informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Gruszka Sticky Rice

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Czy w Tajlandii zaprzątają sobie głowę kuchnią ze Wschodniej Europy? Nie wiem, strzelam, że wcale o tym nie myślą. Ja jednak myślę o kuchni tego wybujałego kulinarnie zakątka świata, ponieważ niezmiernie mnie inspiruje.

Nie mam na blogu zbyt wiele pomysłów z tego rejonu, ale jeśli będziecie ciekawi, to mogę polecić mięsną sałatkę Nam Tok, która według mnie dopracowałem do przyzwoitego poziomu.

Kolejnym daniem, które nie dawało mi spokoju był popularny deser Mango Sticky Rice. Jest to jednak tak prościutki przepis, że właściwie można go skrócić do ugotowania w punk ryżu kleistego, zdobycia dojrzałego mango odpowiedniej odmiany i ugotowania mleka kokosowego z cukrem. Tyle, cały przepis.

Co jednak, jeśli w podobnym stylu spolszczyć ten deser? Chwilę myślałem i z nieba spadły mi gruszki. Nie jest to mój owoc pierwszego wyboru, ale do mojego niecnego planu idealnie się nadawały. Chciałem uzyskać gruszkę o półprzezroczystej konsystencji, ale też taką, która nie będzie się rozpadać. Jednak powinna dać się zjeść krojąc tylko łyżką. Wykorzystałem więc dobrodziejstwo metody gotowania w ustalonej temperaturze w worku próżniowym (sous vide). W przepisie poniżej podam sposób dla posiadaczy sprzętu oraz jak to oszukać bez inwestycji (choć wystarczy pakowarka próżniowa za 150 zł).

Ryż kleisty ugotowałem jak pan Bóg przykazał i nic nie psułem. Tajemnicą jest dobre przepłukanie, ale delikatne, żeby nie uszkodzić ziarna, namoczenie przez całą noc i ugotowanie na parze bez kontaktu z wodą. Innymi metodami uzyskamy kleik.

Syrop z mleka kokosowego już mnie korcił, żeby z nim namieszać. Jednak jako bazę zostawiłem mleko kokosowe. Poza cukrem dodałem przyprawy takie jak cynamon, goździki i liście laurowe (tak jest, liście laurowe wykorzystywane są w cukiernictwie, np. można dostać lody laurowe). Wszystko posypałem chrupiącym, prażonym sezamem. Spróbujcie tej gruszki; kapcie spadają podczas nakrywania się nogami.

Składniki

Gruszki w cukrze

  • 2 gruszki
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki brązowego cukru

Sos kokosowy

  • 2 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru broązowego
  • 2 kory cynamonu
  • łyżeczka goździków
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej

Dodatki

  • 200 g ryżu kleistego
  • prażony sezam
  • syrop z gotowania gruszek

Wykonanie

  1. GRUSZKA wersja SOUS-VIDE: sprawa jest niezwykle prosta. Obieramy gruszki wykrajmy gniazda nasienne. Nacieramy gruszki sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały za bardzo. Osuszamy gruszki za pomocą ręczników papierowych. Zgrzewamy worek próżniowy, przekładamy gruszki i zasypujemy cukrem, najlepiej tak, żeby gruszki były w nim obtoczone ze wszystkich stron. Pakujemy próżniowo i gotujemy w temperaturze 65-75 stopni przez godzinę. Schładzamy. Można trzymać w lodówce przez tydzień.
  2. GRUSZKA wersja GOTOWANA: obieramy gruszki wykrajmy gniazda nasienne. Nacieramy gruszki sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały za bardzo podczas ewentualnego czekania. W rondlu Zagotowujemy 250 ml wody z 6-8 łyżkami brązowego cukru. Dodajemy sok z połowy cytryny. Obniżone PH uchroni nas przed rozgotowaniem. Gruszki wkładamy do rondla i gotujemy po kilka minut z obu stron. Sprawdzamy nożem czy są już ugotowane w środku i z wyglądu półprzezroczyste. Jeśli tak, to nie gotujemy już dłużej i od razu schładzamy. Można trzymać w syropie pod przykryciem.
  3. RYŻ KLEISTY: odmierzoną ilość ryżu (dla dwóch osób polecam 200 g) płuczemy 4-5 razy w zimnej wodzie. Trzeba jednak uważać, żeby nie zgniatać ziaren, ponieważ ocierając się o siebie będą uwalniały nieskończone ilości skrobi. W ostatniej wodzie namaczamy ryż najlepiej przez 12 do 24 godzin. Przed podaniem gotujemy na parze 10-15 minut.
  4. SOS KOKOSOWY: 200 ml mleka kokosowego z puszki (biała i przezroczysta część) zagotowujemy w rondlu z 2 łyżkami cukru trzcinowego, 2 korami cynamonu (lub 1/3 łyżeczki sproszkowanego), łyżeczką goździków i 2 listkami laurowymi. Gotujemy ok. 5 minut.
  5. PODANIE: ciepły ryż nakładamy na talerzyk, lub wcześniej formujemy kształt w miseczce. Groszki można wcześniej podgrzać. Można też syrop zredukować, aż będzie miał konsystencję rzadkiego miodu i posmarować tym gruszki. Ciepłym sosem polewamy ryż i gruszki i posypujemy chrupiącym, prażonym sezamem.

Czy w Tajlandii zaprzątają sobie głowę kuchnią ze Wschodniej Europy? Nie wiem, strzelam, że wcale o tym nie myślą. Ja jednak myślę o kuchni tego wybujałego kulinarnie zakątka świata, ponieważ niezmiernie mnie inspiruje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab