Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Pieczone śliwki z orzechami z miodem i koniakiem

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Jak wiecie, do deserów mam bardzo mieszane podejście. Z jednej strony lubię je jeść, ale panicznie boję się je robić. Prezentacja słodyczy to jest zupełnie inna bajka i szczerze podziwiam cukierników, którzy są dla mnie niczym artyści. Jak widać na załączonych obrazkach, kolokwailnie mówiąc, olałem część prezentacyjną i skupiłem się na smaku i konsystencji.
Deser jest tak prosty, że zrobiła by go średnio wytresowana małpa. Powstał zupełnie przez przypadek. Po prostu, wszystkie potrzebne składniki magicznie znalazły się w zasięgu moich rąk, a zaszłą potrzeba zrobienia szybko czegoś słodkiego. Przepis jest tylko inspiracją. Możecie podmieniać przyprawy, dolewać inego alkoholu czy doać innych orzechów, ale to co wam przedstawiam sprawdzi się w 100.


Składniki

Pieczone śliwki

  • kilogram śliwek, np. węgierek
  • szklanka orzechów włoskich
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek miodu
  • 1/3 szklanki koniaku lub brandy
  • łyżeczka cynamonu
  • 2-3 gwiazdki anyżu
  • łyżeczka goździków
  • szczypta soli i pieprzu czarnego









Wykonanie

Śliwki wydryluj z pestek i przełóż do miski. Masło podgrzej i wymieszaj z miodem. Dodaj przyprawy oraz posiekane orzechy i polej tą miksturą śliwki. Dolej koniaku lub brandy (ewentualnie whisky) i wymieszaj. Możesz macerować śliwki w tej miksturze kilka godzin lub upiec owoce od razu w piecu nagrzanym do 200 stopni przez ok. pół godziny. Deser świetnie się sprawdzi sam, na ciepło lub jako dodatek do lodów czy śniadania na słodko.



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab