promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

MAGICZNA POSYPKA z chleba i orzechów włoskich DO WSZYSTKIEGO

Czas
przygotowania
10 minut
Liczba
porcji
kilka słoiczków
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Długo by pisać o tym, że inspiracje kulinarne zwykle przychodzą niespodziewanie i dotyczą rzeczy najprostszych. Właśnie dlatego chciałbym z góry uprzedzić, że przepis ten będzie super prosty. Uważam jednak, że w jego nieskomplikowaniu tkwi magiczna siła podkręcania praktycznie wszystkich potraw.

Pierwsza część inspiracji pochodzi z popularnej we Włoszech "posypki" z chleba o nazwie PANGRATATTO, czyli po prostu bułka tarta. U nas rumieni się bułkę na masełku i podaje na przykład z kalafiorem. W Italii najczęściej miesza się z bułką zioła i rumieni na oliwie. Całość ma jednak konsystencję sypką, w odróżnieniu do naszej okrasy. Jadłem taki makaron posypany pangratatto w 2019 roku w Simbiosi Organic Pasta we Florencji. Sam zdziwiłem wtedy, że tak prosty koncept mnie zachwyci.

Druga część inspiracji to bardziej odległa Gruzja i wszechobeznie dodawany tam orzech włoski. Używa się go właśnie w postaci zmielonej. Jednak nie jako posypka, tylko bardziej pasta. Dodaje się takie orzechy do bakłażanów (BADRIDŻANI), do sałatki z pomidorówi ogórków (SALATI NIGVZIT) czy do pasty warzywnej PCHALI. Zainspirowała mnie wizyta w pewnym sklepie z przyprawami, gdzie właściciel opowiadał o tradycyjnie używanych gruzińskich przyprawach i mieszankach przypraw. Tak właśnie trafiłem na mieszanki: SWAŃSKĄ SÓL, suchą ADŻIKĘ, CHMELI SUNELI i przyprawę SACIVI, którą używa się z powodzeniem do kurczaka, jak i dań z orzechów właśnie. Podstawą wielu przypraw w Gruzji jest kozieradka i IMERYTIŃSKI SZAFRAN - KVITELI KVAVILI, który robi się z płatków aksamitki. Barwi on potrawy niczym kurkuma, a ma o wile łagodniejszy aromat, czyli jest bardziej uniwersalny. Wszystkie te przyprawy możecie kupić w polskich sklepach internetowych, jednak nie będą one niezbędne do przygotowania Magicznej Posypki.

MAGICZNA POSYPKA składa się generalnie z bułki tartej i startych orzechów włoskich, doprawionych nieco i podprażonych na suchej patelni. Można ją trzymać w słoiku i używać praktycznie do wszystkiego. Ja uwielbiam z grzybami. Specjalnie na potrzeby przepisu usmażyłem kozaki na maśle i pod koniec podsypałem tym specyfikiem. CUDOWNE :)))

Składniki

Magiczna posypka:

  • 200 g bułki tartej
  • 100 g startych orzechów
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnej
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 spora łyżka przyprawy gruzińskiej Sacivi lub Chmeli Suneli (można też też zrobić plan minimum i zrobić mieszankę z kozieradki, normalnego szafranu, kolendry)
  • 1 spora łyżka płatków drożdżowych lub łyżeczka ekstraktu drożdżowego w proszku

Wykonanie

Produkcja posypki jest cudownie prosta. Zamiast kupnej bułki tartej najlepsza będzie domowa z suchego chleba pszennego na zakwasie lub z dobrej bułki.

Orzechy mielimy na drobny proszek, ale trzeba uważać, żeby orzechy nie zaczęły się sklejać.

Odpalamy patelnię na małym ogniu i wsypujemy wszystkie składniki. Prażymy, aż substancja lekko się zarumieni i zacznie wydzielać piękny aromat. Studzimy i przesypujemy do słoika. Proporcje można oczywiście ekspandować.

Posypkę można wykorzystywać praktycznie do wszystkiego, do grzybów, do pomidorów, do frytek, do makaronu. Można też używać posypki jako zagęszczacza do sosów.

Inspiracje kulinarne zwykle przychodzą niespodziewanie i dotyczą rzeczy najprostszych. Właśnie dlatego chciałbym z góry uprzedzić, że przepis ten będzie super prosty. Uważam jednak, że w jego nieskomplikowaniu tkwi magiczna siła podkręcania praktycznie wszystkich potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab