informacja
Nowy przepis: Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza 🍞🍺
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Czas
przygotowania
5 godzin
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Gołąbki to jedna z moich ulubionych form podania jedzenia. Nie musi być to liść kapusty, ale jakiś farsz zawinięty w smaczny liść. To zapewne pradawny sposób na podawanie jedzenia. Koniecznie sprawdźcie moje przepisy na inne gołąbki:

Ten przepis wpisuje się w tradycję listopadowego spożywania gęsi, która nazywa się Gęsina na Świętego Marcina. Od pewnego czasu zastanawiałem się co zrobić z gęsi w tym roku. Mam już gęś konfitowaną oraz gęsie piersi podwędzane domowym sposobem. Mam też pasztetową z gęsią wątróbką i pieczoną gęś nadziewaną. Tym razem wykorzystałem mięso z pieczonych gęsich ud, do których dodałem pasujące dodatki, z których powstał farsz zawinięty w moje ulubione liście włoskiej kapusty.

W farszu znajdziecie jeszcze gęsią wątróbkę (ale nie foie gras), jabłka szara reneta, pora, pistacje i cydr, który według mnie świetnie się spina z gęsiną. Przetestujcie ten przepis, ponieważ jest to nieoczywiste, a pyszne wykorzystanie gęsiego mięsa.

W przepisie nie podaję sposobu na sos, a sam zrobiłem prosty sos-redukcję, który powstał z gotowania kości pozostałych po rozbiorze gęsich udek z dodatkiem bulionu i cydru. Na koniec doprawiłem i dodałem nieco masła. Możecie też zrobić pyszny sos grzybowy jak mój BORYDZ.

Składniki

Gołąbki z gęsią

  • 10 liści kapusty włoskiej
  • 2 uda gęsie, ok. 800 g (+ 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu, 2 łyżeczki czosnku granulowanego)
  • wytopiony tłuszcz spod gęsich udek
  • 300 g gęsiej wątróbki
  • 2 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 por
  • 1 jabłko
  • 200 g suchego ryżu, np. jaśminowego
  • garść (50 g pistacji)
  • 500 ml cydru
  • czarny pieprz
  • sól
  • majeranek
  • odrobina masła

Wykonanie

  1. Nacieramy gęsie uda solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem i wstawiamy do lodówki pod przykryciem na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Opcjonalnie można dodać trochę mniej soli i zapakować próżniowo, wtedy przyprawy, a szczególnie sól, lepiej wniknął w mięso).
  2. W międzyczasie gotujemy ryż. Najlepiej w ryżowarze, ale jeśli nie mamy to nie gotujmy bezpośrednio na ogniu. Lepszą metodą jest wypłukanie ryżu kilkakrotnie. Odsączamy i przekładamy do niewielkiej metalowej miski. Zalewamy taką samą wagą wody i ekładamy do większego garnka z 2-3 wody. Zamykamy u gotujemy kilkanaście minut w takiej kąpieli parowej. Wtedy ryż się nie rozgotuje.
  3. Gęsie uda pieczemy pod przykryciem przez 2,5 godziny w temperaturze 190 stopni. Studzimy. Odcedzamy od tłuszczu (nie wylewamy, będzie potrzebny). Mięso siekamy na desce do krojenia. Na wytopionym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zezłoci dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę i dodajemy pokrojoną w kostkę wątróbkę gęsią. Podsmażamy kilka minut i dodajemy posiekanego pora i jabłka pokrojone w kostkę. Podsmażamy kilka minut, po czym zalewamy szklanką cydru i dusimy. Kiedy płyn odparuje karmelizujemy farsz jeszcze chwilę.
  4. Przenosimy farsz do miski, dodajemy posiekane mięso gęsi i ugotowany ryż. Dodajemy łyżeczkę soli morskiej, łyżeczkę czarnego pieprzu i łyżkę/dwie majeranku. Mieszamy dłońmi.
  5. Liście kapusty preparujemy ścinając nożem lub obieraczką do warzyw grube część liścia. Wstawiamy do wrzątku z łyżką octu na kilka minut, żeby zmiękły, studzimy. Nakładamy 3-4 łyżki farszu na dół liścia i zwijamy jak gołąbki, czyli składamy najpierw lewą i prawą część liścia i zawijamy od dołu do góry. Przekładamy do żaroodpornego garnka. Zalewamy wszystkie gołąbki szklanką cydru i na każdego gołąbka na górze układamy jeszcze małą kostkę masła, żeby gołąbki ładnie nam się przyrumieniły. Pieczemy w 200 stopniach przez 1.5 godziny. Pierwszą godzinę w zamknięciu, a ostatnie 30 minut bez pokrywki, żeby gołąbki odparowały i się przyrumieniły. Podajemy ciepłe z sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab