informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Jak mogliście zauważyć, pieczone owoce z kategorii "śliwkowe" to mój ulubiony sposób na szybki deser, śniadanie czy kolację. Zrobiłem na przykłada takie pieczone śliwki w brandy. Co ciekawe do tego rodzaju owoców zaliczamy poza śliwkami i morelami także brzoskwinie, morele, a nawet wiśnie i czereśnie (te też świetnie nadają się do pieczenia). Obróbka termiczna, która dodatkowo odparowuje morele jest wręcz magiczną przemianą. Często niesłodkie i "mączniste" morele stają się miękkie jak mus i zyskują na słodyczy.

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej masłem ułożyłem warstwę z kruszonych migdałów, żeby wyciekający sok i mód stworzyły taki sos, do polania całości. Dodatkowo plastry cytryny podczas pieczenia zadbają o balans smaków, żeby nie było za słodko. Temu też służy ricotta, której także dobrze robi delikatne przypieczenie i świetnie komponuje się z owocami.

Składniki

Morele pieczone

  • 1 kg moreli
  • 250 g pokruszonych migdałów (można kupić gotowe)
  • 1 opakowanie sera ricotta
  • kilka łyżek miodu
  • 1 cytryna
  • mięta do dekoracji
  • masło do posmarowania formy
  • opcjonalnie odrobina cynamonu

Wykonanie

  1. Morele myjemy, suszymy i przekrajmy na pół. Spód blaszki i boki smarujemy obficie miękkim masłem. Na to sypiemy 3/4 przygotowanych migdałów. Na migdałach układamy morele przeplatane z ricottą. Na to lejemy kilka łyżek miodu, posypujemy resztą migdałów i układamy plasterki cytryny. Opcjonalnie można posypać odrobiną cynamonu. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni. Po upieczeniu i przeniesieniu na talerz dekorujemy miętą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab