- Połączyć mąkę, sól i proszek do pieczenia.
- Roztopić masło i rozpuścić w nim cukier, miód oraz przyprawy.
- Rozgnieść banany i połączyć z jajkami i jogurtem greckim.
- Połączyć suche produkty z mokrymi oraz z orzechami i pokruszonymi ciastkami, wlać do formy (duża keksówka o długości 31 cm) posmarowanej masłem, posypać cukrem brązowym. Ciasto powinno zajmować ok. 3/4 wysokości formy.
- Upiec w 180 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut, ostatnie 20 minut można zwiększyć temp do 230 stopni, żeby skórka się przyrumieniała.
Można też upiec dwuetapowo. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Wyciągnąć i ostudzić kompletnie w formie. Następnie wyciągnąć z formy, ustawić piekarnik na 230 stopni na termoobieg, postawić chlebek na kratce i piec tak przez 20 minut lub do uzyskania odpowiednio chrupiącej skórki. Od razu wyciągnąć z pieca i ostudzić, żeby temperatura nie ogrzała środka chlebka.