informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

MAGICZNA POSYPKA z chleba i orzechów włoskich DO WSZYSTKIEGO

Czas
przygotowania
10 minut
Liczba
porcji
kilka słoiczków
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Długo by pisać o tym, że inspiracje kulinarne zwykle przychodzą niespodziewanie i dotyczą rzeczy najprostszych. Właśnie dlatego chciałbym z góry uprzedzić, że przepis ten będzie super prosty. Uważam jednak, że w jego nieskomplikowaniu tkwi magiczna siła podkręcania praktycznie wszystkich potraw.

Pierwsza część inspiracji pochodzi z popularnej we Włoszech "posypki" z chleba o nazwie PANGRATATTO, czyli po prostu bułka tarta. U nas rumieni się bułkę na masełku i podaje na przykład z kalafiorem. W Italii najczęściej miesza się z bułką zioła i rumieni na oliwie. Całość ma jednak konsystencję sypką, w odróżnieniu do naszej okrasy. Jadłem taki makaron posypany pangratatto w 2019 roku w Simbiosi Organic Pasta we Florencji. Sam zdziwiłem wtedy, że tak prosty koncept mnie zachwyci.

Druga część inspiracji to bardziej odległa Gruzja i wszechobeznie dodawany tam orzech włoski. Używa się go właśnie w postaci zmielonej. Jednak nie jako posypka, tylko bardziej pasta. Dodaje się takie orzechy do bakłażanów (BADRIDŻANI), do sałatki z pomidorówi ogórków (SALATI NIGVZIT) czy do pasty warzywnej PCHALI. Zainspirowała mnie wizyta w pewnym sklepie z przyprawami, gdzie właściciel opowiadał o tradycyjnie używanych gruzińskich przyprawach i mieszankach przypraw. Tak właśnie trafiłem na mieszanki: SWAŃSKĄ SÓL, suchą ADŻIKĘ, CHMELI SUNELI i przyprawę SACIVI, którą używa się z powodzeniem do kurczaka, jak i dań z orzechów właśnie. Podstawą wielu przypraw w Gruzji jest kozieradka i IMERYTIŃSKI SZAFRAN - KVITELI KVAVILI, który robi się z płatków aksamitki. Barwi on potrawy niczym kurkuma, a ma o wile łagodniejszy aromat, czyli jest bardziej uniwersalny. Wszystkie te przyprawy możecie kupić w polskich sklepach internetowych, jednak nie będą one niezbędne do przygotowania Magicznej Posypki.

MAGICZNA POSYPKA składa się generalnie z bułki tartej i startych orzechów włoskich, doprawionych nieco i podprażonych na suchej patelni. Można ją trzymać w słoiku i używać praktycznie do wszystkiego. Ja uwielbiam z grzybami. Specjalnie na potrzeby przepisu usmażyłem kozaki na maśle i pod koniec podsypałem tym specyfikiem. CUDOWNE :)))

Składniki

Magiczna posypka:

  • 200 g bułki tartej
  • 100 g startych orzechów
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnej
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 spora łyżka przyprawy gruzińskiej Sacivi lub Chmeli Suneli (można też też zrobić plan minimum i zrobić mieszankę z kozieradki, normalnego szafranu, kolendry)
  • 1 spora łyżka płatków drożdżowych lub łyżeczka ekstraktu drożdżowego w proszku

Wykonanie

Produkcja posypki jest cudownie prosta. Zamiast kupnej bułki tartej najlepsza będzie domowa z suchego chleba pszennego na zakwasie lub z dobrej bułki.

Orzechy mielimy na drobny proszek, ale trzeba uważać, żeby orzechy nie zaczęły się sklejać.

Odpalamy patelnię na małym ogniu i wsypujemy wszystkie składniki. Prażymy, aż substancja lekko się zarumieni i zacznie wydzielać piękny aromat. Studzimy i przesypujemy do słoika. Proporcje można oczywiście ekspandować.

Posypkę można wykorzystywać praktycznie do wszystkiego, do grzybów, do pomidorów, do frytek, do makaronu. Można też używać posypki jako zagęszczacza do sosów.

Inspiracje kulinarne zwykle przychodzą niespodziewanie i dotyczą rzeczy najprostszych. Właśnie dlatego chciałbym z góry uprzedzić, że przepis ten będzie super prosty. Uważam jednak, że w jego nieskomplikowaniu tkwi magiczna siła podkręcania praktycznie wszystkich potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab