promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Borowikowe tosty z serem i orzechami włoskimi

Czas
przygotowania
20 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Jesień, jako koniec sezonu w naszej szerokości geograficznej jest do przeżycia tylko i wyłącznie dlatego, że oferuje nam cudowne składniki, z których możemy zrobić sobie ucztę. Grzyby, orzechy, czerwone wina (na które, z nastaniem zimna zaczynam mieć właśnie coraz większą ochotę), pigwy, jałowce, kiszonki czy rokitniki. Wszytko to obiecuje diametralną poprawę nastroju.

Właśnie dlatego proponuję sporządzenie sobie takiej przyjemniej przekąski, tosta, zapiekanki złożonej ze świeżych borowików, orzechów włoskich oraz serów. Czy mogą być to inne grzyby? Mogą, w końcu ser i pieczarki to klasyczne połączenie, ja jednak apeluję o zdobycie kilku dorodnych borowików, ponieważ w połączeniu z masłem, orzechami włoskimi, kozieradką oraz dojrzałym serem stanowi danie, przed którym ciężko się obronić. Pamiętajcie też o dobrym chlebie. Najlepszy będzie taki rzemieślniczy pszenny na zakwasie z dużymi dziurami lub jakaś dobra foccacia. Co do sera to potrzebujemy dwóch rodzajów, ten na dole powinien mieć smak, ale też się dobrze topić. Sama mozzarella to będzie za mało. Ja użyłem sera tylżyckiego, a na górę klasyczny parmezan, który dodaje się już po upieczeniu jako przyprawę.

Składniki

4 tosty

  • 4 kromki dobrego chleba
  • 400 gramów borowików
  • garść orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki masła
  • 150-200 g sera np. gouda lub tylżycki
  • kilka łyżek strtego twardego sera, np. Parmezanu
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki kozieradki
  • szczypiorek do dekoracji

Wykonanie

  1. Borowiki warto wcześniej oczyścić z piasku i zabrudzeń za pomocą pędzelka.
  2. Na patelni roztapiamy masło i smażymy borowiki pokrojone w podłużne plastry. Smażymy do uzyskania lekko złotego koloru i dodajemy posiekane orzechy włoskie. Doprawiamy solą, pieprzem i kozieradką i mieszamy kilka minut.
  3. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni z grillem. Kromki chleba smarujemy masłem, na tym układamy plastry sera do stopienia i wkładamy do pieca na ok. 10 minut lub do stopienia sera.
  4. Na gorącym serze od razu układamy grzyby z orzechami, żeby całość się nie rozpadała. posypujemy grzyby startym parmezanem oraz szczypiorkiem.

Jesień, jako koniec sezonu w naszej szerokości geograficznej jest do przeżycia tylko i wyłącznie dlatego, że oferuje nam cudowne składniki, z których możemy zrobić sobie ucztę. Grzyby, orzechy, czerwone wina (na które, z nastaniem zimna zaczynam mieć właśnie coraz większą ochotę), pigwy, jałowce, kiszonki czy rokitniki. Wszytko to obiecuje diametralną poprawę nastroju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab