Pieczone śliwki z orzechami z miodem i koniakiem

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Jak wiecie, do deserów mam bardzo mieszane podejście. Z jednej strony lubię je jeść, ale panicznie boję się je robić. Prezentacja słodyczy to jest zupełnie inna bajka i szczerze podziwiam cukierników, którzy są dla mnie niczym artyści. Jak widać na załączonych obrazkach, kolokwailnie mówiąc, olałem część prezentacyjną i skupiłem się na smaku i konsystencji.
Deser jest tak prosty, że zrobiła by go średnio wytresowana małpa. Powstał zupełnie przez przypadek. Po prostu, wszystkie potrzebne składniki magicznie znalazły się w zasięgu moich rąk, a zaszłą potrzeba zrobienia szybko czegoś słodkiego. Przepis jest tylko inspiracją. Możecie podmieniać przyprawy, dolewać inego alkoholu czy doać innych orzechów, ale to co wam przedstawiam sprawdzi się w 100.


Składniki

Pieczone śliwki

  • kilogram śliwek, np. węgierek
  • szklanka orzechów włoskich
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek miodu
  • 1/3 szklanki koniaku lub brandy
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • łyżeczka goździków
  • 3 ziarna kardamonu
  • szczypta soli i pieprzu czarnego
  • kilka listków mięty do dekoracji (opcjonalnie)









Wykonanie

Śliwki wydryluj z pestek i przełóż do miski. Masło podgrzej i wymieszaj z miodem. Dodaj przyprawy i polej tą miksturą śliwki. Dolej koniaku lub brandy (ewentualnie whisky) i wymieszaj. Możesz macerować śliwki w tej miksturze kilka godzin lub upiec owoce od razu w piecu nagrzanym do 200 stopni przez ok. pół godziny.



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab