promocja produktowa
kup mój ebook – szparagi – 30 moich najlepszych przepisów i przetworów ⚪🍴🟢
teraz tylko 44 zł zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Czas
przygotowania
5 godzin
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Gołąbki to jedna z moich ulubionych form podania jedzenia. Nie musi być to liść kapusty, ale jakiś farsz zawinięty w smaczny liść. To zapewne pradawny sposób na podawanie jedzenia. Koniecznie sprawdźcie moje przepisy na inne gołąbki:

Ten przepis wpisuje się w tradycję listopadowego spożywania gęsi, która nazywa się Gęsina na Świętego Marcina. Od pewnego czasu zastanawiałem się co zrobić z gęsi w tym roku. Mam już gęś konfitowaną oraz gęsie piersi podwędzane domowym sposobem. Mam też pasztetową z gęsią wątróbką i pieczoną gęś nadziewaną. Tym razem wykorzystałem mięso z pieczonych gęsich ud, do których dodałem pasujące dodatki, z których powstał farsz zawinięty w moje ulubione liście włoskiej kapusty.

W farszu znajdziecie jeszcze gęsią wątróbkę (ale nie foie gras), jabłka szara reneta, pora, pistacje i cydr, który według mnie świetnie się spina z gęsiną. Przetestujcie ten przepis, ponieważ jest to nieoczywiste, a pyszne wykorzystanie gęsiego mięsa.

W przepisie nie podaję sposobu na sos, a sam zrobiłem prosty sos-redukcję, który powstał z gotowania kości pozostałych po rozbiorze gęsich udek z dodatkiem bulionu i cydru. Na koniec doprawiłem i dodałem nieco masła. Możecie też zrobić pyszny sos grzybowy jak mój BORYDZ.

Składniki

Gołąbki z gęsią

  • 10 liści kapusty włoskiej
  • 2 uda gęsie, ok. 800 g (+ 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu, 2 łyżeczki czosnku granulowanego)
  • wytopiony tłuszcz spod gęsich udek
  • 300 g gęsiej wątróbki
  • 2 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 por
  • 1 jabłko
  • 200 g suchego ryżu, np. jaśminowego
  • garść (50 g pistacji)
  • 500 ml cydru
  • czarny pieprz
  • sól
  • majeranek
  • odrobina masła

Wykonanie

  1. Nacieramy gęsie uda solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem i wstawiamy do lodówki pod przykryciem na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Opcjonalnie można dodać trochę mniej soli i zapakować próżniowo, wtedy przyprawy, a szczególnie sól, lepiej wniknął w mięso).
  2. W międzyczasie gotujemy ryż. Najlepiej w ryżowarze, ale jeśli nie mamy to nie gotujmy bezpośrednio na ogniu. Lepszą metodą jest wypłukanie ryżu kilkakrotnie. Odsączamy i przekładamy do niewielkiej metalowej miski. Zalewamy taką samą wagą wody i ekładamy do większego garnka z 2-3 wody. Zamykamy u gotujemy kilkanaście minut w takiej kąpieli parowej. Wtedy ryż się nie rozgotuje.
  3. Gęsie uda pieczemy pod przykryciem przez 2,5 godziny w temperaturze 190 stopni. Studzimy. Odcedzamy od tłuszczu (nie wylewamy, będzie potrzebny). Mięso siekamy na desce do krojenia. Na wytopionym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zezłoci dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę i dodajemy pokrojoną w kostkę wątróbkę gęsią. Podsmażamy kilka minut i dodajemy posiekanego pora i jabłka pokrojone w kostkę. Podsmażamy kilka minut, po czym zalewamy szklanką cydru i dusimy. Kiedy płyn odparuje karmelizujemy farsz jeszcze chwilę.
  4. Przenosimy farsz do miski, dodajemy posiekane mięso gęsi i ugotowany ryż. Dodajemy łyżeczkę soli morskiej, łyżeczkę czarnego pieprzu i łyżkę/dwie majeranku. Mieszamy dłońmi.
  5. Liście kapusty preparujemy ścinając nożem lub obieraczką do warzyw grube część liścia. Wstawiamy do wrzątku z łyżką octu na kilka minut, żeby zmiękły, studzimy. Nakładamy 3-4 łyżki farszu na dół liścia i zwijamy jak gołąbki, czyli składamy najpierw lewą i prawą część liścia i zawijamy od dołu do góry. Przekładamy do żaroodpornego garnka. Zalewamy wszystkie gołąbki szklanką cydru i na każdego gołąbka na górze układamy jeszcze małą kostkę masła, żeby gołąbki ładnie nam się przyrumieniły. Pieczemy w 200 stopniach przez 1.5 godziny. Pierwszą godzinę w zamknięciu, a ostatnie 30 minut bez pokrywki, żeby gołąbki odparowały i się przyrumieniły. Podajemy ciepłe z sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab