powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Gruszka Sticky Rice

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Czy w Tajlandii zaprzątają sobie głowę kuchnią ze Wschodniej Europy? Nie wiem, strzelam, że wcale o tym nie myślą. Ja jednak myślę o kuchni tego wybujałego kulinarnie zakątka świata, ponieważ niezmiernie mnie inspiruje.

Nie mam na blogu zbyt wiele pomysłów z tego rejonu, ale jeśli będziecie ciekawi, to mogę polecić mięsną sałatkę Nam Tok, która według mnie dopracowałem do przyzwoitego poziomu.

Kolejnym daniem, które nie dawało mi spokoju był popularny deser Mango Sticky Rice. Jest to jednak tak prościutki przepis, że właściwie można go skrócić do ugotowania w punk ryżu kleistego, zdobycia dojrzałego mango odpowiedniej odmiany i ugotowania mleka kokosowego z cukrem. Tyle, cały przepis.

Co jednak, jeśli w podobnym stylu spolszczyć ten deser? Chwilę myślałem i z nieba spadły mi gruszki. Nie jest to mój owoc pierwszego wyboru, ale do mojego niecnego planu idealnie się nadawały. Chciałem uzyskać gruszkę o półprzezroczystej konsystencji, ale też taką, która nie będzie się rozpadać. Jednak powinna dać się zjeść krojąc tylko łyżką. Wykorzystałem więc dobrodziejstwo metody gotowania w ustalonej temperaturze w worku próżniowym (sous vide). W przepisie poniżej podam sposób dla posiadaczy sprzętu oraz jak to oszukać bez inwestycji (choć wystarczy pakowarka próżniowa za 150 zł).

Ryż kleisty ugotowałem jak pan Bóg przykazał i nic nie psułem. Tajemnicą jest dobre przepłukanie, ale delikatne, żeby nie uszkodzić ziarna, namoczenie przez całą noc i ugotowanie na parze bez kontaktu z wodą. Innymi metodami uzyskamy kleik.

Syrop z mleka kokosowego już mnie korcił, żeby z nim namieszać. Jednak jako bazę zostawiłem mleko kokosowe. Poza cukrem dodałem przyprawy takie jak cynamon, goździki i liście laurowe (tak jest, liście laurowe wykorzystywane są w cukiernictwie, np. można dostać lody laurowe). Wszystko posypałem chrupiącym, prażonym sezamem. Spróbujcie tej gruszki; kapcie spadają podczas nakrywania się nogami.

Składniki

Gruszki w cukrze

  • 2 gruszki
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki brązowego cukru

Sos kokosowy

  • 2 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru broązowego
  • 2 kory cynamonu
  • łyżeczka goździków
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej

Dodatki

  • 200 g ryżu kleistego
  • prażony sezam
  • syrop z gotowania gruszek

Wykonanie

  1. GRUSZKA wersja SOUS-VIDE: sprawa jest niezwykle prosta. Obieramy gruszki wykrajmy gniazda nasienne. Nacieramy gruszki sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały za bardzo. Osuszamy gruszki za pomocą ręczników papierowych. Zgrzewamy worek próżniowy, przekładamy gruszki i zasypujemy cukrem, najlepiej tak, żeby gruszki były w nim obtoczone ze wszystkich stron. Pakujemy próżniowo i gotujemy w temperaturze 65-75 stopni przez godzinę. Schładzamy. Można trzymać w lodówce przez tydzień.
  2. GRUSZKA wersja GOTOWANA: obieramy gruszki wykrajmy gniazda nasienne. Nacieramy gruszki sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały za bardzo podczas ewentualnego czekania. W rondlu Zagotowujemy 250 ml wody z 6-8 łyżkami brązowego cukru. Dodajemy sok z połowy cytryny. Obniżone PH uchroni nas przed rozgotowaniem. Gruszki wkładamy do rondla i gotujemy po kilka minut z obu stron. Sprawdzamy nożem czy są już ugotowane w środku i z wyglądu półprzezroczyste. Jeśli tak, to nie gotujemy już dłużej i od razu schładzamy. Można trzymać w syropie pod przykryciem.
  3. RYŻ KLEISTY: odmierzoną ilość ryżu (dla dwóch osób polecam 200 g) płuczemy 4-5 razy w zimnej wodzie. Trzeba jednak uważać, żeby nie zgniatać ziaren, ponieważ ocierając się o siebie będą uwalniały nieskończone ilości skrobi. W ostatniej wodzie namaczamy ryż najlepiej przez 12 do 24 godzin. Przed podaniem gotujemy na parze 10-15 minut.
  4. SOS KOKOSOWY: 200 ml mleka kokosowego z puszki (biała i przezroczysta część) zagotowujemy w rondlu z 2 łyżkami cukru trzcinowego, 2 korami cynamonu (lub 1/3 łyżeczki sproszkowanego), łyżeczką goździków i 2 listkami laurowymi. Gotujemy ok. 5 minut.
  5. PODANIE: ciepły ryż nakładamy na talerzyk, lub wcześniej formujemy kształt w miseczce. Groszki można wcześniej podgrzać. Można też syrop zredukować, aż będzie miał konsystencję rzadkiego miodu i posmarować tym gruszki. Ciepłym sosem polewamy ryż i gruszki i posypujemy chrupiącym, prażonym sezamem.

Czy w Tajlandii zaprzątają sobie głowę kuchnią ze Wschodniej Europy? Nie wiem, strzelam, że wcale o tym nie myślą. Ja jednak myślę o kuchni tego wybujałego kulinarnie zakątka świata, ponieważ niezmiernie mnie inspiruje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab