informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4 puddingi
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Były tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę oszukany, bo przyjeżdżał gotowy zamrożony i po prostu go tam odgrzewaliśmy, ale już wtedy był moją ulubioną grzeszną przekąską na kuchni.

Podają ten pudding raczej jako deser, do herbatki, ale ta forma wykorzystania czerstwej bułki lub chleba długo za mną chodziła. Zupełnie jak połączenie takich produktów jak białe szparagi, pory i masło. Dosłownie dwa miesiące nie mogło to połączenie wyjść z mojej głowy. Szukałem dla niego właśnie odpowiedniej formy. Przecież nie zrobię zupy krem?

Aż tu nagle, pewnego poranka, stwierdziłem, że zrobię pudding chlebowy ale na wytrawnie. Nieskromnie powiem, że jestem z siebie dumy, że w końcu połączyłem te wszystkie produkty w jedność, bo wydają się od początku do tego właśnie stworzone. Zapraszam na cudownie kremowe puddingi, które możecie zrobić sobie na śniadanie. Możecie je też zamrozić i odgrzać w odpowiednim momencie. Co ważne, do sporządzenia tego dania wystarczy czerstwy chleb i zwiędnięte warzywa. Jedynie masło i ser niech będą pierwszej jakości.

 


Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na Szparagi.

Sprawdź przepisy >


Składniki

Bread&butter pudding:

  • 50 g masła
  • 200 g czerstwego chleba lub 4 spore kromki
  • 200 g białych, obranych szparagów - mogą być też mrożone
  • 200 g białych części pora
  • 4 jajka
  • 250 ml tłustego mleka
  • opcjonalnie 50 ml musu ze szparagów z tego przepisu
  • 70 g startego twardego sera, np. Bursztyn, Parmezan czy pecorino
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • czarny pieprz, tymianek i gałka muszkatołowa dla smaku

Wykonanie

  1. Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Kroimy na plastry. Na plastry kroimy też pory. Im młodsze pory tym lepiej. Na gorącej patelni roztapiamy masło i pozwalamy trochę się przypalić, zbrązowieć, żeby uzyskać aromat palonego masła. Można ten etap pominąć i po prostu podsmażyć szparagi i pory na maśle na lekko złoty kolor. Następnie kroimy chleb w kostkę i podsmażamy na patelni, żeby lekko się przyrumienił i nasiąknął masłem.
  2. w misce roztrzepujemy jajka i dodajemy mleko. Przenosimy to co podsmażaliśmy na patelni do miski i mieszamy. Dodajemy starty ser, mus ze szparagów (opcjonalnie, dzięki temu pudding będzie bardziej szparagowy) o raz przyprawy. Kluczowy jest tu pieprz gałka i tymianek. Nie rezygnujcie z tego. Oczywiście z soli także. Mieszamy wszystkie składniki i odstawimy na 5 minut, żeby się wchłonęło.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Smarujemy foremki masłem i wypełniamy masą. Pieczemy przez ok. 20 minut. Puddingi powinny być złote w kolorze. Jemy świeże lub studzimy i mrozimy.

 

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Były tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę oszukany, bo przyjeżdżał gotowy zamrożony i po prostu go tam odgrzewaliśmy, ale już wtedy był moją ulubioną grzeszną przekąską na kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab