Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
2-4
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

To będzie prawdopodobnie najprostszy przepis na moim blogu, od czasów opublikowania Magicznej Posypki do Wszystkiego, ponieważ zawiera w sobie w/w posypkę. Uważam jednak, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł na rydze by nie powstał.

Jak dla mnie, największą zaletą rydzy jest ich struktura, czyli chrupkość. Dlatego właśnie idealną metodą na przygotowanie ich jest usmażenie na patelni. Najlepiej samych rydzy. Świetnie spisują się jako jednorodna przystawka. Właśnie dlatego, w moim przepisie chciałbym te grzyby uwydatnić, oddać im hołd. Jeśli są chrupiące, to jeszcze tą chrupkość podnieść.

Poza tym, rydze lubią tłuszcz. Zwykle używa się do smażenia masła, ja jednak proponuję zrobić mieszankę tłuszczów pół na pół masło oraz wędzona słonina. Akurat mam świetną słoninę z mangalicy, ale spokojnie kupicie taki delikates w dobrym sklepie z rzemieślniczymi wędlinami, a może znajomy wędzarnik poratuje swoim wyrobem? Żeby nie było tak prosto proponuję na koniec grzyby doprawić jeszcze odrobiną skórki z cytryny. To, razem z posypką wyniosą rydze na zdecydowanie wyższy poziom i sprawi, że każdy kęs będzie ciekawy i odświeżający.
Co ciekawe, tak przygotowane rydze podałem na dwa sposoby. Po prostu, jako przystawka, a także wymieszałem je ze świeżo ugotowanymi gnocchi z pomidorkami. Jednak dodatek swojskich klusek śląskich czy kopytek też będzie uzasadniony.


Składniki

Chrupiące rydze:

  • 500 g rydzy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki pokrojonej w kostkę wędzonej słoniny
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • kilka łyżek Magicznej Posypki z orzechów włoskich i chleba
  • szczypiorek do dekoracji









Wykonanie

  1. Grzyby oczyszczamy mechanicznie lub płuczemy pod zimną wodą i pozostawiamy na jakiś czas, żeby wyschły naturalnie. Rydze powinny być smażone jak najbardziej suche, żeby miały szansę się skarmelizować.
  2. Na patelni topimy masło ze słoniną i kiedy skwarki zaczną się delikatnie rumienić, ale pozostaną dalej pół przezroczyste, dodajemy rydze. Większe grzyby można pokroić, ale mniejsze i średnie najlepiej zostawić w całości.
  3. Smażymy rydze ok. 5 minut na mocnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Najlepiej w tym przypadku energicznym ruchem podrzucać grzyby na patelni (eng. pan tossing). Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Po tym czasie odlewamy nadmiar tłuszczu (jeśli takowy jest) i dodajemy skórkę z cytryny.
  5. Mieszamy i dodajemy Magiczną Posypkę. Część posypki dostanie wilgoci i jeśli dolejemy odrobinę wody lub śmietanki to zrobi nam się przyjemny sos. Możemy też posypać dopiero na talerzu, przez co grzyby będą jeszcze bardziej chrupiące.

Takie rydze będą świetne jako przystawka do większego dania lub można podać z kluskami jak ja.


Jak dla mnie, największą zaletą rydzy jest ich struktura, czyli chrupkość. Dlatego właśnie idealną metodą na przygotowanie ich jest usmażenie na patelni. Najlepiej samych rydzy. Świetnie spisują się jako jednorodna przystawka. Właśnie dlatego, w moim przepisie chciałbym te grzyby uwydatnić, oddać im hołd. Jeśli są chrupiące, to jeszcze tą chrupkość podnieść.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab