powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Chrupiące pączki z gorzkimi pomarańczami

Czas
przygotowania
120 minut
Liczba
porcji
12 pączków
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Tytuł tego przepisu opisuje mój ideał pączka. Musi być świeżo usmażony, czyli chrupiący oraz powinien pachnieć i smakować pomarańczami. Przetestowałem ten przepis kilkukrotnie i za każdym razem jestem zachwycony tym połączeniem smażonego, drożdżowego ciasta z gorzkimi pomarańczami.

Sprawdź też przepis na:

Jeśli smak gorzkich pomarańczy jest dla was zbyt intensywny, to możecie dodać np. odrobinę konfitury morelowej lub brzoskwiniowej.
Jeśli chodzi o ciasto to jest to pewniak. Jakiś czas dochodziłem do tej receptury, ale mogę przysiąc, że spełnia swoje założenia. Pięknie rośnie, po usmażeniu ciasto przepięknie pachnie i jest chrupiące przez dodatek spirytusu. Dzięki temu też nie pije tłuszczu i po zjedzeniu nie ma się uczucia ciężkości. Przepis na ciasto możecie śmiało traktować jako bazę, która sprawdzi się także z innymi nadzieniami lub np jako bułeczki pieczone lub bułki na parze. Najlepsze są jednak leszcze lekko ciepłe usmażone na smalcu i nadziane gorzkimi pomarańczami. Takie jest moje zdanie i mam nadzieję, że wam też przypadnie do gustu.

Składniki

Chrupiące pączki z gorzkimi pomarańczami

  • 500 g mąki pszennej typu 450-550 (białko 11g lub więcej)
  • 10 g suszonych drożdży
  • 250 g maślanki
  • 70 g cukru
  • 4 żółtka
  • 70 g masła
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 30 ml wódki
  • 250 g konfitury z gorzkich pomarańczy

Kandyzowana skórka pomarańczy:

  • skórka z 2 pomarańczy
  • 100 g cukru
  • 100 ml wody

Wykonanie

Ciasto na pączki można zrobić albo ręcznie wyrabiając, albo w robocie kuchennym. Ja podam sposób ręczny ale można także użyć analogicznie miksera.

  1. Do miski przesypujemy mąkę i mieszamy z drożdżami. W rondelku roztapiamy masło i dodajemy cukier, kiedy cukier zacznie się rozpuszczać wyłączamy grzanie. Dodajemy żółtka i ekstrakt z wanilii, mieszamy szybko rózgą lub mikserem ręcznym do momentu, aż nie będzie widać kryształków cukru.
  2. Dodajemy do miski z mąką razem z maślaną o temp. pokojowej. Dolewamy także spirytusu i wszystko razem mieszamy ok. 2 minuty do połączenia mąki z płynami. Skrobiemy ścianki miski i formujemy niezgrabną kulę. Przykrywamy folią na 20 minut.
  3. Po tym czasie wyrabiamy ciasto 2-3 minuty. Formujemy kulę i odstawiamy na kolejne 20 minut. Po tym czasie znowu chwilę wyrabiamy. W tym momencie ciasto powinno być już elastyczne i nie kleić się do rąk i miski. Formujemy kulę, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swój rozmiar, ale nie więcej. Zwykle zajmuje to k. 30 minut (zależy od temperatury ciasta i otoczenia)
  4. Następnie odważamy po 80 g ciasta i formujemy małe kulki wtłaczając ciasto do środka i tworząc napiętą powierzchnię kulki. Odstawiamy na blat do wyrośnięcia pod przykryciem. Pączki powinny przynajmniej podwoić swój pierwotny rozmiar. Obserwujemy ciasto i jeśli już więcej nie rośnie to wtedy przystępujemy do smażenia.
  5. W międzyczasie przygotowujemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Myjemy dokładnie pomarańcze i sparzamy wrzątkiem. Obieramy obieraczką do warzyw i kroimy np. w cieniutkie igiełki jak ja lub w kostkę. Przenosimy do rondla razem z cukrem i wodą i gotujemy do momentu, aż syrop zacznie się mienić i delikatnie zgęstnieje. Skórka powinna być półprzezroczysta. Trzeba uważać, żeby syrop za bardzo nie zgęstniał, bo wtedy cukier może się zacząć krystalizować na powrót. Przenosimy do słoiczka.
  6. Rozgrzewamy olej lub olej ze smalcem do 170-180 stopni i smażymy do lekko brązowego kolory z obu stron. Jeśli pojawią się bąble powietrza to od razu je przebijamy. Po usmażeniu odsączamy na ręcznikach papierowych o odstawiamy do ostygnięcia.
  7. Następnie ładujemy rękaw cukierniczy konfiturą z gorzkich pomarańczy i nadziewamy każdy pączek równą ilością nadzienia. Następnie dekorujemy pączki kandyzowaną skórką z pomarańczy. Jemy jak najświeższe.

 

Tytuł tego przepisu opisuje mój ideał pączka. Musi być świeżo usmażony, czyli chrupiący oraz powinien pachnieć i smakować pomarańczami. Przetestowałem ten przepis kilkukrotnie i za każdym razem jestem zachwycony tym połączeniem smażonego, drożdżowego ciasta z gorzkimi pomarańczami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab