promocja produktowa
kup mój ebook – szparagi – 30 moich najlepszych przepisów i przetworów ⚪🍴🟢
teraz tylko 44 zł zamknij informację
powiadomienie
Sos holenderski 🇳🇱 do szparagów czy jajka, który zrobisz w kilka sekund 🥚👌
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Jak mogliście zauważyć, pieczone owoce z kategorii "śliwkowe" to mój ulubiony sposób na szybki deser, śniadanie czy kolację. Zrobiłem na przykłada takie pieczone śliwki w brandy. Co ciekawe do tego rodzaju owoców zaliczamy poza śliwkami i morelami także brzoskwinie, morele, a nawet wiśnie i czereśnie (te też świetnie nadają się do pieczenia). Obróbka termiczna, która dodatkowo odparowuje morele jest wręcz magiczną przemianą. Często niesłodkie i "mączniste" morele stają się miękkie jak mus i zyskują na słodyczy.

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej masłem ułożyłem warstwę z kruszonych migdałów, żeby wyciekający sok i mód stworzyły taki sos, do polania całości. Dodatkowo plastry cytryny podczas pieczenia zadbają o balans smaków, żeby nie było za słodko. Temu też służy ricotta, której także dobrze robi delikatne przypieczenie i świetnie komponuje się z owocami.

Składniki

Morele pieczone

  • 1 kg moreli
  • 250 g pokruszonych migdałów (można kupić gotowe)
  • 1 opakowanie sera ricotta
  • kilka łyżek miodu
  • 1 cytryna
  • mięta do dekoracji
  • masło do posmarowania formy
  • opcjonalnie odrobina cynamonu

Wykonanie

  1. Morele myjemy, suszymy i przekrajmy na pół. Spód blaszki i boki smarujemy obficie miękkim masłem. Na to sypiemy 3/4 przygotowanych migdałów. Na migdałach układamy morele przeplatane z ricottą. Na to lejemy kilka łyżek miodu, posypujemy resztą migdałów i układamy plasterki cytryny. Opcjonalnie można posypać odrobiną cynamonu. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni. Po upieczeniu i przeniesieniu na talerz dekorujemy miętą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab