promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Chrupiąca gęś z nadzieniem z pora i grzybów

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Pieczona gęś to jest zawsze święto. Na szczęście gęsiny jest na rynku coraz więcej i nawet w małych miejscowościach można już kupić. Oczywiście najlepsza będzie taka prosto od gospodarza. Co ciekawe, przez wiele lat, kiedy nie promowano tak gęsiny w Polsce, można było kupić w markecie zamrożoną gęś o nazwie "JUNGE POLNISCHE GANS". Z jednej strony mnie to śmieszyło, z drugiej denerwowało. Pomyślcie. Hodujemy gęsi w Polsce, żeby sprzedać ją Niemcom, a ci odsprzedają ją nam ze swoją marżą? Teraz sytuacja się już poprawiła i mojego ptaka kupiłem już pod polską marką.
Jeśli nigdy nie piekliście gęsi, to musicie wiedzieć, że jest to ptaszysko niezwykle tłuste. Nie powinno was to jednak martwić, gdyż większość gęsiego smalcu wytopi się podczas pieczenia. Niezbędna więc będzie blacha z kratką, lub pierzynka z warzyw korzeniowych, które nie pozwolą gęsi utopić się we własnym tłuszczu. Ten tłuszcz jednak w gęsi zostaje, dzięki czemu mięso nie wysusza się do końca. Ja moją gęś chciałem zrobić przede wszystkim na chrupiąco. Dlatego polecam wam zainwestować w taką specjalną pipetę do polewania mięsa tłuszczem, który się wytopił. Gęś można piec samą, ale świetni się sprawdza nadzianie jej czymś. Ja postawiłem na farsz na bazie porów i leśnych grzybów. Do tego zrobiłem fryty z piekarnika, które piekły się z gęsim tłuszczem <3

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Upieczenie gęsi jest niezmiernie proste. Jedynie co to wielkość ptaka może początkowo przerażać. Moja gęś, która ważyła ponad 4,5 kg zamierzałem piec ok. 4 godziny, przyjmując zasadę 1 godzina na 1 kg mięsa. Jednak na początku dałem wyższą temperaturę, żeby zamknąć pory w mięsie, więc ograniczyłem się do 4 godzin.
  2. Gęś wyciągnij z opakowania lub najpierw rozmroź (najlepiej przez całą noc w lodówce). Wytrzyj ręcznikiem papierowym. Możesz wyciąć lub zostawić szyjkę. Z tylnej części wytnij nadmiar tłuszczu i odwłok. Wyciętym tłuszczem nasmaruj gęś. Podczas tarcia powinien tłuszcz się stopić nawilżając gęś. Natrzyj gęś wszystkimi przyprawami. Posiekaj rozmaryn i też wetrzyj równomiernie w skórę. Zostaw na minimum pół godziny.
  3. W tym czasie przygotuj farsz. Na maśle przesmaż cebulę z posiekanym drobno czosnkiem i ok. łyżką imbiru. Dodaj pora i grzyby i przesmaż. Przełóż do miski, chwilę ostudź, dodaj grzanki, pietruszkę i dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj 2 jajka i wymieszaj. Nadziej gęś tym farszem.
  4. Nastaw piekarnik na 190 stopni i wstaw gęś na kratce na niższym piętrze (górne zostaw do pieczenia ziemniaków. Po półgodzinie zmniejsz grzanie do 140 stopni i piecz jeszcze 3,5 godziny. Od czasu do czasu polewaj skórę wytopionym tłuszczem.
  5. Na godzinę przed końcem pieczenia zrób pieczone ziemniaki z tego przepisu. Dopraw ziemniaki tłuszczem z pieczenia gęsi.

ges-pieczona-z-nadzieniem-z-pora-i-grzybow-7ges-pieczona-z-nadzieniem-z-pora-i-grzybow-2ges-pieczona-z-nadzieniem-z-pora-i-grzybow-1ges-pieczona-z-nadzieniem-z-pora-i-grzybow-3ges-pieczona-z-nadzieniem-z-pora-i-grzybow-11ges-pieczona-z-nadzieniem-z-pora-i-grzybow-13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab