powiadomienie
Sprawdź ten sposób na cudownie miękkiego maślanego kurczaka z chrupiącą skórką 🐔🍗
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
8
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Ten deser bez cukru powstał z potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego podczas tak zwanej "redukcji". Oczywiście okazało się, że sernik pistacjowy na zimno nawet po odjęciu cukru i zastąpieniu erytrolem ma ponad 220 kcal na 100 g. Ma to sens jeśli się liczy swoje zjedzone kalorie i 250 gramową porcję doliczy się do dziennego bilansu. Jeśli jednak nie liczycie spożytej energii zbyt dokładnie to równie dobrze możecie zamienić erytrol z tabelki na 100 g cukru. Można też dodatkowo odchudzić serniczek, ale o tym w przepisie poniżej.

Co do podstawowych zalet tego deseru - to sernik pistacjowy na zimno jest po prostu pyszny. Kremowy, mleczny, z nutą pistacjową oraz dający dodatkową przyjemność z chrupania startej czekolady. Coś co poprawi humor nie tylko na diecie. Nie wymaga pieczenia, dodawania żelatyny ani innych dodatków spożywczych. Całą robotę robią tutaj składniki i o jakość ich powinniśmy zadbać. Szczególnie jeśli chodzi o pastę pistacjową. Sprawdźcie czy ma w składnie tylko pistacje. Smak i konsystencja będzie się brała także z użytego serka kremowego, a są różne na rynku. Unikajcie tych solonych. W przepisie dodaję nieco soli, ale jest to o wiele mniej niż zawierają posolone serki. Zwróćcie uwagę na maślankę w proszku. Jest to moje odkrycie ostatnich miesięcy. Dodaję ją często do róznych wypieków, żeby podnieść wrażenie kremowości i mleczności. Jeśli nie uda wam się jej kupić można zamienić na mleko w proszku lub serwatkę.

Taki sernik można przełożyć do dużej miski lub napełnić mniejsze, indywidualne pojemniczki i obsypać czekoladą.

Składniki

Sernik bez cukru

  • 800 g serka kremowego (niesolony)
  • 250 g mascarpone
  • 150 g pasty pistacjowej 100%
  • 100 g maślanki w proszku
  • 170 g erytrolu
  • 15 g soku z cytryny
  • 7 g soli morskiej
  • 100 g czekolady 70% kakao do posypania

Wykonanie

Zanim zaczniesz mieszać składniki warto rozdrobnić erytrol na proszek. Najlepiej do tego celu nada się elektryczna maszynka do kawy, taka z ostrzami. Taki puder rozpuści się szybciej, a kryształ będzie potrzebował ok. 10 minut, żeby się wchłonąć. Do pracy będzie potrzebny mikser, najlepiej planetarny z taką przystawką gumową do ucierania kremów. Może być też zwykły mikser ręczny. Przyda się też dobra sylikonowa szpatuła.

  1. Przepis jest bardzo prosty, ponieważ wszystkie składniki odważone przekładamy do miksera i ucieramy na gładki mus. Tak jak pisałem wcześniej najlepiej erytrol wstępnie zmielić na puder, szybciej się rozpuści. Można dodać też odrobinę skórki z cytryny lub dobrego aromatu cytrynowego. Co jakiś czas wyciagamy mieszadło i za pomocą szpatuły ściągamy niewymieszane składniki. Tak samo ze ścianek misy. Mieszamy do momentu rozpuszczenia erytrolu.
  2. Czekoladę łamiemy na mniejsze części i wkładamy na chwilę do zamrażarki, żeby się łatwiej ścierało. Można to zrobić jakąkolwiek tarką o małych oczkach. Sernik przekładamy do naczynia, w którym będziemy podawać lub dzielimy na indywidulane porcje. Posypujemy obficie startą czekoladą. Można podawać od razu lub z lodówki, w której trzymamy sernik pod przykryciem maksymalnie kilka dni.

 

Ten przepis ma policzone składniki makro i prezentują się one tak (na 100g):

  • energia: 221 kcal
  • tłuszcze: 15.26g
  • węglowodany: 22.46g
  • białko: 10.21g

Jak ewentualnie jeszcze zmniejszyć kaloryczność tego sernika? Możemy w ogóle zrezygnować z mascarpone, a serek kremowy zamienić na wersję o obniżonej zawartości tłuszczu. Można też poszukać zamiennika maślanki w proszku w postaci koncentratów białkowych. Podobna kaloryczność, ale energia bierze się z wysokiej zawartości białka. Co do pasty pistacjowej, to tutaj bym zostawił proporcje, jeśli dalej miałby to być sernik pistacjowy.

 

Ten deser bez cukru powstał z potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego podczas tak zwanej "redukcji". Oczywiście okazało się, że sernik pistacjowy na zimno nawet po odjęciu cukru i zastąpieniu erytrolem ma ponad 220 kcal na 100 g. Ma to sens jeśli się liczy swoje zjedzone kalorie i 250 gramową porcję doliczy się do dziennego bilansu. Jeśli jednak nie liczycie spożytej energii zbyt dokładnie to równie dobrze możecie zamienić erytrol z tabelki na 100 g cukru. Można też dodatkowo odchudzić serniczek, ale o tym w przepisie poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab