To mógłby być przepis, który zawiera się w jednym zdaniu, tak prosto robi się sosy emulgowane za pomocą ręcznego blendera. Dokładnie w ten sam sposób od jakiegoś czasu robię wszystkie majonezy, a sos holenderski jest rodzajem majonezu, ale zamiast oleju wykorzystujemy gorące masło.
Tradycyjnie uczono nas, że sosy majonezowe robimy tak, że trzeba "wodne" składniki najpierw rozmieszać w misce, a potem dodawać po kropelce tłuszczu. Oczywiście ciągle mieszając. Ma to sens, ale zwykle odstrasza mniej zaawansowanych użytkowników kuchni. Do tego długo trwa, wymaga wytrzymałości i brudzi większą powierzchnię. Dodam tylko, że jest ryzyko, że sos nam się nie uda, a płyn z olejem nie połączą się w jednolitą, gęstą i stabilną emulsję.
Robiąc majonez metodą na blender ręczny wszystkie składniki są już w pojemniku przed mieszaniem. Z sosem holenderskim robimy hybrydę dwóch metod, ponieważ masło jest gorące jeśli wlejemy wszystko na raz to temperatura zetnie nam żółtka za szybko. Tym sposobem sos holenderski będzie miał konsystencję jogurtu naturalnego, a jeśli chcemy mieć gęstszy sos to można to zrobić na przykład przelewając do miski w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania gęstszej konsystencji. Sos holenderski można przelać do słoików i trzymać w lodówce. Przed podaniem można włożyć słoik do ciepłej wody (ok.45 stopni) i jeszcze dodatkowo wymieszać.
Ja najczęściej robię sos holenderski do szparagów i jajek, ale można z niego zrobić sos berneński dodając świeży estragon.
Sprawdź moje inne przepisy na pyszne sosy.
1 łyżka octu z białego wina (15 ml)
1 łyżka soku z cytryny
2 żółtka
½ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki cukru
spora szczypta białego pieprzu i pieprzu cayenne
Wykonanie jest bardzo proste. Do wysokiego naczynia, np. słoika przenosimy żółtka, sok z cytryny, ocet, sól, cukier, biały pieprz i pieprz cayenne (ewentualnie ostrą, sproszkowaną paprykę). Topimy masło w rondlu lub w mikrofalówce. Masło nie powinno wrzeć. Wkładamy ręczny blender do pojemnika i miksujemy przez kilka sekund żółtka z przyprawami. Ciągle miksując zaczynamy wlewać gorące masło. Obracamy końcówką blendera dla lepszego wymieszania. W miarę wlewania masła sos powinien nam gęstnieć. Kiedy po kilku sekundach będzie gładki możemy sprawdzić smak i ewentualnie doprawić i wymieszać jeszcze chwilę. Sosu holenderskiego nie powinniśmy miksować zbyt długo.