informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Specjalnie dodałem do tytułu hasło o żeliwnej patelni, żebyście nie myśleli, że do raclette potrzebujecie drogiego sprzętu (w sensie dobre żeliwo nie jest tanie, ale jest to sprzęt na lata i jest uniwersalny).

Oczywiście można i kupić specjalny grill do raclette. Jednak wymyśliłem ostatnio, że coraz częściej będę korzystał z żeliwa i będę próbował jak najwięcej zrobić tylko za pomocą tego naczynia. Przyznam się, że mam kilka patelni żeliwnych w domu, ale ostatnio bardzo polubiłem się z tą małą i zgrabną patelnią (20 cm) niemieckiej marki Petromax. Dostępne są już także w polskiej dystrybucji, jeśli ktoś chciałby mieć jakościowe żelastwo na własność.

To będzie jeden z nielicznych przepisów, co do których średnio mogę napisać, że coś ugotowałem. Podaję tylko pomysł, że stopiony ser raclette świetnie komponuje się nie tylko z ziemniakami, ale również z dobrze ugotowanymi białymi szparagami, podsmażaną dymką, marynowanymi ogóreczkami i pesto z czosnku niedźwiedziego. W ogóle połączenie stopionego sera, szparagów i czarnego pieprzu to moja ostatnia miłość. A match made in heaven!

 


Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na Szparagi.

Sprawdź przepisy >


Składniki

Raclette:

  • 400 g sera raclette
  • 500 g młodych ziemniaków
  • pęczek białych szparagów
  • kilka cebulek dymek (biała i zielona część)
  • pesto z czosnku niedźwiedziego (przepis w moim eBooku o czosnku niedźwiedzim)
  • sól morska i czarny pieprz

Sprzęt:

  • żeliwna patelnia
  • piekarnik

Wykonanie

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i przekrajamy. Podsmażamy na patelni na maśle do zrumienienia. Następnie podsmażamy cebulki dymki przekrojone na pół do zrumienienia.
  2. Szparagi obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy 2-3 minuty na półtwardo. Podsmażamy na maśle do zrumienienia.
  3. Ser możemy stopić na kilka sposobów, ale ja rekomenduję użyć do tego celu patelnię żeliwną i grill w naszym piekarniku. Nagrzewamy piekarnik z grillem do 230 stopni. Rozgrzewamy wstępnie patelnię i nakładamy na nią warstwę papieru do pieczenia, na to kawałek sera i wstawiamy do piekarnika pod grill. Obserwujemy czy ser się nie przypala, kiedy się roztopi, spłynie i lekko przyrumieni jest gotowy. Układamy na talerzu wszystkie nasze składniki, polewamy roztopionym serem, dodajemy pesto (jeśli mamy oczywiście) oraz doprawiamy czarnym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.

 

Specjalnie dodałem do tytułu hasło o żeliwnej patelni, żebyście nie myśleli, że do raclette potrzebujecie drogiego sprzętu (w sensie dobre żeliwo nie jest tanie, ale jest to sprzęt na lata i jest uniwersalny).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab