informacja
Nowy przepis: Spróbuj słynnego ŻURAMENU - pierwszy oryginalny przepis tylko tutaj 🍜🥓
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Rabarbar Wiosenne święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa…
Zobacz więcej
Fermentacje / Mąka żytnia

Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni

Zrób domowy zakwas na żurek z naturalnego zakwasu na chleb żytni! To prosty sposób na…
Zobacz więcej
Przekąski / Jajka

Suszone żółtko albo "parmezan dla ubogich"

Suszone żółtko to kulinarny trik w stylu „parmezan dla ubogich” – intensywne w smaku, pełne…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Chleb żytni na zakwasie z miodem + przepis na zakwas

Poznaj prosty i sprawdzony przepis na aromatyczny chleb żytni na zakwasie z dodatkiem miodu. Dowiedz…
Zobacz więcej
Przekąski / Gorczyca

Domowa musztarda z koprem włoskim

Zrób domową musztardę z koprem włoskim – wyrazistą, lekko anyżową i idealnie zbalansowaną. Ten prosty…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Wędliny / Czosnek niedźwiedzi

Biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim

Domowa biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim – prosty przepis Sprawdź przepis na soczystą, aromatyczną białą…

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Czas
przygotowania
12 godzin
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy i kwaśne czarne porzeczki, które przełamują słodycz – to przepis inspirowany domowym smakiem, ale z autorskim twistem. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto i odkryj nowy wymiar karpatki!

Karpatka mojej mamy to był mój punkt odniesienia do tego przepisu. To było moje ulubione ciasto, moje uzależnienie. Dużo nie skłamię, jeśli powiem, że sam potrafiłem zjeść z pół blachy. Pewnie po tym ekscesie musiałem to odchorować, ale przykrych momentów już nawet nie pamiętam. W głowie zostało chrupiące ciasto ptysiowe z widocznymi górkami i pyszny budyniowy krem z wanilią. Do tego cukier puder, który rozsypywał się wszędzie jak ślady zbrodni.

Przepis mojej mamy chyba się nigdzie nie uchował, ona też dawno nie robiła tego ciasta. Natomiast ten mój przepis inspirowany jest recepturą na "Karpatkę mojej mamy" Przemysława Klimy z książki Fun Dining. Najpierw odtworzyłem jego przepis 1:1, a potem zacząłem wprowadzać moje modyfikacje, dostosowałem też proporcje do mojej blaszki. Na koniec wpadłem na pomysł przełamania pysznej, ale lekko monotonnej karpatki dodatkiem owoców. Mój wybór padł na kwaśne w swojej istocie i bardzo charakterne czarne porzeczki. Ich dodatek sprawia, że robi się z karpatki zupełnie inne ciasto, ale najważniejsze, że to wszystko do siebie pasuje. Co ciekawe, porzeczki są dostępne cały rok w postaci mrożonej praktycznie w każdym supermarkecie. Jeśli z jakiegoś względu uznacie, że to pogwałcenie świętości to mam dla was dobrą informację - nie musicie dodawać tych porzeczek (tylko nie mówcie nikomu).

Karpatka, chociaż w swojej istocie jest prostym ciastem, to wykonanie jest trochę skomplikowane i czasochłonne. Uwierzcie mi, że jednak warto poświęcić jej tych parę godzin, z czego większość to czas stygnięcia i chłodzenia. Starałem się opisać proces najjaśniej jak potrafiłem, ale jeśli coś dla was będzie dalej niejasne to dajcie znać w komentarzach lub napiszcie do mnie na socialach.

Spróbuj też moich innych podkręconych deserów.

Składniki

Ciasto parzone

  • 350 g jajek (6-7)

  • 250 g mąki pszennej

  • 450 g mleka

  • 250 g masła

  • 5 g soli

  • 15 g cukru

Krem waniliowy

  • 800 ml mleka

  • 350 g śmietanki

  • 200 g żółtek (8-9 jaj)

  • 150 g cukru

  • 65 g mąki pszennej

  • 35 g mąki ziemniaczanej

  • 12 g żelatyny w proszku

  • 4 laski wanilii

Dodatki

  • 600 g czarnych porzeczek
  • 5 łyżek cukru
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

Ciasto na karpatkę:

  1. W rondlu podgrzej mleko z masłem, solą i cukrem. Kiedy zacznie się gotować zmniejsz grzanie do 1/4 mocy, dodaj mąkę i sylikonową szkatułą zacznij mieszać aż zgęstnieje. Mieszaj dalej przez kilka minut aż ciasto porządnie się zaparzy i będzie gładkie, świecące i nie będzie przywierało do rondla. Odstaw pod przykryciem do przestygnięcia (ok. 40 stopni).
  2. Przełóż ciasto do robota planetarnego z końcówką do ucierania (gumowa końcówka). Jednak można to zrobić ręcznie za pomocą szpatuły. Zacznij dodawać pojedynczo jajka. Można też je wcześniej po odważeniu wlewać w kilku porcjach. Po każdej porcji dokładnie mieszamy, aż jajko się wchłonie. Dopiero wtedy dodajemy kolejną porcję. Kiedy ciasto będzie gładkie i lśniące dzielimy je na pół.
  3. Blachę (moja ma 23x33 cm) wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź ciasto tworząc gdzieniegdzie górki i doliny, żeby blaty wyrosły tworząc górzyste Karpaty. Nastaw piekarnik na 230 stopni i piecz w tej temperaturze przez 15-20 minut, aż blaty wyrosną tworząc górki i doliny i delikatnie się przyrumieni.

Krem do karpatki i porzeczki:

  1. Do rondla wlej mleko, wsyp połowę (6 g) żelatyny i zostaw na 10 minut. Dodaj też ziarna z 4 lasek wanilii i zatop opróżnione strąki. Zagotuj mleko z żelatyną i wanilią mieszając od czasu do czasu. Utrzymuj gorące (ale nie wrzące) do momentu kiedy skończy się proces z następnym punkcie.
  2. W robocie planetarnym utrzyj żółtka z cukrem. Kiedy masa zacznie się ucierać i zmieniać kolor dodawaj w porcjach mąkę pszenną z ziemniaczaną wymieszane razem. Kiedy mikstura będzie biała i bez grudek cukru to ciągle mieszając wlej połowę gorącego mleka (bez strąków wanilii, które usuń). Chodzi o to, żeby masa jajeczna się zahartowała. Następnie płyn z miksera wlej do pozostałego mleka w rondu także ciągle mieszając. Mieszaj miksturę w rondlu podgrzewając na wolnym ogniu aż całość zgęstnieje i będzie gładka bez grudek. Odstaw pod przykryciem do ostygnięcia.
  3. Resztę żelatyny (6 g) wymieszaj z kremówką i odczekaj 10 minut, żeby żelatyna zaczęła się rozpuszczać. Podgrzewaj delikatnie mieszając do rozpuszczenia żelatyny. Śmietana nie powinna w żadnym wypadku przekroczyć temp 40-50 stopni. Można to zrobić np. w mikrofalówce na 30 sekund, żeby nie brudzić większego naczynia. Po rozpuszczeniu żelatyny śmietankę schłodź w lodówce, żeby śmietana się lepiej ubijała. Ubij śmietanę za pomocą miksera lub robota planetarnego na sztywną pianę.
  4. Wyciągnij ostudzoną masę budyniową i wymieszaj dokładnie szpatułą. Dodawaj bitą śmietanę w 4 transzach za każdym razem delikatnie wmieszając w budyń. Chodzi o to, żeby agresywne mieszanie nie pozbawiło całości efektu puszystości o który nam chodzi. Odstaw do lodówki pod przykryciem do czasu połączenia z blatami ciasta.
  5. W międzyczasie dodaj na patelnię 600 g czarnych porzeczek (mogą być mrożone) i 5 łyżek cukru. Przesmaż, aż porzeczki puszczą sok i sos zgęstnieje. Ostudź.

Złożenie karpatki:

Połowę kremu nałóż na jeden blat. Wyrównaj szpatułą. Na to nałóż delikatnie warstwę porzeczek i resztę kremu. Ułóż górną warstwę (ładniejszą) ciasta i delikatnie przyciśnij.. Można też przykleić papier do pieczenia na bokach, żeby krem i porzeczki nie wyciekały. Karpatkę przełóż do lodówki na kilka godzin, żeby krem zgęstniał. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy i kwaśne czarne porzeczki, które przełamują słodycz – to przepis inspirowany domowym smakiem, ale z autorskim twistem. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto i odkryj nowy wymiar karpatki!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab