Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Czas
przygotowania
24 godziny
Liczba
porcji
sporo
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie z tym przepisem jest już ich 5. Sprawdźcie tutaj, tutaj, jeszcze ten i ten najstarszy. Jednak z roku na rok smak mi się zmienia i zawsze chcę się z wami podzielić moimi najnowszymi odkryciami. Gravlaxa robię na tyle długo, że mam ich kilka. Tym razem moim zamysłem było uzyskanie przyjemnego, leśnego aromatu, stąd użycie ginu zamiast wódki i dodatkowe podbicie aromatu owocem jałowca i różowym pieprzem, który po roztarciu pachnie intensywną żywicą.

Nauczony doświadczeniem, nie dodaję też już tyle soli co kiedyś oraz nie pekluję już tak długo jak kiedyś. Z różnych testów wyszło mi, że 24-48 godzin w zupełności wystarczają. Można ten proces jeszcze skrócić pakując wszystko do worka próżniowego. Jeśli nie macie to nic straconego. Klasycznie też będzie ok. Nawet 12 godzin już fajnie zmienia konsystencję ryby i wystarczająco ją aromatyzuje. Jestem ciekaw waszego odbioru tego przepisu. Piszcie w komentarzach tutaj lub na moich kanałach 🙂

 


Składniki

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

  • 1 kg łososia lub troci
  • 300 g soli morskiej grubej
  • 100 g cukru
  • 50 ml ginu
  • 2 łyżki różowego pieprzu
  • 2 łyżki jałowca
  • 2 łyżki skórki z cytryny
  • 2 łyżki igieł rozmarynu (świeży lub suszony)
  • opcjonalnie 2 łyżki soku z pigwy









Wykonanie

Wykonanie:

  1. Łososia lub troć płuczemy w zimnej wodzie. Jeśli mamy filet ze skórą, to nie trzeba jej pozbawiać łusek. Skóra i tak nie będzie jedzona, a przy usuwaniu łusek można zniszczyć mięso. Osuszamy rybę bardzo dokładnie i jeśli trzeba to trymujemy do odpowiedniego rozmiaru. Łososia można też podzielić na kawałki i dla eksperymentu przerywać peklowanie co jakiś czas, żeby dotrzeć do swojego ulubionego momentu.
  2. Sól mieszamy w misce z cukrem i resztą składników. Jałowiec i różowy pieprz dobrze zmielić wcześniej. Ja używam elektrycznego młynka do kawy (taki z ostrzami). Żeby lepiej się mieliło, można przyprawy podprażyć. Mieszamy wszystko razem i układamy cienką warstwę, na której będzie leżał łosoś. Ważne, żeby od dołu też się zapeklował. Następnie układamy łososia i okładamy masą solną. Można to zrobić na folii spożywczej i później szczelnie zawinąć, żeby sól lepiej przylegała. Można też zamknąć w workach próżniowych.
  3. Tak przygotowaną rybę wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Maksimum 2 dni, chyba że kawałek ryby jest grubszy niż na zdjęciach. Następnie łososia płuczemy pod zimną wodą z resztek soli i marynaty. Osuszamy dokładnie i właściwie można już kroić. Przechowywać w lodówce przez maksymalnie tydzień. Ja dodatkowo jeszcze pakuję do workó próżniowych, co pozwoli przedłużyć żywotność.

 


Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie z tym przepisem jest już ich 5. Sprawdźcie tutaj, tutaj, jeszcze ten i ten najstarszy. Jednak z roku na rok smak mi się zmienia i zawsze chcę się z wami podzielić moimi najnowszymi odkryciami. Gravlaxa robię na tyle długo, że mam ich kilka. Tym razem moim zamysłem było uzyskanie przyjemnego, leśnego aromatu, stąd użycie ginu zamiast wódki i dodatkowe podbicie aromatu owocem jałowca i różowym pieprzem, który po roztarciu pachnie intensywną żywicą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab