Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta Ziemniaki

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Chrupiąca gęś z nadzieniem z pora i grzybów

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Pieczona gęś to jest zawsze święto. Na szczęście gęsiny jest na rynku coraz więcej i nawet w małych miejscowościach można już kupić. Oczywiście najlepsza będzie taka prosto od gospodarza. Co ciekawe, przez wiele lat, kiedy nie promowano tak gęsiny w Polsce, można było kupić w markecie zamrożoną gęś o nazwie “JUNGE POLNISCHE GANS”. Z jednej strony mnie to śmieszyło, z drugiej denerwowało. Pomyślcie. Hodujemy gęsi w Polsce, żeby sprzedać ją Niemcom, a ci odsprzedają ją nam ze swoją marżą? Teraz sytuacja się już poprawiła i mojego ptaka kupiłem już pod polską marką.
Jeśli nigdy nie piekliście gęsi, to musicie wiedzieć, że jest to ptaszysko niezwykle tłuste. Nie powinno was to jednak martwić, gdyż większość gęsiego smalcu wytopi się podczas pieczenia. Niezbędna więc będzie blacha z kratką, lub pierzynka z warzyw korzeniowych, które nie pozwolą gęsi utopić się we własnym tłuszczu. Ten tłuszcz jednak w gęsi zostaje, dzięki czemu mięso nie wysusza się do końca. Ja moją gęś chciałem zrobić przede wszystkim na chrupiąco. Dlatego polecam wam zainwestować w taką specjalną pipetę do polewania mięsa tłuszczem, który się wytopił. Gęś można piec samą, ale świetni się sprawdza nadzianie jej czymś. Ja postawiłem na farsz na bazie porów i leśnych grzybów. Do tego zrobiłem fryty z piekarnika, które piekły się z gęsim tłuszczem <3


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:

  1. Upieczenie gęsi jest niezmiernie proste. Jedynie co to wielkość ptaka może początkowo przerażać. Moja gęś, która ważyła ponad 4,5 kg zamierzałem piec ok. 4 godziny, przyjmując zasadę 1 godzina na 1 kg mięsa. Jednak na początku dałem wyższą temperaturę, żeby zamknąć pory w mięsie, więc ograniczyłem się do 4 godzin.
  2. Gęś wyciągnij z opakowania lub najpierw rozmroź (najlepiej przez całą noc w lodówce). Wytrzyj ręcznikiem papierowym. Możesz wyciąć lub zostawić szyjkę. Z tylnej części wytnij nadmiar tłuszczu i odwłok. Wyciętym tłuszczem nasmaruj gęś. Podczas tarcia powinien tłuszcz się stopić nawilżając gęś. Natrzyj gęś wszystkimi przyprawami. Posiekaj rozmaryn i też wetrzyj równomiernie w skórę. Zostaw na minimum pół godziny.
  3. W tym czasie przygotuj farsz. Na maśle przesmaż cebulę z posiekanym drobno czosnkiem i ok. łyżką imbiru. Dodaj pora i grzyby i przesmaż. Przełóż do miski, chwilę ostudź, dodaj grzanki, pietruszkę i dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj 2 jajka i wymieszaj. Nadziej gęś tym farszem.
  4. Nastaw piekarnik na 190 stopni i wstaw gęś na kratce na niższym piętrze (górne zostaw do pieczenia ziemniaków. Po półgodzinie zmniejsz grzanie do 140 stopni i piecz jeszcze 3,5 godziny. Od czasu do czasu polewaj skórę wytopionym tłuszczem.
  5. Na godzinę przed końcem pieczenia zrób pieczone ziemniaki z tego przepisu. Dopraw ziemniaki tłuszczem z pieczenia gęsi.

ges-pieczona-z-nadzieniem-z-pora-i-grzybow-7ges-pieczona-z-nadzieniem-z-pora-i-grzybow-2ges-pieczona-z-nadzieniem-z-pora-i-grzybow-1ges-pieczona-z-nadzieniem-z-pora-i-grzybow-3ges-pieczona-z-nadzieniem-z-pora-i-grzybow-11ges-pieczona-z-nadzieniem-z-pora-i-grzybow-13



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab