informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich składników odżywczych, to i tak optowałbym za zalaniem ich tym, kremowym, maślanym sosem z charakterną gorgonzolą.

Sposób na białe szparagi? Według mnie to sos do szparagów, obok którego nie można przejść obojętnie.

Przez wiele lat sosy na bazie gorgonzoli kojarzyły mi się źle. Wiecie, z takim składnikiem, który miał zadać szyku, ale okazuje się, że do niczego nie pasuje. Nie dla mnie brokuły w sosie gorgonzola czy zupa serowa z gorgonzolą. Ten ser ma być przyprawą i tak właśnie traktuję go w moim przepisie.

Jak często bywa i tym razem wizyta w restauracji była dla mnie inspiracją, żeby zrobić swoją wersją. Tym razem wpadliśmy do Super Fly Wine na warszawskim Powiślu na butelkę pomarańczowego wina  od cudownej Katevan Berishvili (Gogo wine), w której winnicy byłem w 2021. Spróbowałem tam białych szparagów w gęstym, śmietanowym sosie i od razu zapisałem w notatkach, że coś podobnego musi trafić na MS. Nie boję się podawać inspiracji, bo według mnie tak to powinno wyglądać. Na tym polega szacunek do osób, które cię dobrze nakarmiły.

Skompletujcie wszystkie składniki i do dzieła. To danie musi pojawić się na waszym stole w szparagowym sezonie.

Składniki

Szparagi w sosie

  • pęczek białych szparagów
  • 60-80 g sera gorgonzola
  • 2 łyżki zwykłego masła
  • 1 łyżka palonego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 plasterki cytryny
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • jajka w koszulce (przepis)
  • garść prażonych orzechów lasowych
  • kilka gałązek pietruszki
  • olej smakowy, np. szczypiorkowy

Palone Masło

  • 200 g masła
  • rondel z grubym dnem lub żeliwna patelnia

Wykonanie

  1. Ten przepis najlepiej smakuje z palonym masłem (brązowe masło), które ma świetny, orzechowy aromat, ale można ten element pominąć. Całą kostkę masła rozpuszczamy rondlu z grubym dnem. Ustawiamy połowę mocy kuchenki. Masło zacznie się pienić i powinniśmy ciągle mieszać obserwując kolor piany i cząstek białka. Kiedy zapach zmieni się na taki "orzechowy" i masło zacznie lekko brązowieć ściągamy rondel z kuchenki i ochładzamy rondel w misce z zimną wodą, żeby przeciwdziałać spaleniu masła. Trzeba dobrze wyczuć moment, dlatego trzeba być uważnym. Można też użyć termometru, który nie powinien wskazywać większej temperatury niż 160 stopni Celsjusza. Ciepłe masło przecedzamy przez sitko i przelewamy do słoika. Trzymamy w lodówce.
  2. Szparagi obieramy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Smażymy na patelni z masłem na złoto i odkładamy szparagi na bok. Dodajemy łyżkę palonego masła lub zwykłego i smażmy pokrojony w cienkie plasterki czosnek i cząstki cytryny. Po 2 minutach  zalewamy śmietaną. Podgrzewamy i dodajemy ser gorgonzola pokrojony w kostkę. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szparagi i dusimy przez kilka minut, aż sos się nieco zredukuje, a szparagi zmięknął.
  3. Podajemy z jajkami w koszulce, pokruszonymi orzechami laskowymi, pietruszką i olejem smakowym.

Sprawdź też mój eBook z 30 przepisami na szparagi.

Sprawdź przepisy >


To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich składników odżywczych, to i tak optowałbym za zalaniem ich tym, kremowym, maślanym sosem z charakterną gorgonzolą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab