Nowy przepis: Kimchi z ananasa? Musisz tego spróbować!
sprawdź teraz

Sezon na Kiszenie Ziemniaki

Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi się dwa dni i nie…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła i podsmażanej cebulki, który smakuje…
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona – ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w manufakturze Zakwasowni w Gdańsku, którą…
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Ziemniaki

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / Ziemniaki

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Kiszenie / Ananas

Kiszone ananasy z imbirem, czosnkiem i dymką

Tak powstał pomysł na kiszone ananasy, które dodajemy do kanapki pod groźną nazwą Los Sicarios. Ananasy co dwa tygodnie kisimy…
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Kucharze bardzo rzadko dzielą się takimi przepisami, ponieważ sos pierogowy to był mój wynalazek, którym karmiłem na wielu popupach w ramach projektu UOBIOD w 2022 i 2023 roku. Pomyślałem jednak, że będę wierny moim ideałom otwartego podejścia do przepisów.  

Ten przepis pochodzi z mojego eBooka – ZIEMNIAKI – gdzie znajdziecie 30 innych sprawdzonych sposobów na ziemniaki. Dopracowanych klasyków jak i bardziej kreatywnych dań. Do tego baza wiedzy o ziemniakach i test 32 odmian ziemniaków.

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła i podsmażanej cebulki, który smakuje jak pierogi ruskie. Inspiracją była zupa Jurajska Polewka, której spróbowałem kiedyś na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej właśnie. Pamiętam, że tamten moment był dla mnie kulinarnym objawieniem. Mój sos najlepiej pasuje do klusek śląskich, na które przepis znajdziecie tutaj. Już sam sos smakuje jak pierogi, ja jednak proponuję okrasić danie dodatkowym twarogiem i smażoną cebulką, bądź skwarkami. To jest właśnie nowa definicja Kuchni Polskiej, do której mi bardzo blisko.

Spróbuj też innych przepisów z ziemniaków.


Składniki

Sos pierogowy

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków typu B-C
  • 100 g masła
  • 200 g cebuli
  • 400 ml wody z gotowania ziemniaków
  • 300 ml maślanki
  • magiczny składnik - 30 g koncentratu bulionu warzywnego lub drobiowego
  • płaska łyżeczka czarnego pieprzu
  • 10 g soli morskiej

Dodatki

  • kluski śląskie
  • twaróg
  • cebulka smażona na maśle
  • szczypiorek
  • opcjonalnie: surówka z czerwonej kapusty, ogórki małosolne







Wykonanie

  1. Ziemniaki typu kulinarnego B do C (polecam popularną odmianę Gala) obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzamy, ale wodę zostawiamy do wykorzystania na później. Ziemniaki trzymamy w garnku pod przykryciem, żeby były ciepłe.
  2. Na patelni smażymy cebulę na maśle, aż stanie się złota, ale nie możemy pozwolić, żeby się przypaliła. Dodajemy do ziemniaków razem z odmierzoną ilością ciepłej wody z gotowania ziemniaków. Dodajemy też maślankę i miksujemy blenderem ręcznym na gładki mus. Jeśli gdzieniegdzie będzie kawałek niezmielonej cebulki to w porządku. Na koniec doprawiamy koncentratem bulionu warzywnego lub drobiowego, solą i pieprzem i jeszcze raz miksujemy. Bulion jest opcjonalny, ale odkryłem, że idealnie pasuje w celu podbicia wszystkich smaków.
  3. Podajemy z kluskami śląskimi, twarogiem, smażoną cebulką, ogórkiem małosolnym lub kiszonym oraz szczypiorkiem

 

Ten przepis pochodzi z mojego eBooka – ZIEMNIAKI – gdzie znajdziecie 30 innych sprawdzonych sposobów na ziemniaki. Dopracowanych klasyków jak i bardziej kreatywnych dań. Do tego baza wiedzy o ziemniakach i test 32 odmian ziemniaków. Zajrzyj do środka.


Kucharze bardzo rzadko dzielą się takimi przepisami, ponieważ sos pierogowy to był mój wynalazek, którym karmiłem na wielu popupach w ramach projektu UOBIOD w 2022 i 2023 roku. Pomyślałem jednak, że będę wierny moim ideałom otwartego podejścia do przepisów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab