powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4 puddingi
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Były tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę oszukany, bo przyjeżdżał gotowy zamrożony i po prostu go tam odgrzewaliśmy, ale już wtedy był moją ulubioną grzeszną przekąską na kuchni.

Podają ten pudding raczej jako deser, do herbatki, ale ta forma wykorzystania czerstwej bułki lub chleba długo za mną chodziła. Zupełnie jak połączenie takich produktów jak białe szparagi, pory i masło. Dosłownie dwa miesiące nie mogło to połączenie wyjść z mojej głowy. Szukałem dla niego właśnie odpowiedniej formy. Przecież nie zrobię zupy krem?

Aż tu nagle, pewnego poranka, stwierdziłem, że zrobię pudding chlebowy ale na wytrawnie. Nieskromnie powiem, że jestem z siebie dumy, że w końcu połączyłem te wszystkie produkty w jedność, bo wydają się od początku do tego właśnie stworzone. Zapraszam na cudownie kremowe puddingi, które możecie zrobić sobie na śniadanie. Możecie je też zamrozić i odgrzać w odpowiednim momencie. Co ważne, do sporządzenia tego dania wystarczy czerstwy chleb i zwiędnięte warzywa. Jedynie masło i ser niech będą pierwszej jakości.

 


Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na Szparagi.

Sprawdź przepisy >


Składniki

Bread&butter pudding:

  • 50 g masła
  • 200 g czerstwego chleba lub 4 spore kromki
  • 200 g białych, obranych szparagów - mogą być też mrożone
  • 200 g białych części pora
  • 4 jajka
  • 250 ml tłustego mleka
  • opcjonalnie 50 ml musu ze szparagów z tego przepisu
  • 70 g startego twardego sera, np. Bursztyn, Parmezan czy pecorino
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • czarny pieprz, tymianek i gałka muszkatołowa dla smaku

Wykonanie

  1. Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Kroimy na plastry. Na plastry kroimy też pory. Im młodsze pory tym lepiej. Na gorącej patelni roztapiamy masło i pozwalamy trochę się przypalić, zbrązowieć, żeby uzyskać aromat palonego masła. Można ten etap pominąć i po prostu podsmażyć szparagi i pory na maśle na lekko złoty kolor. Następnie kroimy chleb w kostkę i podsmażamy na patelni, żeby lekko się przyrumienił i nasiąknął masłem.
  2. w misce roztrzepujemy jajka i dodajemy mleko. Przenosimy to co podsmażaliśmy na patelni do miski i mieszamy. Dodajemy starty ser, mus ze szparagów (opcjonalnie, dzięki temu pudding będzie bardziej szparagowy) o raz przyprawy. Kluczowy jest tu pieprz gałka i tymianek. Nie rezygnujcie z tego. Oczywiście z soli także. Mieszamy wszystkie składniki i odstawimy na 5 minut, żeby się wchłonęło.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Smarujemy foremki masłem i wypełniamy masą. Pieczemy przez ok. 20 minut. Puddingi powinny być złote w kolorze. Jemy świeże lub studzimy i mrozimy.

 

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Były tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę oszukany, bo przyjeżdżał gotowy zamrożony i po prostu go tam odgrzewaliśmy, ale już wtedy był moją ulubioną grzeszną przekąską na kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab