Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Piernik batatowy z orzechami

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
blaszka 30x11 cm lub 30x 30 cm
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Jeśli mnie obserwujecie od jakiegoś czasu, to pewnie wiecie, że dosyć rzadko zabieram się za desery czy ciasta (patrz kategoria desery na moim blogu). Jeśli jednak coś piekę, to musi być na totalnym wypasie. Bez kompromisów. Tak właśnie jest z ciastem batatowym, który nazywam też piernikiem. To będzie takie wilgotne ciasto w stylu marchewkowego, ale z mnóstwem słodkiego batata, masła, orzechów, syropem klonowym i korzennymi przyprawami. Ilością przypraw możecie się bawić i na święta dodawać ich więcej, a na co dzień mniej i wtedy to będzie właśnie takie mokre, orzechowe ciasto z batatem, który świetnie się sprawdza w wypiekach.

W realizacji tego przepisu pomógł mi biały Robot kuchenny BOSCH MUM Serie 2, na który jest teraz fajna promocja – do zakupu Bosch dodaje przystawkę do lodów i sorbetów. Tutaj przeczytacie o szczegółach. Ja mam dokładnie ten model, w skład którego wchodzi sam robot, blender kielichowy, wyciskarka do cytrusów, maszynka do mielenia mięsa i wszechstronna szatkownica/tarka. To jest najbardziej kompaktowy z całej serii robotów Boscha, czyli zmieści się praktycznie w każdej kuchni. Można powiedzieć, że to robot, który ma rozbudzić kulinarne pasje, ponieważ z kolejnymi etapami “wtajemniczenia” można sobie dokupywać kolejne rozszerzenia, np. maszynkę do makaronu. Dzieża ma 3,8 litra i na takie ciasto jak w moim przepisie to idealna wielkość. Poza tym podczas przygotowania piernika wykorzystałem praktycznie wszystkie przystawki (poza maszynką do mielenia mięsa).


Składniki

Ciasto:

  • 300 g puree z batata
  • 300 g startego batata
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g brązowego cukru
  • 100 ml syropu klonowego
  • 150 g roztopionego masła
  • 3 jajka
  • 100 g startych migdałów
  • 100 g startych orzechów włoskich lub pecan
  • 100 wody
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki startych goździków
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • masło do posmarowania foremki

Lukier:

  • 50 g cukru purdu
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka skórki z cytryny







Wykonanie

  1. Roztopić masło i wymieszać z przyprawami (cynamon, imbir, gałka, goździki, wanilia). Dodać do roztopionego masła cukier, syrop klonowy, mleko w proszku i wymieszać do rozpuszczenia cukru.
  2. Puree z batata zmiksować z jajkami i wodą w blenderze kielichowym bądź ręcznym.
  3. Zmieszać mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia razem oraz z orzechami.
  4. Do dzieży robota wlać wszystkie płynne składniki i włączyć miksowanie z końcówką do ciasta. Dodawać po łyżce suche składniki oraz na koniec startego na tarce batata.
  5. Foremkę posmarować masłem i wlać ciasto. Ciasta powinno być maksymalnie ¾ wysokości blaszki. Można podzielić składniki na 2 mniejsze ciasta.
  6. Piec w temperaturze 190 stopni przez 30-35 minut.
  7. Po wystudzeniu posmarować lukrem. Lukier powstaje poprzez zmieszanie cukru pudru, skórki cytrynowej oraz soku z cytryny.

Dosyć rzadko zabieram się za desery czy ciasta. Jeśli jednak coś piekę, to musi być na totalnym wypasie. Bez kompromisów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab