powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Przepis na pieczone morele z ricottą i migdałami
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Czas
przygotowania
20 minut
Liczba
porcji
2-3
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu szacownej społeczności. Czasami się was słucham i pomysł na wykorzystanie cytryn w tym prościutkim (spaghetti al limone), ale pysznym przepisie skradł moje serce od samego początku.

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu szacownej społeczności. Czasami się was słucham i pomysł na wykorzystanie cytryn w tym prościutkim (spaghetti al limone), ale pysznym przepisie skradł moje serce od samego początku. Jakiś czas zajęło mi poszukiwanie odpowiedniej receptury i testowanie. Jak się okazuje, także przy tym klasycznym pomyśle na makaron zdania są podzielone i sposobów na ten sos jest kilka. Jak zwykle staram się poddać przepis pewnej syntezie, co oznacza, że na początku szukam cech wspólnych: bez jakich składników i bez jakich czynności nie da się zrobić konkretnego przepisu. Wyszło mi, że muszą być oczywiście cytryny, makaron spaghetti (lub inny), jakiś tłuszcz, sól, pieprz oraz jakiś twardy ser. Kiedy opanowałem podstawy, zabrałem się za tworzenie autorskiej wersji tego klasyka. Jako, że przepis powstawał wiosną 2023 roku, to w rtęce wpadły mi szparagi. Dodałem do tego też takie małe muszle (vongole), które mają za zadanie przeszkadzać w jedzeniu, ale każdy je przecież lubi 🙂 Poza tym, cytrusy i owoce morza = WNM. Można też dodać krewetki. Można też poprzestać na podstawowej recepturze, która zapewniam, że jest prawilna. Sprawdzałem przepis na spaghetti al limone i w anglojęzycznym i włoskim internecie.

Sprawdź też mój eBook z 30 przepisami na szparagi.

 

Składniki

Spaghetti al limone

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1 cytryna bez wosku (sok i skórka)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 100 ml wody spod makaronu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 4 łyżki startego sera pecorino
  • mięta, skórki i plasterki cytryny do dekoracji

Dodatki

Wykonanie

  1. PREP. Cytryny wybieramy najlepsze jakie możemy dostać. Najlepiej takie niepryskane i niewoskowane. Jako makaron polecam dobrej jakości spaghetti, takie chropowate będzie najlepsze, ponieważ odda do wody więcej skrobi, która zagęści nam sos. Jeśli robicie wersję ze szparagami to polecam najpierw je sobie przygotować. Można je pokroić jak chcecie, ale ja polecam obieraczką do warzyw pokroić w plasterki wzdłuż. Pozostałe składniki też muszą być przygotowane i pod ręką.
  2. WERSJA PODSTAWOWA. Nastawiamy garnek z wodą (ok. 1,5 l) i solimy ją. Wstawiamy makaron i kilka minut końcem gotowania rozgrzewamy patelnię z masłem. Podsmażamy na nim pokrojony w plasterki czosnek oraz 3/4 skórki cytrynowej (reszta do dekoracji). Po minucie dodajemy makaron al dente. Mieszamy i dolewamy wodę z gotowania makaronu oraz sok z cytryny. Mieszamy minutę dwie, żeby płyn odparował i się zagęścił, po czym dodajemy starty ser, sól oraz pieprz i energicznie mieszamy lub podrzucamy makaron na patelni jak włoski szef kuchni (zobacz tutaj). W międzyczasie polewamy dodatkową oliwą. Konsystencja sosu powinna być zbliżona do carbonary, jednak tego sosu będzie oczywiście mniej. Przekładamy na talerze, dodajemy skórkę z cytryny oraz kawałki mięty. Gotowe.
  3. WERSJA ZE SZPARAGAMI I MUSZLAMI. Nastawiamy garnek z wodą (ok. 1,5 l) i solimy ją. Wstawiamy makaron i kilka minut końcem gotowania rozgrzewamy patelnię z masłem. Podsmażamy na nim pokrojony w plasterki czosnek oraz 3/4 skórki cytrynowej (reszta do dekoracji). Po minucie dodajemy makaron al dente. Mieszamy i dolewamy wodę z gotowania makaronu oraz sok z cytryny. Dodajemy pokrojone szparagi i muszle (lub krewetki), przykrywamy pokrywką na 2 minuty, żeby szparagi zmiękły, a muszle ugotowały się na parze. Następnie odkrywamy i mieszamy minutę dwie, żeby płyn odparował i się trochę zagęścił, po czym dodajemy starty ser, sól oraz pieprz i energicznie mieszamy lub podrzucamy makaron na patelni jak włoski szef kuchni (zobacz tutaj). W międzyczasie polewamy dodatkową oliwą. Konsystencja sosu powinna być zbliżona do carbonary, jednak tego sosu będzie oczywiście mniej. Przekładamy na talerze, dodajemy skórkę z cytryny, plasterki cytryny oraz kawałki mięty. Można też polać dodatkową oliwą i posypać moją Magiczną Posypką Do Wszystkiego, którą możecie zrobić sami, lub kupić w moim sklepie. Gotowe. Makaron formujemy na łyżce (zobacz tutaj).

 

Sprawdź też mój eBook z 30 przepisami na szparagi.


Sprawdź przepisy >


Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu szacownej społeczności. Czasami się was słucham i pomysł na wykorzystanie cytryn w tym prościutkim (spaghetti al limone), ale pysznym przepisie skradł moje serce od samego początku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab