promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

BORYDZ - kremowy sos rydzowy ze śmietaną i miso

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4-6
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Nazwa tego sosu czyli BORYDZ to efekt konkursu, który jesienią 2022 zrobiłem przed popupem mojego konceptu UOBIOD w warszawskim Warmucie. Szukałem pomysłu na nazwę dla kremowego sosu na bazie rydzów, ale któremu też nie brak charakteru. Zaproponowana przez obserwującą MS nazwa BORYDZ sprawiła, że długo się śmiałem i tak już zostało. Dla niewtajemniczonych na nazwa zawiera w sobie nazwisko bramkarza (m.in. Legii) Artura Boruca i rydzów. Proste i genialne.

Tak samo prosty i genialny jest mój sos na bazie świeżych rydzów. No może nie tak do końca prosty, ponieważ to nie tylko grzyby, masło śmietana sól i pieprz, ale coś więcej. Już jakiś czas temu odkryłem, że leśne grzyby dobrze się rozumieją na patelni z sosem sojowym. Tym razem użyłem jeszcze jasnego miso, które dodatkowo wpływa na konsystencję sosu. Dodatkowa sól praktycznie nie jest potrzebna. Taki sos, nie tylko świetnie komponuje się z kluskami śląskimi czy kopytkami, ale może iść na jednym talerzu także z jakimś zacnym kotletem.

Składniki

Sos rydzowy

  • 0,5 kg rydzy
  • 100 g masła
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka sproszkowanych borowików lub kani
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki skrobi, np. ziemniaczanej
  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki jasnego miso
  • kilka ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • sól do smaku

Dodatki

  • kluski, np. kluski śląskie lub kopytka
  • olej estragonowy
  • prażone orzechy laskowe
  • ogórki kiszone lub małosolne

Wykonanie

  1. Na patelni roztapiamy połowę masła i smażymy na złoto cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze kilka minut. Odsuwamy cebulę i czosnek na bok lub ściągamy na miseczkę.
  2. Na patelnię dodajemy pozostałe masło i smażymy na złoto pokrojone w mniejsze części rydze.
  3. Dolewamy kremówkę oraz większość bulionu. Resztę bulionu łączymy ze skrobią i zostawiamy na koniec. Dodajemy proszek z borowików, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, wędzoną paprykę o raz sos sojowy. Gotujemy wszystko 10-15 minut bez przykrycia.
  4. Na koniec w celu zagęszczenia dolewamy miksturę bulionu ze skrobią i ciągle mieszamy przez ok. 2 minuty.
  5. Sos wykańczamy pastą miso już po wyłączeniu grzania. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą jeśli sos okaże się za słony. W drugą stronę możemy dolać nieco wody.

Nazwa tego sosu czyli BORYDZ to efekt konkursu, który jesienią 2022 zrobiłem przed popupem mojego konceptu UOBIOD w warszawskim Warmucie. Szukałem pomysłu na nazwę dla kremowego sosu na bazie rydzów, ale któremu też nie brak charakteru. Zaproponowana przez obserwującą MS nazwa BORYDZ sprawiła, że długo się śmiałem i tak już zostało. Dla niewtajemniczonych na nazwa zawiera w sobie nazwisko bramkarza (m.in. Legii) Artura Boruca i rydzów. Proste i genialne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab