Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Borowikowe tosty z serem i orzechami włoskimi

Czas
przygotowania
20 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Jesień, jako koniec sezonu w naszej szerokości geograficznej jest do przeżycia tylko i wyłącznie dlatego, że oferuje nam cudowne składniki, z których możemy zrobić sobie ucztę. Grzyby, orzechy, czerwone wina (na które, z nastaniem zimna zaczynam mieć właśnie coraz większą ochotę), pigwy, jałowce, kiszonki czy rokitniki. Wszytko to obiecuje diametralną poprawę nastroju.

Właśnie dlatego proponuję sporządzenie sobie takiej przyjemniej przekąski, tosta, zapiekanki złożonej ze świeżych borowików, orzechów włoskich oraz serów. Czy mogą być to inne grzyby? Mogą, w końcu ser i pieczarki to klasyczne połączenie, ja jednak apeluję o zdobycie kilku dorodnych borowików, ponieważ w połączeniu z masłem, orzechami włoskimi, kozieradką oraz dojrzałym serem stanowi danie, przed którym ciężko się obronić. Pamiętajcie też o dobrym chlebie. Najlepszy będzie taki rzemieślniczy pszenny na zakwasie z dużymi dziurami lub jakaś dobra foccacia. Co do sera to potrzebujemy dwóch rodzajów, ten na dole powinien mieć smak, ale też się dobrze topić. Sama mozzarella to będzie za mało. Ja użyłem sera tylżyckiego, a na górę klasyczny parmezan, który dodaje się już po upieczeniu jako przyprawę.


Składniki

4 tosty

  • 4 kromki dobrego chleba
  • 400 gramów borowików
  • garść orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki masła
  • 150-200 g sera np. gouda lub tylżycki
  • kilka łyżek strtego twardego sera, np. Parmezanu
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki kozieradki
  • szczypiorek do dekoracji









Wykonanie

  1. Borowiki warto wcześniej oczyścić z piasku i zabrudzeń za pomocą pędzelka.
  2. Na patelni roztapiamy masło i smażymy borowiki pokrojone w podłużne plastry. Smażymy do uzyskania lekko złotego koloru i dodajemy posiekane orzechy włoskie. Doprawiamy solą, pieprzem i kozieradką i mieszamy kilka minut.
  3. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni z grillem. Kromki chleba smarujemy masłem, na tym układamy plastry sera do stopienia i wkładamy do pieca na ok. 10 minut lub do stopienia sera.
  4. Na gorącym serze od razu układamy grzyby z orzechami, żeby całość się nie rozpadała. posypujemy grzyby startym parmezanem oraz szczypiorkiem.

Jesień, jako koniec sezonu w naszej szerokości geograficznej jest do przeżycia tylko i wyłącznie dlatego, że oferuje nam cudowne składniki, z których możemy zrobić sobie ucztę. Grzyby, orzechy, czerwone wina (na które, z nastaniem zimna zaczynam mieć właśnie coraz większą ochotę), pigwy, jałowce, kiszonki czy rokitniki. Wszytko to obiecuje diametralną poprawę nastroju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab