powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
8
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Ten deser bez cukru powstał z potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego podczas tak zwanej "redukcji". Oczywiście okazało się, że sernik pistacjowy na zimno nawet po odjęciu cukru i zastąpieniu erytrolem ma ponad 220 kcal na 100 g. Ma to sens jeśli się liczy swoje zjedzone kalorie i 250 gramową porcję doliczy się do dziennego bilansu. Jeśli jednak nie liczycie spożytej energii zbyt dokładnie to równie dobrze możecie zamienić erytrol z tabelki na 100 g cukru. Można też dodatkowo odchudzić serniczek, ale o tym w przepisie poniżej.

Co do podstawowych zalet tego deseru - to sernik pistacjowy na zimno jest po prostu pyszny. Kremowy, mleczny, z nutą pistacjową oraz dający dodatkową przyjemność z chrupania startej czekolady. Coś co poprawi humor nie tylko na diecie. Nie wymaga pieczenia, dodawania żelatyny ani innych dodatków spożywczych. Całą robotę robią tutaj składniki i o jakość ich powinniśmy zadbać. Szczególnie jeśli chodzi o pastę pistacjową. Sprawdźcie czy ma w składnie tylko pistacje. Smak i konsystencja będzie się brała także z użytego serka kremowego, a są różne na rynku. Unikajcie tych solonych. W przepisie dodaję nieco soli, ale jest to o wiele mniej niż zawierają posolone serki. Zwróćcie uwagę na maślankę w proszku. Jest to moje odkrycie ostatnich miesięcy. Dodaję ją często do róznych wypieków, żeby podnieść wrażenie kremowości i mleczności. Jeśli nie uda wam się jej kupić można zamienić na mleko w proszku lub serwatkę.

Taki sernik można przełożyć do dużej miski lub napełnić mniejsze, indywidualne pojemniczki i obsypać czekoladą.

Składniki

Sernik bez cukru

  • 800 g serka kremowego (niesolony)
  • 250 g mascarpone
  • 150 g pasty pistacjowej 100%
  • 100 g maślanki w proszku
  • 170 g erytrolu
  • 15 g soku z cytryny
  • 7 g soli morskiej
  • 100 g czekolady 70% kakao do posypania

Wykonanie

Zanim zaczniesz mieszać składniki warto rozdrobnić erytrol na proszek. Najlepiej do tego celu nada się elektryczna maszynka do kawy, taka z ostrzami. Taki puder rozpuści się szybciej, a kryształ będzie potrzebował ok. 10 minut, żeby się wchłonąć. Do pracy będzie potrzebny mikser, najlepiej planetarny z taką przystawką gumową do ucierania kremów. Może być też zwykły mikser ręczny. Przyda się też dobra sylikonowa szpatuła.

  1. Przepis jest bardzo prosty, ponieważ wszystkie składniki odważone przekładamy do miksera i ucieramy na gładki mus. Tak jak pisałem wcześniej najlepiej erytrol wstępnie zmielić na puder, szybciej się rozpuści. Można dodać też odrobinę skórki z cytryny lub dobrego aromatu cytrynowego. Co jakiś czas wyciagamy mieszadło i za pomocą szpatuły ściągamy niewymieszane składniki. Tak samo ze ścianek misy. Mieszamy do momentu rozpuszczenia erytrolu.
  2. Czekoladę łamiemy na mniejsze części i wkładamy na chwilę do zamrażarki, żeby się łatwiej ścierało. Można to zrobić jakąkolwiek tarką o małych oczkach. Sernik przekładamy do naczynia, w którym będziemy podawać lub dzielimy na indywidulane porcje. Posypujemy obficie startą czekoladą. Można podawać od razu lub z lodówki, w której trzymamy sernik pod przykryciem maksymalnie kilka dni.

 

Ten przepis ma policzone składniki makro i prezentują się one tak (na 100g):

  • energia: 221 kcal
  • tłuszcze: 15.26g
  • węglowodany: 22.46g
  • białko: 10.21g

Jak ewentualnie jeszcze zmniejszyć kaloryczność tego sernika? Możemy w ogóle zrezygnować z mascarpone, a serek kremowy zamienić na wersję o obniżonej zawartości tłuszczu. Można też poszukać zamiennika maślanki w proszku w postaci koncentratów białkowych. Podobna kaloryczność, ale energia bierze się z wysokiej zawartości białka. Co do pasty pistacjowej, to tutaj bym zostawił proporcje, jeśli dalej miałby to być sernik pistacjowy.

 

Ten deser bez cukru powstał z potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego podczas tak zwanej "redukcji". Oczywiście okazało się, że sernik pistacjowy na zimno nawet po odjęciu cukru i zastąpieniu erytrolem ma ponad 220 kcal na 100 g. Ma to sens jeśli się liczy swoje zjedzone kalorie i 250 gramową porcję doliczy się do dziennego bilansu. Jeśli jednak nie liczycie spożytej energii zbyt dokładnie to równie dobrze możecie zamienić erytrol z tabelki na 100 g cukru. Można też dodatkowo odchudzić serniczek, ale o tym w przepisie poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab