Nowy przepis: Kimchi z ananasa? Musisz tego spróbować!
sprawdź teraz

Sezon na Kiszenie Ziemniaki

Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi się dwa dni i nie…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła i podsmażanej cebulki, który smakuje…
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona – ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w manufakturze Zakwasowni w Gdańsku, którą…
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Ziemniaki

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / Ziemniaki

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Kiszenie / Ananas

Kiszone ananasy z imbirem, czosnkiem i dymką

Tak powstał pomysł na kiszone ananasy, które dodajemy do kanapki pod groźną nazwą Los Sicarios. Ananasy co dwa tygodnie kisimy…
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Czas
przygotowania
24 godziny
Liczba
porcji
sporo
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie z tym przepisem jest już ich 5. Sprawdźcie tutaj, tutaj, jeszcze ten i ten najstarszy. Jednak z roku na rok smak mi się zmienia i zawsze chcę się z wami podzielić moimi najnowszymi odkryciami. Gravlaxa robię na tyle długo, że mam ich kilka. Tym razem moim zamysłem było uzyskanie przyjemnego, leśnego aromatu, stąd użycie ginu zamiast wódki i dodatkowe podbicie aromatu owocem jałowca i różowym pieprzem, który po roztarciu pachnie intensywną żywicą.

Nauczony doświadczeniem, nie dodaję też już tyle soli co kiedyś oraz nie pekluję już tak długo jak kiedyś. Z różnych testów wyszło mi, że 24-48 godzin w zupełności wystarczają. Można ten proces jeszcze skrócić pakując wszystko do worka próżniowego. Jeśli nie macie to nic straconego. Klasycznie też będzie ok. Nawet 12 godzin już fajnie zmienia konsystencję ryby i wystarczająco ją aromatyzuje. Jestem ciekaw waszego odbioru tego przepisu. Piszcie w komentarzach tutaj lub na moich kanałach 🙂

 


Składniki

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

  • 1 kg łososia lub troci
  • 300 g soli morskiej grubej
  • 100 g cukru
  • 50 ml ginu
  • 2 łyżki różowego pieprzu
  • 2 łyżki jałowca
  • 2 łyżki skórki z cytryny
  • 2 łyżki igieł rozmarynu (świeży lub suszony)
  • opcjonalnie 2 łyżki soku z pigwy









Wykonanie

Wykonanie:

  1. Łososia lub troć płuczemy w zimnej wodzie. Jeśli mamy filet ze skórą, to nie trzeba jej pozbawiać łusek. Skóra i tak nie będzie jedzona, a przy usuwaniu łusek można zniszczyć mięso. Osuszamy rybę bardzo dokładnie i jeśli trzeba to trymujemy do odpowiedniego rozmiaru. Łososia można też podzielić na kawałki i dla eksperymentu przerywać peklowanie co jakiś czas, żeby dotrzeć do swojego ulubionego momentu.
  2. Sól mieszamy w misce z cukrem i resztą składników. Jałowiec i różowy pieprz dobrze zmielić wcześniej. Ja używam elektrycznego młynka do kawy (taki z ostrzami). Żeby lepiej się mieliło, można przyprawy podprażyć. Mieszamy wszystko razem i układamy cienką warstwę, na której będzie leżał łosoś. Ważne, żeby od dołu też się zapeklował. Następnie układamy łososia i okładamy masą solną. Można to zrobić na folii spożywczej i później szczelnie zawinąć, żeby sól lepiej przylegała. Można też zamknąć w workach próżniowych.
  3. Tak przygotowaną rybę wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Maksimum 2 dni, chyba że kawałek ryby jest grubszy niż na zdjęciach. Następnie łososia płuczemy pod zimną wodą z resztek soli i marynaty. Osuszamy dokładnie i właściwie można już kroić. Przechowywać w lodówce przez maksymalnie tydzień. Ja dodatkowo jeszcze pakuję do workó próżniowych, co pozwoli przedłużyć żywotność.

 


Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie z tym przepisem jest już ich 5. Sprawdźcie tutaj, tutaj, jeszcze ten i ten najstarszy. Jednak z roku na rok smak mi się zmienia i zawsze chcę się z wami podzielić moimi najnowszymi odkryciami. Gravlaxa robię na tyle długo, że mam ich kilka. Tym razem moim zamysłem było uzyskanie przyjemnego, leśnego aromatu, stąd użycie ginu zamiast wódki i dodatkowe podbicie aromatu owocem jałowca i różowym pieprzem, który po roztarciu pachnie intensywną żywicą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab