Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Czas
przygotowania
20 minut
Liczba
porcji
2-3
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu szacownej społeczności. Czasami się was słucham i pomysł na wykorzystanie cytryn w tym prościutkim (spaghetti al limone), ale pysznym przepisie skradł moje serce od samego początku.

Kiedy dostajesz “od życia” świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi… Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu szacownej społeczności. Czasami się was słucham i pomysł na wykorzystanie cytryn w tym prościutkim (spaghetti al limone), ale pysznym przepisie skradł moje serce od samego początku. Jakiś czas zajęło mi poszukiwanie odpowiedniej receptury i testowanie. Jak się okazuje, także przy tym klasycznym pomyśle na makaron zdania są podzielone i sposobów na ten sos jest kilka. Jak zwykle staram się poddać przepis pewnej syntezie, co oznacza, że na początku szukam cech wspólnych: bez jakich składników i bez jakich czynności nie da się zrobić konkretnego przepisu. Wyszło mi, że muszą być oczywiście cytryny, makaron spaghetti (lub inny), jakiś tłuszcz, sól, pieprz oraz jakiś twardy ser. Kiedy opanowałem podstawy, zabrałem się za tworzenie autorskiej wersji tego klasyka. Jako, że przepis powstawał wiosną 2023 roku, to w rtęce wpadły mi szparagi. Dodałem do tego też takie małe muszle (vongole), które mają za zadanie przeszkadzać w jedzeniu, ale każdy je przecież lubi 🙂 Poza tym, cytrusy i owoce morza = WNM. Można też dodać krewetki. Można też poprzestać na podstawowej recepturze, która zapewniam, że jest prawilna. Sprawdzałem przepis na spaghetti al limone i w anglojęzycznym i włoskim internecie.

Sprawdź też mój eBook z 30 przepisami na szparagi.

 


Składniki

Spaghetti al limone

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1 cytryna bez wosku (sok i skórka)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 100 ml wody spod makaronu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 4 łyżki startego sera pecorino
  • mięta, skórki i plasterki cytryny do dekoracji

Dodatki








Wykonanie

  1. PREP. Cytryny wybieramy najlepsze jakie możemy dostać. Najlepiej takie niepryskane i niewoskowane. Jako makaron polecam dobrej jakości spaghetti, takie chropowate będzie najlepsze, ponieważ odda do wody więcej skrobi, która zagęści nam sos. Jeśli robicie wersję ze szparagami to polecam najpierw je sobie przygotować. Można je pokroić jak chcecie, ale ja polecam obieraczką do warzyw pokroić w plasterki wzdłuż. Pozostałe składniki też muszą być przygotowane i pod ręką.
  2. WERSJA PODSTAWOWA. Nastawiamy garnek z wodą (ok. 1,5 l) i solimy ją. Wstawiamy makaron i kilka minut końcem gotowania rozgrzewamy patelnię z masłem. Podsmażamy na nim pokrojony w plasterki czosnek oraz 3/4 skórki cytrynowej (reszta do dekoracji). Po minucie dodajemy makaron al dente. Mieszamy i dolewamy wodę z gotowania makaronu oraz sok z cytryny. Mieszamy minutę dwie, żeby płyn odparował i się zagęścił, po czym dodajemy starty ser, sól oraz pieprz i energicznie mieszamy lub podrzucamy makaron na patelni jak włoski szef kuchni (zobacz tutaj). W międzyczasie polewamy dodatkową oliwą. Konsystencja sosu powinna być zbliżona do carbonary, jednak tego sosu będzie oczywiście mniej. Przekładamy na talerze, dodajemy skórkę z cytryny oraz kawałki mięty. Gotowe.
  3. WERSJA ZE SZPARAGAMI I MUSZLAMI. Nastawiamy garnek z wodą (ok. 1,5 l) i solimy ją. Wstawiamy makaron i kilka minut końcem gotowania rozgrzewamy patelnię z masłem. Podsmażamy na nim pokrojony w plasterki czosnek oraz 3/4 skórki cytrynowej (reszta do dekoracji). Po minucie dodajemy makaron al dente. Mieszamy i dolewamy wodę z gotowania makaronu oraz sok z cytryny. Dodajemy pokrojone szparagi i muszle (lub krewetki), przykrywamy pokrywką na 2 minuty, żeby szparagi zmiękły, a muszle ugotowały się na parze. Następnie odkrywamy i mieszamy minutę dwie, żeby płyn odparował i się trochę zagęścił, po czym dodajemy starty ser, sól oraz pieprz i energicznie mieszamy lub podrzucamy makaron na patelni jak włoski szef kuchni (zobacz tutaj). W międzyczasie polewamy dodatkową oliwą. Konsystencja sosu powinna być zbliżona do carbonary, jednak tego sosu będzie oczywiście mniej. Przekładamy na talerze, dodajemy skórkę z cytryny, plasterki cytryny oraz kawałki mięty. Można też polać dodatkową oliwą i posypać moją Magiczną Posypką Do Wszystkiego, którą możecie zrobić sami, lub kupić w moim sklepie. Gotowe. Makaron formujemy na łyżce (zobacz tutaj).

 

Sprawdź też mój eBook z 30 przepisami na szparagi.


Sprawdź przepisy >



Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu szacownej społeczności. Czasami się was słucham i pomysł na wykorzystanie cytryn w tym prościutkim (spaghetti al limone), ale pysznym przepisie skradł moje serce od samego początku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab