powiadomienie
Sprawdź ten sposób na cudownie miękkiego maślanego kurczaka z chrupiącą skórką 🐔🍗
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…

Sekundowy sos holenderski

Czas
przygotowania
30 sekund
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

To mógłby być przepis, który zawiera się w jednym zdaniu, tak prosto robi się sosy emulgowane za pomocą ręcznego blendera. Dokładnie w ten sam sposób od jakiegoś czasu robię wszystkie majonezy, a sos holenderski jest rodzajem majonezu, ale zamiast oleju wykorzystujemy gorące masło.

Tradycyjnie uczono nas, że sosy majonezowe robimy tak, że trzeba "wodne" składniki najpierw rozmieszać w misce, a potem dodawać po kropelce tłuszczu. Oczywiście ciągle mieszając. Ma to sens, ale zwykle odstrasza mniej zaawansowanych użytkowników kuchni. Do tego długo trwa, wymaga wytrzymałości i brudzi większą powierzchnię. Dodam tylko, że jest ryzyko, że sos nam się nie uda, a płyn z olejem nie połączą się w jednolitą, gęstą i stabilną emulsję.

Robiąc majonez metodą na blender ręczny wszystkie składniki są już w pojemniku przed mieszaniem. Z sosem holenderskim robimy hybrydę dwóch metod, ponieważ masło jest gorące jeśli wlejemy wszystko na raz to temperatura zetnie nam żółtka za szybko. Tym sposobem sos holenderski będzie miał konsystencję jogurtu naturalnego, a jeśli chcemy mieć gęstszy sos to można to zrobić na przykład przelewając do miski w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania gęstszej konsystencji. Sos holenderski można przelać do słoików i trzymać w lodówce. Przed podaniem można włożyć słoik do ciepłej wody (ok.45 stopni) i jeszcze dodatkowo wymieszać.

Ja najczęściej robię sos holenderski do szparagów i jajek, ale można z niego zrobić sos berneński dodając świeży estragon.

Sprawdź moje inne przepisy na pyszne sosy.

Składniki

Sos holenderski

  • 100 g roztopionego masła
  • 1 łyżka octu z białego wina (15 ml)

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 żółtka

  • ½ łyżeczki soli

  • ⅓ łyżeczki cukru

  • spora szczypta białego pieprzu i pieprzu cayenne

Dodatki

  • szparagi
  • jajko w koszulce
  • bekon

Wykonanie

Wykonanie jest bardzo proste. Do wysokiego naczynia, np. słoika przenosimy żółtka, sok z cytryny, ocet, sól, cukier, biały pieprz i pieprz cayenne (ewentualnie ostrą, sproszkowaną paprykę). Topimy masło w rondlu lub w mikrofalówce. Masło nie powinno wrzeć. Wkładamy ręczny blender do pojemnika i miksujemy przez kilka sekund żółtka z przyprawami. Ciągle miksując zaczynamy wlewać gorące masło. Obracamy końcówką blendera dla lepszego wymieszania. W miarę wlewania masła sos powinien nam gęstnieć. Kiedy po kilku sekundach będzie gładki możemy sprawdzić smak i ewentualnie doprawić i wymieszać jeszcze chwilę. Sosu holenderskiego nie powinniśmy miksować zbyt długo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab