promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Gruszka Sticky Rice

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Czy w Tajlandii zaprzątają sobie głowę kuchnią ze Wschodniej Europy? Nie wiem, strzelam, że wcale o tym nie myślą. Ja jednak myślę o kuchni tego wybujałego kulinarnie zakątka świata, ponieważ niezmiernie mnie inspiruje.

Nie mam na blogu zbyt wiele pomysłów z tego rejonu, ale jeśli będziecie ciekawi, to mogę polecić mięsną sałatkę Nam Tok, która według mnie dopracowałem do przyzwoitego poziomu.

Kolejnym daniem, które nie dawało mi spokoju był popularny deser Mango Sticky Rice. Jest to jednak tak prościutki przepis, że właściwie można go skrócić do ugotowania w punk ryżu kleistego, zdobycia dojrzałego mango odpowiedniej odmiany i ugotowania mleka kokosowego z cukrem. Tyle, cały przepis.

Co jednak, jeśli w podobnym stylu spolszczyć ten deser? Chwilę myślałem i z nieba spadły mi gruszki. Nie jest to mój owoc pierwszego wyboru, ale do mojego niecnego planu idealnie się nadawały. Chciałem uzyskać gruszkę o półprzezroczystej konsystencji, ale też taką, która nie będzie się rozpadać. Jednak powinna dać się zjeść krojąc tylko łyżką. Wykorzystałem więc dobrodziejstwo metody gotowania w ustalonej temperaturze w worku próżniowym (sous vide). W przepisie poniżej podam sposób dla posiadaczy sprzętu oraz jak to oszukać bez inwestycji (choć wystarczy pakowarka próżniowa za 150 zł).

Ryż kleisty ugotowałem jak pan Bóg przykazał i nic nie psułem. Tajemnicą jest dobre przepłukanie, ale delikatne, żeby nie uszkodzić ziarna, namoczenie przez całą noc i ugotowanie na parze bez kontaktu z wodą. Innymi metodami uzyskamy kleik.

Syrop z mleka kokosowego już mnie korcił, żeby z nim namieszać. Jednak jako bazę zostawiłem mleko kokosowe. Poza cukrem dodałem przyprawy takie jak cynamon, goździki i liście laurowe (tak jest, liście laurowe wykorzystywane są w cukiernictwie, np. można dostać lody laurowe). Wszystko posypałem chrupiącym, prażonym sezamem. Spróbujcie tej gruszki; kapcie spadają podczas nakrywania się nogami.


Składniki

Gruszki w cukrze

  • 2 gruszki
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki brązowego cukru

Sos kokosowy

  • 2 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru broązowego
  • 2 kory cynamonu
  • łyżeczka goździków
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej

Dodatki

  • 200 g ryżu kleistego
  • prażony sezam
  • syrop z gotowania gruszek





Wykonanie

  1. GRUSZKA wersja SOUS-VIDE: sprawa jest niezwykle prosta. Obieramy gruszki wykrajmy gniazda nasienne. Nacieramy gruszki sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały za bardzo. Osuszamy gruszki za pomocą ręczników papierowych. Zgrzewamy worek próżniowy, przekładamy gruszki i zasypujemy cukrem, najlepiej tak, żeby gruszki były w nim obtoczone ze wszystkich stron. Pakujemy próżniowo i gotujemy w temperaturze 65-75 stopni przez godzinę. Schładzamy. Można trzymać w lodówce przez tydzień.
  2. GRUSZKA wersja GOTOWANA: obieramy gruszki wykrajmy gniazda nasienne. Nacieramy gruszki sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały za bardzo podczas ewentualnego czekania. W rondlu Zagotowujemy 250 ml wody z 6-8 łyżkami brązowego cukru. Dodajemy sok z połowy cytryny. Obniżone PH uchroni nas przed rozgotowaniem. Gruszki wkładamy do rondla i gotujemy po kilka minut z obu stron. Sprawdzamy nożem czy są już ugotowane w środku i z wyglądu półprzezroczyste. Jeśli tak, to nie gotujemy już dłużej i od razu schładzamy. Można trzymać w syropie pod przykryciem.
  3. RYŻ KLEISTY: odmierzoną ilość ryżu (dla dwóch osób polecam 200 g) płuczemy 4-5 razy w zimnej wodzie. Trzeba jednak uważać, żeby nie zgniatać ziaren, ponieważ ocierając się o siebie będą uwalniały nieskończone ilości skrobi. W ostatniej wodzie namaczamy ryż najlepiej przez 12 do 24 godzin. Przed podaniem gotujemy na parze 10-15 minut.
  4. SOS KOKOSOWY: 200 ml mleka kokosowego z puszki (biała i przezroczysta część) zagotowujemy w rondlu z 2 łyżkami cukru trzcinowego, 2 korami cynamonu (lub 1/3 łyżeczki sproszkowanego), łyżeczką goździków i 2 listkami laurowymi. Gotujemy ok. 5 minut.
  5. PODANIE: ciepły ryż nakładamy na talerzyk, lub wcześniej formujemy kształt w miseczce. Groszki można wcześniej podgrzać. Można też syrop zredukować, aż będzie miał konsystencję rzadkiego miodu i posmarować tym gruszki. Ciepłym sosem polewamy ryż i gruszki i posypujemy chrupiącym, prażonym sezamem.

Czy w Tajlandii zaprzątają sobie głowę kuchnią ze Wschodniej Europy? Nie wiem, strzelam, że wcale o tym nie myślą. Ja jednak myślę o kuchni tego wybujałego kulinarnie zakątka świata, ponieważ niezmiernie mnie inspiruje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab