informacja
Nowy przepis: Spróbuj słynnego ŻURAMENU - pierwszy oryginalny przepis tylko tutaj 🍜🥓
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Rabarbar Wiosenne święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa…
Zobacz więcej
Fermentacje / Mąka żytnia

Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni

Zrób domowy zakwas na żurek z naturalnego zakwasu na chleb żytni! To prosty sposób na…
Zobacz więcej
Przekąski / Jajka

Suszone żółtko albo "parmezan dla ubogich"

Suszone żółtko to kulinarny trik w stylu „parmezan dla ubogich” – intensywne w smaku, pełne…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Chleb żytni na zakwasie z miodem + przepis na zakwas

Poznaj prosty i sprawdzony przepis na aromatyczny chleb żytni na zakwasie z dodatkiem miodu. Dowiedz…
Zobacz więcej
Przekąski / Gorczyca

Domowa musztarda z koprem włoskim

Zrób domową musztardę z koprem włoskim – wyrazistą, lekko anyżową i idealnie zbalansowaną. Ten prosty…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Wędliny / Czosnek niedźwiedzi

Biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim

Domowa biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim – prosty przepis Sprawdź przepis na soczystą, aromatyczną białą…

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Czas
przygotowania
20 minut
Liczba
porcji
2-3
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu szacownej społeczności. Czasami się was słucham i pomysł na wykorzystanie cytryn w tym prościutkim (spaghetti al limone), ale pysznym przepisie skradł moje serce od samego początku.

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu szacownej społeczności. Czasami się was słucham i pomysł na wykorzystanie cytryn w tym prościutkim (spaghetti al limone), ale pysznym przepisie skradł moje serce od samego początku. Jakiś czas zajęło mi poszukiwanie odpowiedniej receptury i testowanie. Jak się okazuje, także przy tym klasycznym pomyśle na makaron zdania są podzielone i sposobów na ten sos jest kilka. Jak zwykle staram się poddać przepis pewnej syntezie, co oznacza, że na początku szukam cech wspólnych: bez jakich składników i bez jakich czynności nie da się zrobić konkretnego przepisu. Wyszło mi, że muszą być oczywiście cytryny, makaron spaghetti (lub inny), jakiś tłuszcz, sól, pieprz oraz jakiś twardy ser. Kiedy opanowałem podstawy, zabrałem się za tworzenie autorskiej wersji tego klasyka. Jako, że przepis powstawał wiosną 2023 roku, to w rtęce wpadły mi szparagi. Dodałem do tego też takie małe muszle (vongole), które mają za zadanie przeszkadzać w jedzeniu, ale każdy je przecież lubi 🙂 Poza tym, cytrusy i owoce morza = WNM. Można też dodać krewetki. Można też poprzestać na podstawowej recepturze, która zapewniam, że jest prawilna. Sprawdzałem przepis na spaghetti al limone i w anglojęzycznym i włoskim internecie.

Sprawdź też mój eBook z 30 przepisami na szparagi.

 

Składniki

Spaghetti al limone

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1 cytryna bez wosku (sok i skórka)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 100 ml wody spod makaronu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 4 łyżki startego sera pecorino
  • mięta, skórki i plasterki cytryny do dekoracji

Dodatki

Wykonanie

  1. PREP. Cytryny wybieramy najlepsze jakie możemy dostać. Najlepiej takie niepryskane i niewoskowane. Jako makaron polecam dobrej jakości spaghetti, takie chropowate będzie najlepsze, ponieważ odda do wody więcej skrobi, która zagęści nam sos. Jeśli robicie wersję ze szparagami to polecam najpierw je sobie przygotować. Można je pokroić jak chcecie, ale ja polecam obieraczką do warzyw pokroić w plasterki wzdłuż. Pozostałe składniki też muszą być przygotowane i pod ręką.
  2. WERSJA PODSTAWOWA. Nastawiamy garnek z wodą (ok. 1,5 l) i solimy ją. Wstawiamy makaron i kilka minut końcem gotowania rozgrzewamy patelnię z masłem. Podsmażamy na nim pokrojony w plasterki czosnek oraz 3/4 skórki cytrynowej (reszta do dekoracji). Po minucie dodajemy makaron al dente. Mieszamy i dolewamy wodę z gotowania makaronu oraz sok z cytryny. Mieszamy minutę dwie, żeby płyn odparował i się zagęścił, po czym dodajemy starty ser, sól oraz pieprz i energicznie mieszamy lub podrzucamy makaron na patelni jak włoski szef kuchni (zobacz tutaj). W międzyczasie polewamy dodatkową oliwą. Konsystencja sosu powinna być zbliżona do carbonary, jednak tego sosu będzie oczywiście mniej. Przekładamy na talerze, dodajemy skórkę z cytryny oraz kawałki mięty. Gotowe.
  3. WERSJA ZE SZPARAGAMI I MUSZLAMI. Nastawiamy garnek z wodą (ok. 1,5 l) i solimy ją. Wstawiamy makaron i kilka minut końcem gotowania rozgrzewamy patelnię z masłem. Podsmażamy na nim pokrojony w plasterki czosnek oraz 3/4 skórki cytrynowej (reszta do dekoracji). Po minucie dodajemy makaron al dente. Mieszamy i dolewamy wodę z gotowania makaronu oraz sok z cytryny. Dodajemy pokrojone szparagi i muszle (lub krewetki), przykrywamy pokrywką na 2 minuty, żeby szparagi zmiękły, a muszle ugotowały się na parze. Następnie odkrywamy i mieszamy minutę dwie, żeby płyn odparował i się trochę zagęścił, po czym dodajemy starty ser, sól oraz pieprz i energicznie mieszamy lub podrzucamy makaron na patelni jak włoski szef kuchni (zobacz tutaj). W międzyczasie polewamy dodatkową oliwą. Konsystencja sosu powinna być zbliżona do carbonary, jednak tego sosu będzie oczywiście mniej. Przekładamy na talerze, dodajemy skórkę z cytryny, plasterki cytryny oraz kawałki mięty. Można też polać dodatkową oliwą i posypać moją Magiczną Posypką Do Wszystkiego, którą możecie zrobić sami, lub kupić w moim sklepie. Gotowe. Makaron formujemy na łyżce (zobacz tutaj).

 

Sprawdź też mój eBook z 30 przepisami na szparagi.


Sprawdź przepisy >


Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu szacownej społeczności. Czasami się was słucham i pomysł na wykorzystanie cytryn w tym prościutkim (spaghetti al limone), ale pysznym przepisie skradł moje serce od samego początku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab