powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
2-4
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

To będzie prawdopodobnie najprostszy przepis na moim blogu, od czasów opublikowania Magicznej Posypki do Wszystkiego, ponieważ zawiera w sobie w/w posypkę. Uważam jednak, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł na rydze by nie powstał.

Jak dla mnie, największą zaletą rydzy jest ich struktura, czyli chrupkość. Dlatego właśnie idealną metodą na przygotowanie ich jest usmażenie na patelni. Najlepiej samych rydzy. Świetnie spisują się jako jednorodna przystawka. Właśnie dlatego, w moim przepisie chciałbym te grzyby uwydatnić, oddać im hołd. Jeśli są chrupiące, to jeszcze tą chrupkość podnieść.

Poza tym, rydze lubią tłuszcz. Zwykle używa się do smażenia masła, ja jednak proponuję zrobić mieszankę tłuszczów pół na pół masło oraz wędzona słonina. Akurat mam świetną słoninę z mangalicy, ale spokojnie kupicie taki delikates w dobrym sklepie z rzemieślniczymi wędlinami, a może znajomy wędzarnik poratuje swoim wyrobem? Żeby nie było tak prosto proponuję na koniec grzyby doprawić jeszcze odrobiną skórki z cytryny. To, razem z posypką wyniosą rydze na zdecydowanie wyższy poziom i sprawi, że każdy kęs będzie ciekawy i odświeżający.
Co ciekawe, tak przygotowane rydze podałem na dwa sposoby. Po prostu, jako przystawka, a także wymieszałem je ze świeżo ugotowanymi gnocchi z pomidorkami. Jednak dodatek swojskich klusek śląskich czy kopytek też będzie uzasadniony.

Składniki

Chrupiące rydze:

  • 500 g rydzy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki pokrojonej w kostkę wędzonej słoniny
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • kilka łyżek Magicznej Posypki z orzechów włoskich i chleba
  • szczypiorek do dekoracji

Wykonanie

  1. Grzyby oczyszczamy mechanicznie lub płuczemy pod zimną wodą i pozostawiamy na jakiś czas, żeby wyschły naturalnie. Rydze powinny być smażone jak najbardziej suche, żeby miały szansę się skarmelizować.
  2. Na patelni topimy masło ze słoniną i kiedy skwarki zaczną się delikatnie rumienić, ale pozostaną dalej pół przezroczyste, dodajemy rydze. Większe grzyby można pokroić, ale mniejsze i średnie najlepiej zostawić w całości.
  3. Smażymy rydze ok. 5 minut na mocnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Najlepiej w tym przypadku energicznym ruchem podrzucać grzyby na patelni (eng. pan tossing). Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Po tym czasie odlewamy nadmiar tłuszczu (jeśli takowy jest) i dodajemy skórkę z cytryny.
  5. Mieszamy i dodajemy Magiczną Posypkę. Część posypki dostanie wilgoci i jeśli dolejemy odrobinę wody lub śmietanki to zrobi nam się przyjemny sos. Możemy też posypać dopiero na talerzu, przez co grzyby będą jeszcze bardziej chrupiące.

Takie rydze będą świetne jako przystawka do większego dania lub można podać z kluskami jak ja.

Jak dla mnie, największą zaletą rydzy jest ich struktura, czyli chrupkość. Dlatego właśnie idealną metodą na przygotowanie ich jest usmażenie na patelni. Najlepiej samych rydzy. Świetnie spisują się jako jednorodna przystawka. Właśnie dlatego, w moim przepisie chciałbym te grzyby uwydatnić, oddać im hołd. Jeśli są chrupiące, to jeszcze tą chrupkość podnieść.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab