informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Kremowe risotto podwójnie borowikowe

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Nie wiem czy moje risotto borowikowe w ogóle można nazwać zbilansowanym pożywieniem. Zdecydowanie nie byłoby rekomendowane przez lekarzy i instytuty dietetyczne. Jednak jestem zdania, że raz do roku, w pełni grzybowego sezonu wszystko jest możliwe. Nawet dodanie serka mascarpone dla dodatkowej kremowości.

Praktycznie wszystko w tym przepisie na risotto borowikowe zostało zwielokrotnione, poza oczywiście ryżem, który będzie naszą bazą, ale przecież nie robimy risotta dla ryżu. Jest sporo borowików, w środku, jak i na zewnątrz. Jednak za słowo "ultra" w przepisie odpowiada mój wynalazek, czyli sproszkowane, suszone borowiki. Suszone borowiki są niesłychanie aromatyczne. Jest to składnik obowiązkowy w tym przepisie. Po prostu bierzecie susone borowiki, nawet takie ze sklepu i wkładacie do maszynki do mienienia kawy, takiej z ostrzami. Jeśli nie macie to polecam ten zakup. Nie do kawy (bo lepszy jest młynek żarnowy, ale do przypraw właśnie).

Kolejnym składnikiem, bez którego moje risotto nie będzie "ultra" to skórka i sok z cytryny. W całym tym morzu kremowości od masła i opcjonalnego serka mascarpone (choć ja gorąco rekomenduję) te cytrusowe nuty dodają charakteru i podkreślają grzybowe aromaty.

Oczywiście jeśli nie natrafiliście w lesie czy na targu na borowiki to możecie pod to podstawić inne grzyby.

Jeśli masz ochotę na więcej grzybowych inspiracji to zapraszam do moich innych przepisów z tymi składnikami.

Składniki

Składniki na 4 porcje

  • 250 g ryżu do risotto
  • 300-400 g świeżych borowików (100 g do dekoracji)
  • 50 g masła (w 2 porcjach)
  • 2-3 łyżki oleju
  • 25 g suszonych borowików (sproszkowanych)
  • 1 szalotka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 250 ml białego, wytrawnego wina
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 szklanka startego dojrzałego sera, np. parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki mascarpone do wykończenia (opcjonalnie)
  • 4-5 łyżek płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie

  1. Na początku zabieramy się za selekcję grzybów. Najładniejsze odkładamy na jedną kupkę i kroimy w plastry do dekoracji. Podsmażamy na 1-2 łyżce oleju i odstawiamy na bok. Resztę borowików kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na złoto na oleju. Odstawiamy na bok.
  2. Na patelni rozgrzewamy połowę masła i podsmażamy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy zacznie się rumienić dodajemy rozdrobniony czosnek. Podsmażamy minutę dwie i dosypujemy ryżu. Mieszamy i smażymy ryż z cebulką kilka minut, aż ziarna ryżu będą błyszczały się od tłuszczu. Dodajemy podsmażone wcześniej grzyby i podsmażamy minutę-dwie.
  3. Dolewamy szklankę (250 ml) białego wina i i czekamy, aż się wchłonie. Następnie dosypujemy borowikowy proszek i dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy nasz bulion w 2 lub 3 porcjach. Za każdym razem czekamy, aż się wchłonie. Dostawiamy nieco bulionu na sam koniec do ewentualnego rozrzedzenia risotta. Na koniec doprawiamy rozsądnymi ilościami soli i pieprzu. Na taką ilość składników powinna wystarczyć maksymalnie 3/4 łyżeczki soli morskiej. Najlepiej nie sypać wszystkiego na raz, tylko doprawić solą jeszcze pod sam koniec.
  4. Na tym etapie risotto powinno już się "kleić", a ziarna ryżu powinny być al dente. Ja lubię jak są ugotowane w punkt na talerzu, a nie al dente, dlatego kilka minut więcej "dopieszczania" sprawi, że ryż "dojdzie". Na tym etapie dodajemy skórkę i sok z cytryny. Dosypujemy szklanicę startego sera (ok. 50 g) i ciągle mieszając dodajemy pozostałą kostkę masła, jeśli potrzeba to dolewamy trochę pozostałego bulionu. Ciągłe mieszanie ma sprawić, że risotto nam się zemulsyfikuje. Płyny, tłuszcze i skrobia połączą się w gładki, kremowy sos.
  5. Właściwie na tym etapie większość rozsądnych ludzi by skończyła, ale ja do nich nie należę, wiec dodaję jeszcze kilka łyżek serka mascarpone i sypię kilka łyżek płatków drożdżowych, żeby podbić wrażenie umami. Tym samym, eliminując masło można by zrobić wegańskie risotto. Oczywiście solidnie wszystko mieszamy, jeśli potrzeba to doprawiamy i bez zbędnej zwłoki przenosimy do misek. Dekorujemy pięknymi plastrami młodych borowików i sypiemy natką pietruszki.

Nie wiem czy moje risotto borowikowe w ogóle można nazwać zbilansowanym pożywieniem. Zdecydowanie nie byłoby rekomendowane przez lekarzy i instytuty dietetyczne. Jednak jestem zdania, że raz do roku, w pełni grzybowego sezonu wszystko jest możliwe. Nawet dodanie serka mascarpone dla dodatkowej kremowości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab