informacja
Nowy przepis: Spróbuj słynnego ŻURAMENU - pierwszy oryginalny przepis tylko tutaj 🍜🥓
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Rabarbar Wiosenne święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa…
Zobacz więcej
Fermentacje / Mąka żytnia

Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni

Zrób domowy zakwas na żurek z naturalnego zakwasu na chleb żytni! To prosty sposób na…
Zobacz więcej
Przekąski / Jajka

Suszone żółtko albo "parmezan dla ubogich"

Suszone żółtko to kulinarny trik w stylu „parmezan dla ubogich” – intensywne w smaku, pełne…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Chleb żytni na zakwasie z miodem + przepis na zakwas

Poznaj prosty i sprawdzony przepis na aromatyczny chleb żytni na zakwasie z dodatkiem miodu. Dowiedz…
Zobacz więcej
Przekąski / Gorczyca

Domowa musztarda z koprem włoskim

Zrób domową musztardę z koprem włoskim – wyrazistą, lekko anyżową i idealnie zbalansowaną. Ten prosty…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Wędliny / Czosnek niedźwiedzi

Biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim

Domowa biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim – prosty przepis Sprawdź przepis na soczystą, aromatyczną białą…

Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni

Czas
przygotowania
Kilka dni
Liczba
porcji
To zależy
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Żurek to jest taka zupa, na którą czeka się cały rok, dlatego przykładam wiele wysiłku, żeby był smaczny. Podstawa to posiadanie dobrego zakwasu na żurek, który odpowiednio zakwasi zupę i dzięki mące nada odpowiedniej gęstości. Taki zakwas można użyć oczywiście do zupy (zobacz mój przepis na żurek a'la ramen), a nawet do zagęszczenia sosu do mięsa (zobacz mój przepis na boczek z sosem o smaku żurku). Można go zrobić z surowej mąki żytniej razowej, albo tak jak ja z dodatkiem zakwasu na chleb, co da nam pewność, że zakwas się uda i to błyskawicznie, bo potrzebne drobnoustroje już są w naszym zakwasie na chleb. Tutaj od razu zaczną się namnażać i produkować kwas mlekowy. Tę wersję solidnie doprawiłem czosnkiem, różnymi przyprawami korzennymi i skórką z jabłka żeby nadać bardziej "winny" charakter. Jeśli masz dojrzały i aktywny zakwas na chleb to świetnie, ale jeśli nie to zostaw zakwas na żurek na 2-3 dni dłużej.

Zobaczcie też film o żurku jaki nagrałem swego czasu ze sławnym piekarzem CHLEBODAWCĄ.

Składniki

Zakwas

  • 100 gramów zakwasu na chleb
  • 100 gramów mąki żytniej razowej
  • skórka z 2 jabłek (jabłka bez wosku lub sparzone)
  • kilka rozgniecionych ząbków czosnku
  • łyżka gorczycy
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • kilka goździków
  • kromka czerstwego chleba żytniego na zakwasie
  • 1200 ml wody

Wykonanie

  1. Odmierz 100 gramów zakwasu na żytni chleb i 100 gramów mąki żytniej 2000. Jeśli nie masz zakwasu żytniego, dodaj 150 gramów mąki - zakwas na żurek po prostu będzie się trochę dłużej robić (kilka dni).
  2. Dorzuć skórkę dwóch obranych jabłek (jabłka najlepiej zjedz od razu, żeby się nie zmarnowały), kilka rozgniecionych ząbków czosnku, łyżkę gorczycy, łyżeczkę ziela angielskiego, kilka listków laurowych, kilka goździków i 1 litr wody. Opcjonalnie dorzuć kromkę czerstwego chleba żytniego na zakwasie.
  3. Wymieszaj. Słoik przykryj gazą lub ścierką kuchenną i mieszaj co jakiś czas. Kiedy zakwas osiągnie “głębię” po ok. 3 dniach (lub 4-5, jeśli nie użyłeś zakwasu żytniego), czyli odpowiednią kwaśność, przecedź go na grubym sicie i zlej do butelki. Chodzi o to, żeby zachować mąkę, ale odcedzić przyprawy.
  4. Po tym czasie zakwas przechowuj w lodówce, gdzie będzie dalej fermentował, ale bardzo powoli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab