powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Jak mogliście zauważyć, pieczone owoce z kategorii "śliwkowe" to mój ulubiony sposób na szybki deser, śniadanie czy kolację. Zrobiłem na przykłada takie pieczone śliwki w brandy. Co ciekawe do tego rodzaju owoców zaliczamy poza śliwkami i morelami także brzoskwinie, morele, a nawet wiśnie i czereśnie (te też świetnie nadają się do pieczenia). Obróbka termiczna, która dodatkowo odparowuje morele jest wręcz magiczną przemianą. Często niesłodkie i "mączniste" morele stają się miękkie jak mus i zyskują na słodyczy.

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej masłem ułożyłem warstwę z kruszonych migdałów, żeby wyciekający sok i mód stworzyły taki sos, do polania całości. Dodatkowo plastry cytryny podczas pieczenia zadbają o balans smaków, żeby nie było za słodko. Temu też służy ricotta, której także dobrze robi delikatne przypieczenie i świetnie komponuje się z owocami.

Składniki

Morele pieczone

  • 1 kg moreli
  • 250 g pokruszonych migdałów (można kupić gotowe)
  • 1 opakowanie sera ricotta
  • kilka łyżek miodu
  • 1 cytryna
  • mięta do dekoracji
  • masło do posmarowania formy
  • opcjonalnie odrobina cynamonu

Wykonanie

  1. Morele myjemy, suszymy i przekrajmy na pół. Spód blaszki i boki smarujemy obficie miękkim masłem. Na to sypiemy 3/4 przygotowanych migdałów. Na migdałach układamy morele przeplatane z ricottą. Na to lejemy kilka łyżek miodu, posypujemy resztą migdałów i układamy plasterki cytryny. Opcjonalnie można posypać odrobiną cynamonu. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni. Po upieczeniu i przeniesieniu na talerz dekorujemy miętą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab