Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Gravlax – łosoś peklowany w soli morskiej

Czas
przygotowania
field_55bf749f2913d
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

To wszystko zaczęło się prawie rok temu. Znowu wracam do mglistego lasu. Tym razem naprawdę. Wdrapuję się na skalne urwisko z aparatem, by uwiecznić kolejne magiczne w swej prostocie danie. Może nie danie, a produkt, składnik właśnie. Przedstawiam wam GRAVLAX (szw. gravad lax - pogrzebany łosoś). Jest to surowy łosoś pogrzebany na jakiś czas. Początkowo był to morski piasek. Teraz stosuje się mieszankę dobrej soli morskiej z przyprawami (koperek, skórka z cytryny, herbata, pieprz i wódka). Rybę przykrywa się taką pierzynką, po czym zawija się w gazę. Zawiniątko w tym czasie traci bardzo dużo wody (sól wyciąga wodę z ryb, mięs czy warzyw). Łosoś straci ok. 1/3 wagi i zmienia kolor na mocno pomarańczowy.

Surowy łosoś potraktowany w ten sposób przypomina w konsystencji łososia wędzonego na zimno, ale jego smak jest o niebo bogatszy. Nadaje się do spożycia po prostu, ukrojony ostrym nożem na cienkie plasterki. Może być na skalnym urwisku, tal jak zrobiłem toja 😉 Ten egzemplarz trafił jednak na sylwestrowe ptysie, o których pisałem już wcześniej.
Spróbujcie sami. Zobaczycie, że dwa razy zastanowicie się, kiedy przyjdzie wam kupić wędzonego łososia. Zagwarantować mogę, że Gravlax będzie smaczniejszy i zdrowszy od tego wędzonego.

Sprawdźcie też:
Przepis na gravlaxa z dorsza

Przepis na czerwonego gravlaxa wędzoną solą, burakiem i salsą z mango

Przepis na leśny gravlax


Składniki

Gravlax

  • Surowy łosoś: ok 500 gram
  • Gruba sól morska: 1 szklanka
  • Skórka z cytryny: starta z 2 cytryn
  • Pieprz: 1 łyżka świeżo zmielonego
  • Koperek: 4 łyżki posiekanego
  • Czarna herbata: 2 łyżki
  • Wódka: 40 ml
  • Gaza opatrunkowa: powierzchni 1 m2









Wykonanie

  1. Łososia opłucz i osusz. Przytnij do estetycznego kształtu.
  2. Wszystkie składniki połącz ze sobą. Rozłóż gazę. Na spód nasyp warstwę soli i przypraw dostosowaną do kształtu ryby. Ułóż na niej łososia skórą do dołu. Przysyp całe mięso resztą mieszanki konserwującej i zawiń dokładnie gazą.
  3. Z ryby będzie sączyła się woda. Dlatego owiń gazę ręcznikami papierowymi, które zmieniaj co jakiś czas. Takie zawiniątko przyciśnij czymś ciężkim. Może być kamień, inne naczynie lub cegła. Wstaw do lodówki na minimum 48 godzin. W miarę możliwości rybę przewracaj i wymieniaj papierowe ręczniki.
  4. Po 2 dniach odwiń gazę, wyrzuć sól z przyprawami i opłucz rybę. Osusz dokładnie ręcznikami. Łososia tnij na cienkie plastry wąskim nożem. Tak zakonserwowana ryba będzie świeża przez dłuższy okres, u mnie zjedzona została natomiast. Powodzenia! 🙂

To wszystko zaczęło się prawie rok temu. Znowu wracam do mglistego lasu. Tym razem naprawdę. Wdrapuję się na skalne urwisko z aparatem, by uwiecznić kolejne magiczne w swej prostocie danie. Może nie danie, a produkt, składnik właśnie. Przedstawiam wam GRAVLAX (szw. gravad lax - pogrzebany łosoś). Jest to surowy łosoś pogrzebany na jakiś czas. Początkowo był to morski piasek. Teraz stosuje się mieszankę dobrej soli morskiej z przyprawami (koperek, skórka z cytryny, herbata, pieprz i wódka). Rybę przykrywa się taką pierzynką, po czym zawija się w gazę. Zawiniątko w tym czasie traci bardzo dużo wody (sól wyciąga wodę z ryb, mięs czy warzyw). Łosoś straci ok. 1/3 wagi i zmienia kolor na mocno pomarańczowy.

Koniecznie spróbuj

One comment on “Gravlax – łosoś peklowany w soli morskiej”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab