powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
2-4
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

To będzie prawdopodobnie najprostszy przepis na moim blogu, od czasów opublikowania Magicznej Posypki do Wszystkiego, ponieważ zawiera w sobie w/w posypkę. Uważam jednak, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł na rydze by nie powstał.

Jak dla mnie, największą zaletą rydzy jest ich struktura, czyli chrupkość. Dlatego właśnie idealną metodą na przygotowanie ich jest usmażenie na patelni. Najlepiej samych rydzy. Świetnie spisują się jako jednorodna przystawka. Właśnie dlatego, w moim przepisie chciałbym te grzyby uwydatnić, oddać im hołd. Jeśli są chrupiące, to jeszcze tą chrupkość podnieść.

Poza tym, rydze lubią tłuszcz. Zwykle używa się do smażenia masła, ja jednak proponuję zrobić mieszankę tłuszczów pół na pół masło oraz wędzona słonina. Akurat mam świetną słoninę z mangalicy, ale spokojnie kupicie taki delikates w dobrym sklepie z rzemieślniczymi wędlinami, a może znajomy wędzarnik poratuje swoim wyrobem? Żeby nie było tak prosto proponuję na koniec grzyby doprawić jeszcze odrobiną skórki z cytryny. To, razem z posypką wyniosą rydze na zdecydowanie wyższy poziom i sprawi, że każdy kęs będzie ciekawy i odświeżający.
Co ciekawe, tak przygotowane rydze podałem na dwa sposoby. Po prostu, jako przystawka, a także wymieszałem je ze świeżo ugotowanymi gnocchi z pomidorkami. Jednak dodatek swojskich klusek śląskich czy kopytek też będzie uzasadniony.

Składniki

Chrupiące rydze:

  • 500 g rydzy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki pokrojonej w kostkę wędzonej słoniny
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • kilka łyżek Magicznej Posypki z orzechów włoskich i chleba
  • szczypiorek do dekoracji

Wykonanie

  1. Grzyby oczyszczamy mechanicznie lub płuczemy pod zimną wodą i pozostawiamy na jakiś czas, żeby wyschły naturalnie. Rydze powinny być smażone jak najbardziej suche, żeby miały szansę się skarmelizować.
  2. Na patelni topimy masło ze słoniną i kiedy skwarki zaczną się delikatnie rumienić, ale pozostaną dalej pół przezroczyste, dodajemy rydze. Większe grzyby można pokroić, ale mniejsze i średnie najlepiej zostawić w całości.
  3. Smażymy rydze ok. 5 minut na mocnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Najlepiej w tym przypadku energicznym ruchem podrzucać grzyby na patelni (eng. pan tossing). Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Po tym czasie odlewamy nadmiar tłuszczu (jeśli takowy jest) i dodajemy skórkę z cytryny.
  5. Mieszamy i dodajemy Magiczną Posypkę. Część posypki dostanie wilgoci i jeśli dolejemy odrobinę wody lub śmietanki to zrobi nam się przyjemny sos. Możemy też posypać dopiero na talerzu, przez co grzyby będą jeszcze bardziej chrupiące.

Takie rydze będą świetne jako przystawka do większego dania lub można podać z kluskami jak ja.

Jak dla mnie, największą zaletą rydzy jest ich struktura, czyli chrupkość. Dlatego właśnie idealną metodą na przygotowanie ich jest usmażenie na patelni. Najlepiej samych rydzy. Świetnie spisują się jako jednorodna przystawka. Właśnie dlatego, w moim przepisie chciałbym te grzyby uwydatnić, oddać im hołd. Jeśli są chrupiące, to jeszcze tą chrupkość podnieść.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab