informacja
Nowy przepis: Jak smażyć frytki? Zobacz test odmian ziemniaków i technik smażenia
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Grzyby Jabłka Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Dania główne / Grzyby

Kanye East - Kanie jak schabowy w chrupiącej panierce

Najlepszy sposób na chrupiące kanie jak schabowy smażone w chrupiącej panierce z kremowym puree ziemniaczanym
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Grzyby

Rosół Drwala na żywym ogniu

Wiadomo, że grillowane mięso czy warzywa są smaczniejsze niż surowe, więc dlaczego nie przygotować na…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem…
Zobacz więcej
Przetwory / Jabłka

Ketchup jabłkowy

Przepis ten publikuję dzięki uprzejmości krakowskiej knajpy Multi Qlti, dla której opracowałem tę recepturę. Ketchup…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Borowikowe tosty z serem i orzechami włoskimi

Prosta przekąska do zrobienia w pełni grzybowego sezonu. Spróbujcie tego chrupiącego tosta z borowikami, orzechami…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

BORYDZ - kremowy sos rydzowy ze śmietaną i miso

Kremowy sos na bazie świeżych, leśnych rydzów z dodatkiem masła, śmietanki oraz jasnego miso.
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Comfort food / Fasola

Fasola piękny jaś + borowiki + pikantna kiełbasa nduja

Cudowna i mięsista fasola piękny jaś w towarzystwie smażonych borowików i lekko pikantnego sosu na…

Pączki nadziane miodem z jogurtem i orzechami włoskimi (po grecku)

Czas
przygotowania
180 minut
Liczba
porcji
ok. 15-20 małych pączków
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Po raz kolejny łapię się na tym, że zaskakują mnie najprostsze połączenia produktów. Tak było właśnie podczas podróży do Aten. Nie spodziewałem się, że w moim osobistym TOP 5, tego co tam zjadłem będą dwa desery i oba będą zawierały jogurt i miód. Można powiedzieć, parafrazując, że jest to kraina jogurtem i miodem płynąca. A jak jeszcze spadnie na nią trochę włoskich orzechów, robi się jeszcze pyszniej.

Sprawdź też przepis na:

Tym tropem trafiłem na superpopularne w Grecji śniadanie składające się właśnie z jogurtu, miodu i orzechów. Jak się tym najeść spytacie? Otóż nie wiem, ale jest to pyszne. Później natknęliśmy się na pączkarnię "Lokumades", co po grecku oznacza... pączki. Wizyta tam była niczym powiew świeżego powietrza. Pączki do tej pory traktowałem z dystansem, który zanikał jedynie raz w roku. Tam, okazało się, że pączki mogą mieć przeróżne nadzienia i toppingi. Nie tylko słodkie. Jadłem dla przykładu pączki z serem feta. Pyszne! Jednak dopiero pączki z lodami jogurtowymi i miodem otworzyły moje serce do końca.

Kiedy wróciłem, wiedziałem że będę chciało powtórzyć ten deser w domu. Tak się złożyło, że napisała do mnie Bakoma, czyli producent jogurtu Naturalnego Gęstego. Jest on mniej tłusty niż grecki, ale tak samo cudownie gęsty, czyli nadaje się pomyślałem! Jogurtu zamierzałem użyć jako sosu w połączeniu z miodem oczywiście, ale pracując nad przepisem na ciasto do pączków wpadłem na pomysł, żeby zamienić maślankę, którą zwykle dodaję (np. w przepisie na pączki ziemniaczane), na jogurt właśnie. Czyli całe opakowanie zużyłem i nic nie zostaje. Idealnie. Polecam dodawać taki kwaśny nabiał do ciasta drożdżowego, dzięki czemu dostajemy dodatkowy, kwaśny smak <3.

Co do miodu, po prostu go kocham. To chyba oczywiste? W domu miałem jednak tylko taki skrystalizowany. Pomyślałem od razu, żeby go stopić w kąpieli wodnej. Jednak coś mnie tchnęło i wymyśliłem, żeby takim skrystalizowanym miodem nadziewać moje pączki. Kiedy ciasto będzie się smażyć, miód sam się rozpuści i podczas jedzenia będzie wypływał niczym wewnętrzny sos. Pomysł na prezentację jest prosty. Smażę małe pączki, żeby umieścić je w misce.

EDIT: Przepis pierwotnie powstał we współpracy z marką Bakoma, a poniżej zachowuję z kronikarskiego obowiązku treść pierwotnego wpisu sponsorowanego.
Na dno dodaję kilka łyżek jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma, który wcześniej mieszam trochę widelcem, na tym układam kilka nadzianych miodem pączków. Wszystko polewam płynnym miodem i posypuję pokruszonymi orzechami włoskimi. Sezonowo można dodać figi albo winogrona. Smacznego i dajcie znać czy czy zrobiliście sami i czy wam smakowało?

Składniki

Ciasto

  • 500 gramów mąki pszennej 500
  • 2 jajka
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 30 ml wódki
  • 100 ml roztopionego masła
  • łyżeczka soli morskiej
  • łyżeczka cynamonu i gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • skrystalizowany miód na nadzienie

Dodatki

  • reszta jogurtu jako dip
  • orzechy włoskie
  • jabłko
  • minimum litr oleju rzepakowego do smażenia

Sprzęt

  • miska
  • garnek z grubym dnem do smażenia
  • ręczniki papierowe
  • łyżka cedzakowa do smażenia na głębokim tłuszczu w

Wykonanie

  1. Wykonanie ciasta drożdżowego jest bardzo proste. Nikomu nie powinno sprawić trudności. Na jakieś pół godziny przed mieszaniem ciasta wbij do miski 2 jajka i 200 gramów jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma. Wymieszaj trzepaczką i odstaw na blacie kuchennym, żeby mikstura się ociepliła. Roztop delikatnie też 100 gramów masła.
  2. Do miski lub dzieży miksera przesiej 500 gramów mąki pszennej (najlepiej typu 500). Dodaj saszetkę suchych drożdży, łyżeczkę soli, łyżeczkę cynamonu i gałki muszkatołowej. Wymieszaj. Dodaj miksturę jajeczno jogurtową i masło. Wymieszaj wstępnie i dodaj wódkę. Wódka ma za zadanie powstrzymać nadmierne "picie" tłuszczu przez nasze pączki". Wyrabiaj kilka minut ręcznie lub w mikserze na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie przełóż do 3x większej miski i zakryj folią. Odstaw na godzinę do półtorej.
  3. Po wyrośnięciu ciasta odważ ok. 50 gramowe kulki. Ciasto rozpłaszcz w dłoniach (nie powinno się lepić do dłoni, ale powinno się zlepiać samo ze sobą) i nakładaj po łyżeczce skrystalizowanego miodu na środek. Zalep wszystkie boki w kulkę i dłońmi nadaj odpowiedni kształt. Pączki powinny wyrastać jeszcze 20-30 minut przez smażeniem. Jeśli okaże się, że ciasto z miodem się nie lepi, pączki można nadziać za pomocą zwykłej strzykawki z płynnymi miodem po usmażeniu.
  4. Smażyć na złoty kolor w oleju rozgrzanym do 170 stopni (użyj termometra). Każdy pączek dokładnie odsącz na ręcznikach papierowych. Podawaj z jogurtem, miodem, orzechami i jabłkiem pokrojonym w kostkę. Można dodać też do dekoracji figę lub winogrona.

Co do miodu, po prostu go kocham. To chyba oczywiste? W domu miałem jednak tylko taki skrystalizowany. Pomyślałem od razu, żeby go stopić w kąpieli wodnej. Jednak coś mnie tchnęło i wymyśliłem, żeby takim skrystalizowanym miodem nadziewać moje pączki. Kiedy ciasto będzie się smażyć, miód sam się rozpuści i podczas jedzenia będzie apetycznie wypływać. Pomysł na prezentację jest prosty. Smażę małe pączki, żeby umieścić je w misce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab