promocja produktowa
4 magiczne posypki + chrupiący olej chilli gratis - było 172 zł, teraz tylko 137 zł
sprawdź zamknij informację

Sezon na Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw specjalny - 4 Posypki + Chrupiący Olej Chilli GRATIS

Zestaw 5 produktów kosztuje 137 zł czyli Chrupiący Olej Chilli kosztujący 36 zł jest za…
Zobacz więcej
Desery / Rabarbar

Lody rabarbarowe z drożdżami, kruszonką i redukcją kompotu z rabarbaru

Pomysł na ten deser tlił się we mnie od dawna. Najpierw spróbowałem sodów o smaku…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich składników odżywczych, to i tak optowałbym za zalaniem ich tym, kremowym, maślanym sosem z charakterną gorgonzolą.

Sposób na białe szparagi? Według mnie to sos do szparagów, obok którego nie można przejść obojętnie.

Przez wiele lat sosy na bazie gorgonzoli kojarzyły mi się źle. Wiecie, z takim składnikiem, który miał zadać szyku, ale okazuje się, że do niczego nie pasuje. Nie dla mnie brokuły w sosie gorgonzola czy zupa serowa z gorgonzolą. Ten ser ma być przyprawą i tak właśnie traktuję go w moim przepisie.

Jak często bywa i tym razem wizyta w restauracji była dla mnie inspiracją, żeby zrobić swoją wersją. Tym razem wpadliśmy do Super Fly Wine na warszawskim Powiślu na butelkę pomarańczowego wina  od cudownej Katevan Berishvili (Gogo wine), w której winnicy byłem w 2021. Spróbowałem tam białych szparagów w gęstym, śmietanowym sosie i od razu zapisałem w notatkach, że coś podobnego musi trafić na MS. Nie boję się podawać inspiracji, bo według mnie tak to powinno wyglądać. Na tym polega szacunek do osób, które cię dobrze nakarmiły.

Skompletujcie wszystkie składniki i do dzieła. To danie musi pojawić się na waszym stole w szparagowym sezonie.

Składniki

Szparagi w sosie

  • pęczek białych szparagów
  • 60-80 g sera gorgonzola
  • 2 łyżki zwykłego masła
  • 1 łyżka palonego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 plasterki cytryny
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • jajka w koszulce (przepis)
  • garść prażonych orzechów lasowych
  • kilka gałązek pietruszki
  • olej smakowy, np. szczypiorkowy

Palone Masło

  • 200 g masła
  • rondel z grubym dnem lub żeliwna patelnia

Wykonanie

  1. Ten przepis najlepiej smakuje z palonym masłem (brązowe masło), które ma świetny, orzechowy aromat, ale można ten element pominąć. Całą kostkę masła rozpuszczamy rondlu z grubym dnem. Ustawiamy połowę mocy kuchenki. Masło zacznie się pienić i powinniśmy ciągle mieszać obserwując kolor piany i cząstek białka. Kiedy zapach zmieni się na taki "orzechowy" i masło zacznie lekko brązowieć ściągamy rondel z kuchenki i ochładzamy rondel w misce z zimną wodą, żeby przeciwdziałać spaleniu masła. Trzeba dobrze wyczuć moment, dlatego trzeba być uważnym. Można też użyć termometru, który nie powinien wskazywać większej temperatury niż 160 stopni Celsjusza. Ciepłe masło przecedzamy przez sitko i przelewamy do słoika. Trzymamy w lodówce.
  2. Szparagi obieramy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Smażymy na patelni z masłem na złoto i odkładamy szparagi na bok. Dodajemy łyżkę palonego masła lub zwykłego i smażmy pokrojony w cienkie plasterki czosnek i cząstki cytryny. Po 2 minutach  zalewamy śmietaną. Podgrzewamy i dodajemy ser gorgonzola pokrojony w kostkę. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szparagi i dusimy przez kilka minut, aż sos się nieco zredukuje, a szparagi zmięknął.
  3. Podajemy z jajkami w koszulce, pokruszonymi orzechami laskowymi, pietruszką i olejem smakowym.

Sprawdź też mój eBook z 30 przepisami na szparagi.

Sprawdź przepisy >


To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich składników odżywczych, to i tak optowałbym za zalaniem ich tym, kremowym, maślanym sosem z charakterną gorgonzolą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab