informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
8
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Ten deser bez cukru powstał z potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego podczas tak zwanej "redukcji". Oczywiście okazało się, że sernik pistacjowy na zimno nawet po odjęciu cukru i zastąpieniu erytrolem ma ponad 220 kcal na 100 g. Ma to sens jeśli się liczy swoje zjedzone kalorie i 250 gramową porcję doliczy się do dziennego bilansu. Jeśli jednak nie liczycie spożytej energii zbyt dokładnie to równie dobrze możecie zamienić erytrol z tabelki na 100 g cukru. Można też dodatkowo odchudzić serniczek, ale o tym w przepisie poniżej.

Co do podstawowych zalet tego deseru - to sernik pistacjowy na zimno jest po prostu pyszny. Kremowy, mleczny, z nutą pistacjową oraz dający dodatkową przyjemność z chrupania startej czekolady. Coś co poprawi humor nie tylko na diecie. Nie wymaga pieczenia, dodawania żelatyny ani innych dodatków spożywczych. Całą robotę robią tutaj składniki i o jakość ich powinniśmy zadbać. Szczególnie jeśli chodzi o pastę pistacjową. Sprawdźcie czy ma w składnie tylko pistacje. Smak i konsystencja będzie się brała także z użytego serka kremowego, a są różne na rynku. Unikajcie tych solonych. W przepisie dodaję nieco soli, ale jest to o wiele mniej niż zawierają posolone serki. Zwróćcie uwagę na maślankę w proszku. Jest to moje odkrycie ostatnich miesięcy. Dodaję ją często do róznych wypieków, żeby podnieść wrażenie kremowości i mleczności. Jeśli nie uda wam się jej kupić można zamienić na mleko w proszku lub serwatkę.

Taki sernik można przełożyć do dużej miski lub napełnić mniejsze, indywidualne pojemniczki i obsypać czekoladą.

Składniki

Sernik bez cukru

  • 800 g serka kremowego (niesolony)
  • 250 g mascarpone
  • 150 g pasty pistacjowej 100%
  • 100 g maślanki w proszku
  • 170 g erytrolu
  • 15 g soku z cytryny
  • 7 g soli morskiej
  • 100 g czekolady 70% kakao do posypania

Wykonanie

Zanim zaczniesz mieszać składniki warto rozdrobnić erytrol na proszek. Najlepiej do tego celu nada się elektryczna maszynka do kawy, taka z ostrzami. Taki puder rozpuści się szybciej, a kryształ będzie potrzebował ok. 10 minut, żeby się wchłonąć. Do pracy będzie potrzebny mikser, najlepiej planetarny z taką przystawką gumową do ucierania kremów. Może być też zwykły mikser ręczny. Przyda się też dobra sylikonowa szpatuła.

  1. Przepis jest bardzo prosty, ponieważ wszystkie składniki odważone przekładamy do miksera i ucieramy na gładki mus. Tak jak pisałem wcześniej najlepiej erytrol wstępnie zmielić na puder, szybciej się rozpuści. Można dodać też odrobinę skórki z cytryny lub dobrego aromatu cytrynowego. Co jakiś czas wyciagamy mieszadło i za pomocą szpatuły ściągamy niewymieszane składniki. Tak samo ze ścianek misy. Mieszamy do momentu rozpuszczenia erytrolu.
  2. Czekoladę łamiemy na mniejsze części i wkładamy na chwilę do zamrażarki, żeby się łatwiej ścierało. Można to zrobić jakąkolwiek tarką o małych oczkach. Sernik przekładamy do naczynia, w którym będziemy podawać lub dzielimy na indywidulane porcje. Posypujemy obficie startą czekoladą. Można podawać od razu lub z lodówki, w której trzymamy sernik pod przykryciem maksymalnie kilka dni.

 

Ten przepis ma policzone składniki makro i prezentują się one tak (na 100g):

  • energia: 221 kcal
  • tłuszcze: 15.26g
  • węglowodany: 22.46g
  • białko: 10.21g

Jak ewentualnie jeszcze zmniejszyć kaloryczność tego sernika? Możemy w ogóle zrezygnować z mascarpone, a serek kremowy zamienić na wersję o obniżonej zawartości tłuszczu. Można też poszukać zamiennika maślanki w proszku w postaci koncentratów białkowych. Podobna kaloryczność, ale energia bierze się z wysokiej zawartości białka. Co do pasty pistacjowej, to tutaj bym zostawił proporcje, jeśli dalej miałby to być sernik pistacjowy.

 

Ten deser bez cukru powstał z potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego podczas tak zwanej "redukcji". Oczywiście okazało się, że sernik pistacjowy na zimno nawet po odjęciu cukru i zastąpieniu erytrolem ma ponad 220 kcal na 100 g. Ma to sens jeśli się liczy swoje zjedzone kalorie i 250 gramową porcję doliczy się do dziennego bilansu. Jeśli jednak nie liczycie spożytej energii zbyt dokładnie to równie dobrze możecie zamienić erytrol z tabelki na 100 g cukru. Można też dodatkowo odchudzić serniczek, ale o tym w przepisie poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab