Dorsz a’la gravlax marynowany w soli morskiej i ginie
Gravlax to typowa przekąska kultury skandynawskiej. Robi się ją obsypując łososia solą morską z przyprawami. Dzięki soli z ryby wytrąca się woda, dzięki czemu mięso uzyskuje konsystencję bliską wędzonej rybie, z tym że proces i środki potrzebne do wytworzenia gravlaxa są o wiele przystępniejsze. Co jeśli chcielibyśmy przyrządzić w sposób inną rybę? Czemu nie! Możemy użyć np. polędwicę z dorsza i poeksperymentować z przyprawami. Świetnie się sprawdzą leśno-cytrusowe nuty dzięki dodatku ginu, rozmarynu oraz skórki z cytryny. Marynowany dorsz to świetna przekąska, jeśli spodziewamy się gości. Można zamarynować rybę dzień wcześniej i podać na świeżo z serami czy wędlinami. Spróbujcie szczególnie w okresie, kiedy dostępny jest zimowy dorsz zwany Skrei.
Zobacz też:
Przepis na klasycznego gravlaxa z łososia
Przepis na czerwonego gravlaxa z burakiem
- Składniki
- 500 gramów polędwicy z dorsza
- 400 gramów grubej soli morskiej
- 2 łyżki herbaty zielonej w liściach
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 2 łyżki igieł rozmarynu
- 2 łyżeczki całego pieprzu syczuańskiego
- 1 papryczka peperoni
- skórka z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- 50 ml ginu
Wykonanie:
- Zaparz zieloną herbatę. Wystudzoną przecedź i posiekaj liście. Dodaj do soli razem z resztą przypraw i rozdrobnionych składników. Wymieszaj razem z dużym kieliszkiem ginu. Dorsza opłucz w wodzie i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. W wąskim naczyniu nasyp 1/3 marynaty na spód, na tym połóż rybę. Resztą przyprawionej soli obłóż rybę dokładnie do całkowitego zakrycia. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia opłucz dorsza pod wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój pod kątem 45 stopni bardzo ostrym nożem na cienkie plastry.






Komentarze