promocja produktowa
4 magiczne posypki + chrupiący olej chilli gratis - było 172 zł, teraz tylko 137 zł
sprawdź zamknij informację

Sezon na Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw specjalny - 4 Posypki + Chrupiący Olej Chilli GRATIS

Zestaw 5 produktów kosztuje 137 zł czyli Chrupiący Olej Chilli kosztujący 36 zł jest za…
Zobacz więcej
Desery / Rabarbar

Lody rabarbarowe z drożdżami, kruszonką i redukcją kompotu z rabarbaru

Pomysł na ten deser tlił się we mnie od dawna. Najpierw spróbowałem sodów o smaku…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…

Chłodnik jagodowy wytrawny

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt z jagodami. To najprawdziwszy chłodnik na botwinie i jogurcie z dodatkiem pieczonych jagód, które przenoszą chłodni na inny poziom.

Tradycyjnie zaczynam chłodnik od podsmażenia cebuli, czosnku i botwiny. Ostatnio lubię chłodniki gładkie, takie musowe, więc dokładnie miksuję to z zakwasem z buraków, który daje piękny kolor i wyrazistość. Chłodnik jest zdecydowanie wytrawny w stronę bardziej kwaśną, ale zbalansowaną solą i odrobiną cukru. Jagody pełnią w nim funkcję wzbogacającą smak i konsystencję, ponieważ każda łyżka dostarcza nam wybuchających w ustach jagodowych kuleczek. Musicie tego spróbować dopóki dostępne są jagody i jest na tyle ciepło, że jest sens jedzenia chłodków.

Składniki

Chłodnik jagodowy

  • 1,5 litra jogurtu
  • 500 ml zakwasu z buraków
  • 2-3 pęczki botwiny bez liści (małe buraczki i łodygi
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek dymki (białe części)
  • 3-4 łyżki masła
  • 1 litr jagód leśnych
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu

Dodatki

  • śmietana
  • olej smakowy (np. szczypiorkowy lub estragonowy)
  • mieszanka ziół (szczypiorek, koperek, pietruszka, mięta)

Wykonanie

  1. Na patelni podgrzewamy masło. Podsmażamy szalotkę, dymkę i czosnek. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kosteczkę w botwinę i smażymy do lekkiego skarmelizowania. Studzimy całość.
  2. Jagody pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Głównie dlatego, żeby zapasteryzować owoce, które jedzone na surowo mogą być źródłem przenoszonej przez lisy bąblowicy.
  3. Następnie przenosimy zawartość patelni do blendera, dodajemy zakwas z buraków, sól, cukier, sok z cytryny i pieprz i blendujemy najdokładniej jak się da, na mus.
  4. Do miski wlewamy jogurt oraz nasz mus i mieszamy. Pod koniec dodajemy prawie wszystkie jagody wraz sokiem, ale zostawiamy część do dekoracji. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby chłodnik się ochłodził, a smaki połączyły.
  5. Podajemy z ziołami. Bardzo fajnie sprawdzają się oleje smakowe. Przepis na olej z czosnku niedźwiedziego macie w moim eBooku. Na tej samej zasadzie można robić oleje z innymi ziołami.

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt z jagodami. To najprawdziwszy chłodnik na botwinie i jogurcie z dodatkiem pieczonych jagód, które przenoszą chłodni na inny poziom.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab