powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Kucharze bardzo rzadko dzielą się takimi przepisami, ponieważ sos pierogowy to był mój wynalazek, którym karmiłem na wielu popupach w ramach projektu UOBIOD w 2022 i 2023 roku. Pomyślałem jednak, że będę wierny moim ideałom otwartego podejścia do przepisów.  

Ten przepis pochodzi z mojego eBooka - ZIEMNIAKI - gdzie znajdziecie 30 innych sprawdzonych sposobów na ziemniaki. Dopracowanych klasyków jak i bardziej kreatywnych dań. Do tego baza wiedzy o ziemniakach i test 32 odmian ziemniaków.

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła i podsmażanej cebulki, który smakuje jak pierogi ruskie. Inspiracją była zupa Jurajska Polewka, której spróbowałem kiedyś na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej właśnie. Pamiętam, że tamten moment był dla mnie kulinarnym objawieniem. Mój sos najlepiej pasuje do klusek śląskich, na które przepis znajdziecie tutaj. Już sam sos smakuje jak pierogi, ja jednak proponuję okrasić danie dodatkowym twarogiem i smażoną cebulką, bądź skwarkami. To jest właśnie nowa definicja Kuchni Polskiej, do której mi bardzo blisko.

Spróbuj też innych przepisów z ziemniaków.

Składniki

Sos pierogowy

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków typu B-C
  • 100 g masła
  • 200 g cebuli
  • 400 ml wody z gotowania ziemniaków
  • 300 ml maślanki
  • magiczny składnik - 30 g koncentratu bulionu warzywnego lub drobiowego
  • płaska łyżeczka czarnego pieprzu
  • 10 g soli morskiej

Dodatki

  • kluski śląskie
  • twaróg
  • cebulka smażona na maśle
  • szczypiorek
  • opcjonalnie: surówka z czerwonej kapusty, ogórki małosolne

Wykonanie

  1. Ziemniaki typu kulinarnego B do C (polecam popularną odmianę Gala) obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzamy, ale wodę zostawiamy do wykorzystania na później. Ziemniaki trzymamy w garnku pod przykryciem, żeby były ciepłe.
  2. Na patelni smażymy cebulę na maśle, aż stanie się złota, ale nie możemy pozwolić, żeby się przypaliła. Dodajemy do ziemniaków razem z odmierzoną ilością ciepłej wody z gotowania ziemniaków. Dodajemy też maślankę i miksujemy blenderem ręcznym na gładki mus. Jeśli gdzieniegdzie będzie kawałek niezmielonej cebulki to w porządku. Na koniec doprawiamy koncentratem bulionu warzywnego lub drobiowego, solą i pieprzem i jeszcze raz miksujemy. Bulion jest opcjonalny, ale odkryłem, że idealnie pasuje w celu podbicia wszystkich smaków.
  3. Podajemy z kluskami śląskimi, twarogiem, smażoną cebulką, ogórkiem małosolnym lub kiszonym oraz szczypiorkiem

 

Ten przepis pochodzi z mojego eBooka - ZIEMNIAKI - gdzie znajdziecie 30 innych sprawdzonych sposobów na ziemniaki. Dopracowanych klasyków jak i bardziej kreatywnych dań. Do tego baza wiedzy o ziemniakach i test 32 odmian ziemniaków. Zajrzyj do środka.

Kucharze bardzo rzadko dzielą się takimi przepisami, ponieważ sos pierogowy to był mój wynalazek, którym karmiłem na wielu popupach w ramach projektu UOBIOD w 2022 i 2023 roku. Pomyślałem jednak, że będę wierny moim ideałom otwartego podejścia do przepisów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab