informacja
Nowy przepis: Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza 🍞🍺
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Czas
przygotowania
3 godziny
Liczba
porcji
12
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Poprzedni przepis na ŻURAMEN z 2016 roku to był taki trochę żart kulinarny. Coś jak PIZZAMEN (ramen + pizza), który też kiedyś popełniłem. Jednak intencje były szczere. Połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem. Tym razem jednak postanowiłem od nowa zabrać się za ten przepis i sprawić, żeby tradycyjny żurek już nigdy nie był taki sam. Podstawą mojego żuramenu jest bulion tonkotsu z mojego sprawdzonego przepisu. Możecie nagotować sobie więcej i zamrozić. Taki bulion przyda się później do klasycznego ramenu tonkotsu (czyli wieprzowego) oraz jako baza do sosów. Kiedy wywar jest już gotowy, wtedy zaczynamy konwertować go na polską modłę. Dodajemy wędzonki, majeranku, chrzanu i oczywiście ZAKWASU na ŻUR, który też znajdziecie u mnie na blogu. Dodatki są już prościutkie. Nie może zabraknąć jednak tradycyjnego jaja, które w moim przepisie marynuję na modłę japońską, ale wraz z sosem sojowym dodałem też nieco swojskiej przyprawy Maggi 🙂 Mam szczerą nadzieję, że teraz zupełnie inaczej spojrzycie na tradycyjny żurek. Uwielbiam bawić się gotowaniem w ten sposób, oczywiście w granicach dobrego smaku!

Składniki

3 litry zupy

Jajko marynowane w Maggi

  • 6 jajek
  • 50 ml jasnego sosu sojowego
  • 30 ml Maggi
  • 20 ml wody
  • 10 ml octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru

Karmelizowany czosnek

  • 100 g smalcu zebranego z gotowania bulionu lub tyle samo oleju
  • 1 główka czosnku

Dodatki

  • makaron ramen
  • boczek lub kiełbasa z zupy
  • grzyby shitake z zupy i boczniaki
  • marynowane jajko
  • karmelizowany czosnek

Wykonanie

Bulion

Uwaga czasowa: w momencie, kiedy zaczniecie gotować bulion tonkotsu warto ugotować i zamarynować też jajka. Przepis znajdziecie poniżej.
Kiedy tonktotsu będzie już gotowe, zabieramy się za kolejne kroki. Jeszcze mała uwaga co do bulionu. Możecie też na podobnej zasadzie zrobić bulion o innych proporcjach kości, możecie dodać też na przykład wołowiny, ja jednak uważam, że wieprzowina z dodatkiem kurczaka sprawdzi się najlepiej jako baza do Żuramenu.
Do garnka przelewamy 3 l bulionu i włączamy grzanie. Dodajemy suszone grzyby shitake (lub te z wywaru dashi) oraz wędzony boczek lub kiełbasę, która po oddaniu smaku i aromatu stanie się dodatkiem. Gotujemy wszystko przez pół godziny z opcjonalnym dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych). Po tym czasie dolewamy 1 litr zakwasu na żur. Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. W tym czasie doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem i chrzanem. Zupa powinna być kwaśna i delikatnie słona. Lekko pikantna od pieprzu i chrzanu. Na tym etapie wyciągamy wędzone mięsa i grzyby. Studzimy i kroimy jako dodatki. Grzyby i boczek możemy dodatkowo podsmażyć. Do grzybów shitake dodałem boczniaki i posmażyłem na odrobinie oleju.

Jajka marynowane

Jajka wielkości L gotujemy przez 6 minut i 30 sekund (wkładamy jajka do wrzątku) w dużej ilości wrzątku z dodatkiem odrobimy octu (żeby nie pękały - powiedzmy łyżka octu na 3 litry wody). Po upływie tego czasu od razu schładzamy w ziemnej wodzie przez 30 minut. Obieramy i wkładamy do torebki strunowej. Składniki na marynatę mieszamy do rozpuszczenia cukru i wlewamy do worka. Worek wkładamy do naczynia z wodą, żeby pozbyć się powietrza i zamykamy strunę, tak żeby marynata dotykała wszystkie jajka. Ewentualnie można zwiększyć ilość marynaty i marynować jajka w pojemniku. Marynujemy jajka minimum 12 godzin.

Karmelizowany czosnek

Rozgrzewamy smalec lub olej w małym garnuszku. Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy do gorącego oleju, aż czosnek zacznie zmieniać kolor na beżowy. Wtedy wyłączamy grzanie i jeśli to możliwe składamy naczynie z olejem do ziemnej wody, żeby się wszystko schłodziło. Uważajcie jednak, żeby nie nalać wody do gorącego oleju, bo możecie się poparzyć.

Składanie Żuramenu

Kiedy wszystkie składniku mamy gotowe, możemy ugotować makaron. Pszenny makaron ramen można kupić w sklepach azjatyckich, w internecie lub odkupić świeży makaron od lokalnej knajpki z ramenem.
Ugotowany makaron ramen układamy w misce i zalewamy ok. 300 ml gorącego wywaru, dodajemy wędzonkę, podsmażone grzyby, jajko marynowane i wszystko skrapiamy karmelizowanym czosnkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab