promocja produktowa
Zestaw specjalny - 4 magiczne posypki + chrupiący olej chilli gratis!
sprawdź zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Przepis na tajską mrożoną herbatę
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw specjalny - 4 Posypki + Chrupiący Olej Chilli GRATIS

Zestaw 5 produktów kosztuje 137 zł czyli Chrupiący Olej Chilli kosztujący 36 zł jest za…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…

Piernik batatowy z orzechami

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
blaszka 30x11 cm lub 30x 30 cm
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Jeśli mnie obserwujecie od jakiegoś czasu, to pewnie wiecie, że dosyć rzadko zabieram się za desery czy ciasta (patrz kategoria desery na moim blogu). Jeśli jednak coś piekę, to musi być na totalnym wypasie. Bez kompromisów. Tak właśnie jest z ciastem batatowym, który nazywam też piernikiem. To będzie takie wilgotne ciasto w stylu marchewkowego, ale z mnóstwem słodkiego batata, masła, orzechów, syropem klonowym i korzennymi przyprawami. Ilością przypraw możecie się bawić i na święta dodawać ich więcej, a na co dzień mniej i wtedy to będzie właśnie takie mokre, orzechowe ciasto z batatem, który świetnie się sprawdza w wypiekach.

W realizacji tego przepisu pomógł mi biały Robot kuchenny BOSCH MUM Serie 2, na który jest teraz fajna promocja - do zakupu Bosch dodaje przystawkę do lodów i sorbetów. Tutaj przeczytacie o szczegółach. Ja mam dokładnie ten model, w skład którego wchodzi sam robot, blender kielichowy, wyciskarka do cytrusów, maszynka do mielenia mięsa i wszechstronna szatkownica/tarka. To jest najbardziej kompaktowy z całej serii robotów Boscha, czyli zmieści się praktycznie w każdej kuchni. Można powiedzieć, że to robot, który ma rozbudzić kulinarne pasje, ponieważ z kolejnymi etapami "wtajemniczenia" można sobie dokupywać kolejne rozszerzenia, np. maszynkę do makaronu. Dzieża ma 3,8 litra i na takie ciasto jak w moim przepisie to idealna wielkość. Poza tym podczas przygotowania piernika wykorzystałem praktycznie wszystkie przystawki (poza maszynką do mielenia mięsa).

Składniki

Ciasto:

  • 300 g puree z batata
  • 300 g startego batata
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g brązowego cukru
  • 100 ml syropu klonowego
  • 150 g roztopionego masła
  • 3 jajka
  • 100 g startych migdałów
  • 100 g startych orzechów włoskich lub pecan
  • 100 wody
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki startych goździków
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • masło do posmarowania foremki

Lukier:

  • 50 g cukru purdu
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka skórki z cytryny

Wykonanie

  1. Roztopić masło i wymieszać z przyprawami (cynamon, imbir, gałka, goździki, wanilia). Dodać do roztopionego masła cukier, syrop klonowy, mleko w proszku i wymieszać do rozpuszczenia cukru.
  2. Puree z batata zmiksować z jajkami i wodą w blenderze kielichowym bądź ręcznym.
  3. Zmieszać mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia razem oraz z orzechami.
  4. Do dzieży robota wlać wszystkie płynne składniki i włączyć miksowanie z końcówką do ciasta. Dodawać po łyżce suche składniki oraz na koniec startego na tarce batata.
  5. Foremkę posmarować masłem i wlać ciasto. Ciasta powinno być maksymalnie ¾ wysokości blaszki. Można podzielić składniki na 2 mniejsze ciasta.
  6. Piec w temperaturze 190 stopni przez 30-35 minut.
  7. Po wystudzeniu posmarować lukrem. Lukier powstaje poprzez zmieszanie cukru pudru, skórki cytrynowej oraz soku z cytryny.

Dosyć rzadko zabieram się za desery czy ciasta. Jeśli jednak coś piekę, to musi być na totalnym wypasie. Bez kompromisów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab