spaghetti al limone), ale pysznym przepisie skradł moje serce od samego początku. Jakiś czas zajęło mi poszukiwanie odpowiedniej receptury i testowanie. Jak się okazuje, także przy tym klasycznym pomyśle na makaron zdania są podzielone i sposobów na ten sos jest kilka. Jak zwykle staram się poddać przepis pewnej syntezie, co oznacza, że na początku szukam cech wspólnych: bez jakich składników i bez jakich czynności nie da się zrobić konkretnego przepisu. Wyszło mi, że muszą być oczywiście cytryny, makaron spaghetti (lub inny), jakiś tłuszcz, sól, pieprz oraz jakiś twardy ser. Kiedy opanowałem podstawy, zabrałem się za tworzenie autorskiej wersji tego klasyka. Jako, że przepis powstawał wiosną 2023 roku, to w rtęce wpadły mi szparagi. Dodałem do tego też takie małe muszle (vongole), które mają za zadanie przeszkadzać w jedzeniu, ale każdy je przecież lubi 🙂 Poza tym, cytrusy i owoce morza = WNM. Można też dodać krewetki. Można też poprzestać na podstawowej recepturze, która zapewniam, że jest prawilna. Sprawdzałem przepis na spaghetti al limone i w anglojęzycznym i włoskim internecie.

Sprawdź też mój eBook z 30 przepisami na szparagi.

 

Składniki

Spaghetti al limone

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1 cytryna bez wosku (sok i skórka)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 100 ml wody spod makaronu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 4 łyżki startego sera pecorino
  • mięta, skórki i plasterki cytryny do dekoracji

Dodatki

Wykonanie

  1. PREP. Cytryny wybieramy najlepsze jakie możemy dostać. Najlepiej takie niepryskane i niewoskowane. Jako makaron polecam dobrej jakości spaghetti, takie chropowate będzie najlepsze, ponieważ odda do wody więcej skrobi, która zagęści nam sos. Jeśli robicie wersję ze szparagami to polecam najpierw je sobie przygotować. Można je pokroić jak chcecie, ale ja polecam obieraczką do warzyw pokroić w plasterki wzdłuż. Pozostałe składniki też muszą być przygotowane i pod ręką.
  2. WERSJA PODSTAWOWA. Nastawiamy garnek z wodą (ok. 1,5 l) i solimy ją. Wstawiamy makaron i kilka minut końcem gotowania rozgrzewamy patelnię z masłem. Podsmażamy na nim pokrojony w plasterki czosnek oraz 3/4 skórki cytrynowej (reszta do dekoracji). Po minucie dodajemy makaron al dente. Mieszamy i dolewamy wodę z gotowania makaronu oraz sok z cytryny. Mieszamy minutę dwie, żeby płyn odparował i się zagęścił, po czym dodajemy starty ser, sól oraz pieprz i energicznie mieszamy lub podrzucamy makaron na patelni jak włoski szef kuchni (zobacz tutaj). W międzyczasie polewamy dodatkową oliwą. Konsystencja sosu powinna być zbliżona do carbonary, jednak tego sosu będzie oczywiście mniej. Przekładamy na talerze, dodajemy skórkę z cytryny oraz kawałki mięty. Gotowe.
  3. WERSJA ZE SZPARAGAMI I MUSZLAMI. Nastawiamy garnek z wodą (ok. 1,5 l) i solimy ją. Wstawiamy makaron i kilka minut końcem gotowania rozgrzewamy patelnię z masłem. Podsmażamy na nim pokrojony w plasterki czosnek oraz 3/4 skórki cytrynowej (reszta do dekoracji). Po minucie dodajemy makaron al dente. Mieszamy i dolewamy wodę z gotowania makaronu oraz sok z cytryny. Dodajemy pokrojone szparagi i muszle (lub krewetki), przykrywamy pokrywką na 2 minuty, żeby szparagi zmiękły, a muszle ugotowały się na parze. Następnie odkrywamy i mieszamy minutę dwie, żeby płyn odparował i się trochę zagęścił, po czym dodajemy starty ser, sól oraz pieprz i energicznie mieszamy lub podrzucamy makaron na patelni jak włoski szef kuchni (zobacz tutaj). W międzyczasie polewamy dodatkową oliwą. Konsystencja sosu powinna być zbliżona do carbonary, jednak tego sosu będzie oczywiście mniej. Przekładamy na talerze, dodajemy skórkę z cytryny, plasterki cytryny oraz kawałki mięty. Można też polać dodatkową oliwą i posypać moją Magiczną Posypką Do Wszystkiego, którą możecie zrobić sami, lub kupić w moim sklepie. Gotowe. Makaron formujemy na łyżce (zobacz tutaj).

 

Sprawdź też mój eBook z 30 przepisami na szparagi.


Sprawdź przepisy >


Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu szacownej społeczności. Czasami się was słucham i pomysł na wykorzystanie cytryn w tym prościutkim (spaghetti al limone), ale pysznym przepisie skradł moje serce od samego początku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab