Magiczny składnik

Przepisy

Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni

Żurek to jest taka zupa, na którą czeka się cały rok, dlatego przykładam wiele wysiłku, żeby był smaczny. Podstawa to posiadanie dobrego zakwasu na żurek, który odpowiednio zakwasi zupę i dzięki mące nada odpowiedniej gęstości. Taki zakwas można użyć oczywiście do zupy (zobacz mój przepis na żurek a’la ramen), a nawet do zagęszczenia sosu do mięsa (zobacz mój przepis na boczek z sosem o smaku żurku). Można go zrobić z surowej mąki żytniej razowej, albo tak jak ja z dodatkiem zakwasu na chleb, co da nam pewność, że zakwas się uda i to błyskawicznie, bo potrzebne drobnoustroje już są w naszym zakwasie na chleb. Tutaj od razu zaczną się namnażać i produkować kwas mlekowy. Tę wersję solidnie doprawiłem czosnkiem, różnymi przyprawami korzennymi i skórką z jabłka żeby nadać bardziej “winny” charakter. Jeśli masz dojrzały i aktywny zakwas na chleb to świetnie, ale jeśli nie to zostaw zakwas na żurek na 2-3 dni dłużej.

  • Składniki
  • Sprzęt
  • 100 gramów zakwasu na chleb
  • 100 gramów mąki żytniej razowej
  • skórka z 2 jabłek (jabłka bez wosku lub sparzone)
  • kilka rozgniecionych ząbków czosnku
  • łyżka gorczycy
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • kilka goździków
  • kromka czerstwego chleba żytniego na zakwasie
  • 1200 ml wody

Wykonanie:

Potrzebujesz słoik ok. 1,5 l. Weź 100 gramów zakwasu na żytni chleb i 100 gramów mąki żytniej 2000 (jak nie masz zakwasu to dodaj 200  gramów mąki, a zakwas po prostu będzie się trochę dłużej robił (kilka dni), skórka obrana z dwóch jabłek (jabłka zjeść od razu), kilka rozgniecionych ząbków czosnku, łyżka gorczycy, łyżeczka ziela angielskiego, kilka listków laurowych, kilka goździków, kromka czerstwego chleba żytniego na zakwasie i 1200 ml wody. Wymieszaj i zaczekaj ok 2 dni (lub 3-5 dni jeśli bez zakwasu). Po tym czasie zakwas można trzymać w lodówce, gdzie będzie też dalej fermentował ale bardzo powoli. Słoik przykryj gazą lub ścierką kuchenną i mieszaj co jakiś czas. Kiedy osiągnie “głębię” po kilku dniach czyli odpowiednią kwaśność, przecedź na grubym sicie i zlej do butelki. Chodzi o to, żeby zachować mąkę, ale zatrzymać przyprawy. Trzymaj w lodówce.

Zakwas na wielkanocny żurek-1

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni
Opublikowany
Total
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

Komentarze

Close