Nowy przepis: Kimchi z ananasa? Musisz tego spróbować!
sprawdź teraz

Sezon na Kiszenie Ziemniaki

Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi się dwa dni i nie…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła i podsmażanej cebulki, który smakuje…
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona – ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w manufakturze Zakwasowni w Gdańsku, którą…
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Ziemniaki

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / Ziemniaki

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Kiszenie / Ananas

Kiszone ananasy z imbirem, czosnkiem i dymką

Tak powstał pomysł na kiszone ananasy, które dodajemy do kanapki pod groźną nazwą Los Sicarios. Ananasy co dwa tygodnie kisimy…
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…

Gruszka Sticky Rice

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Czy w Tajlandii zaprzątają sobie głowę kuchnią ze Wschodniej Europy? Nie wiem, strzelam, że wcale o tym nie myślą. Ja jednak myślę o kuchni tego wybujałego kulinarnie zakątka świata, ponieważ niezmiernie mnie inspiruje.

Nie mam na blogu zbyt wiele pomysłów z tego rejonu, ale jeśli będziecie ciekawi, to mogę polecić mięsną sałatkę Nam Tok, która według mnie dopracowałem do przyzwoitego poziomu.

Kolejnym daniem, które nie dawało mi spokoju był popularny deser Mango Sticky Rice. Jest to jednak tak prościutki przepis, że właściwie można go skrócić do ugotowania w punk ryżu kleistego, zdobycia dojrzałego mango odpowiedniej odmiany i ugotowania mleka kokosowego z cukrem. Tyle, cały przepis.

Co jednak, jeśli w podobnym stylu spolszczyć ten deser? Chwilę myślałem i z nieba spadły mi gruszki. Nie jest to mój owoc pierwszego wyboru, ale do mojego niecnego planu idealnie się nadawały. Chciałem uzyskać gruszkę o półprzezroczystej konsystencji, ale też taką, która nie będzie się rozpadać. Jednak powinna dać się zjeść krojąc tylko łyżką. Wykorzystałem więc dobrodziejstwo metody gotowania w ustalonej temperaturze w worku próżniowym (sous vide). W przepisie poniżej podam sposób dla posiadaczy sprzętu oraz jak to oszukać bez inwestycji (choć wystarczy pakowarka próżniowa za 150 zł).

Ryż kleisty ugotowałem jak pan Bóg przykazał i nic nie psułem. Tajemnicą jest dobre przepłukanie, ale delikatne, żeby nie uszkodzić ziarna, namoczenie przez całą noc i ugotowanie na parze bez kontaktu z wodą. Innymi metodami uzyskamy kleik.

Syrop z mleka kokosowego już mnie korcił, żeby z nim namieszać. Jednak jako bazę zostawiłem mleko kokosowe. Poza cukrem dodałem przyprawy takie jak cynamon, goździki i liście laurowe (tak jest, liście laurowe wykorzystywane są w cukiernictwie, np. można dostać lody laurowe). Wszystko posypałem chrupiącym, prażonym sezamem. Spróbujcie tej gruszki; kapcie spadają podczas nakrywania się nogami.


Składniki

Gruszki w cukrze

  • 2 gruszki
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki brązowego cukru

Sos kokosowy

  • 2 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru broązowego
  • 2 kory cynamonu
  • łyżeczka goździków
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej

Dodatki

  • 200 g ryżu kleistego
  • prażony sezam
  • syrop z gotowania gruszek





Wykonanie

  1. GRUSZKA wersja SOUS-VIDE: sprawa jest niezwykle prosta. Obieramy gruszki wykrajmy gniazda nasienne. Nacieramy gruszki sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały za bardzo. Osuszamy gruszki za pomocą ręczników papierowych. Zgrzewamy worek próżniowy, przekładamy gruszki i zasypujemy cukrem, najlepiej tak, żeby gruszki były w nim obtoczone ze wszystkich stron. Pakujemy próżniowo i gotujemy w temperaturze 65-75 stopni przez godzinę. Schładzamy. Można trzymać w lodówce przez tydzień.
  2. GRUSZKA wersja GOTOWANA: obieramy gruszki wykrajmy gniazda nasienne. Nacieramy gruszki sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały za bardzo podczas ewentualnego czekania. W rondlu Zagotowujemy 250 ml wody z 6-8 łyżkami brązowego cukru. Dodajemy sok z połowy cytryny. Obniżone PH uchroni nas przed rozgotowaniem. Gruszki wkładamy do rondla i gotujemy po kilka minut z obu stron. Sprawdzamy nożem czy są już ugotowane w środku i z wyglądu półprzezroczyste. Jeśli tak, to nie gotujemy już dłużej i od razu schładzamy. Można trzymać w syropie pod przykryciem.
  3. RYŻ KLEISTY: odmierzoną ilość ryżu (dla dwóch osób polecam 200 g) płuczemy 4-5 razy w zimnej wodzie. Trzeba jednak uważać, żeby nie zgniatać ziaren, ponieważ ocierając się o siebie będą uwalniały nieskończone ilości skrobi. W ostatniej wodzie namaczamy ryż najlepiej przez 12 do 24 godzin. Przed podaniem gotujemy na parze 10-15 minut.
  4. SOS KOKOSOWY: 200 ml mleka kokosowego z puszki (biała i przezroczysta część) zagotowujemy w rondlu z 2 łyżkami cukru trzcinowego, 2 korami cynamonu (lub 1/3 łyżeczki sproszkowanego), łyżeczką goździków i 2 listkami laurowymi. Gotujemy ok. 5 minut.
  5. PODANIE: ciepły ryż nakładamy na talerzyk, lub wcześniej formujemy kształt w miseczce. Groszki można wcześniej podgrzać. Można też syrop zredukować, aż będzie miał konsystencję rzadkiego miodu i posmarować tym gruszki. Ciepłym sosem polewamy ryż i gruszki i posypujemy chrupiącym, prażonym sezamem.

Czy w Tajlandii zaprzątają sobie głowę kuchnią ze Wschodniej Europy? Nie wiem, strzelam, że wcale o tym nie myślą. Ja jednak myślę o kuchni tego wybujałego kulinarnie zakątka świata, ponieważ niezmiernie mnie inspiruje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab