powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Dorsz a'la gravlax marynowany w soli morskiej i ginie

Czas
przygotowania
2 dni
Liczba
porcji
Sporo
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Gravlax to typowa przekąska kultury skandynawskiej. Robi się ją obsypując łososia solą morską z przyprawami. Dzięki soli z ryby wytrąca się woda, dzięki czemu mięso uzyskuje konsystencję bliską wędzonej rybie, z tym że proces i środki potrzebne do wytworzenia gravlaxa są o wiele przystępniejsze. Co jeśli chcielibyśmy przyrządzić w sposób inną rybę? Czemu nie! Możemy użyć np. polędwicę z dorsza i poeksperymentować z przyprawami. Świetnie się sprawdzą leśno-cytrusowe nuty dzięki dodatku ginu, rozmarynu oraz skórki z cytryny. Marynowany dorsz to świetna przekąska, jeśli spodziewamy się gości. Można zamarynować rybę dzień wcześniej i podać na świeżo z serami czy wędlinami. Spróbujcie szczególnie w okresie, kiedy dostępny jest zimowy dorsz zwany Skrei.

Zobacz też:
Przepis na klasycznego gravlaxa z łososia
Przepis na czerwonego gravlaxa z burakiem

Składniki

Gravlax z dorsza

  • 500 gramów polędwicy z dorsza
  • 400 gramów grubej soli morskiej
  • 2 łyżki herbaty zielonej w liściach
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżki igieł rozmarynu
  • 2 łyżeczki całego pieprzu syczuańskiego
  • 1 papryczka peperoni
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 ml ginu

Wykonanie

  1. Zaparz zieloną herbatę. Wystudzoną przecedź i posiekaj liście. Dodaj do soli razem z resztą przypraw i rozdrobnionych składników. Wymieszaj razem z dużym kieliszkiem ginu. Dorsza opłucz w wodzie i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. W wąskim naczyniu nasyp 1/3 marynaty na spód,  na tym połóż rybę. Resztą przyprawionej soli obłóż rybę dokładnie do całkowitego zakrycia. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
  2. Następnego dnia opłucz dorsza pod wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój pod kątem 45 stopni bardzo ostrym nożem na cienkie plastry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab