promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Jajko po kaszocku
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku, szparagi z patelni i olej…
Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej

Czas
przygotowania
field_55bf749f2913d
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

To wszystko zaczęło się prawie rok temu. Znowu wracam do mglistego lasu. Tym razem naprawdę. Wdrapuję się na skalne urwisko z aparatem, by uwiecznić kolejne magiczne w swej prostocie danie. Może nie danie, a produkt, składnik właśnie. Przedstawiam wam GRAVLAX (szw. gravad lax - pogrzebany łosoś). Jest to surowy łosoś pogrzebany na jakiś czas. Początkowo był to morski piasek. Teraz stosuje się mieszankę dobrej soli morskiej z przyprawami (koperek, skórka z cytryny, herbata, pieprz i wódka). Rybę przykrywa się taką pierzynką, po czym zawija się w gazę. Zawiniątko w tym czasie traci bardzo dużo wody (sól wyciąga wodę z ryb, mięs czy warzyw). Łosoś straci ok. 1/3 wagi i zmienia kolor na mocno pomarańczowy.

Surowy łosoś potraktowany w ten sposób przypomina w konsystencji łososia wędzonego na zimno, ale jego smak jest o niebo bogatszy. Nadaje się do spożycia po prostu, ukrojony ostrym nożem na cienkie plasterki. Może być na skalnym urwisku, tal jak zrobiłem toja 😉 Ten egzemplarz trafił jednak na sylwestrowe ptysie, o których pisałem już wcześniej.
Spróbujcie sami. Zobaczycie, że dwa razy zastanowicie się, kiedy przyjdzie wam kupić wędzonego łososia. Zagwarantować mogę, że Gravlax będzie smaczniejszy i zdrowszy od tego wędzonego.

Sprawdźcie też:
Przepis na gravlaxa z dorsza

Przepis na czerwonego gravlaxa wędzoną solą, burakiem i salsą z mango

Przepis na leśny gravlax

Składniki

Gravlax

  • Surowy łosoś: ok 500 gram
  • Gruba sól morska: 1 szklanka
  • Skórka z cytryny: starta z 2 cytryn
  • Pieprz: 1 łyżka świeżo zmielonego
  • Koperek: 4 łyżki posiekanego
  • Czarna herbata: 2 łyżki
  • Wódka: 40 ml
  • Gaza opatrunkowa: powierzchni 1 m2









Wykonanie

  1. Łososia opłucz i osusz. Przytnij do estetycznego kształtu.
  2. Wszystkie składniki połącz ze sobą. Rozłóż gazę. Na spód nasyp warstwę soli i przypraw dostosowaną do kształtu ryby. Ułóż na niej łososia skórą do dołu. Przysyp całe mięso resztą mieszanki konserwującej i zawiń dokładnie gazą.
  3. Z ryby będzie sączyła się woda. Dlatego owiń gazę ręcznikami papierowymi, które zmieniaj co jakiś czas. Takie zawiniątko przyciśnij czymś ciężkim. Może być kamień, inne naczynie lub cegła. Wstaw do lodówki na minimum 48 godzin. W miarę możliwości rybę przewracaj i wymieniaj papierowe ręczniki.
  4. Po 2 dniach odwiń gazę, wyrzuć sól z przyprawami i opłucz rybę. Osusz dokładnie ręcznikami. Łososia tnij na cienkie plastry wąskim nożem. Tak zakonserwowana ryba będzie świeża przez dłuższy okres, u mnie zjedzona została natomiast. Powodzenia! 🙂

To wszystko zaczęło się prawie rok temu. Znowu wracam do mglistego lasu. Tym razem naprawdę. Wdrapuję się na skalne urwisko z aparatem, by uwiecznić kolejne magiczne w swej prostocie danie. Może nie danie, a produkt, składnik właśnie. Przedstawiam wam GRAVLAX (szw. gravad lax - pogrzebany łosoś). Jest to surowy łosoś pogrzebany na jakiś czas. Początkowo był to morski piasek. Teraz stosuje się mieszankę dobrej soli morskiej z przyprawami (koperek, skórka z cytryny, herbata, pieprz i wódka). Rybę przykrywa się taką pierzynką, po czym zawija się w gazę. Zawiniątko w tym czasie traci bardzo dużo wody (sól wyciąga wodę z ryb, mięs czy warzyw). Łosoś straci ok. 1/3 wagi i zmienia kolor na mocno pomarańczowy.

Koniecznie spróbuj

One comment on “Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab