informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

BORYDZ - kremowy sos rydzowy ze śmietaną i miso

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4-6
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Nazwa tego sosu czyli BORYDZ to efekt konkursu, który jesienią 2022 zrobiłem przed popupem mojego konceptu UOBIOD w warszawskim Warmucie. Szukałem pomysłu na nazwę dla kremowego sosu na bazie rydzów, ale któremu też nie brak charakteru. Zaproponowana przez obserwującą MS nazwa BORYDZ sprawiła, że długo się śmiałem i tak już zostało. Dla niewtajemniczonych na nazwa zawiera w sobie nazwisko bramkarza (m.in. Legii) Artura Boruca i rydzów. Proste i genialne.

Tak samo prosty i genialny jest mój sos na bazie świeżych rydzów. No może nie tak do końca prosty, ponieważ to nie tylko grzyby, masło śmietana sól i pieprz, ale coś więcej. Już jakiś czas temu odkryłem, że leśne grzyby dobrze się rozumieją na patelni z sosem sojowym. Tym razem użyłem jeszcze jasnego miso, które dodatkowo wpływa na konsystencję sosu. Dodatkowa sól praktycznie nie jest potrzebna. Taki sos, nie tylko świetnie komponuje się z kluskami śląskimi czy kopytkami, ale może iść na jednym talerzu także z jakimś zacnym kotletem.

Składniki

Sos rydzowy

  • 0,5 kg rydzy
  • 100 g masła
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka sproszkowanych borowików lub kani
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki skrobi, np. ziemniaczanej
  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki jasnego miso
  • kilka ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • sól do smaku

Dodatki

  • kluski, np. kluski śląskie lub kopytka
  • olej estragonowy
  • prażone orzechy laskowe
  • ogórki kiszone lub małosolne

Wykonanie

  1. Na patelni roztapiamy połowę masła i smażymy na złoto cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze kilka minut. Odsuwamy cebulę i czosnek na bok lub ściągamy na miseczkę.
  2. Na patelnię dodajemy pozostałe masło i smażymy na złoto pokrojone w mniejsze części rydze.
  3. Dolewamy kremówkę oraz większość bulionu. Resztę bulionu łączymy ze skrobią i zostawiamy na koniec. Dodajemy proszek z borowików, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, wędzoną paprykę o raz sos sojowy. Gotujemy wszystko 10-15 minut bez przykrycia.
  4. Na koniec w celu zagęszczenia dolewamy miksturę bulionu ze skrobią i ciągle mieszamy przez ok. 2 minuty.
  5. Sos wykańczamy pastą miso już po wyłączeniu grzania. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą jeśli sos okaże się za słony. W drugą stronę możemy dolać nieco wody.

Nazwa tego sosu czyli BORYDZ to efekt konkursu, który jesienią 2022 zrobiłem przed popupem mojego konceptu UOBIOD w warszawskim Warmucie. Szukałem pomysłu na nazwę dla kremowego sosu na bazie rydzów, ale któremu też nie brak charakteru. Zaproponowana przez obserwującą MS nazwa BORYDZ sprawiła, że długo się śmiałem i tak już zostało. Dla niewtajemniczonych na nazwa zawiera w sobie nazwisko bramkarza (m.in. Legii) Artura Boruca i rydzów. Proste i genialne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab