promocja produktowa
4 magiczne posypki + chrupiący olej chilli gratis - było 172 zł, teraz tylko 137 zł
sprawdź zamknij informację

Sezon na Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw specjalny - 4 Posypki + Chrupiący Olej Chilli GRATIS

Zestaw 5 produktów kosztuje 137 zł czyli Chrupiący Olej Chilli kosztujący 36 zł jest za…
Zobacz więcej
Desery / Rabarbar

Lody rabarbarowe z drożdżami, kruszonką i redukcją kompotu z rabarbaru

Pomysł na ten deser tlił się we mnie od dawna. Najpierw spróbowałem sodów o smaku…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…

Pączki ziemniaczane z twarogiem i bekonowym cukrem

Czas
przygotowania
3 godziny
Liczba
porcji
12
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Pomysł na pączki ziemniaczane nie jest nowy, chociaż ja pierwszy raz spotkałem się z nim w 2016 roku na warsztatach z Joanną Jakubiuk w Krzesku (destylarnia Chopina). W ogóle wtedy świętowaliśmy ziemniaczane plony i robiliśmy wszystko z ziemniaków. Co ciekawe, drugi raz te pączki jadłem o dziwo na kolejnych warsztatach z Joanną, tym razem organizowanych przez magazyn Usta (Święto Wsi). Jak zwykle pączków nie tykam, tam płakałem, że zrobiliśmy ich tak mało. Pomyślałem więc, że skorzystam z tego zacnego przepisu i zrobię go trochę inaczej.
Po pierwsze, dlaczego ziemniaki? Pączki dzięki tej wspaniałej bulwie są w środku wilgotne i zarazem nieznośnie delikatne. Gdyby dać komuś do spróbowania, pewnie nie odgadłby, że są tam ziemniaki. Z tego co pamiętam Joanna Jakubiuk gotowała ziemniaki w mundurkach, a potem przeciskała je przez specjalną prasę. Ja takiej prasy nie mam, więc zrobiłem klasyczne puree. Po drugie, twaróg. Takie pączki kojarzą mi się oczywiście z dzieciństwem, kiedy babcia z mamą robiły takie minipączki lub tzw. oponki z białym serem. Z tego co słyszałem (ale sam nie jadłem) to Włosi robią swoje pączki z ricottą. Widziałem jednak, że w ich przepisach nie dodaje się drożdży, a dla mnie pączki powinny trochę wyrosnąć i mieć puszystą konsystencję.
Pączków nie trzeba niczym nadziewać, samo ciasto z ziemniakami i twarogiem jest nadzieniem ;-). Żeby dopełnić zniszczenia zrobiłem cukier aromatyzowany bekonem. Co zrobiłem? Usmażyłem boczek na chrupko. Dokładnie odsączyłem z nadmiaru tłuszczu, wystudziłem i zmieliłem w malakserze na proszek. Następnie dodałem drobny cukier i trochę cynamonu. Chyba nie muszę tłumaczyć, że jest to dobre? 😀

Składniki

Składniki na 10-15 pączków

  • 130 ml maślanki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20 gramów drożdży lub 1/2 saszetki
  • 200 gramów ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 2 jajka
  • 25 ml ziemniaczanej wódki
  • 375 gramów mąki pszennej 450-550
  • 150-200 gramów półtłustego twarogu, dobrze osuszonego na ręcznikach papierowych
  • pół łyżeczki soli
  • półtora litra tłuszczu do smażenia w wysokiej temperaturze (najlepiej smalec lub łój wołowy)

Składniki na bekonowy cukier

  • 100 gramów wędzonego boczku
  • 150 gramów drobnego cukru
  • łyżka cynamonu

Wykonanie

  1. Maślankę w pokojowej temperaturze przelej do miski i dodaj 2 łyżeczki cukru oraz drożdże. Dobrze wymieszaj do rozpuszczenia cukru i drożdży i odstaw w ciepłe miejsce do wytworzenia pianki (15-20 minut).
  2. Ugotowane w mundurkach ziemniaki obierz i przeciśnij przez prasę do ziemniaków lub zrób puree za pomocą blendera. Dodaj do roztrzepanych jajek. Do tego dodaj pół łyżeczki soli i wódkę. Dodaj pokruszony twaróg i zmiksuj wszystko razem.
  3. Do takiej masy dodaj maślankę z drożdżami i mąkę. Wyrabiaj ciasto kilka minut za pomocą robota lub ręcznie. Ciasto powinno mieć dosyć luźną konsystencję. Będzie się lepiło.
  4. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę - dwie. Po tym czasie można wstawić ciasto do lodówki na całą noc i wyciągnąć 2 godziny wcześniej przed smażeniem.
  5. Jakieś pół godziny prze smażeniem uformuj kulki z ciasta. W tym celu przygotuj najlepiej sylikonową matę i olej rzepakowy. Nasmaruj ręce olejem i nabierz sporą łyżkę ciasta. Uformuj kulkę i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.
  6. Tłuszcz rozgrzej do 170 stopni (użyj termometru). Ja wymieszałem 500 gramów łoju wołowego z kilogramem oleju rzepakowego. Smaż do uzyskania rumianej skorupki.
  7. Żeby zrobić bekonowy cukier podsmaż bekon na chrupko. Odsącz na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu i ostudź. Zblenduj na drobny proszek i dodaj cukier z cynamonem. Blenduj jeszcze kilka sekund. W takim proszku obtocz świeżo usmażone pączki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab