powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Kremowe risotto podwójnie borowikowe

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Nie wiem czy moje risotto borowikowe w ogóle można nazwać zbilansowanym pożywieniem. Zdecydowanie nie byłoby rekomendowane przez lekarzy i instytuty dietetyczne. Jednak jestem zdania, że raz do roku, w pełni grzybowego sezonu wszystko jest możliwe. Nawet dodanie serka mascarpone dla dodatkowej kremowości.

Praktycznie wszystko w tym przepisie na risotto borowikowe zostało zwielokrotnione, poza oczywiście ryżem, który będzie naszą bazą, ale przecież nie robimy risotta dla ryżu. Jest sporo borowików, w środku, jak i na zewnątrz. Jednak za słowo "ultra" w przepisie odpowiada mój wynalazek, czyli sproszkowane, suszone borowiki. Suszone borowiki są niesłychanie aromatyczne. Jest to składnik obowiązkowy w tym przepisie. Po prostu bierzecie susone borowiki, nawet takie ze sklepu i wkładacie do maszynki do mienienia kawy, takiej z ostrzami. Jeśli nie macie to polecam ten zakup. Nie do kawy (bo lepszy jest młynek żarnowy, ale do przypraw właśnie).

Kolejnym składnikiem, bez którego moje risotto nie będzie "ultra" to skórka i sok z cytryny. W całym tym morzu kremowości od masła i opcjonalnego serka mascarpone (choć ja gorąco rekomenduję) te cytrusowe nuty dodają charakteru i podkreślają grzybowe aromaty.

Oczywiście jeśli nie natrafiliście w lesie czy na targu na borowiki to możecie pod to podstawić inne grzyby.

Jeśli masz ochotę na więcej grzybowych inspiracji to zapraszam do moich innych przepisów z tymi składnikami.

Składniki

Składniki na 4 porcje

  • 250 g ryżu do risotto
  • 300-400 g świeżych borowików (100 g do dekoracji)
  • 50 g masła (w 2 porcjach)
  • 2-3 łyżki oleju
  • 25 g suszonych borowików (sproszkowanych)
  • 1 szalotka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 250 ml białego, wytrawnego wina
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 szklanka startego dojrzałego sera, np. parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki mascarpone do wykończenia (opcjonalnie)
  • 4-5 łyżek płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie

  1. Na początku zabieramy się za selekcję grzybów. Najładniejsze odkładamy na jedną kupkę i kroimy w plastry do dekoracji. Podsmażamy na 1-2 łyżce oleju i odstawiamy na bok. Resztę borowików kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na złoto na oleju. Odstawiamy na bok.
  2. Na patelni rozgrzewamy połowę masła i podsmażamy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy zacznie się rumienić dodajemy rozdrobniony czosnek. Podsmażamy minutę dwie i dosypujemy ryżu. Mieszamy i smażymy ryż z cebulką kilka minut, aż ziarna ryżu będą błyszczały się od tłuszczu. Dodajemy podsmażone wcześniej grzyby i podsmażamy minutę-dwie.
  3. Dolewamy szklankę (250 ml) białego wina i i czekamy, aż się wchłonie. Następnie dosypujemy borowikowy proszek i dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy nasz bulion w 2 lub 3 porcjach. Za każdym razem czekamy, aż się wchłonie. Dostawiamy nieco bulionu na sam koniec do ewentualnego rozrzedzenia risotta. Na koniec doprawiamy rozsądnymi ilościami soli i pieprzu. Na taką ilość składników powinna wystarczyć maksymalnie 3/4 łyżeczki soli morskiej. Najlepiej nie sypać wszystkiego na raz, tylko doprawić solą jeszcze pod sam koniec.
  4. Na tym etapie risotto powinno już się "kleić", a ziarna ryżu powinny być al dente. Ja lubię jak są ugotowane w punkt na talerzu, a nie al dente, dlatego kilka minut więcej "dopieszczania" sprawi, że ryż "dojdzie". Na tym etapie dodajemy skórkę i sok z cytryny. Dosypujemy szklanicę startego sera (ok. 50 g) i ciągle mieszając dodajemy pozostałą kostkę masła, jeśli potrzeba to dolewamy trochę pozostałego bulionu. Ciągłe mieszanie ma sprawić, że risotto nam się zemulsyfikuje. Płyny, tłuszcze i skrobia połączą się w gładki, kremowy sos.
  5. Właściwie na tym etapie większość rozsądnych ludzi by skończyła, ale ja do nich nie należę, wiec dodaję jeszcze kilka łyżek serka mascarpone i sypię kilka łyżek płatków drożdżowych, żeby podbić wrażenie umami. Tym samym, eliminując masło można by zrobić wegańskie risotto. Oczywiście solidnie wszystko mieszamy, jeśli potrzeba to doprawiamy i bez zbędnej zwłoki przenosimy do misek. Dekorujemy pięknymi plastrami młodych borowików i sypiemy natką pietruszki.

Nie wiem czy moje risotto borowikowe w ogóle można nazwać zbilansowanym pożywieniem. Zdecydowanie nie byłoby rekomendowane przez lekarzy i instytuty dietetyczne. Jednak jestem zdania, że raz do roku, w pełni grzybowego sezonu wszystko jest możliwe. Nawet dodanie serka mascarpone dla dodatkowej kremowości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab