powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Chrupiąca gęś z nadzieniem z pora i grzybów

Czas
przygotowania
3 godziny
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Pieczona gęś to jest zawsze święto. Na szczęście gęsiny jest na rynku coraz więcej i nawet w małych miejscowościach można już kupić. Oczywiście najlepsza będzie taka prosto od gospodarza. Co ciekawe, przez wiele lat, kiedy nie promowano tak gęsiny w Polsce, można było kupić w markecie zamrożoną gęś o nazwie "JUNGE POLNISCHE GANS". Z jednej strony mnie to śmieszyło, z drugiej denerwowało. Pomyślcie. Hodujemy gęsi w Polsce, żeby sprzedać ją Niemcom, a ci odsprzedają ją nam ze swoją marżą? Teraz sytuacja się już poprawiła i mojego ptaka kupiłem już pod polską marką.
Jeśli nigdy nie piekliście gęsi, to musicie wiedzieć, że jest to ptaszysko niezwykle tłuste. Nie powinno was to jednak martwić, gdyż większość gęsiego smalcu wytopi się podczas pieczenia. Niezbędna więc będzie blacha z kratką, lub pierzynka z warzyw korzeniowych, które nie pozwolą gęsi utopić się we własnym tłuszczu. Ten tłuszcz jednak w gęsi zostaje, dzięki czemu mięso nie wysusza się do końca. Ja moją gęś chciałem zrobić przede wszystkim na chrupiąco. Dlatego polecam wam zainwestować w taką specjalną pipetę do polewania mięsa tłuszczem, który się wytopił. Gęś można piec samą, ale świetni się sprawdza nadzianie jej czymś. Ja postawiłem na farsz na bazie porów i leśnych grzybów. Do tego zrobiłem fryty z piekarnika, które piekły się z gęsim tłuszczem <3

Składniki

Składniki

  • Gęś 4,5 kg
  • łyżka soli morskiej, pieprzu, suszonego czosnku, słodkiej papryki, zmielonej kolendry
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • 2 spore pory
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g grzybów
  • kawałek imbiru
  • pęczek pietruszki
  • 2 szklanki grzanek
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

  1. Upieczenie gęsi jest niezmiernie proste. Jedynie co to wielkość ptaka może początkowo przerażać. Moja gęś, która ważyła ponad 4,5 kg zamierzałem piec ok. 4 godziny, przyjmując zasadę 1 godzina na 1 kg mięsa. Jednak na początku dałem wyższą temperaturę, żeby zamknąć pory w mięsie, więc ograniczyłem się do 4 godzin.
  2. Gęś wyciągnij z opakowania lub najpierw rozmroź (najlepiej przez całą noc w lodówce). Wytrzyj ręcznikiem papierowym. Możesz wyciąć lub zostawić szyjkę. Z tylnej części wytnij nadmiar tłuszczu i odwłok. Wyciętym tłuszczem nasmaruj gęś. Podczas tarcia powinien tłuszcz się stopić nawilżając gęś. Natrzyj gęś wszystkimi przyprawami. Posiekaj rozmaryn i też wetrzyj równomiernie w skórę. Zostaw na minimum pół godziny.
  3. W tym czasie przygotuj farsz. Na maśle przesmaż cebulę z posiekanym drobno czosnkiem i ok. łyżką imbiru. Dodaj pora i grzyby i przesmaż. Przełóż do miski, chwilę ostudź, dodaj grzanki, pietruszkę i dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj 2 jajka i wymieszaj. Nadziej gęś tym farszem.
  4. Nastaw piekarnik na 190 stopni i wstaw gęś na kratce na niższym piętrze (górne zostaw do pieczenia ziemniaków. Po półgodzinie zmniejsz grzanie do 140 stopni i piecz jeszcze 3,5 godziny. Od czasu do czasu polewaj skórę wytopionym tłuszczem.
  5. Na godzinę przed końcem pieczenia zrób pieczone ziemniaki z tego przepisu. Dopraw ziemniaki tłuszczem z pieczenia gęsi.

ges-pieczona-z-nadzieniem-z-pora-i-grzybow-7ges-pieczona-z-nadzieniem-z-pora-i-grzybow-2ges-pieczona-z-nadzieniem-z-pora-i-grzybow-1ges-pieczona-z-nadzieniem-z-pora-i-grzybow-3ges-pieczona-z-nadzieniem-z-pora-i-grzybow-11ges-pieczona-z-nadzieniem-z-pora-i-grzybow-13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab