Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Chłodnik jagodowy wytrawny

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt z jagodami. To najprawdziwszy chłodnik na botwinie i jogurcie z dodatkiem pieczonych jagód, które przenoszą chłodni na inny poziom.

Tradycyjnie zaczynam chłodnik od podsmażenia cebuli, czosnku i botwiny. Ostatnio lubię chłodniki gładkie, takie musowe, więc dokładnie miksuję to z zakwasem z buraków, który daje piękny kolor i wyrazistość. Chłodnik jest zdecydowanie wytrawny w stronę bardziej kwaśną, ale zbalansowaną solą i odrobiną cukru. Jagody pełnią w nim funkcję wzbogacającą smak i konsystencję, ponieważ każda łyżka dostarcza nam wybuchających w ustach jagodowych kuleczek. Musicie tego spróbować dopóki dostępne są jagody i jest na tyle ciepło, że jest sens jedzenia chłodków.


Składniki

Chłodnik jagodowy

  • 1,5 litra jogurtu
  • 500 ml zakwasu z buraków
  • 2-3 pęczki botwiny bez liści (małe buraczki i łodygi
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek dymki (białe części)
  • 3-4 łyżki masła
  • 1 litr jagód leśnych
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu

Dodatki

  • śmietana
  • olej smakowy (np. szczypiorkowy lub estragonowy)
  • mieszanka ziół (szczypiorek, koperek, pietruszka, mięta)







Wykonanie

  1. Na patelni podgrzewamy masło. Podsmażamy szalotkę, dymkę i czosnek. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kosteczkę w botwinę i smażymy do lekkiego skarmelizowania. Studzimy całość.
  2. Jagody pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Głównie dlatego, żeby zapasteryzować owoce, które jedzone na surowo mogą być źródłem przenoszonej przez lisy bąblowicy.
  3. Następnie przenosimy zawartość patelni do blendera, dodajemy zakwas z buraków, sól, cukier, sok z cytryny i pieprz i blendujemy najdokładniej jak się da, na mus.
  4. Do miski wlewamy jogurt oraz nasz mus i mieszamy. Pod koniec dodajemy prawie wszystkie jagody wraz sokiem, ale zostawiamy część do dekoracji. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby chłodnik się ochłodził, a smaki połączyły.
  5. Podajemy z ziołami. Bardzo fajnie sprawdzają się oleje smakowe. Przepis na olej z czosnku niedźwiedziego macie w moim eBooku. Na tej samej zasadzie można robić oleje z innymi ziołami.

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt z jagodami. To najprawdziwszy chłodnik na botwinie i jogurcie z dodatkiem pieczonych jagód, które przenoszą chłodni na inny poziom.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab