Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni

Czas
przygotowania
Kilka dni
Liczba
porcji
To zależy
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Żurek to jest taka zupa, na którą czeka się cały rok, dlatego przykładam wiele wysiłku, żeby był smaczny. Podstawa to posiadanie dobrego zakwasu na żurek, który odpowiednio zakwasi zupę i dzięki mące nada odpowiedniej gęstości. Taki zakwas można użyć oczywiście do zupy (zobacz mój przepis na żurek a’la ramen), a nawet do zagęszczenia sosu do mięsa (zobacz mój przepis na boczek z sosem o smaku żurku). Można go zrobić z surowej mąki żytniej razowej, albo tak jak ja z dodatkiem zakwasu na chleb, co da nam pewność, że zakwas się uda i to błyskawicznie, bo potrzebne drobnoustroje już są w naszym zakwasie na chleb. Tutaj od razu zaczną się namnażać i produkować kwas mlekowy. Tę wersję solidnie doprawiłem czosnkiem, różnymi przyprawami korzennymi i skórką z jabłka żeby nadać bardziej “winny” charakter. Jeśli masz dojrzały i aktywny zakwas na chleb to świetnie, ale jeśli nie to zostaw zakwas na żurek na 2-3 dni dłużej.

Zobaczcie też film o żurku jaki nagrałem swego czasu ze sławnym piekarzem CHLEBODAWCĄ.


Składniki

Zakwas

  • 100 gramów zakwasu na chleb
  • 100 gramów mąki żytniej razowej
  • skórka z 2 jabłek (jabłka bez wosku lub sparzone)
  • kilka rozgniecionych ząbków czosnku
  • łyżka gorczycy
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • kilka goździków
  • kromka czerstwego chleba żytniego na zakwasie
  • 1200 ml wody









Wykonanie

  1. Odmierz 100 gramów zakwasu na żytni chleb i 100 gramów mąki żytniej 2000. Jeśli nie masz zakwasu żytniego, dodaj 150 gramów mąki – zakwas na żurek po prostu będzie się trochę dłużej robić (kilka dni).
  2. Dorzuć skórkę dwóch obranych jabłek (jabłka najlepiej zjedz od razu, żeby się nie zmarnowały), kilka rozgniecionych ząbków czosnku, łyżkę gorczycy, łyżeczkę ziela angielskiego, kilka listków laurowych, kilka goździków i 1 litr wody. Opcjonalnie dorzuć kromkę czerstwego chleba żytniego na zakwasie.
  3. Wymieszaj. Słoik przykryj gazą lub ścierką kuchenną i mieszaj co jakiś czas. Kiedy zakwas osiągnie “głębię” po ok. 3 dniach (lub 4-5, jeśli nie użyłeś zakwasu żytniego), czyli odpowiednią kwaśność, przecedź go na grubym sicie i zlej do butelki. Chodzi o to, żeby zachować mąkę, ale odcedzić przyprawy.
  4. Po tym czasie zakwas przechowuj w lodówce, gdzie będzie dalej fermentował, ale bardzo powoli.


Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab