Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Chlebek bananowy wilgotny o chrupiącej skórce

Czas
przygotowania
1,5 godziny
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Dawno nie było u mnie nic słodkiego. Może dlatego, że dodaję na MS praktycznie tylko przepisy, które lubię i zjadam z przyjemnością. Słodkiego prawie nie jem, na pewno bardzo rzadko, tym samym w domu na co dzień nie piekę ciast i ciasteczek. Jednak raz na jakiś czas, szczególnie po ciężkim treningu mam ochotę na pochłonięcie czegoś wypełnionego po brzegi węglowodanami. Wtedy nie bawię się w półśrodki i walę cukrem przez środek głowy.

Ten moment jednak ostatnio nastąpił i “przyśnił” mi się taki cudowny, mokry i lekko też chrupiący CHLEBEK BANANOWY.
Jest dokładnie taki jak powinien być. Bardziej wilgotne ciasto bananowe niż chleb. Dwuetapowe pieczenie sprawi, że uzyskamy też ciekawy kontrast za sprawą chrupiącej skórki. Proszę, niech ktoś zrobi ten przepis, nie może być tak, że tylko ja się nim zachwycam 😎👌

Składniki

Chlebek bananowy

  • 500 g dojrzałych bananów (sam miąższ)
  • 100 g miodu, np. gryczanego
  • 150 g brązowego cukru muscovado
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 150 g jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 100 g orzechów np. włoskich, pecan lub laskowych
  • opcjonalnie 100 g ciastek owsianych lub pokrojonej czekolady
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie 1 łyżeczka sproszkowanych goździków i 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżka brązowego cukru do wykończenia









Wykonanie

  1. Połączyć mąkę, sól i proszek do pieczenia.
  2. Roztopić masło i rozpuścić w nim cukier, miód oraz przyprawy.
  3. Rozgnieść banany i połączyć z jajkami i jogurtem greckim.
  4. Połączyć suche produkty z mokrymi oraz z orzechami i pokruszonymi ciastkami, wlać do formy (duża keksówka o długości 31 cm) posmarowanej masłem, posypać cukrem brązowym. Ciasto powinno zajmować ok. 3/4 wysokości formy.
  5. Upiec w 180 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut, ostatnie 20 minut można zwiększyć temp do 230 stopni, żeby skórka się przyrumieniała.

Można też upiec dwuetapowo. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Wyciągnąć i ostudzić kompletnie w formie. Następnie wyciągnąć z formy, ustawić piekarnik na 230 stopni na termoobieg, postawić chlebek na kratce i piec tak przez 20 minut lub do uzyskania odpowiednio chrupiącej skórki. Od razu wyciągnąć z pieca i ostudzić, żeby temperatura nie ogrzała środka chlebka.


Dawno nie było u mnie nic słodkiego. Może dlatego, że dodaję na MS praktycznie tylko przepisy, które lubię i zjadam z przyjemnością. Słodkiego prawie nie jem, na pewno bardzo rzadko, tym samym w domu na co dzień nie piekę ciast i ciasteczek. Jednak raz na jakiś czas, szczególnie po ciężkim treningu mam ochotę na pochłonięcie czegoś wypełnionego po brzegi węglowodanami. Wtedy nie bawię się w półśrodki i walę cukrem przez środek głowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab