informacja
Nowy przepis: Spróbuj słynnego ŻURAMENU - pierwszy oryginalny przepis tylko tutaj 🍜🥓
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Rabarbar Wiosenne święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa…
Zobacz więcej
Fermentacje / Mąka żytnia

Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni

Zrób domowy zakwas na żurek z naturalnego zakwasu na chleb żytni! To prosty sposób na…
Zobacz więcej
Przekąski / Jajka

Suszone żółtko albo "parmezan dla ubogich"

Suszone żółtko to kulinarny trik w stylu „parmezan dla ubogich” – intensywne w smaku, pełne…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Chleb żytni na zakwasie z miodem + przepis na zakwas

Poznaj prosty i sprawdzony przepis na aromatyczny chleb żytni na zakwasie z dodatkiem miodu. Dowiedz…
Zobacz więcej
Przekąski / Gorczyca

Domowa musztarda z koprem włoskim

Zrób domową musztardę z koprem włoskim – wyrazistą, lekko anyżową i idealnie zbalansowaną. Ten prosty…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Wędliny / Czosnek niedźwiedzi

Biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim

Domowa biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim – prosty przepis Sprawdź przepis na soczystą, aromatyczną białą…

Biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Świeża biała kiełbasa z super sezonowym czosnkiem niedźwiedzim? Brzmi jak połączenie idealne? Nie wiem dlaczego nikt tego nie robi. Po pierwsze, biała kiełbasa i tak doprawiana jest czosnkiem, a po drugie, robimy ja głownie wczesną wiosną, kiedy "zioło" te jest w swoim szczytowym sezonem. Korzystajcie z tego czasu, rwijcie (jeśli to akurat u was legalne) i kupujcie czosnek niedźwiedzi na potęgę.

Jeśli potrzebujesz inspiracji co można jeszcze zrobić z czosnku niedźwiedziego to sprawdź moje inne przepisy. Tu dowiesz się o nim trochę więcej. Sprawdź też mój ebook poświęcony wiedzy,  przetworami i pysznościami, jakie można zrobić z czosnku niedźwiedziego.

Jak Polska długa i szeroka, każdy robi białą kiełbasę trochę inaczej. Ja lubię ją mocno pieprzną, majerankową i przede wszystkim czosnkową. Tym razem dodałem siekane liście świeżego czosnku niedźwiedziego. Z powodzeniem jednak możecie poza sezonem suplementować się suszonym czosnkiem niedźwiedzim w połączeniu ze zwykłym czosnkiem. Podaję w przepisie to jako opcję.

Biała kiełbasa bierze swoją nazwę od jasnego koloru. Bierze się on od tego też, że nie używa się soli peklowej, która zabarwiłaby mięso bardziej na różowo. Biała robi się także od procesu parzenia. Świeżą kiełbasę zwykle jem maksymalnie na następny dzień, a wcześniej po prostu parzę i mrożę na później.

Doprawiam tylko solą morską, czarnym pieprzem i majerankiem, bo w tym przepisie ma się wybijać czosnek niedźwiedzi właśnie. Jeśli chcecie poszaleć to droga wolna. Z mojego przepisu powstaje kiełbasa świeża lekka, ale dobrze doprawina. Zapraszam do korzystania i dzielenia się opiniami.

Składniki

Biała kiełbasa

  • 1500 g łopatki wieprzowej

  • 500 g chudej wołowiny

  • 200 g słoniny lub podgardla

  • 250 g czosnku niedźwiedziego

  • 30 g soli

  • 10 g czarnego

  • 5 g majeranku

  • 250 ml lodowatej wody

  • naturalne osłonki kaliber 26

Wykonanie

  1. Przed mieleniem mięsa na kiełbasę warto zakupione naturalne osłonki namoczyć w wodzie, żeby zmiękły. Jeśli zostaną, to odsączamy je, zasypujemy obficie solą i trzymamy w lodówce.
  2. Mięsa i słoninę kroimy w kostkę. Dobrze na 30 minut wstawić też do zamrażarki. Tłustsze kawałki będą się dzięki temu lepiej mieliły. Do zamrażarki wstawiamy też szklankę z wodą, która przyda nam się później.
  3. Jeśli mamy możliwość to wołowinę mielimy na grubszym oczku, a wieprzowinę i słoninę na cieńszym. Niektórzy też nie dodają w ogóle słoniny, albo kroją ją w kostkę. Ja lubię jak tłuszcz delikatnie emulguje się z mięsem sprawiając, że kiełbasa robi się bardziej soczysta.
  4. Farsz na kiełbasę zasypujemy solą, majerankiem i pieprzem. Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera. Miksujemy tylko 2-3 minuty i wlewamy partiami lodowatą wodę, która poprawi nam konsystencję i równomierne wymieszanie. Po dodaniu wody mieszamy jeszcze przez minutę i dodajemy posiekany drobno czosnek niedźwiedzi. Mieszamy do równomiernego rozłożenia liści. Możemy też dodać zamiast tego 6 łyżek suszonego czosnku niedźwiedziego i łyżkę posiekanego zwykłego czosnku. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
  5. W międzyczasie instalujemy nadziewarkę do kiełbasy. Ja mam taką kolumnową, ale producenci maszynek do mielenia mięsa często dodają końcówki do nadziewania kiełbas. Jest to o niebo gorsze rozwiązanie, ale jak się nie zamierza robić kiełbasy częściej niż raz do roku to może nie ma co inwestować tych 200-300 zł.
  6. Flaczki nakładamy na odpowiednią końcówkę. Nadziewarkę ładujemy farszem tak, że formujemy kule z mięsa i wrzucamy z pewną siłą, żeby pozbyć się kieszeni powietrza. Wyciskamy 1 cm farszu przez końcówkę i wiążemy koniec flaczka. Nadziewamy równomiernie, ale nie bardzo szczelnie. Koniec osłonki wiążemy i zakręcamy kiełbasę w równe pęta. Ja zwykle jeden flaczek łapię w połowie i najpierw zakręcam w tym miejscu, potem dopiero obie powstałe z tego strony i dalsze kiełbasy przez równy podział.
  7. Kiełbasę białą warto sparzyć. Nastawiamy duży gar z wodą o temperaturze 80 stopni i wkładamy partiami na 25 minut. Po tym czasie można przełożyć do ziemnej wody lub schłodzić naturalnie. Można trzymać taką kiełbasę przez 5 dni w lodówce lub zamrozić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab