Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Czas
przygotowania
5 godzin
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Gołąbki to jedna z moich ulubionych form podania jedzenia. Nie musi być to liść kapusty, ale jakiś farsz zawinięty w smaczny liść. To zapewne pradawny sposób na podawanie jedzenia. Koniecznie sprawdźcie moje przepisy na inne gołąbki:

Ten przepis wpisuje się w tradycję listopadowego spożywania gęsi, która nazywa się Gęsina na Świętego Marcina. Od pewnego czasu zastanawiałem się co zrobić z gęsi w tym roku. Mam już gęś konfitowaną oraz gęsie piersi podwędzane domowym sposobem. Mam też pasztetową z gęsią wątróbką i pieczoną gęś nadziewaną. Tym razem wykorzystałem mięso z pieczonych gęsich ud, do których dodałem pasujące dodatki, z których powstał farsz zawinięty w moje ulubione liście włoskiej kapusty.

W farszu znajdziecie jeszcze gęsią wątróbkę (ale nie foie gras), jabłka szara reneta, pora, pistacje i cydr, który według mnie świetnie się spina z gęsiną. Przetestujcie ten przepis, ponieważ jest to nieoczywiste, a pyszne wykorzystanie gęsiego mięsa.

W przepisie nie podaję sposobu na sos, a sam zrobiłem prosty sos-redukcję, który powstał z gotowania kości pozostałych po rozbiorze gęsich udek z dodatkiem bulionu i cydru. Na koniec doprawiłem i dodałem nieco masła. Możecie też zrobić pyszny sos grzybowy jak mój BORYDZ.


Składniki

Gołąbki z gęsią

  • 10 liści kapusty włoskiej
  • 2 uda gęsie, ok. 800 g (+ 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu, 2 łyżeczki czosnku granulowanego)
  • wytopiony tłuszcz spod gęsich udek
  • 300 g gęsiej wątróbki
  • 2 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 por
  • 1 jabłko
  • 200 g suchego ryżu, np. jaśminowego
  • garść (50 g pistacji)
  • 500 ml cydru
  • czarny pieprz
  • sól
  • majeranek
  • odrobina masła









Wykonanie

  1. Nacieramy gęsie uda solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem i wstawiamy do lodówki pod przykryciem na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Opcjonalnie można dodać trochę mniej soli i zapakować próżniowo, wtedy przyprawy, a szczególnie sól, lepiej wniknął w mięso).
  2. W międzyczasie gotujemy ryż. Najlepiej w ryżowarze, ale jeśli nie mamy to nie gotujmy bezpośrednio na ogniu. Lepszą metodą jest wypłukanie ryżu kilkakrotnie. Odsączamy i przekładamy do niewielkiej metalowej miski. Zalewamy taką samą wagą wody i ekładamy do większego garnka z 2-3 wody. Zamykamy u gotujemy kilkanaście minut w takiej kąpieli parowej. Wtedy ryż się nie rozgotuje.
  3. Gęsie uda pieczemy pod przykryciem przez 2,5 godziny w temperaturze 190 stopni. Studzimy. Odcedzamy od tłuszczu (nie wylewamy, będzie potrzebny). Mięso siekamy na desce do krojenia. Na wytopionym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zezłoci dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę i dodajemy pokrojoną w kostkę wątróbkę gęsią. Podsmażamy kilka minut i dodajemy posiekanego pora i jabłka pokrojone w kostkę. Podsmażamy kilka minut, po czym zalewamy szklanką cydru i dusimy. Kiedy płyn odparuje karmelizujemy farsz jeszcze chwilę.
  4. Przenosimy farsz do miski, dodajemy posiekane mięso gęsi i ugotowany ryż. Dodajemy łyżeczkę soli morskiej, łyżeczkę czarnego pieprzu i łyżkę/dwie majeranku. Mieszamy dłońmi.
  5. Liście kapusty preparujemy ścinając nożem lub obieraczką do warzyw grube część liścia. Wstawiamy do wrzątku z łyżką octu na kilka minut, żeby zmiękły, studzimy. Nakładamy 3-4 łyżki farszu na dół liścia i zwijamy jak gołąbki, czyli składamy najpierw lewą i prawą część liścia i zawijamy od dołu do góry. Przekładamy do żaroodpornego garnka. Zalewamy wszystkie gołąbki szklanką cydru i na każdego gołąbka na górze układamy jeszcze małą kostkę masła, żeby gołąbki ładnie nam się przyrumieniły. Pieczemy w 200 stopniach przez 1.5 godziny. Pierwszą godzinę w zamknięciu, a ostatnie 30 minut bez pokrywki, żeby gołąbki odparowały i się przyrumieniły. Podajemy ciepłe z sosem.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab