informacja
Nowy przepis: Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza 🍞🍺
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…

Pieczone śliwki z orzechami z miodem i koniakiem

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Jak wiecie, do deserów mam bardzo mieszane podejście. Z jednej strony lubię je jeść, ale panicznie boję się je robić. Prezentacja słodyczy to jest zupełnie inna bajka i szczerze podziwiam cukierników, którzy są dla mnie niczym artyści. Jak widać na załączonych obrazkach, kolokwailnie mówiąc, olałem część prezentacyjną i skupiłem się na smaku i konsystencji.
Deser jest tak prosty, że zrobiła by go średnio wytresowana małpa. Powstał zupełnie przez przypadek. Po prostu, wszystkie potrzebne składniki magicznie znalazły się w zasięgu moich rąk, a zaszłą potrzeba zrobienia szybko czegoś słodkiego. Przepis jest tylko inspiracją. Możecie podmieniać przyprawy, dolewać inego alkoholu czy doać innych orzechów, ale to co wam przedstawiam sprawdzi się w 100.

Składniki

Pieczone śliwki

  • kilogram śliwek, np. węgierek
  • szklanka orzechów włoskich
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek miodu
  • 1/3 szklanki koniaku lub brandy
  • łyżeczka cynamonu
  • 2-3 gwiazdki anyżu
  • łyżeczka goździków
  • szczypta soli i pieprzu czarnego

Wykonanie

Śliwki wydryluj z pestek i przełóż do miski. Masło podgrzej i wymieszaj z miodem. Dodaj przyprawy oraz posiekane orzechy i polej tą miksturą śliwki. Dolej koniaku lub brandy (ewentualnie whisky) i wymieszaj. Możesz macerować śliwki w tej miksturze kilka godzin lub upiec owoce od razu w piecu nagrzanym do 200 stopni przez ok. pół godziny. Deser świetnie się sprawdzi sam, na ciepło lub jako dodatek do lodów czy śniadania na słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab