promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Chrupiące pączki z gorzkimi pomarańczami

Czas
przygotowania
120 minut
Liczba
porcji
12 pączków
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Tytuł tego przepisu opisuje mój ideał pączka. Musi być świeżo usmażony, czyli chrupiący oraz powinien pachnieć i smakować pomarańczami. Przetestowałem ten przepis kilkukrotnie i za każdym razem jestem zachwycony tym połączeniem smażonego, drożdżowego ciasta z gorzkimi pomarańczami.

Sprawdź też przepis na:

Jeśli smak gorzkich pomarańczy jest dla was zbyt intensywny, to możecie dodać np. odrobinę konfitury morelowej lub brzoskwiniowej.
Jeśli chodzi o ciasto to jest to pewniak. Jakiś czas dochodziłem do tej receptury, ale mogę przysiąc, że spełnia swoje założenia. Pięknie rośnie, po usmażeniu ciasto przepięknie pachnie i jest chrupiące przez dodatek spirytusu. Dzięki temu też nie pije tłuszczu i po zjedzeniu nie ma się uczucia ciężkości. Przepis na ciasto możecie śmiało traktować jako bazę, która sprawdzi się także z innymi nadzieniami lub np jako bułeczki pieczone lub bułki na parze. Najlepsze są jednak leszcze lekko ciepłe usmażone na smalcu i nadziane gorzkimi pomarańczami. Takie jest moje zdanie i mam nadzieję, że wam też przypadnie do gustu.

Składniki

Chrupiące pączki z gorzkimi pomarańczami

  • 500 g mąki pszennej typu 450-550 (białko 11g lub więcej)
  • 10 g suszonych drożdży
  • 250 g maślanki
  • 70 g cukru
  • 4 żółtka
  • 70 g masła
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 30 ml wódki
  • 250 g konfitury z gorzkich pomarańczy

Kandyzowana skórka pomarańczy:

  • skórka z 2 pomarańczy
  • 100 g cukru
  • 100 ml wody

Wykonanie

Ciasto na pączki można zrobić albo ręcznie wyrabiając, albo w robocie kuchennym. Ja podam sposób ręczny ale można także użyć analogicznie miksera.

  1. Do miski przesypujemy mąkę i mieszamy z drożdżami. W rondelku roztapiamy masło i dodajemy cukier, kiedy cukier zacznie się rozpuszczać wyłączamy grzanie. Dodajemy żółtka i ekstrakt z wanilii, mieszamy szybko rózgą lub mikserem ręcznym do momentu, aż nie będzie widać kryształków cukru.
  2. Dodajemy do miski z mąką razem z maślaną o temp. pokojowej. Dolewamy także spirytusu i wszystko razem mieszamy ok. 2 minuty do połączenia mąki z płynami. Skrobiemy ścianki miski i formujemy niezgrabną kulę. Przykrywamy folią na 20 minut.
  3. Po tym czasie wyrabiamy ciasto 2-3 minuty. Formujemy kulę i odstawiamy na kolejne 20 minut. Po tym czasie znowu chwilę wyrabiamy. W tym momencie ciasto powinno być już elastyczne i nie kleić się do rąk i miski. Formujemy kulę, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swój rozmiar, ale nie więcej. Zwykle zajmuje to k. 30 minut (zależy od temperatury ciasta i otoczenia)
  4. Następnie odważamy po 80 g ciasta i formujemy małe kulki wtłaczając ciasto do środka i tworząc napiętą powierzchnię kulki. Odstawiamy na blat do wyrośnięcia pod przykryciem. Pączki powinny przynajmniej podwoić swój pierwotny rozmiar. Obserwujemy ciasto i jeśli już więcej nie rośnie to wtedy przystępujemy do smażenia.
  5. W międzyczasie przygotowujemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Myjemy dokładnie pomarańcze i sparzamy wrzątkiem. Obieramy obieraczką do warzyw i kroimy np. w cieniutkie igiełki jak ja lub w kostkę. Przenosimy do rondla razem z cukrem i wodą i gotujemy do momentu, aż syrop zacznie się mienić i delikatnie zgęstnieje. Skórka powinna być półprzezroczysta. Trzeba uważać, żeby syrop za bardzo nie zgęstniał, bo wtedy cukier może się zacząć krystalizować na powrót. Przenosimy do słoiczka.
  6. Rozgrzewamy olej lub olej ze smalcem do 170-180 stopni i smażymy do lekko brązowego kolory z obu stron. Jeśli pojawią się bąble powietrza to od razu je przebijamy. Po usmażeniu odsączamy na ręcznikach papierowych o odstawiamy do ostygnięcia.
  7. Następnie ładujemy rękaw cukierniczy konfiturą z gorzkich pomarańczy i nadziewamy każdy pączek równą ilością nadzienia. Następnie dekorujemy pączki kandyzowaną skórką z pomarańczy. Jemy jak najświeższe.

 

Tytuł tego przepisu opisuje mój ideał pączka. Musi być świeżo usmażony, czyli chrupiący oraz powinien pachnieć i smakować pomarańczami. Przetestowałem ten przepis kilkukrotnie i za każdym razem jestem zachwycony tym połączeniem smażonego, drożdżowego ciasta z gorzkimi pomarańczami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab