informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni

Czas
przygotowania
Kilka dni
Liczba
porcji
To zależy
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Żurek to jest taka zupa, na którą czeka się cały rok, dlatego przykładam wiele wysiłku, żeby był smaczny. Podstawa to posiadanie dobrego zakwasu na żurek, który odpowiednio zakwasi zupę i dzięki mące nada odpowiedniej gęstości. Taki zakwas można użyć oczywiście do zupy (zobacz mój przepis na żurek a'la ramen), a nawet do zagęszczenia sosu do mięsa (zobacz mój przepis na boczek z sosem o smaku żurku). Można go zrobić z surowej mąki żytniej razowej, albo tak jak ja z dodatkiem zakwasu na chleb, co da nam pewność, że zakwas się uda i to błyskawicznie, bo potrzebne drobnoustroje już są w naszym zakwasie na chleb. Tutaj od razu zaczną się namnażać i produkować kwas mlekowy. Tę wersję solidnie doprawiłem czosnkiem, różnymi przyprawami korzennymi i skórką z jabłka żeby nadać bardziej "winny" charakter. Jeśli masz dojrzały i aktywny zakwas na chleb to świetnie, ale jeśli nie to zostaw zakwas na żurek na 2-3 dni dłużej.

Zobaczcie też film o żurku jaki nagrałem swego czasu ze sławnym piekarzem CHLEBODAWCĄ.

Składniki

Zakwas

  • 100 gramów zakwasu na chleb
  • 100 gramów mąki żytniej razowej
  • skórka z 2 jabłek (jabłka bez wosku lub sparzone)
  • kilka rozgniecionych ząbków czosnku
  • łyżka gorczycy
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • kilka goździków
  • kromka czerstwego chleba żytniego na zakwasie
  • 1200 ml wody

Wykonanie

  1. Odmierz 100 gramów zakwasu na żytni chleb i 100 gramów mąki żytniej 2000. Jeśli nie masz zakwasu żytniego, dodaj 150 gramów mąki - zakwas na żurek po prostu będzie się trochę dłużej robić (kilka dni).
  2. Dorzuć skórkę dwóch obranych jabłek (jabłka najlepiej zjedz od razu, żeby się nie zmarnowały), kilka rozgniecionych ząbków czosnku, łyżkę gorczycy, łyżeczkę ziela angielskiego, kilka listków laurowych, kilka goździków i 1 litr wody. Opcjonalnie dorzuć kromkę czerstwego chleba żytniego na zakwasie.
  3. Wymieszaj. Słoik przykryj gazą lub ścierką kuchenną i mieszaj co jakiś czas. Kiedy zakwas osiągnie “głębię” po ok. 3 dniach (lub 4-5, jeśli nie użyłeś zakwasu żytniego), czyli odpowiednią kwaśność, przecedź go na grubym sicie i zlej do butelki. Chodzi o to, żeby zachować mąkę, ale odcedzić przyprawy.
  4. Po tym czasie zakwas przechowuj w lodówce, gdzie będzie dalej fermentował, ale bardzo powoli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab