informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Chlebek bananowy wilgotny o chrupiącej skórce

Czas
przygotowania
1,5 godziny
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Dawno nie było u mnie nic słodkiego. Może dlatego, że dodaję na MS praktycznie tylko przepisy, które lubię i zjadam z przyjemnością. Słodkiego prawie nie jem, na pewno bardzo rzadko, tym samym w domu na co dzień nie piekę ciast i ciasteczek. Jednak raz na jakiś czas, szczególnie po ciężkim treningu mam ochotę na pochłonięcie czegoś wypełnionego po brzegi węglowodanami. Wtedy nie bawię się w półśrodki i walę cukrem przez środek głowy.

Ten moment jednak ostatnio nastąpił i “przyśnił” mi się taki cudowny, mokry i lekko też chrupiący CHLEBEK BANANOWY.
Jest dokładnie taki jak powinien być. Bardziej wilgotne ciasto bananowe niż chleb. Dwuetapowe pieczenie sprawi, że uzyskamy też ciekawy kontrast za sprawą chrupiącej skórki. Proszę, niech ktoś zrobi ten przepis, nie może być tak, że tylko ja się nim zachwycam 😎👌

Składniki

Chlebek bananowy

  • 500 g dojrzałych bananów (sam miąższ)
  • 100 g miodu, np. gryczanego
  • 150 g brązowego cukru muscovado
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 150 g jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 100 g orzechów np. włoskich, pecan lub laskowych
  • opcjonalnie 100 g ciastek owsianych lub pokrojonej czekolady
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie 1 łyżeczka sproszkowanych goździków i 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżka brązowego cukru do wykończenia

Wykonanie

  1. Połączyć mąkę, sól i proszek do pieczenia.
  2. Roztopić masło i rozpuścić w nim cukier, miód oraz przyprawy.
  3. Rozgnieść banany i połączyć z jajkami i jogurtem greckim.
  4. Połączyć suche produkty z mokrymi oraz z orzechami i pokruszonymi ciastkami, wlać do formy (duża keksówka o długości 31 cm) posmarowanej masłem, posypać cukrem brązowym. Ciasto powinno zajmować ok. 3/4 wysokości formy.
  5. Upiec w 180 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut, ostatnie 20 minut można zwiększyć temp do 230 stopni, żeby skórka się przyrumieniała.

Można też upiec dwuetapowo. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Wyciągnąć i ostudzić kompletnie w formie. Następnie wyciągnąć z formy, ustawić piekarnik na 230 stopni na termoobieg, postawić chlebek na kratce i piec tak przez 20 minut lub do uzyskania odpowiednio chrupiącej skórki. Od razu wyciągnąć z pieca i ostudzić, żeby temperatura nie ogrzała środka chlebka.

Dawno nie było u mnie nic słodkiego. Może dlatego, że dodaję na MS praktycznie tylko przepisy, które lubię i zjadam z przyjemnością. Słodkiego prawie nie jem, na pewno bardzo rzadko, tym samym w domu na co dzień nie piekę ciast i ciasteczek. Jednak raz na jakiś czas, szczególnie po ciężkim treningu mam ochotę na pochłonięcie czegoś wypełnionego po brzegi węglowodanami. Wtedy nie bawię się w półśrodki i walę cukrem przez środek głowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab