promocja produktowa
kup mój ebook – szparagi – 30 moich najlepszych przepisów i przetworów ⚪🍴🟢
teraz tylko 44 zł zamknij informację
powiadomienie
Sos holenderski 🇳🇱 do szparagów czy jajka, który zrobisz w kilka sekund 🥚👌
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…

BORYDZ - kremowy sos rydzowy ze śmietaną i miso

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4-6
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Nazwa tego sosu czyli BORYDZ to efekt konkursu, który jesienią 2022 zrobiłem przed popupem mojego konceptu UOBIOD w warszawskim Warmucie. Szukałem pomysłu na nazwę dla kremowego sosu na bazie rydzów, ale któremu też nie brak charakteru. Zaproponowana przez obserwującą MS nazwa BORYDZ sprawiła, że długo się śmiałem i tak już zostało. Dla niewtajemniczonych na nazwa zawiera w sobie nazwisko bramkarza (m.in. Legii) Artura Boruca i rydzów. Proste i genialne.

Tak samo prosty i genialny jest mój sos na bazie świeżych rydzów. No może nie tak do końca prosty, ponieważ to nie tylko grzyby, masło śmietana sól i pieprz, ale coś więcej. Już jakiś czas temu odkryłem, że leśne grzyby dobrze się rozumieją na patelni z sosem sojowym. Tym razem użyłem jeszcze jasnego miso, które dodatkowo wpływa na konsystencję sosu. Dodatkowa sól praktycznie nie jest potrzebna. Taki sos, nie tylko świetnie komponuje się z kluskami śląskimi czy kopytkami, ale może iść na jednym talerzu także z jakimś zacnym kotletem.

Składniki

Sos rydzowy

  • 0,5 kg rydzy
  • 100 g masła
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka sproszkowanych borowików lub kani
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki skrobi, np. ziemniaczanej
  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki jasnego miso
  • kilka ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • sól do smaku

Dodatki

  • kluski, np. kluski śląskie lub kopytka
  • olej estragonowy
  • prażone orzechy laskowe
  • ogórki kiszone lub małosolne

Wykonanie

  1. Na patelni roztapiamy połowę masła i smażymy na złoto cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze kilka minut. Odsuwamy cebulę i czosnek na bok lub ściągamy na miseczkę.
  2. Na patelnię dodajemy pozostałe masło i smażymy na złoto pokrojone w mniejsze części rydze.
  3. Dolewamy kremówkę oraz większość bulionu. Resztę bulionu łączymy ze skrobią i zostawiamy na koniec. Dodajemy proszek z borowików, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, wędzoną paprykę o raz sos sojowy. Gotujemy wszystko 10-15 minut bez przykrycia.
  4. Na koniec w celu zagęszczenia dolewamy miksturę bulionu ze skrobią i ciągle mieszamy przez ok. 2 minuty.
  5. Sos wykańczamy pastą miso już po wyłączeniu grzania. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą jeśli sos okaże się za słony. W drugą stronę możemy dolać nieco wody.

Nazwa tego sosu czyli BORYDZ to efekt konkursu, który jesienią 2022 zrobiłem przed popupem mojego konceptu UOBIOD w warszawskim Warmucie. Szukałem pomysłu na nazwę dla kremowego sosu na bazie rydzów, ale któremu też nie brak charakteru. Zaproponowana przez obserwującą MS nazwa BORYDZ sprawiła, że długo się śmiałem i tak już zostało. Dla niewtajemniczonych na nazwa zawiera w sobie nazwisko bramkarza (m.in. Legii) Artura Boruca i rydzów. Proste i genialne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab