powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Borowikowe tosty z serem i orzechami włoskimi

Czas
przygotowania
20 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Jesień, jako koniec sezonu w naszej szerokości geograficznej jest do przeżycia tylko i wyłącznie dlatego, że oferuje nam cudowne składniki, z których możemy zrobić sobie ucztę. Grzyby, orzechy, czerwone wina (na które, z nastaniem zimna zaczynam mieć właśnie coraz większą ochotę), pigwy, jałowce, kiszonki czy rokitniki. Wszytko to obiecuje diametralną poprawę nastroju.

Właśnie dlatego proponuję sporządzenie sobie takiej przyjemniej przekąski, tosta, zapiekanki złożonej ze świeżych borowików, orzechów włoskich oraz serów. Czy mogą być to inne grzyby? Mogą, w końcu ser i pieczarki to klasyczne połączenie, ja jednak apeluję o zdobycie kilku dorodnych borowików, ponieważ w połączeniu z masłem, orzechami włoskimi, kozieradką oraz dojrzałym serem stanowi danie, przed którym ciężko się obronić. Pamiętajcie też o dobrym chlebie. Najlepszy będzie taki rzemieślniczy pszenny na zakwasie z dużymi dziurami lub jakaś dobra foccacia. Co do sera to potrzebujemy dwóch rodzajów, ten na dole powinien mieć smak, ale też się dobrze topić. Sama mozzarella to będzie za mało. Ja użyłem sera tylżyckiego, a na górę klasyczny parmezan, który dodaje się już po upieczeniu jako przyprawę.

Składniki

4 tosty

  • 4 kromki dobrego chleba
  • 400 gramów borowików
  • garść orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki masła
  • 150-200 g sera np. gouda lub tylżycki
  • kilka łyżek strtego twardego sera, np. Parmezanu
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki kozieradki
  • szczypiorek do dekoracji

Wykonanie

  1. Borowiki warto wcześniej oczyścić z piasku i zabrudzeń za pomocą pędzelka.
  2. Na patelni roztapiamy masło i smażymy borowiki pokrojone w podłużne plastry. Smażymy do uzyskania lekko złotego koloru i dodajemy posiekane orzechy włoskie. Doprawiamy solą, pieprzem i kozieradką i mieszamy kilka minut.
  3. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni z grillem. Kromki chleba smarujemy masłem, na tym układamy plastry sera do stopienia i wkładamy do pieca na ok. 10 minut lub do stopienia sera.
  4. Na gorącym serze od razu układamy grzyby z orzechami, żeby całość się nie rozpadała. posypujemy grzyby startym parmezanem oraz szczypiorkiem.

Jesień, jako koniec sezonu w naszej szerokości geograficznej jest do przeżycia tylko i wyłącznie dlatego, że oferuje nam cudowne składniki, z których możemy zrobić sobie ucztę. Grzyby, orzechy, czerwone wina (na które, z nastaniem zimna zaczynam mieć właśnie coraz większą ochotę), pigwy, jałowce, kiszonki czy rokitniki. Wszytko to obiecuje diametralną poprawę nastroju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab