Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Kucharze bardzo rzadko dzielą się takimi przepisami, ponieważ sos pierogowy to był mój wynalazek, którym karmiłem na wielu popupach w ramach projektu UOBIOD w 2022 i 2023 roku. Pomyślałem jednak, że będę wierny moim ideałom otwartego podejścia do przepisów.

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła i podsmażanej cebulki, który smakuje jak pierogi ruskie. Inspiracją była zupa Jurajska Polewka, której spróbowałem kiedyś na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej właśnie. Pamiętam, że tamten moment był dla mnie kulinarnym objawieniem. Mój sos najlepiej pasuje do klusek śląskich, na które przepis znajdziecie tutaj. Już sam sos smakuje jak pierogi, ja jednak proponuję okrasić danie dodatkowym twarogiem i smażoną cebulką, bądź skwarkami. To jest właśnie nowa definicja Kuchni Polskiej, do której mi bardzo blisko.

Spróbuj też innych przepisów z ziemniaków.


Składniki

Sos pierogowy

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków typu B-C
  • 100 g masła
  • 200 g cebuli
  • 400 ml wody z gotowania ziemniaków
  • 300 ml maślanki
  • magiczny składnik - 30 g koncentratu bulionu warzywnego lub drobiowego
  • płaska łyżeczka czarnego pieprzu
  • 10 g soli morskiej

Dodatki

  • kluski śląskie
  • twaróg
  • cebulka smażona na maśle
  • szczypiorek
  • opcjonalnie: surówka z czerwonej kapusty, ogórki małosolne







Wykonanie

  1. Ziemniaki typu kulinarnego B do C (polecam popularną odmianę Gala) obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzamy, ale wodę zostawiamy do wykorzystania na później. Ziemniaki trzymamy w garnku pod przykryciem, żeby były ciepłe.
  2. Na patelni smażymy cebulę na maśle, aż stanie się złota, ale nie możemy pozwolić, żeby się przypaliła. Dodajemy do ziemniaków razem z odmierzoną ilością ciepłej wody z gotowania ziemniaków. Dodajemy też maślankę i miksujemy blenderem ręcznym na gładki mus. Jeśli gdzieniegdzie będzie kawałek niezmielonej cebulki to w porządku. Na koniec doprawiamy koncentratem bulionu warzywnego lub drobiowego, solą i pieprzem i jeszcze raz miksujemy. Bulion jest opcjonalny, ale odkryłem, że idealnie pasuje w celu podbicia wszystkich smaków.
  3. Podajemy z kluskami śląskimi, twarogiem, smażoną cebulką, ogórkiem małosolnym lub kiszonym oraz szczypiorkiem

Kucharze bardzo rzadko dzielą się takimi przepisami, ponieważ sos pierogowy to był mój wynalazek, którym karmiłem na wielu popupach w ramach projektu UOBIOD w 2022 i 2023 roku. Pomyślałem jednak, że będę wierny moim ideałom otwartego podejścia do przepisów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab