powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Dorsz a'la gravlax marynowany w soli morskiej i ginie

Czas
przygotowania
2 dni
Liczba
porcji
Sporo
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Gravlax to typowa przekąska kultury skandynawskiej. Robi się ją obsypując łososia solą morską z przyprawami. Dzięki soli z ryby wytrąca się woda, dzięki czemu mięso uzyskuje konsystencję bliską wędzonej rybie, z tym że proces i środki potrzebne do wytworzenia gravlaxa są o wiele przystępniejsze. Co jeśli chcielibyśmy przyrządzić w sposób inną rybę? Czemu nie! Możemy użyć np. polędwicę z dorsza i poeksperymentować z przyprawami. Świetnie się sprawdzą leśno-cytrusowe nuty dzięki dodatku ginu, rozmarynu oraz skórki z cytryny. Marynowany dorsz to świetna przekąska, jeśli spodziewamy się gości. Można zamarynować rybę dzień wcześniej i podać na świeżo z serami czy wędlinami. Spróbujcie szczególnie w okresie, kiedy dostępny jest zimowy dorsz zwany Skrei.

Zobacz też:
Przepis na klasycznego gravlaxa z łososia
Przepis na czerwonego gravlaxa z burakiem

Składniki

Gravlax z dorsza

  • 500 gramów polędwicy z dorsza
  • 400 gramów grubej soli morskiej
  • 2 łyżki herbaty zielonej w liściach
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżki igieł rozmarynu
  • 2 łyżeczki całego pieprzu syczuańskiego
  • 1 papryczka peperoni
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 ml ginu

Wykonanie

  1. Zaparz zieloną herbatę. Wystudzoną przecedź i posiekaj liście. Dodaj do soli razem z resztą przypraw i rozdrobnionych składników. Wymieszaj razem z dużym kieliszkiem ginu. Dorsza opłucz w wodzie i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. W wąskim naczyniu nasyp 1/3 marynaty na spód,  na tym połóż rybę. Resztą przyprawionej soli obłóż rybę dokładnie do całkowitego zakrycia. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
  2. Następnego dnia opłucz dorsza pod wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój pod kątem 45 stopni bardzo ostrym nożem na cienkie plastry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab