promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4 puddingi
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Były tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę oszukany, bo przyjeżdżał gotowy zamrożony i po prostu go tam odgrzewaliśmy, ale już wtedy był moją ulubioną grzeszną przekąską na kuchni.

Podają ten pudding raczej jako deser, do herbatki, ale ta forma wykorzystania czerstwej bułki lub chleba długo za mną chodziła. Zupełnie jak połączenie takich produktów jak białe szparagi, pory i masło. Dosłownie dwa miesiące nie mogło to połączenie wyjść z mojej głowy. Szukałem dla niego właśnie odpowiedniej formy. Przecież nie zrobię zupy krem?

Aż tu nagle, pewnego poranka, stwierdziłem, że zrobię pudding chlebowy ale na wytrawnie. Nieskromnie powiem, że jestem z siebie dumy, że w końcu połączyłem te wszystkie produkty w jedność, bo wydają się od początku do tego właśnie stworzone. Zapraszam na cudownie kremowe puddingi, które możecie zrobić sobie na śniadanie. Możecie je też zamrozić i odgrzać w odpowiednim momencie. Co ważne, do sporządzenia tego dania wystarczy czerstwy chleb i zwiędnięte warzywa. Jedynie masło i ser niech będą pierwszej jakości.

 


Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na Szparagi.

Sprawdź przepisy >


Składniki

Bread&butter pudding:

  • 50 g masła
  • 200 g czerstwego chleba lub 4 spore kromki
  • 200 g białych, obranych szparagów - mogą być też mrożone
  • 200 g białych części pora
  • 4 jajka
  • 250 ml tłustego mleka
  • opcjonalnie 50 ml musu ze szparagów z tego przepisu
  • 70 g startego twardego sera, np. Bursztyn, Parmezan czy pecorino
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • czarny pieprz, tymianek i gałka muszkatołowa dla smaku

Wykonanie

  1. Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Kroimy na plastry. Na plastry kroimy też pory. Im młodsze pory tym lepiej. Na gorącej patelni roztapiamy masło i pozwalamy trochę się przypalić, zbrązowieć, żeby uzyskać aromat palonego masła. Można ten etap pominąć i po prostu podsmażyć szparagi i pory na maśle na lekko złoty kolor. Następnie kroimy chleb w kostkę i podsmażamy na patelni, żeby lekko się przyrumienił i nasiąknął masłem.
  2. w misce roztrzepujemy jajka i dodajemy mleko. Przenosimy to co podsmażaliśmy na patelni do miski i mieszamy. Dodajemy starty ser, mus ze szparagów (opcjonalnie, dzięki temu pudding będzie bardziej szparagowy) o raz przyprawy. Kluczowy jest tu pieprz gałka i tymianek. Nie rezygnujcie z tego. Oczywiście z soli także. Mieszamy wszystkie składniki i odstawimy na 5 minut, żeby się wchłonęło.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Smarujemy foremki masłem i wypełniamy masą. Pieczemy przez ok. 20 minut. Puddingi powinny być złote w kolorze. Jemy świeże lub studzimy i mrozimy.

 

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Były tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę oszukany, bo przyjeżdżał gotowy zamrożony i po prostu go tam odgrzewaliśmy, ale już wtedy był moją ulubioną grzeszną przekąską na kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab