informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej

Czas
przygotowania
field_55bf749f2913d
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

To wszystko zaczęło się prawie rok temu. Znowu wracam do mglistego lasu. Tym razem naprawdę. Wdrapuję się na skalne urwisko z aparatem, by uwiecznić kolejne magiczne w swej prostocie danie. Może nie danie, a produkt, składnik właśnie. Przedstawiam wam GRAVLAX (szw. gravad lax - pogrzebany łosoś). Jest to surowy łosoś pogrzebany na jakiś czas. Początkowo był to morski piasek. Teraz stosuje się mieszankę dobrej soli morskiej z przyprawami (koperek, skórka z cytryny, herbata, pieprz i wódka). Rybę przykrywa się taką pierzynką, po czym zawija się w gazę. Zawiniątko w tym czasie traci bardzo dużo wody (sól wyciąga wodę z ryb, mięs czy warzyw). Łosoś straci ok. 1/3 wagi i zmienia kolor na mocno pomarańczowy.

Surowy łosoś potraktowany w ten sposób przypomina w konsystencji łososia wędzonego na zimno, ale jego smak jest o niebo bogatszy. Nadaje się do spożycia po prostu, ukrojony ostrym nożem na cienkie plasterki. Może być na skalnym urwisku, tal jak zrobiłem toja 😉 Ten egzemplarz trafił jednak na sylwestrowe ptysie, o których pisałem już wcześniej.
Spróbujcie sami. Zobaczycie, że dwa razy zastanowicie się, kiedy przyjdzie wam kupić wędzonego łososia. Zagwarantować mogę, że Gravlax będzie smaczniejszy i zdrowszy od tego wędzonego.

Sprawdźcie też:
Przepis na gravlaxa z dorsza

Przepis na czerwonego gravlaxa wędzoną solą, burakiem i salsą z mango

Przepis na leśny gravlax

Składniki

Gravlax

  • Surowy łosoś: ok 500 gram
  • Gruba sól morska: 1 szklanka
  • Skórka z cytryny: starta z 2 cytryn
  • Pieprz: 1 łyżka świeżo zmielonego
  • Koperek: 4 łyżki posiekanego
  • Czarna herbata: 2 łyżki
  • Wódka: 40 ml
  • Gaza opatrunkowa: powierzchni 1 m2

Wykonanie

  1. Łososia opłucz i osusz. Przytnij do estetycznego kształtu.
  2. Wszystkie składniki połącz ze sobą. Rozłóż gazę. Na spód nasyp warstwę soli i przypraw dostosowaną do kształtu ryby. Ułóż na niej łososia skórą do dołu. Przysyp całe mięso resztą mieszanki konserwującej i zawiń dokładnie gazą.
  3. Z ryby będzie sączyła się woda. Dlatego owiń gazę ręcznikami papierowymi, które zmieniaj co jakiś czas. Takie zawiniątko przyciśnij czymś ciężkim. Może być kamień, inne naczynie lub cegła. Wstaw do lodówki na minimum 48 godzin. W miarę możliwości rybę przewracaj i wymieniaj papierowe ręczniki.
  4. Po 2 dniach odwiń gazę, wyrzuć sól z przyprawami i opłucz rybę. Osusz dokładnie ręcznikami. Łososia tnij na cienkie plastry wąskim nożem. Tak zakonserwowana ryba będzie świeża przez dłuższy okres, u mnie zjedzona została natomiast. Powodzenia! 🙂

To wszystko zaczęło się prawie rok temu. Znowu wracam do mglistego lasu. Tym razem naprawdę. Wdrapuję się na skalne urwisko z aparatem, by uwiecznić kolejne magiczne w swej prostocie danie. Może nie danie, a produkt, składnik właśnie. Przedstawiam wam GRAVLAX (szw. gravad lax - pogrzebany łosoś). Jest to surowy łosoś pogrzebany na jakiś czas. Początkowo był to morski piasek. Teraz stosuje się mieszankę dobrej soli morskiej z przyprawami (koperek, skórka z cytryny, herbata, pieprz i wódka). Rybę przykrywa się taką pierzynką, po czym zawija się w gazę. Zawiniątko w tym czasie traci bardzo dużo wody (sól wyciąga wodę z ryb, mięs czy warzyw). Łosoś straci ok. 1/3 wagi i zmienia kolor na mocno pomarańczowy.

One comment on “Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab