Gravlax to typowa przekąska kultury skandynawskiej. Robi się ją obsypując łososia solą morską z przyprawami. Dzięki soli z ryby wytrąca się woda, dzięki czemu mięso uzyskuje konsystencję bliską wędzonej rybie, z tym że proces i środki potrzebne do wytworzenia gravlaxa są o wiele przystępniejsze. Co jeśli chcielibyśmy przyrządzić w sposób inną rybę? Czemu nie! Możemy użyć np. polędwicę z dorsza i poeksperymentować z przyprawami. Świetnie się sprawdzą leśno-cytrusowe nuty dzięki dodatku ginu, rozmarynu oraz skórki z cytryny. Marynowany dorsz to świetna przekąska, jeśli spodziewamy się gości. Można zamarynować rybę dzień wcześniej i podać na świeżo z serami czy wędlinami. Spróbujcie szczególnie w okresie, kiedy dostępny jest zimowy dorsz zwany Skrei.
Zobacz też:
Przepis na klasycznego gravlaxa z łososia
Przepis na czerwonego gravlaxa z burakiem