Magiczny składnik

Przepisy

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty – RYDZIE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym daniu. Oba składniki kocham osobno, ale zmieszane wydają mi się jeszcze bardziej atrakcyjne. Początkowo chciałem zrobić coś w stylu fasolki po bretońsku z rydzami, jednak poszedłem po radę na naszą grupę Magiczne Składniki na FB i skorzystałem z waszej inspiracji. Na sam bulion rydzowy pomysł podsunął Łukasz Szłapa, a na fasolę gotowaną z papryką wędzoną Krzysiek Kempisty. W ogóle ta fasola tak mi się spodobała, że wyciągam ją do osobnego przepisu na Fasolę Piękny Jaś w zalewie z wędzonej papryki.

Bulion rydzowy podbudowałem rosołem na pieczonych kurzych korpusach oraz warzywach. Dopiero w końcowym etapie dodałem grzybów. Smak można dodatkowo podbić suszonymi borowikami czy proszkiem z kani. Już sam rosół z rydzami jest jednak pyszny. Co ciekawe, rydze z rosołu najlepiej zjeść jak najszybciej, ponieważ następnego dnia stracą swój kolor, jednak chrupkość pozostaje. To jest właśnie chyba najlepsze w rydzach. Nie miękną i flaczeją. Są po prostu wspaniałe, szczególnie w połączeniu z lekko dymną fasolką zamiast makaronu. Musicie tego spróbować w rydzowym sezonie.

Sprawdź moje przepisy na inne ciekawe rosoły.

  • Składniki
  • Produkty
  • 4 litry wody
  • 1 kg rydzy
  • fasola Piękny Jaś w zalewie z wędzonej papryki
  • 50 g masła
  • 30-50 g suszonych borowików
  • 2 korpusy z kury lub kilogram skrzydełek
  • 1 duży por
  • 2 średnie cebule
  • pęczek cebuli dymki
  • 2 główki czosnku
  • 2 średnie korzenie pietruszki
  • łyżeczka ziela angielskiego (6-8 ziaren)
  • 2-3 liście laurowe
  • czarny pieprz i sól do smaku
  • 1 płaska łyżka proszku z suszonych kani (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka masła truflowego (opcjonalnie)
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś
Opublikowany
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Magiczne Składniki: , , , , , ,

Komentarze