informacja
Nowy przepis: Jak smażyć frytki? Zobacz test odmian ziemniaków i technik smażenia
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Grzyby Jabłka Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Dania główne / Grzyby

Kanye East - Kanie jak schabowy w chrupiącej panierce

Najlepszy sposób na chrupiące kanie jak schabowy smażone w chrupiącej panierce z kremowym puree ziemniaczanym
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Grzyby

Rosół Drwala na żywym ogniu

Wiadomo, że grillowane mięso czy warzywa są smaczniejsze niż surowe, więc dlaczego nie przygotować na…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem…
Zobacz więcej
Przetwory / Jabłka

Ketchup jabłkowy

Przepis ten publikuję dzięki uprzejmości krakowskiej knajpy Multi Qlti, dla której opracowałem tę recepturę. Ketchup…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Borowikowe tosty z serem i orzechami włoskimi

Prosta przekąska do zrobienia w pełni grzybowego sezonu. Spróbujcie tego chrupiącego tosta z borowikami, orzechami…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

BORYDZ - kremowy sos rydzowy ze śmietaną i miso

Kremowy sos na bazie świeżych, leśnych rydzów z dodatkiem masła, śmietanki oraz jasnego miso.
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Comfort food / Fasola

Fasola piękny jaś + borowiki + pikantna kiełbasa nduja

Cudowna i mięsista fasola piękny jaś w towarzystwie smażonych borowików i lekko pikantnego sosu na…

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Czas
przygotowania
3 godziny
Liczba
porcji
12
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Poprzedni przepis na ŻURAMEN z 2016 roku to był taki trochę żart kulinarny. Coś jak PIZZAMEN (ramen + pizza), który też kiedyś popełniłem. Jednak intencje były szczere. Połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem. Tym razem jednak postanowiłem od nowa zabrać się za ten przepis i sprawić, żeby tradycyjny żurek już nigdy nie był taki sam. Podstawą mojego żuramenu jest bulion tonkotsu z mojego sprawdzonego przepisu. Możecie nagotować sobie więcej i zamrozić. Taki bulion przyda się później do klasycznego ramenu tonkotsu (czyli wieprzowego) oraz jako baza do sosów. Kiedy wywar jest już gotowy, wtedy zaczynamy konwertować go na polską modłę. Dodajemy wędzonki, majeranku, chrzanu i oczywiście ZAKWASU na ŻUR, który też znajdziecie u mnie na blogu. Dodatki są już prościutkie. Nie może zabraknąć jednak tradycyjnego jaja, które w moim przepisie marynuję na modłę japońską, ale wraz z sosem sojowym dodałem też nieco swojskiej przyprawy Maggi 🙂 Mam szczerą nadzieję, że teraz zupełnie inaczej spojrzycie na tradycyjny żurek. Uwielbiam bawić się gotowaniem w ten sposób, oczywiście w granicach dobrego smaku!

Składniki

3 litry zupy

Jajko marynowane w Maggi

  • 6 jajek
  • 50 ml jasnego sosu sojowego
  • 30 ml Maggi
  • 20 ml wody
  • 10 ml octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru

Karmelizowany czosnek

  • 100 g smalcu zebranego z gotowania bulionu lub tyle samo oleju
  • 1 główka czosnku

Dodatki

  • makaron ramen
  • boczek lub kiełbasa z zupy
  • grzyby shitake z zupy i boczniaki
  • marynowane jajko
  • karmelizowany czosnek

Wykonanie

Bulion

Uwaga czasowa: w momencie, kiedy zaczniecie gotować bulion tonkotsu warto ugotować i zamarynować też jajka. Przepis znajdziecie poniżej.
Kiedy tonktotsu będzie już gotowe, zabieramy się za kolejne kroki. Jeszcze mała uwaga co do bulionu. Możecie też na podobnej zasadzie zrobić bulion o innych proporcjach kości, możecie dodać też na przykład wołowiny, ja jednak uważam, że wieprzowina z dodatkiem kurczaka sprawdzi się najlepiej jako baza do Żuramenu.
Do garnka przelewamy 3 l bulionu i włączamy grzanie. Dodajemy suszone grzyby shitake (lub te z wywaru dashi) oraz wędzony boczek lub kiełbasę, która po oddaniu smaku i aromatu stanie się dodatkiem. Gotujemy wszystko przez pół godziny z opcjonalnym dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych). Po tym czasie dolewamy 1 litr zakwasu na żur. Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. W tym czasie doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem i chrzanem. Zupa powinna być kwaśna i delikatnie słona. Lekko pikantna od pieprzu i chrzanu. Na tym etapie wyciągamy wędzone mięsa i grzyby. Studzimy i kroimy jako dodatki. Grzyby i boczek możemy dodatkowo podsmażyć. Do grzybów shitake dodałem boczniaki i posmażyłem na odrobinie oleju.

Jajka marynowane

Jajka wielkości L gotujemy przez 6 minut i 30 sekund (wkładamy jajka do wrzątku) w dużej ilości wrzątku z dodatkiem odrobimy octu (żeby nie pękały - powiedzmy łyżka octu na 3 litry wody). Po upływie tego czasu od razu schładzamy w ziemnej wodzie przez 30 minut. Obieramy i wkładamy do torebki strunowej. Składniki na marynatę mieszamy do rozpuszczenia cukru i wlewamy do worka. Worek wkładamy do naczynia z wodą, żeby pozbyć się powietrza i zamykamy strunę, tak żeby marynata dotykała wszystkie jajka. Ewentualnie można zwiększyć ilość marynaty i marynować jajka w pojemniku. Marynujemy jajka minimum 12 godzin.

Karmelizowany czosnek

Rozgrzewamy smalec lub olej w małym garnuszku. Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy do gorącego oleju, aż czosnek zacznie zmieniać kolor na beżowy. Wtedy wyłączamy grzanie i jeśli to możliwe składamy naczynie z olejem do ziemnej wody, żeby się wszystko schłodziło. Uważajcie jednak, żeby nie nalać wody do gorącego oleju, bo możecie się poparzyć.

Składanie Żuramenu

Kiedy wszystkie składniku mamy gotowe, możemy ugotować makaron. Pszenny makaron ramen można kupić w sklepach azjatyckich, w internecie lub odkupić świeży makaron od lokalnej knajpki z ramenem.
Ugotowany makaron ramen układamy w misce i zalewamy ok. 300 ml gorącego wywaru, dodajemy wędzonkę, podsmażone grzyby, jajko marynowane i wszystko skrapiamy karmelizowanym czosnkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab